Fish of a Lifetime – How to catch “The Ghost” – Harald van der Graaf

Favoriet Favoriet
Fish of a Lifetime – How to catch “The Ghost” – Harald van der Graaf

Wanneer je als visser een week vakantie hebt zal je vaak naar het land van de stokbroden, wijn en vele wateren gaan. Harald niet, hij besloot om tijdens zijn week vakantie dichtbij huis te gaan vissen. Hij koos een water waar die in het verleden al wat kleinere karpers had gevangen, nu was het tijd om die bakken te vangen. Een van die bakken was “The Ghost”. 


Harald vertelt: Een jaar of 6 geleden ben ik op een nieuw water beland waar echt schitterend mooie vissen zouden zwemmen. Op elk water waar ik heb gevist had je voor- en nadelen. Het nadeel van het water waar ik nu ging vissen was het feit dat er veel drukte was van andere vissers. Je kan er dan niet je ding doen zoals je altijd doet want overal op het water wordt er veel gevist. Je kunt dus niet een normale voerplek opbouwen, juist iets waar ik vaak succes mee heb. Daarnaast is het zo dat je veel verschillende vissers door elkaar heen ziet voeren. Hierdoor gaat er soms wel 50 kg aan verschillende bollen het water in zonder dat ze het van elkaar weten. En vervolgens is dan de stek bezet als ze zelf willen gaan zitten.

Je hoeft niet altijd ver te rijden om mooie wateren te vinden.

Het water waar ik wilde beginnen had ook twee hele grote voordelen, er zitten hele mooie vissen (de belangrijkste reden), maar je kunt er ook heerlijk slapen. Het is een lastig water waar je grote kans op blanken hebt, maar als je dan iets vangt is het ook een hele mooie vis.

De sessie

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het viswater heb ik een week vakantie genomen om eens goed aan de slag te kunnen. Ik kon ervoor kiezen om een week naar Frankrijk te gaan, maar eerlijk is eerlijk ik wilde graag een keer grote vissen vangen op het water waar ik al zo lang op viste. Kleintjes ving ik wel, maar de grotere vissen waren toch best lastig te vangen. Aangekomen op de stek stond er een flinke zuidwester wind, ik besloot op de windkant te gaan vissen en al gauw kreeg ik een keiharde aanbeet, dit resulteerde in een schub van 13 kg binnen een paar uur, een goed begin van de vakantie dus.

Bepakt en wel, ik was er klaar voor!

Ineens werd ik ’s ochtends wakker van de buikpijn, wat een ellende ziek aan de waterkant. Mijn vrouw heeft me opgehaald wat het einde van mijn sessie betekende, ik kon niet aan de waterkant blijven. Uiteindelijk heb ik drie dagen ziek in bed gelegen, terwijl ik de zuidwester wind over het dak hoorde ruisen en het liefst aan de waterkant had gezeten, om moedeloos van te worden. Godzijdank was ik dinsdag weer aan de betere hand en kon ik woensdag weer naar de waterkant gaan om de laatste drie dagen uit te vissen die ik had gepland.

Er werd gevist met de bollen van Holland Baits.

Aangekomen op de stek heb ik 3 kg robin red bollen van Holland Baits gevoerd op stek 1 en ben ik gaan vissen op stek 2 (wat ik al aangevoerd had). Na 26 uren zonder een piep, werd ik een beetje ellendig en besloot te verhuizen naar mijn mini-stek. Terwijl ik de haringen al uit de grond had getrokken en de slaapzak al had opgeruimd, kreeg ik ineens een keiharde aanbeet (de hengels worden altijd als laatste opgeruimd). Ik gooide alles van me af en pakte meteen de hengel die zo krom als een hoepel stond en er werd meteen 30 meter lijn van de molen gerost. Na een dikke dril lag mevrouw klaar voor het net. Ik wist meteen dat het één van de beste vissen van het water was. Omdat ik even moest wachten op mijn vrouw en dochter om foto’s te maken, maakte ik alvast alles gereed voor de foto’s.

Ik wist meteen dat het één van de beste vissen van het water was.

De eerste veertiger van de vakantie was een feit en wat voor één! Een mega mooie bouw en schitterende kleuren, de sessie was al geslaagd. Al wist ik niet water nog ging komen… Nu moest ik een keuze maken. Na deze vis wilde ik naar de eerste stek teruggaan of blijf ik zitten waar ik zit? Het eeuwige dilemma van een visser. Ik besloot voor het laatste te gaan, ik voerde nog een keer aan en zette mijn tent weer op. En net toen ik dat klaar had kwam er een run op mijn andere hengel. Ook dit voelde aan als een goede bak, korte en stevige bonken en een zwaargewicht. Wederom was mijn hengel weer zo krom als een hoepel. Helemaal enthousiast rekende ik erop deze vis te landen, en toen kwam de losser vanuit het niets! Pff net een bak van een vis gevangen en nu een losser, je mag begrijpen dat het even duurde voordat ik weer rustig was. Opnieuw beide hengels ingelegd, wat vrienden op visite gehad en toen mijn slaapzak in.

De eerste veertiger van de vakantie was een feit.

Om half drie ’s nachts kreeg ik een serie piepen wat me aan een brasem deed denken. Ik rende op mijn slippers naar mijn hengels die 30 meter van mijn tent stonden om te kijken wat er aan de hand was, toen ik halverwege was stopten de piepen ineens, maar ik hoorde een slip gieren. Als een malle rende ik naar de hengels, ik pakte de hengel en rende zo het water in. Ik vergat mijn lieslaarzen voor het gemak want dat kostte tijd en die had ik niet. Na 30 minuten drillen had ik nog steeds geen vis gezien, ik werd steeds zenuwachtiger, met wat voor een vis zou ik nu te maken hebben?

The Ghost

De vis nam op dat moment weer 30 meter lijn van mijn molen en hij was niet te stoppen. Hij ging weer naar het ondiepe water waar allemaal planten liggen. Nu moest ik rustig blijven en vooral geen gekke dingen doen, dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je al 40 minuten staat te drillen. Ineens stopte het gevecht en gaf de vis het op (tenminste dat dacht ik). Ik steek het net onder het gevaarte en net dat ik dat doe glij ik volledig onderuit het water in. Kletsnat probeer ik krampachtig op mijn rug liggend het net omhoog te houden en zelf omhoog te komen. Godzijdank! De vis zat er nog in!

De vis nam op dat moment weer 30 meter lijn van mijn molen en hij was niet te stoppen.

Na heel wat uren aan de waterkant, wist ik hem toch te vangen: The Ghost.

De vakantie was geslaagd!

Harald van der Graaf


Harald had een geslaagde sessie op een van zijn thuiswaters. Voor meer mooie vangsten volg je hem natuurlijk op Facebook!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl