ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Geen overwinning zonder strijd – Ruud Schoefs – Deel 2: van de hel naar de hemel

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Na een bizar begin van de trip vertelt Ruud Schoefs in dit tweede deel over de laatste dagen van zijn bliksemsessie. De mannen krijgen flink wat tegenslag te verduren, maar weten de sessie in stijl af te sluiten!


Ruud vertelt: In deel 1 van ‘Geen overwinning zonder strijd’ werd beschreven hoe we last minute vertrokken naar Frankrijk. We hadden een moeizame start, maar op dag twee ging het helemaal los. Tijdens deel twee neem ik jullie mee op pad naar de laatste twee fantastische dagen van onze sessie!

Changing plans

De derde dag brengen we door aan hetzelfde Franse openbaar water. We volgen hetzelfde ritueel als ervoor, behalve dat Matheus zich nu verplaatst en de stek links van me zal bevissen. Zijn hengels waren opvallend stiller dan de mijne, dus we hopen dat deze verplaatsing het aantal aanbeten zal verhogen. Door deze verandering krijg ik het idee om mijn meest linkse hengel ook een andere plaats te geven en ik leg hem op een groot talud net rechts van me.

Nog een mooi gebouwd visje van een dag eerder.

Doordat er rechts geen lijndruk meer is, gok ik dat de vissen nu gemakkelijker zullen doorkomen aan deze kant. Alles ligt wederom op zijn plek, maar na de laatste drukke nachten zijn we fysiek gezien enorm vermoeid. Daarom kiezen we die dag voor koekjes als ontbijt en zoeken we snel onze sleeping systems op. Onze planning wijzigde echter snel. We kregen onmiddellijk twee aanbeten, maar wisten helaas slechts één vis te vangen.

De ochtendstond had al vroeg goud in de mond!

Hierna volgt een moment van rust. Zo rustig zelfs dat we kunnen slapen tot de middag! Matheus besluit om stokbrood en beleg te halen in de winkel en ik blijf alleen. Ik snap niet goed waarom het zo rustig is geworden en probeer wat nieuwe onderlijnen te knopen. Het pakje met Fang X maatje vijf wordt volledig geleegd, zodat ik nieuwe wapens heb om onze vrienden te belagen.

Genieten aan het water tijdens een rustig moment.

De gouden zet!

Ik besluit om de verre hengel even uit te draaien en voorzie deze van een nieuwe rig en ruil ook van haakaas. Dit blijkt al snel de gouden zet te zijn, want wanneer ik de hengel opnieuw uitvaar en terug op de rodpod positioneer, valt de draad ineens helemaal slap. Verbaasd sta ik te kijken en nadat ik meters lijn heb ingehaald, voel ik ineens contact. Ik haast me de boot in en zet koers richting de vis. Terwijl ik me afduw en de motor aanzet, hoor ik een bekend geluid. Een andere hengel gaat er ook vandoor!

Een andere hengel gaat er ook vandoor!

Ik haast me terug naar de kant en zet de actie verder vanaf daar. In de verte hoor ik een deur van een auto dicht gaan en ik roep Matheus. Gelukkig bleek hij net terug te zijn. Over een goede timing gesproken! Ik neem de verste hengel en ga achter de vis aan, hij neemt de andere hengel voor zijn rekening. Na minuten drillen vanuit mijn kleine rubberboot kan ik de vis voor de eerste keer bewonderen.

Eentje uit de bovenste laag!

Problemen met de wind

Ik schrik heel hard als ik zie dat ik na een halve dag zonder vis, plots één van de betere vissen van het water aan de andere kant van de lijn heb zitten. De wind waait hard en ik probeer me te concentreren. Ik probeer de vis meermaals richting het net te krijgen, maar de wind maakt dit onhaalbaar. De boot drijft zo hard af dat ik de vis niet naar me toe kan krijgen! Ik probeer een nieuwe tactiek en vaar voorbij de vis zodat ik naar deze toe drijf met de boot. Dit herhaal ik enkele keren, maar tevergeefs.

De vis vecht hard en ik vecht hard terug. Ik tril op mijn benen en hij duikt voor de zoveelste keer naar het diepe!

De vis is net niet schepklaar wanneer ik door de wind voorbij de vis wordt geblazen. Ik probeer de dril te vervolgen en de vis verder te vermoeien zodat het het scheppen makkelijker zal gaan. Dit leek me de beste tactiek! De vis vecht hard en ik vecht hard terug. Ik tril op mijn benen en hij duikt voor de zoveelste keer naar het diepe. Plots zie ik dat de vis zich onthaakt en verdwijnt in de diepte. Terwijl de adrenaline nog door mijn lijf giert, schreeuw ik het uit. Ik voel me boos, teleurgesteld en verslagen door deze unit.

De hel

Ik vaar naar de kant en en er beginnen spontaan wat spullen in het rond te vliegen. Er komen ook wat ongezouten woorden aan te pas wanneer ik een rondje ga wandelen. Enkele dagen geleden overkwam me hetzelfde in België. 

Tijdens de sessie van de verspeelde vis in België kreeg Ruud gelukkig een herkansing met deze vechter.

Deze flashback brengt helaas negatieve emoties met zich mee: schepklaar en plots is ze weg. Ik kom minuten later pas terug op de stek en deel mijn verhaal met Matheus. Ik heb voor één van de eerste keren ooit geen zin om zelfs nog maar verder te vissen.

Van de hel naar de hemel

Terwijl ik nogmaals mijn ongenoegen uit, vertrekt de rechtse hengel op het grote talud. Ik neem hem op en vraag Matheus mee te gaan om me te helpen in de strijd tegen de wind, als stuurman van mijn boot. Wederom laat een bak van een vis zich zien. Mijn hartslag stijgt nog verder en ik word ijzig stil. Ik kan maar aan één ding denken: 

Deze vis niet verspelen Ruud!

De dril, die niet speciaal lang was, leek wel een eeuwigheid te duren. Toen het net onder de vis verdween ben ik in elkaar gezakt op de rand van de rubberboot. Ik had even nodig om op adem te komen. De rollercoaster van emoties had behoorlijk wat energie gekost! Ik durf mezelf te omschrijven als rustig en geconcentreerd tijdens het vissen, maar hier had ik mezelf even niet onder controle. Ik kijk naar Matheus en vertel hem dat ik van de hel naar de hemel ben gegaan!

Deze bak zorgde voor euforie na de eerdere teleurstelling.

Money time

De pijn van de verspeelde vis is er nog steeds, maar het is enorm verzachtend wanneer je onmiddellijk een herkansing krijgt. Het voelt alsof we in de ‘money time’ zitten! Ik maak snel alles weer in gereedheid, zodat de hengels weer spot on liggen terwijl Matheus bezig is met de vis.

Het is ongekend wat in de volgende uren gebeurt. De gekste visuren die ik ooit heb beleefd!

Wanneer ik terug aan wal ben en klaar om de vis op de foto te zetten, vertrekt er wederom een hengel. Het is ongekend wat in de volgende uren gebeurt. De gekste visuren die ik ooit heb beleefd! De hengels lopen aan één stuk door, de drils doen onze armen verzuren, de onderlijnen vliegen erdoor en de vissen worden waar mogelijk op de foto gezet. Als een geoliede machine springen we elkaar bij waar nodig. Wanneer de één drilt is de andere bezig met de zelfontspanner. De vissen worden even aan de kant gehangen om ze tijdens momenten van rust snel op foto te zetten. Tijdens het fotograferen worden we meerdere keren gestoord, waardoor we onze achterstand niet weggewerkt krijgen!

Zwoegen

Het is zwoegen om een schepnet in de boot te houden. Het lijkt enorm lang geleden dat ik zoveel aanbeten op één dag wist te forceren! Eigenlijk maar op één namiddag, want de voormiddag was het abnormaal rustig. De gewichten zijn vandaag beduidend hoger dan gisteren. We zitten in een school van hoge dertigers tot hoge veertigers die zich allemaal in dezelfde zone van het water ophouden. Wanneer we richting de laatste visuurtjes van de dag gaan, zijn we aangekomen aan het laatste net. Het is een ware vechtersbaas, die mij werkelijk alle hoeken van het water heeft laten zien. Een vis die gemakkelijk de 20 kilo overschreden zou hebben! Helaas zal ik nooit weten wat haar gewicht was, want ze ontsnapte uit het net aan de kant. Geen bewondering van flanken en geen foto van misschien wel mijn sterkste vis ooit. Het was een vis van korter kaliber. Een zware hangbuik met een typische donkere kleur. Het voelde wederom aan als een verlies, maar gelukkig kon ik goed relativeren na het spektakel van die dag.

Het enige beeldmateriaal van de vis die ontsnapt is…

Matheus zal er echter mee moeten leven dat ik hem voor de rest van mijn leven zal verwijten dat hij de vis niet goed genoeg had weggehangen. Het was me nog nooit overkomen, dus we zullen het maar wijten aan een acuut slaapgebrek in combinatie met ongezien snel opeenvolgende vangsten.

Een hele herkenbare vis…
…die twee dagen later weer op de kant kwam!

Bonusvis

Het is al laat wanneer er ‘s avonds net voor de buzzer nog een bonusvisje aan bod komt. Wat een dag alweer! Ongelooflijk wat wij hier weer mogen meemaken. De adrenaline zorgt ervoor dat we van vermoeidheid geen last meer hebben. We weten verdomd goed dat we op goud zitten. We gaan de laatste 24 uur in, en dus nog een stapje verder!

We weten verdomd goed dat we op goud zitten. We gaan de laatste 24 uur in, en dus nog een stapje verder!

We kiezen ervoor om de eerste keer een kort nachtje te vissen. We nemen eerst een snelle hap in de Mcdrive en rijden verder naar het nachtwater waar we al twee keer hebben gevoerd.

Geen tijd gehad om een avondmaal te koken, dus we rijden via de plaatselijke Mcdrive.

Short overnighter

Onderweg naar het water steken we snel een plannetje in elkaar. De tijd die we voor ogen hebben is nihil. We hebben maar een vijftal uurtjes om een visje te verleiden! We laden alles in mijn scope rugzak en starten onze verre tocht door het bos. Eenmaal ter plaatse brengen we alles in positie en proberen we te rusten op onze luxe slaapplaats. Het is een warme zomernacht en we slapen op een strandlaken. Midden in de nacht word ik gewekt door enkele piepjes. Wanneer ik van dichterbij ga kijken, blijkt het loos alarm. Bij terugkomst zie ik in het licht van mijn headlight een grote egel naast mijn handdoek. 

Ik ben toch even onder de indruk als deze egel ons komt bezoeken!

Ik ben niet lang onder de indruk, want al snel neemt de vermoeidheid het over. Rond drie uur word ik wakker van een volle fluiter. We voelen meteen dat het om een kleiner exemplaar gaat. Helaas weet deze zich net voor het net te ontdoen van de haak. Wanneer we de slaap proberen te hervatten, lukt dit niet meer. We hebben het koud en zijn nat door het vochtige weer. We besluiten onze jacht een uurtje eerder te staken!

De hengels liggen voor het eerste daglicht alweer te wachten om te water te gaan.

Laatste dag

We keren terug naar het dagwater waar voor de derde en laatste dag op rij uitgepakt zal worden. Het bleek wederom een succesvolle dag, alleen waren er geen bijzondere vangsten op te merken. We vangen allemaal vissen tussen de 10 en 17 kilo. Ze vechten wel als leeuwen en doen ons meermaals dromen over een bak aan de andere kant van de lijn. Elk rustmoment proberen we slaap in te halen, want ‘s nachts moeten we weer naar huis rijden. We voelden op dit moment dat we fysiek onze grens hadden bereikt. Veilig naar huis rijden zou nu onmogelijk zijn. Na enkele pogingen tot slaap inhalen, begroeven we de strijdbijl.

Matheus is helemaal dood. Hij valt werkelijk in slaap waar hij staat (zit).

We spreken daarom af dat we de hengels er vroeger uithalen dan voorzien en slapen nog drie uur bij voor we aan onze lange reis terug beginnen. Matheus begint vrij stoer aan de terugrit, maar komt al snel op zijn stappen terug. Ik voorzie mezelf van de nodige cafeïnebommetjes, zet de boxen volledig open en rijd de rest van de rit terug naar huis. Thuis blijkt de veldslag die we overwonnen zijn tol te eisen. Ik moet flink herstellen en terug in mijn ritme komen.

Een hangbuikzwijntje dat tijdens money time tevoorschijn kwam.

De grote voldoening van deze trip zorgt er echter voor dat ik weer energie heb voor de volgende veldslag (#verbouwingen). Nu hard werken in mijn huis, zodat er misschien toch nog enkele dagen vrij komen voor een vissessie.

Wie weet tot snel!

Ruud Schoefs

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook