Gekronkel – Onder Water

Zelf heb ik het genoegen gehad een aantal keren bij Ronald op Vinkeveen, zittend met een biertje in de hand, te kijken naar zijn onderwaterbeelden. Een paar jaren later bracht Beet de DVD uit, gebaseerd op zijn materiaal. Schitterend allemaal. Na de verkoop van mijn kajuitboot is ook het contact met Ronald verwaterd. Mocht je dit lezen Ronald: ik hoop dat alles goed met je gaat.

Door ondermeer deze beelden en de video’s van Korda, leek het wel of we veel meer aandacht gingen besteden aan het camoufleren van onze montages. De handel speelde er goed op in. Moet je nou eens kijken hoeveel kleuren tubes er bijvoorbeeld alleen al verkrijgbaar zijn. Daarnaast kun je zelfs die stenen als verzwaring kopen als dat er in jouw water op de bodem liggen.

Heel goed allemaal. Ik geloof er heilig in dat dit allemaal kleine procentjes zijn die kunnen bijdragen tot betere vangsten. Maar even terug naar die onderwaterbeelden. Er komt een karper aan (of er is een groepje aan het azen). De rig wordt naar binnen gezogen, er volgt in het gelukkigste geval een prik en de vis bolt weg (om maar eens een retro jaren 80 opmerking te gebruiken). Dan stoppen de beelden. Ik heb me zelf nou altijd afgevraagd wat er verder gebeurd met zo’n groepje azende vissen.

Nog een keer, nog wat verder terug. De slimme visser heeft van alles gedaan om het boeltje op de laten gaan in de omgeving. Kleur onderlijn, loodclip, juiste steen, kleur tube, ondoorzichtige lijn plat op de bodem, enz. Bekend? Stel je nu die geschrokken karper voor. Die zwemt er als een idioot vandoor (tenminste, dat ervaren wij als we een run krijgen, niet altijd volgt er een run), de lijn komt strak te staan. Tot zover allemaal helder? Ja? Dan nu waar ik heen wil. Een wegzwemmende karper dus met een strakke lijn er achter. Wat gebeurd er nu onder water? Dat vraag ik me nou telkens af. Stel nou dat zijn vriendjes vrolijk door blijven azen. Zo van: zoek jij het lekker uit met die kiespijn, wij eten door. En stel nou dat die karper met strakke lijn naar links of rechts gaat scheren. Paar keer raden waar die lijn tegen aan komt. Die vis bolt namelijk bijna altijd horizontaal weg. Als hij dan uitzwaait is het stukje lijn tussen hem en zijn soortgenoten relatief kort. De wiskundigen onder ons snappen het meteen: die lijn raakt andere karpers, kan bijna niet anders. Wat gebeurd er dan?

Iedereen zit nu op het randje van zijn stoel, hopend dat ik met een antwoord kom. Bij deze: ik weet het niet. Ik heb het zelf nooit zo direct gezien en heb ook geen onderwaterbeelden gezien van een strakke lijn die plotseling andere vissen raakt. Wat ik me wel kan voorstellen is dat als het gebeurd, dit niet bevorderlijk is om rustig door te blijven eten. Er lijkt mij een redelijke kans in te zitten dat er een aantal op de vlucht slaan, maar verder is het voor mij ook maar theorie. Wat ik wel doe is mijn visserij er op aanpassen. Hoe dan? Bij deze een paar voorbeelden:
Bij het vissen tegen een eiland zie je dat de meeste vissers (ik ook vroeger, ik sla me echt niet op mijn borst) voor het eiland voeren en er tegen aan vissen. Zelf voer ik, na het licht gezien te hebben, achter het eiland. Juist ja, op die plek waar je vaak niet kunt komen. Lastig is het soms wel, zeker zonder boot of andere hulpmiddelen. Gelukkig kan ik met mijn katapult heel hoog schieten en de hoek zodanig bepalen dat het voer achter het eiland komt. Het aas met de haak komt op de kop van het eiland te liggen en de lijn loopt zo schuin mogelijk naar de kant. De hengel wijst richting haak en de boel gaat helemaal op slot. Een gehaakte vis kan dan alleen maar van het eiland afscheren. Zonder snelheid lukt het zelfs een zware vis meestal niet om de boel kapot te trekken. Zodoende zal de gehaakte vis ook nooit over de voerplek scheren. De foto illustreert e.e.a. een beetje. Het is maar een voorbeeld omdat ik niet echt op deze foto tegen het eiland viste, anders had de hengel naar het aas gewezen.

Vissend op een voerplek op het weid, heb je 2 opties. De hengel die recht naar de voerplek wijst zet ik tegenwoordig dicht. Geen baitrunner dus, maar elastiek op de achterste steun (losse steuntjes!) om de boel te blokkeren. Een vluchtende karper kan zo niet over de voerplek waar zijn maatjes aan het eten zijn. Als je echter links of rechts van de voerplek vist, heb je de mogelijkheid om de boel te blokkeren of de vis vrij te laten zwemmen. In het eerste geval zal ze door de hoek van de lijn van de voerplek af scheren. In het andere geval gaat hij waarschijnlijk rechtdoor. Snel de boot in, over de voerplek heen varen en achter de voerplek de vis afdrillen. Een plaatje zegt meer dan woorden:

arjen_lans12.jpg

Vissend met een pennetje onder de kant kun je eigenlijk hetzelfde doen. Door in de richting van de voerplek aan te slaan zal de vis de andere kant op vluchten:

arjen_lans11.jpg

Dit zijn zomaar wat richtlijnen die ik zoveel mogelijk probeer toe te passen. Het gaat eigenlijk nog verder. Wat te denken aan het 3D plaatje onder water. Je kunt ook de dimensie “diepte” gebruiken, om maar wat te noemen. Het is niet altijd mogelijk om bovenstaande toe te passen, maar ik hoop dat de denkrichting duidelijk over komt.

Het is een feit dat ik niet alle video’s bekeken heb. Misschien kan iemand mijn gekronkel aanvullen door me te wijzen op video’s waar dit gedrag wel op getoond wordt. Zo niet, dan hierbij mijn gouden tip voor de filmindustrie. Ik laat graag mijn bankrekening via een PB achter.

arjen_lans13.jpg

In de winter liggen ze vaak geconcentreerd. Door richting de voerplek aan te slaan tijdens een middagje penvissen kwam deze schub en even later nog twee kleinere spiegels op de kant. Misschien had ik ze anders ook gevangen, maar het is prettig als iets in ieder geval volgens plan verloopt.

Tot ziens!
Arjen

Er zijn de laatste jaren heel wat video’s verschenen met onderwaterbeelden. Soms haarscherpe beelden waarop te zien is hoe karpers zich gedragen op een voerplek en bij het oppakken van de rig.

Bekijk ook