Fluorocarbon: de feiten – Roelof Schut

‘Fluorocarbon’. We kennen de term allemaal. Maar wat is het nou eigenlijk écht? En welke eigenschappen heeft puur fluorocarbon? Roelof Schut geeft een leerzame uitleg!

Afhankelijk van de situatie gebruik ik gevlochten lijn, nylon of fluorocarbon. In dit blog beperk ik mij tot de laatstgenoemde. Ik heb onafhankelijke testresultaten in mijn bezit van veel zogenaamde ‘fluorocarbon’ (gecoate) lijnen en in het ergste geval zit er niet één molecuul fluorocarbon in of op. Als ik met een fluorocarbon hoofdlijn vis, kies ik echter voor de eigenschappen van fluorocarbon en niet van een ander materiaal zoals nylon.

Roelof_01

Is het echt zo belangrijk dat je exact weet uit welk materiaal je hoofdlijn bestaat? Ja, dat vind ik heel belangrijk! Ik ben iemand die in zijn visserij de zaken tot op het kleinste detail wil kunnen beïnvloeden. Dan is het belangrijk dat je weet wat de eigenschappen zijn van het product. Dat geldt voor haken, aas en dus ook voor de hoofdlijn. Ik wil kunnen vertrouwen op mijn uitrusting, want zonder dat vertrouwen, krijg ik geen vertrouwen in mijn visserij. Fluorocarbon heeft namelijk andere eigenschappen dan nylon en als je op het scherp van de snede vist, maken deze eigenschappen het verschil tussen vangen en verspelen.

Polyvinylideenfluoride (PVDF) is de feitelijke naam van fluorocarbon. Deze kunststof werd in de negentiger jaren voor het eerst als leadermateriaal gebruikt. De eerste fluorocarbon hoofdlijn was Berkley Vanish en werd geïntroduceerd in het jaar 2000.

De kenmerken van fluorocarbon op een rijtje:
– lage lichtbrekingsindex (minder zichtbaar onder water, dus niet onzichtbaar!)
– hoge dichtheid (zinkt gemakkelijk)
– neemt geen water op (trekkracht en knoopsterkte is altijd gelijk)
– soepelheid verandert onder water niet (stabiele prestaties)
– minder ‘geheugen’ (lijn ligt mooi gestrekt op de bodem)
– minder rek dan nylon (betere beetindicatie)
– ongevoelig voor daglicht (geen verzwakking van de lijn door UV-straling)
– harder oppervlak (slijtvaster)
– hoge resistentie tegen chemicaliën (bestand tegen verontreinigingen in het water)

Roelof 02

Mijn hoofdlijn nadat een beer van een karper minutenlang vastzat in een obstakel.

Heeft fluorocarbon geen nadelen? Natuurlijk wel. Zo is de trekkracht lager in vergelijking met nylon van gelijke diameter. Ook is fluorocarbon gevoeliger voor wrijving. Daar komt warmte bij vrij, waardoor de lijn ruw wordt en verzwakt.

Op dit moment gebruik ik de Trilene 100% Fluorocarbon van Berkley. In tegenstelling tot sommige andere merken bestaat deze lijn ook daadwerkelijk voor 100% uit fluorocarbon. Een wereldmerk als Berkley kan zich in de Verenigde Staten geen onwaarheden op de verpakking veroorloven, want dan is een juridische aanklacht het logische gevolg. Zo werkt dat daar.

Roelof 03

Zou ik deze gigant ook hebben gevangen als de lijn minder slijtvast was geweest?

Door Trilene 100% Fluorocarbon te gebruiken, weet ik exact welke eigenschappen mijn hoofdlijn heeft en dat is erg belangrijk omdat details het verschil maken in de hedendaagse visserij. Toen ik onlangs een hele grote vis alsnog uit een onderwaterobstakel wist te krijgen en wist te landen, werd ik gelijk met mijn neus op de feiten gedrukt. De lijn zag er niet meer uit en was beschadigd en gerafeld. Wat was ik blij dat ik een zuivere, dus slijtvaste fluorocarbon hoofdlijn gebruik. Zou ik de vis ook hebben gevangen met een nylon hoofdlijn van gelijke diameter?

Roelof Schut

Bekijk ook