Word KWO member

Freewheelen door mijn superjaar – Jeffrey van Osch – Deel 1

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het specifiek vissen op één vis is beslist niet gemakkelijk. Er zijn namelijk een flink aantal zaken die goed overdacht moeten worden! Jeffrey van Osch neemt ons in dit artikel mee in het succesverhaal naar zijn targetvis. Daarnaast vertelt hij over een succesvolle Frankrijktrip die hij in het afgelopen jaar heeft beleefd en sluit hij het artikel af met een toffe video!

Jeffrey heeft een heel mooi jaar achter de rug!


Jeffrey aan het woord: We schrijven begin januari 2017 als ik minutenlang naar het fel schijnende schermpje van mijn telefoon kijk. Voor me zie ik een stokoude spiegel met schijven op zijn flank zo groot als mijn hand. Vanaf dat moment wist ik het zeker: deze vis wil ik vangen! Een aantal WhatsApp berichten naar enkele vrienden in mijn contactlijst bevestigen wat ik eigenlijk al wist, het desbetreffende water waar de spiegel zwemt ligt op een steenworp afstand van mijn huis! Al jaren geleden ontstond de voorliefde voor bepaalde vissen die ik graag wilde vangen, en ongemerkt ontpopte ik mezelf tot een ware targetvisser.

Deze vis wil ik vangen!

Het achterna jagen van één vis is beslist niet makkelijk!

In dit artikel wil ik jullie meenemen in mijn visserij en een kijkje geven in een aantal zaken die mij enorm hebben geholpen bij het vangen van één bepaalde vis. Allereerst stel je jezelf de vraag of er een bepaalde vis is die je heel graag zou willen vangen. Dit kan een vis zijn van groot formaat, of bijvoorbeeld een vis die prachtig getekend is. Daarna ga je uitzoeken waar deze vis zijn rondjes zwemt, bijvoorbeeld door social media af te speuren. Veel grote vissen blijven niet onopgemerkt en menig vanger pronkt maar wat graag met zijn vangst op bijvoorbeeld Facebook. Voor mij was het al vrij snel duidelijk. Ik wist welke vis ik wilde vangen én ik wist waar deze vis zwom!

Zodra bekend is waar de vis zwemt is het tijd voor een eerste kennismaking met het water!

Mijn aanpak

Zodra het water waar de vis rondzwemt in beeld komt begint het spelletje voor mij. Ondanks dat het nog vroeg in het jaar is en de vissen veelal passief ergens stil liggen, kun je toch al aan de slag gaan. Het eerste wat ik doe is rustig een rondje om het water heen lopen, om een goede eerste indruk te krijgen. Vervolgens ga ik de diepte en het bodemverloop in kaart brengen, bijvoorbeeld met een voerboot met dieptemeter of een rubberboot.

GESPOT! Allemaal dankzij de drone.

Persoonlijk gebruik ik beide. Eerst vaar ik met mijn voerboot globaal over het water, om vervolgens met de rubberboot interessante stukken nog beter in kaart te brengen. Sinds kort heb ik ook een drone tot mijn beschikking en dit heeft me bizar veel extra informatie gegeven! Bijvoorbeeld bij het lokaliseren en identificeren van de vis is een drone enorm handig!

Een drone geeft een hele andere kijk op een water.

Hieronder zie je een mooi voorbeeld van een warme voorjaarsdag waarop ik de vis op een kluitje kon spotten met de drone. Op dit soort dagen moet je bovenop de vis zitten, anders zul je blanken tot je een ons weegt! Dit geeft maar weer eens aan hoe belangrijk de locatie is in onze visserij.

Eerste nacht

Het is eind maart als ik besluit om mijn eerste nachtje op het water te doen. Het water is net weer vrij van ijs en door de straffe noordenwind geef ik mezelf niet veel kans. De eerste nacht op een nieuw water is altijd spannend en ik kies er voor om twee verschillende montages te vissen. Zo kan ik achterhalen wat het beste lijkt te werken. De eerste montage is een chod rig set up. Door de loop van de jaren heeft deze montage mij diverse mooie vissen opgeleverd en een fijne bijkomstigheid is dat deze montage vrijwel onmogelijk in de war te gooien is! Daarnaast kun je met een chod rig bovenop dingen als oude bladeren en laag staand grondwier vissen, zonder dat je haakpunt in deze troep komt te zitten.

Nagenoeg niet in de war te gooien en perfect over bodemvuil te vissen!

Mijn tweede setup is een vrij simpele combi rig met een 15 mm boilie als haakaas. Aan het begin van elk nieuw seizoen vervang ik uit voorzorg mijn hoofdlijn, en sinds dit jaar ben ik aan de slag gegaan met een fluorocarbon hoofdlijn. Deze lijn zinkt goed af en is onder water vrijwel onzichtbaar. Zo ben je nét dat ene stapje voor op je concurrentie! Op twee brasems en een steur na blijft het de eerste nacht stil. Ondanks dat ik geen karper heb gevangen ben ik wel weer meer over het water te weten gekomen, namelijk dat er een behoorlijk bestand aan witvis op zit! Opletten met de vismelen en kleine voedseldeeltjes dus.

Sinds dit jaar vist Jeffrey met een onopvallende fluorocarbon lijn.

Sprongetje in de tijd

Enkele weken gaan voorbij en het is inmiddels mei. Op een handjevol vissen na loopt het nog niet echt denderend. Wat me wel opvalt is dat alle vissen die ik ving van een stek kwamen waar amper één meter water staat. Door de flinke bebossing op deze stek blijkt het een prima ‘holding’ te zijn! Ik besluit om de stek nader te inspecteren en ik ontdek dat de zogenaamde ‘holding’ een volledig schoongevreten bodem heeft, terwijl ik juist een berg afgestorven takken en bladeren had verwacht. Dit is een locatie waar de vissen vaker komen!

Dit is een locatie waar de vissen vaker komen!

De volgende keer dat ik ga vissen zal ik de ‘holding’ bevissen vanaf een nieuwe, zelfgemaakte stek. Met de nieuwe stek is de lijn benadering naar de holding anders dan de vissen inmiddels gewend zijn, waardoor de kans dat de vissen mijn lijn opmerken minimaal is. Ik besluit om de holding ook wat aan te voeren. Het aanvoeren van stekken geeft de vissen vertrouwen in het gevoerde aas. Hoe langer en hoe frequenter je voert, des te groter wordt het vertrouwen!

Het is enorm belangrijk dat de vissen vertrouwen hebben in je aas!

Dat het bevissen van de stek met een andere lijnbenadering werkt blijkt wel uit de resultaten van mijn volgende sessie. Ik weet drie vissen te vangen, waaronder één van de vijf spiegels die er zwemmen. Een prachtige rijenkarper!

Eén van de vijf spiegels op het water is dit plaatje!

Roadtrip frankrijk

Het is eind mei als de vissen zich opmaken voor de paai. De weersverwachtingen liegen er niet om: 22 graden en dat de hele week lang! Ik weet dat ik snel moet zijn als ik de spiegel op topgewicht wil vangen, maar helaas blijft het bij die gedachte. Er staat namelijk een roadtrip door Frankijk gepland. De eerste dagen bevissen we een groot reservoir waar we eerder zijn geweest. Het blijkt de kickoff van een hele mooie week te zijn als ik in de eerste nacht een bak van maar liefst 21,7 kilo mag vangen! Enkele dagen later sturen we de auto door het prachtige Alpengebergte. Het ene meer is nog blauwer dan het andere en de wateren zijn kraak en kraak helder!

Het Franse avontuur begint goed met deze dikke 20 kg + vis!

Vanwege het strenge nachtvis verbod besluiten we een camping te boeken om vervolgens vanuit daar elke dag een ander water te bevissen. Dit vergt veel discipline en mobiel blijven staat met stipt op nummer één! Als we de laatste avond de camping op draaien spot ik in een ondiepe zone een handvol donkere schimmen. We besluiten om een kijkje te nemen, maar komen al snel tot de conclusie dat er vanaf de kant waar we nu staan niet gevist mag worden.

Wat is het toch vervelend als je in een omgeving als dit gaat vissen! 😉

Na een kort overleg besluiten we om met een vooraf beaasde hengel en een schepnet het water over te zwemmen. Eenmaal aan de overkant sluipen we dichterbij de vissen en positioneer ik mijn naked chod op amper 50 centimeter water. Het duurt maximaal twee minuten tot mijn hengel er met een rotvaart vandoor gaat, al slepend door het zand in de richting van het water. De sessie wordt bekroond met de vangst van een prachtige volschub!

De Franse trip was meer dan geslaagd…

…diverse vissen vonden hun weg naar de kant!

De bekroning op de geslaagde week in de vorm van een volschub.

Alles of niets

Enkele dagen na het Franse avontuur ben ik terug aan het water van mijn target. Ik besluit om de holdingstek aan te blijven voeren en door de vissen heen te vangen totdat mijn beoogde target er tussen zit. Het voordeel van deze stek is dat er amper één meter water staat en ik perfect tussen de takken door kan kijken of mijn boilies weg gegeten zijn. Zo kan ik mijn voerhoeveelheden omlaag of juist omhoog schroeven! Telkens blijkt dat de boilies die ik er dagelijks voer opgegeten zijn en ik besluit om de hoeveelheid bollen te verdubbelen. Het is alles of niets!

Alles of niets! Tijd om volgas vissen te gaan landen.

Door mijn fulltime baan en het trotse vaderschap van een zoon van vier zijn mijn uren aan de waterkant spaarzaam en wil ik maximaal rendement. Dit betekent dat ik geregeld wat uurtjes verlof van mijn werk neem. Zo ben ik in staat om doordeweekse nachtjes te vissen en de vissen op andere tijden dan de drukke weekenden te belagen. Dit heeft me in het verleden al meerdere malen mooie vissen opgeleverd.

Het vissen op doordeweekse dagen heeft me in het verleden al meerdere malen mooie vissen opgeleverd.

Vrije dagen

Na goedkeuring van de baas kon er woensdag en donderdag gevist worden. Als ik bij het water aankom besluit ik om eerst de stek te inspecteren, zodat ik kan zien of de stek bezocht is en of er nog voer ligt van de afgelopen dagen. De stek blijkt helemaal leeg te zijn en vol vertrouwen plaats ik twee hengels op de lege stek en strooi ik enkele boilies om mijn haakaas heen. De reden dat ik tijdens het vissen niet veel voer is dat ik voedselnijd wil creëren. Om dat de vissen in de voorgaande dagen veilig en veel hebben gegeten zullen ze de stek nu als veilig zien en zonder pardon de stek weer leeg gaan eten. Als er niet veel boilies liggen zal een aanbeet veel sneller komen dan wanneer de stek helemaal bezaaid ligt met boilies!

Diverse azende vissen worden op de stek gespot!

Het is rond etenstijd als ik flinke kolken zie op mijn stek, en wat ik dan te zien krijg zal me voor altijd bij blijven. Ik zie een massieve staart volledig boven het water flapperen, wat een duidelijk teken is dat de vis met zijn kop omlaag mijn stek aan het leegvreten is! Ik bedenk me geen moment en ga pal achter mijn hengels zitten. Dit kan nooit lang duren! Enkele seconden later slaat mijn hanger tegen de blank aan en schreeuwt de beetmelder het uit! Vijf vissen en hetzelfde aantal uren later krijg ik nogmaals beet op de hengel waar ook ditmaal slechts een paar enkele boilies omheen lagen. De vis zwemt direct richting een tak en weet precies waar hij heen moet om zich veilig te wanen. Gelukkig trek ik aan het langste eind en komt de vis los en mag ik haar afdrillen. Het blijkt de nummer twee van het water te zijn. Iets zegt me dat het niet lang meer kan duren totdat ook de felbegeerde spiegel, waar ik nu al weken achteraan zit, mijn mat komt bezoeken…

De nummer twee van het water is binnen!

De finale

Ik besluit de stek nogmaals van een handjevol boilies te voorzien en mijn hengels er voor een aantal uur uit te laten om de stek weer wat rust te geven. Net voordat het donker wordt liggen mijn twee rigs weer op scherp. Ik verwacht dat de vissen in het donker uit de holding komen en zodra het ’s ochtends weer licht terug de holding in gaan. Mijn gedachtes worden bevestigd wanneer er in alle vroegte een hengel vandoor gaat! Ik voel grote weerstand en een log gewicht aan het eind van mijn lijn gaat koersvast één kant op. Ik heb weinig in te brengen, maar gelukkig zwemt de vis richting open water en forceer ik niets. Tien minuten later schep ik de vis die ik zo graag wilde vangen en spring ik een gat in de lucht. Missie volbracht, doel bereikt!

Winnende factoren

De vangst van deze fantastische spiegel heb ik mede dankzij een aantal belangrijke factoren bereikt, die ik hieronder nog even kort samenvat. De eerste factor was het lokaliseren van de vis, de tweede factor het aanvoeren van de ‘holding’ stek en de vis vertrouwen geven in het aas, de derde factor het vissen op afwijkende tijden en het vermijden van drukte, en tot slot de andere lijnbenadering van de stek. Als je zoveel mogelijk van deze factoren probeert na te leven zul je in mijn ogen absoluut meer vissen gaan vangen en uiteindelijk ook de door jou gewilde targetvis!

Door aandacht te besteden aan alle factoren, wist Jeffrey uiteindelijk zijn target te landen!

In deel twee neem ik jullie mee naar het vervolg van het geslaagde jaar 2017 en de aanpak van een nieuw water met een nieuwe targetvis. Ook vertel ik hoe ik gebruik maak van luchtdruk, wind, trekroutes en dieptes om dichterbij mijn targetvis te komen. Tevens staat er nog een artikel over een supervette Frankrijk trip in de planning waar ik op een mega bruut water mijn grootste vis  OOIT wist te strikken (en dat op een hele bijzondere manier)!

Jeffrey van Osch

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook