Word KWO member

Gevleugelde lentemomenten – Deel 1

Favoriet Favoriet

" The only way to deal with an unfree world is to become so absolutely free, that your very existence is an act of rebellion. – Albert Camus"

Voor de KWO Community is Nick Beuvink in de pen gekropen en schrijft hij over zijn belevenissen op een Nederlandse zandput. Vorig voorjaar streek hij hier, vaak vergezeld door zijn vriendin Julia, veelvuldig neer voor een korte pieksessie. Dankzij een goede voorbereiding ving hij een grote reeks karpers. In dit eerste deel neemt Nick zijn aanpak met ons door terwijl in hij in deel 2 enkele smakelijke anekdotes met ons deelt…


Kaders, regels, beperkingen en geboden. Borden, wetten, uniformen en verboden. Ellendig hoge hekken met stroken prikkeldraad, scherp en roestig als een oud scheermes. Het niet-vissen regime regeert hier met harde hand, zwaait de scepter met gele bonnen en duizelingwekkende bedragen. En toch, toch kruipt het bloed waar het niet gaan mag. ‘Niet mogen’ is in mijn vocabulaire een vies woord, ik zie het liever als ‘moeilijk kunnen’.

Ik denk dat iedere lezer van dit hersenspinsel van mij wel een dergelijk water kent. Vaak schuilgaand achter hekwerk en prikkeltroep, flink begroeid en gruwelijk mooi. Van dat kaliber water dat er om schreeuwt om bevist te worden. Het verhaal van Adam en Eva vertelt ons over een verboden vrucht, onze voorouders waren zondaars die van deze vrucht snoepten. Soms verzin ik een plannetje om ook even aan een dergelijk vrucht te snoepen. Soms moet het gewoon even, het bekoelt de lust om rebels te zijn en geeft adrenaline voor andere avonturen. Zo was het ook in het voorjaar van 2015, met een 30 hectare grote zandwinput als vrucht.

Op menig avontuur nam ik mijn eigen 'Eva' mee naar het domein met de verboden vruchten.

Op menig avontuur nam ik mijn eigen ‘Eva’ mee naar het domein met de verboden vruchten.

100.000 b.C.

Ongeveer 100.000 jaar geleden is het belangrijkste element van deze plas gevormd. Klinkt best gek, 100.000 jaar geleden. Gedurende dit tijdperk liepen er nog beesten in Twente rond die we er nu nooit meer kunnen vinden. Karpers waren er toen waarschijnlijk nog niet, wel voorvaderen van onze heilige graal, dat ongetwijfeld! Afijn, terug naar de ijstijd. Dat was het namelijk 100.000 jaar geleden, de laatste ijstijd. Het belangrijkste onderdeel van deze plas is zand en dat werd destijds in Twente neergelegd. Ik ben de ijstijd uiterst dankbaar voor alle mooie wateren die wij dankzij haar bestaan hebben gegraven.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook