ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

El Rio Ebro, here we come!

Favoriet Favoriet
El Rio Ebro, here we come!

Riviervissen in februari, je moet het maar durven! Saron Debets en Pieter van de Werfhorst zijn échte mannen en trokken naar de Spaanse Ebro. Direct had het water hen in de greep, maar zouden ze ook de rivierkarpers weten te strikken..?


Saron vertelt: Zo nu en dan komt er een kans voorbij die je met beide handen moet grijpen, want opeens is er een uitnodiging van Hans en Margaret van Sierra Ebro Visvakanties met de vraag of wij, Pieter en ik, belangstelling hebben om op de Ebro te komen vissen. Daar hoef ik net als Pieter niet lang over na te denken, natuurlijk gaan we dat doen! We besluiten een weekje in februari te gaan om alvast de boel te verkennen en tegelijkertijd natuurlijk wat te vissen, om dan in oktober nogmaals goed voorbereid terug te gaan voor het echte werk. Op naar Spanje!

Here we go!

Here we go!

Een dag voor vertrek komt er echter een verontrustend mailtje binnen: het weer gaat veranderen, er wordt een ontzettend harde wind verwacht waardoor het gebruik van een boot gevaarlijk wordt. Ook gaat het water enorm stijgen en is de watertemperatuur dalende… Niet echt geweldig al die beperkende factoren, maar we zullen het er mee moeten doen. Annuleren is geen optie en we zijn er na die ontzettend drukke wintertijd gewoon enorm aan toe!

Strategy gaat weer ‘On Tour’ en we kunnen ons geen betere start van het visseizoen wensen. Dit keer gaan we niet met de auto maar relaxed vliegen. Veel spullen kunnen we op de plaats van bestemming lenen, want Hans en Margaret beschikken over het nodige materiaal en de rest sturen we op naar Spanje. Weer een nieuwe dimensie dat vliegen, want je zet na twee uur vliegen al voet op Spaanse bodem. Je bent dan nog lekker fit in tegenstelling tot een ruim 1600km lange autorit, waarbij je meer dood dan levend uit je auto rolt.

Saron-Debets-Ebro-karpervissen-Blog-3

Fit en vol energie aankomen is ook wel eens prettig 😉

Op het vliegveld huren we een auto en anderhalf uur later staan we voor ons appartementje. We worden hartelijk ontvangen door Hans en Margaret en krijgen een korte rondleiding door het huis. Alles is tot in de puntjes verzorgd en uitermate netjes! Ideaal is ook de ligging, want we zitten op minder dan een minuut rijden van de haven, waar een bootje met motor klaar ligt. Beter kan niet en we staan dan ook te watertanden om van start te gaan!

Met een bootje tot je beschikking zijn de mogelijkheden en potentiële stekken onbeperkt.

Met een bootje tot je beschikking zijn de mogelijkheden en potentiële stekken onbeperkt.

Een uurtje later hebben we onze spullen uitgepakt en staan we in de haven. We gaan samen met Hans en zijn zoon Mike het water op om een eerste verkenningstocht te maken. De rivier maakt direct een brute indruk.

De rivier maakt direct een diepe indruk op ons.

De rivier maakt direct een diepe indruk op ons.

Wat een ruwe, ruige rivier is dit. Al slalommend vaart Mike tussen de in het water drijvende bomen en takken door. Door het stijgende water worden ze her en der door de rivier meegenomen. Het chocoladebruine water geeft een mooi contrast tegen de roodachtige stenen en rotsen. Pieter en ik kijken elkaar aan en weten beiden dat we in ons element zijn. De watertemperatuur is slechts 7,5 graden en doet ons wel even flink slikken. Het vissen zal pittig worden deze week, maar we gaan er in ieder geval van genieten!

We vragen of Mike even een ondiepe baai in wil varen, want ik meen daar wat activiteit te zien. In de baai blijkt de watertemperatuur iets hoger te zijn. Ook zie ik direct wat bruisplakaten en als we dichterbij komen zelfs een boeggolf! Hier zit in ieder geval vis. We besluiten direct de baai licht aan te voeren. Mocht het op de rivier niet lukken of kunnen, dan hebben we in ieder geval een alternatief.

Een beetje voorvoeren kan geen kwaad.

Een beetje voorvoeren kan geen kwaad.

Iedere ochtend starten we relaxed met een heerlijk ontbijtje in ons huis. Gebakken eieren met ham en kaas en een lekkere bak koffie. Daarna laden we de auto in en gaan we op pad. De eerste dag is het qua wind nog goed te doen en kunnen we er met de boot op uit. In de haven wacht visgids Jos ons al op, ook Hans vergezelt ons vandaag . We starten op 1 van de bekende stekken van Jos en Hans en zullen van daaruit een plan voor de rest van de week maken.

We verzamelen de nodige info om een plan van aanpak te maken.

We verzamelen de nodige info om een plan van aanpak te maken.

Nadat de hengels zijn uitgevaren worden de verhalen uitgewisseld en krijgen we al snel een goed beeld van de visserij op dit stuk van de Ebro. Hieruit blijkt dat ook hier de laatste jaren de dressuur heeft toegeslagen. Er wordt voornamelijk stereotiep gevist en op de geijkte stekken. Deze stekken kenmerken zich doordat ze vaak ruim en comfortabel moeten zijn voor de gasten en natuurlijk niet te ver van de haven verwijderd. Pieter en ik zijn ervan overtuigd dat dit prima te omzeilen is mits je niet zo op comfort gesteld bent en wat extra moeite wilt doen om vis te vangen.

Probeer de geijkte stekken zoveel mogelijk te vermijden!

Probeer de geijkte stekken zoveel mogelijk te vermijden!

De eerste dag draait uit op een blank, maar we hebben voldoende informatie om de rest van de week lekker alleen op pad te gaan. De tweede dag verloopt ook zonder actie. Wel voeren we de baai nog even aan. Je hoeft er waarschijnlijk nog geen dikke vis te verwachten, maar je weet natuurlijk nooit.

Prachtige schub voor Pieter.

Prachtige schub voor Pieter.

De derde dag is daar ineens die stormachtige wind… We kunnen met een flinke tegenwind nog net de haven uitkomen en we vissen de ochtend op een diepe stek, maar worden zowat weggeblazen. Wegwezen hier en snel de beschuttting van de baai opzoeken. Dat wordt onmiddellijk beloond en beiden vangen we onze eerste Spaanse karper.

Ik mag ook een paar keer poseren.

Ik mag ook een paar keer poseren.

De rest van de week moet de boot in de haven blijven en kunnen we niet anders dan werpend in de baai vissen. Met de wind in de rug en de zon op onze knarren is het heerlijk toeven. Verscholen achter een hoog struikgewas kunnen we heerlijk ons ding doen. We gaan aan de slag met kleine PVA-zakjes gevuld met gecrushte pellets en een enkele pellet als haakaas.

De in Krillminol gesoakt Cresta Halibut Pellets lieten ons niet in de steek.

De in Krillminol gesoakt Cresta Halibut Pellets lieten ons niet in de steek.

Dit blijkt goed te werken; we weten elke dag meerdere aanbeten te verzilveren en genieten met volle teugen.

Nailed! De Line Aligner doet zijn werk prima!

Nailed! De Line Aligner doet zijn werk prima!

Stiekem zijn we in gedachten ook al bezig met onze najaarstrip. We zien de ongekende mogelijkheden die deze machtige rivier te bieden heeft en hoe we de dressuur op een eenvoudige manier denken te kunnen doorbreken. In oktober hebben we ongetwijfeld betere omstandigheden en kunnen we vol gas gaan! Hoe we dat precies gaan doen houden jullie tegoed, maar het belooft een spectaculaire sessie te worden!

Is het al oktober?

Is het al oktober?

Bekijk ook het filmpje van onze sessie, 16 minuten genieten van puur avontuur:

Saron Debets

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl