Fish of a lifetime: Arjan Braad vangt iconische karper de ‘Lange Draak’

Favoriet Favoriet
Fish of a lifetime: Arjan Braad vangt iconische karper de ‘Lange Draak’

Door de jaren heen zijn er aardig wat iconische vissen opgedoken in de scène. Eén van de meest besproken karpers is ‘De Lange Draak’, een extreem lange en zware schubkarper. Door de jaren heen hebben al vele vissers een poging gewaagd om deze gigant te strikken, maar vaak dropen de jagers teleurgesteld af. Voor Arjan Braad, hoofd Sales bij Korda, liep het anders; hij ving zijn ultieme targetvis diep in het najaar… 

" Eén van de meest besproken karpers is ‘De Lange Draak’. "

Uiteraard ging ons dit niet geheel onopgemerkt voorbij en hieronder hebben we Arjan zo ver gekregen om zijn verhaal over deze memorabele vangst te doen. Daarnaast sluiten we af met een toffe video over de Draak. Lees en kijk dus snel verder!

De Lange Draak is zonder twijfel één van de meest besproken karpers uit de scène.


Waar het allemaal begon…

Arjan vertelt: Het water waar De Lange Draak haar rondjes zwemt heeft een rijke geschiedenis. De verhalen over deze vis kende ik maar al te goed en in 2012 wist ik het zeker: deze vis moest ik beslist vangen! Zo gezegd, zo gedaan en enkele jaren geleden begon ik dan ook mijn jacht op deze targetvis, uiteraard samen met mijn trouwe vriend Sybo, onze hond van inmiddels bijna 14 jaar.

" In 2012 wist ik het zeker: deze vis moest ik beslist vangen! "

Het is donderdag 16 november en ik snak werkelijk naar het water. De afgelopen weken waren de karpergoden mij enorm goed gezind en alles leek op zijn plek te vallen. Met een Salesweek in Frankrijk met het Korda team en enkele video-opnames voor Thinking Tackle 2018 in het vooruitzicht, kan ik het dan ook niet laten om mijn spullen te pakken voor een nachtje op het betreffende targetwater. Een krappe planning, maar ik wil simpelweg te graag. Het voelt gewoon goed!

Met een, wat achteraf bleek, drukke Salesweek in het vooruitzicht kon ik het niet laten: er moest een nachtje gevist worden.


Rustige nacht

Vandaag ben ik eindelijk een keer op tijd bij het water en ik ben enorm opgelucht dat er nog niemand zit. In alle rust maak ik mijn hengels in orde en werp deze op de juiste plekjes. Tijdens het beazen van mijn hengels raak ik alweer in discussie met mezelf. Afgelopen week had ik twee schubs binnen één uur op één hengel met een wafter als haakaas. De weken ervoor ving ik alleen op een uitgebalanceerde tijgernoot met een geel Fake Food maisje erop. Wat zal ik nu doen? Ik kies ervoor om beide hengels te voorzien van een ander haakaasje, één met een wafter en de andere met de tijgernoot.

Binnen één uur twee flinke schubs vangen op een wafter… Zou ik nu wederom voor dit aas kiezen?

De nacht verloopt, zoals altijd voor mij op dit water, zonder enige actie. Inmiddels kan ik ook goed slapen hier; heerlijk! Ik weet namelijk gewoon dat er niks gebeurd, dus ik hoef voor mijn gevoel ook nergens op te wachten. Ontspannen slapen in de buitenlucht dus.

" Tijdens het beazen van mijn hengels raak ik alweer in discussie met mezelf. "

Rond 7:00 uur word ik wakker en maak eerst even een kopje thee. Terwijl mijn theewater probeert het kookpunt te bereiken, heb ik even contact met de andere visser op het water. Hij heeft vannacht een spiegeltje gevangen, maar is hem ’s nachts in alle hectiek ontsnapt uit het schepnet. Het is inmiddels 8:30 uur en hij wil zijn lijnen weer uitvaren. Ik vertel hem dat ik alle vissen in de ochtend heb gevangen en dus zou wachten met uitvaren tot in de middag, om geen aanbeet te verprutsen. Toch besluit hij zijn hengels uit te varen en stuurt me daarna nog een berichtje: “Akelig stil!”, maar ik zeg niks…

Onder het genot van een bak thee geniet ik van de frisse ochtend. (Foto: Luuk Zomerhuis)


Een kreet van blijschap

Amper 5 minuten na dit gesprek, giert de SUBbraid van de spoel van mijn linkerhengel. Als ik het carbon op pak voel ik een prima vis. Na enkele flinke ‘rushes’ van de vis begint hij op het midden enorm te draaien en zie ik kolken aan de oppervlakte verschijnen. Iets dat ik hier nog niet eerder heb meegemaakt tijdens een dril.

" Amper 5 minuten na dit gesprek, giert de SUBbraid van de spoel van mijn linkerhengel. "

Daarnaast begint de vis ook enorme bellen plakkaten te produceren. Ik vis met een inline loodje van slechts 3oz en een combi rig met een Longshank maat 6, dus ik weet dat ik rustig moet blijven en echt niet teveel druk moet uitoefenen op deze vis. Na een aantal zenuwslopende minuten zie ik eindelijk een schub net voor het net wegdraaien en bij het zien van zijn flank beginnen mijn knietjes te knikken; dit kan niet anders dan De Lange Draak zijn. Ik kan het bijna niet geloven!

Na kort, maar hevig drillen komt het grote succes. Deze brute, breedgeschouderde en waanzinnig mooie schub ligt in mijn net. Een kreet van blijdschap komt eruit! Wat een overwinning! Er flitst van alles door me heen. Alle tegenslagen die ik heb gehad op het water, al die nachten, al die jaren, het denken en opnieuw strategie bepalen: ongelooflijk!

" Er flitst van alles door me heen! "

Bij het landen van de Lange Draak flitst er van alles door me heen. Wat een opluchting!

Ik wil dit moment het eerst delen met de mensen die weten dat ik heel veel voor deze vangst heb gedaan en gelaten, maar voordat ik ga rondbellen, doe ik vis in een bewaarzak zodat hij tot rust kan komen. Daarna bel ik mijn vrouw als eerste. Zij is heel blij voor me dat ik dit hoofdstuk kan afsluiten. Ook heb ik op dit water nieuwe echte vrienden gemaakt die ik ook meteen bel. Ze zijn allemaal ook heel blij voor me, maar ikzelf kan het amper beseffen.

Voordat ik iedereen op de hoogte breng van dit waanzinnige moment, hang ik de vis veilig weg in een bewaarzak.


Mission accomplished!

Als ik enigszins weer bij bewustzijn ben gekomen, begin ik alle spullen vast op te ruimen. Uiteraard laat ik de hengels nog even liggen, want de meeste aanbeten heb ik immers in de ochtenduren gehad. Om dit unieke moment vast te leggen, zorg ik ervoor dat een fotograaf en filmer mijn kant op komen. Twee uur later arriveren Kevin Diederen en Hielke Meijer om foto’s maken en Luuk Zomerhuis weet het allemaal op film vast te leggen. Ik zweef als ik de vis voor mij zie liggen op de mat. Wat een brok karperhistorie, wát een mooie schub: ik heb er gewoon geen woorden voor.

" Wat een brok karperhistorie, wát een mooie schub! "

Terwijl iedereen arriveert en de felicitaties op mij afstormen, kan ik het nog maar amper beseffen: wat een bak!

Terwijl ik mijn ‘cadeau’ uitpak, begint het eindelijk te landen. Wat een opluchting!

Gelukkig waren Kevin Diederen, Hielke Meijer en Luuk Zomerhuis twee uur na de vangsr ter plaatse om dit moment te vereeuwigen op foto en film.

Mijn geluk kan niet op! Wat een manier om het jaar af te sluiten!

Na een korte foto- en filmsessie op de kant, verplaatsten we ons naar het water voor één laatste blik op deze gigant.

Na een paar laatste platen…

…kan ze haar weg vervolgen. Mij blij achterlatend!

Zoals gezegd was ook Luuk Zomerhuis aanwezig om dit (nooit te vergeten) moment op video vast te leggen. In onderstaande video bekijken jullie dan ook wat bewegende beelden van De Lange Draak:

We sluiten met elkaar af met slagroomtaart en uiteraard champagne die Hielke meegebracht heeft. We vertrekken samen bij het water. Dit keer niet met de staart tussen de benen, maar met een enorme glimlach van oor tot oor. Op naar een nieuwe uitdaging voor 2018!

Een fles Moët en een slagroomtaart: chapter done!

Op naar een nieuwe uitdaging voor 2018!

Arjan Braad

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl