ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Zo doe je het: Fotograferen zónder vismaat! – Joris van Ophuizen

Favoriet Favoriet
Zo doe je het: Fotograferen zónder vismaat! – Joris van Ophuizen

Karpervissen en fotografie: twee dingen waar Joris van Ophuizen maar wát graag tijd aan spendeert. Het liefst combineert Joris deze twee hobby’s met elkaar en op zijn Instagram page komen dan ook regelmatig gave foto’s van deze baas voorbij. Net als bij het karpervissen is ook bij het fotograferen een goede voorbereiding essentieel. Lees zijn toffe blog, creëer je eigen fotografiestijl en leer meer over de ‘time lapse remote control’.


Einzelgänger

Joris vertelt: Ik trek er regelmatig alleen op uit naar de waterkant. Je zou kunnen zeggen dat ik een echte ‘einzelgänger’ ben. Ik geniet er echt van om alles zelf bepalen, geen compromissen en je leert ook snel alles zelf te doen. Het enige wat me niet meteen lukte was het maken van vangstfoto’s, wanneer ik alleen aan het water zat. Want ondanks dat ik fotograaf van beroep ben, was het toch nog niet zo makkelijk. En zeker niet met de camera die ik daarvoor wilde gebruiken, een spiegelreflexcamera.

Mooie vangstfoto’s in je eentje maken is een vak apart!

Uiteindelijk lukt het me nu zo makkelijk dat ik de vangstfoto’s ook liever zelf maak als er iemand bij is. Ik ga de meest voor de hand liggende manier vertellen op basis van een full frame spiegelreflexcamera met een standaard 50mm lens. Uiteindelijk kan je mijn manier aanpassen naar je eigen camera, omstandigheden en mogelijkheden. Zo creëer je een eigen stijl!

Zo creëer je een eigen stijl!

Joris maakt gebruik van een Full frame spiegelreflexcamera in combinatie met een 50mm lens.


Goede voorbereiding

Net als bij het karpervissen, is ook bij het fotograferen een goede voorbereiding essentieel. Dat begint thuis! Zorg dat je naast je visspullen ook al je fotografie spullen meeneemt. Ikzelf sleep meestal de volgende ‘rotzooi’ mee naar het water:

  • Camera met lenzen
  • Statief
  • Afstandsbediening
  • Geheugenkaartjes en extra accu’s.

Met name de afstandsbediening is een vrij essentieel onderdeel van mijn fotografie uitrusting. Hier komen we later op terug.

Eenmaal aan de waterkant gaat de voorbereiding verder. Ik zet mijn camera meestal pas op als ik een vis in het net heb zitten. Niet alle apparatuur hoeft immers ‘te koop’ te staan. Zodra de vis in het net zit, begin ik met het positioneren van de camera bij de onthaakmat. Je zet je camera op het statief en plaatst je onthaakmat voor de camera. Door alvast scherp te stellen op de achterkant van de onthaakmat heb je al een beetje een idee hoe de sfeer van de foto wordt. Zoek naar een mooie achtergrond en let daarbij ook goed op de stand van de zon. De zon moet op de achterkant of zijkant van de camera schijnen, zie de illustratie.

Zoek naar een mooie achtergrond en let daarbij ook goed op de stand van de zon.

In de boekjes is dit dé perfecte setting om een vangstfoto te maken. De zon komt van achteren en zorgt zo niet voor schaduwen op de vis.

Door je camera dusdanig neer te zetten maak je het jezelf wat makkelijker. In een latere blog zal ik nog wat meer gaan vertellen over ‘licht’ en proberen uit te leggen waarom dit zo belangrijk is. De zon in de rug is mooier, maar vraagt om wat meer ervaring en is ook niet op ieder moment toe te passen.

Tegen de zon in fotograferen levert vaak mooie plaatjes op, maar het is wel een stuk lastiger!


Instellen van de camera

Nu je de camera goed hebt gepositioneerd, is het tijd om de camera correct in te stellen. Dit kun je opdelen in twee zaken; de belichting en de scherpstelpunten. Een scherpstelpunt is, zoals de naam al aangeeft, het punt waarop je camera scherp stelt. De meeste camera’s geven dit aan met een vierkantje in de zoeker. Daarnaast is het belangrijk om de camera op autofocus te zetten en een scherpstelpunt te kiezen waarbij de vis scherp is. De vis is waar het om draait en die wil je haarscherp hebben. De rest is bijzaak en wordt meestal alleen maar mooier als het buiten de scherpte valt.

Kies een scherpstelpunt waarbij de vis altijd haarscherp wordt vastgelegd.

Dan komt de belichting, ook niet geheel onbelangrijk. Het instellen van de belichting doe je door een keuze te maken tussen sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. De lengte van de sluitertijd maakt niet veel uit, als hij maar sneller is dan 1/60 sec. Dit voorkomt onscherpte door beweging van de vis. Het diafragma heeft invloed op de scherptediepte. Kies je een groot (open) diafragma, dit betekent een LAAG getal, bijvoorbeeld F2.8 of F4, dan heb je weinig scherptediepte en zal alles voor en achter het scherpstelpunt snel wazig worden. De vis springt dan als het ware uit de foto.

Sluitertijd, diafragma en ISO-waarde.

Een klein diafragma zorgt voor veel scherptediepte. Perfect voor landschapsfoto’s, maar minder mooi voor man-vis pics.

Met een kleiner diafragma, met hogere waardes zoals F11 of F16,  heb je steeds meer scherptediepte. Aan te raden bij foto’s van de omgeving. Dus, des te lager het F-getal, des te ‘waziger’ de achtergrond zal worden. De vis zal er flink eruit springen op foto’s met een lage F waarde. Persoonlijk kies ik hier graag voor.

Een vangstfoto gemaakt op F1.8. De achtergrond is wazig en de voorgrond met de vis is haarscherp.

Tot slot hebben we de ISO-waarde. Met de ISO-waarde pas je de lichtgevoeligheid aan. Bij een hoge ISO waarde heb je minder licht nodig om een foto te maken, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Bij een lage ISO waarde heb je meer licht nodig (en die heb je niet altijd) maar is de kwaliteit van de foto wel beter. Speel hier wat mee om te kijken wat voor jouw camera werkt. Wij karpervissers zijn namelijk wel eens in het donker of in de schemer bezig en niet alleen op een zonnige dag.

Pak tijdens donkere omstandigheden een hogere…

…ISO-waarde dan op dagen met veel en fel zonlicht.


‘Zelfontspanner’ instellen

Nadat je de camera instellingen in orde hebt gemaakt, is het tijd om met de afstandsbediening aan de slag te gaan. Ikzelf heb een model dat wordt gebruikt voor het maken van timelapses. Wat wil zeggen dat je via de afstandsbediening meerdere foto’s achter elkaar kan maken, waarbij de camera continu opnieuw focust. Op je camera zit standaard ook vaak een zelfontspanner-functie, maar deze kan maar een beperkt aantal foto’s maken en stelt maar één keer scherp.

Camera op statief en fotograferen met de afstandbediening. Laat je vismaat maar thuis ;)!

Op de afstandsbediening kun je de tijd tussen de foto’s, ook wel interval genoemd, aanpassen. Hierdoor heb je even tijd om de vis op te pakken en kun je eventueel van pose wisselen. Persoonlijk kies ik voor een interval van twee seconden en een totaal van 50 foto’s. Dit is veel, maar je kan de ‘timelapse’ altijd stoppen als je klaar bent en de foto’s weggooien die je niet nodig hebt. Grote kans dat er tussen die 50 foto’s wel een perfect exemplaar tussen zit!

Op de afstandsbediening kun je instellen dat de camera om de zoveel seconden een foto maakt. (foto: Luuk)

Voordat je de vis op de kant haalt, raad ik altijd aan om een testfoto te maken. Zo kun je de compositie checken en waar nodig het statief iets verplaatsen. Mocht je een draaibaar schermpje op je camera hebben, dan is het wat makkelijker en kun je het resultaat vanuit positie met de vis bekijken. Je kan ook even je armen breed houden om te kijken of de karper er in de breedte ook goed op komt. Zodra dit in orde is, is het tijd om de vis te halen.

Ik raad altijd aan om een testfoto te maken.

Maak voorafgaand aan de fotosessie altijd even een testfoto. Zo kun je controleren of alles goed staat.


Showtime!

De vis ligt op de mat, je klikt de afstandsbediening aan en gaat zitten met de vis. Doe niks gehaast en blijf vooral rustig. Leg alles weg wat je niet nodig hebt zodat je een mooie schone plek hebt. Zet wel altijd even een emmertje water klaar om de karper goed nat te houden, dat is prettig voor de karper en mooier op de foto. Je zult zien dat je de eerste paar keer nodig hebt om er wat handigheid in te krijgen, maar daarna is succes gegarandeerd!

Doe niks gehaast en blijf vooral rustig.

En voilà! Een perfecte vangstfoto, gemaakt met de zelfontspanner en de bovenstaande stappen.


Ik ben benieuwd naar jullie mooiste man-vis foto’s! Tag @faithcarptackle in je vangstfoto op Insta zodat we mee kunnen genieten. Wellicht zie je één van jouw strakke platen wel terug op onze social media kanalen!

Vang ze!

Joris van Ophuizen – Faith Carp Tackle

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl