ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Gevleugelde lentemomenten – Deel 2

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Afgelopen voorjaar dook Nick Beuvink regelmatig met zijn Julia het groen in. Langs verbodsbordjes en onderdoor prikkeldraad, het was nodig om het hogere doel te bereiken. De karpers van de zandwinput hadden Nick & Juul in hun macht en in deel 1 lazen jullie al dat het bloed kroop waar het (eigenlijk) niet mocht komen… In het tweede deel vertelt Nick verder over dit puur Hollandse avontuur.


Rustig maar gestaag tikt de spoel van mijn bordeaux rode Shakespeare Ambidex. Een heerlijk geluid dat klinkt als een gedempte fietsbel die continu door een kleuter met ADHD aan geslingerd word. Je gelooft haast niet dat deze molen al meer decennia dienst doet dan degene die op dit moment aan de slinger draait. Ik zou er zo bij in slaap kunnen vallen, ware het niet dat ik een brute mid-twintig schub sta te drillen. Het ongelukkige toeval wil dat ik de verkeerde hengel in de achterkant van mijn Caddy heb gegooid. Namelijk mijn ruisvoorn hengel in plaats van mijn oppervlakte stok. De heerlijke schub trekt de 1 lbs. glas hengel in een hoepeltje. Hartstikke prachtig natuurlijk, maar na twintig minuten mag de vis wel een keer het gespreide net in. Zandput karpers drillen met dit materiaal is niet altijd even ideaal. De oplettende lezer vraagt het zich misschien al af, hoe ben ik in deze situatie verzeild geraakt? Dit artikel ging toch over statisch vissen op een zandput? O, jazeker, maar de intro niet!

Yeah, en dat op een ruisvoorn 'lat'.

Yeah, en dat op een ruisvoorn ‘lat’.

Bovenstaande situatie is ontstaan doordat ik tijdens het voeren en observeren een school vissen heb gespot. Deze vissen verzamelen zich, zoals in deel 1 beschreven, voor de aanstaande paai. De vissen zullen tevens op het voer afkomen dat ik hier te pas en te onpas verspreid. Bovenstaande situatie is een redelijke riskante onderneming, om twee redenen:

  1. Het is overdag en ik ben onbeschut.
  2. Ik verstoor mijn eigen voerstek door er vissen vanaf te vangen terwijl ik net gevoerd heb.

Toch kan ik mij in dit soort situaties niet beheersen. Na nog wat korte actie verdwijn ik snel van het strijdtoneel met een mooie schub rijker. De eerst volgende keer dat ik weer ter plaatse ben is later in de week. Het vertrouwen is immens hoog! De vis draait, springt en trekt bellensporen, vol op de beoogde stekken. Ik ben samen met Juul en we hebben de auto een heel eind verderop geparkeerd om geen argwaan te wekken. Met extreem beperkt materiaal sluipen we door bosjes en onder prikkeltroep.

Hide and seek.

Hide and seek.

Het is een warme dag geweest en er staat een koel, zoet briesje. Een typisch Twentse lente avond. De lucht tussen de struiken is nog warm en riekt naar gouden brem en fris lentegroen. Afgetopt met een zware aarde lucht maakt het ons domein compleet. Afijn, terug naar het vissen. Thuis is alles al in gereedheid gebracht en we hoeven enkel nog de rigs te bevestigen en het vissen kan beginnen. We blijven maximaal anderhalf uur op de stek, eindigend in het duister. Net tegen het schemer plaats ik een hengel met een korte zwiep achter een zandbank op 30 meter uit de kant. De ander gaat voor een ingang van een kom die verderop ligt.

Het spannende aan deze visserij is dat je wéét dat de vis er zit, soms komt de aanbeet binnen twee minuten en soms duurt het een half uur. Maar áls het 30 minuten duurt, dan komen er vaak twee runs kort achter elkaar! Met de minuut die je wacht worden de vingernagels korter, tergend traag tikt de tijd voorbij en de spanning is om te snijden.

Nick-Beuvink-karpervissen-lente-13

Maar áls het 30 minuten duurt…

Nick-Beuvink-karpervissen-lente-14

…dan komen er vaak twee runs kort achter elkaar!

De kunst is om zo snel mogelijk na het landen van de vis de hengel weer op de stek te plaatsen. Dit resulteert met regelmaat in lachwekkende capriolen. Zo heb ik meerdere keren tijdens het fotograferen van een vis een sprintje moeten trekken omdat de andere hengel afliep. Vervolgens landt Juul de vis en gooi ik de hengel snel weer in. Als dan de hengel binnen enkele minuten weer afloopt is het feest compleet. Chaos met hoofdletter C. Wij houden er van!

Ook Juul weet inmiddels van wanten.

Ook Juul weet inmiddels van wanten.

Spannende momenten

Vanaf meet af aan loopt de stek eigenlijk perfect. Dit is te danken aan een combinatie van weinig tot geen hengeldruk, goede planning en tactiek, voeren en een flinke doos vol geluk. Een enkele keer vangen we 2 a 3 vissen, meestal zijn het er een paar meer.

Geen uit proportie gerekte kale schotels met flink wat kilo’s vlees, eerder lange schubs met een klein buikje. Het allerbelangrijkste is dat we ons een breuk lachen en volop genieten. We communiceren niet veel maar doen ons ding en Juul staat haar mannetje op vis- en fotogebied. Het mooiste is om haar te zien genieten van het samen vissen. Ik zie een beetje van mijzelf terug in de jaren dat ik net begon met karpervissen. Ik sluit mijn ogen en denk er nog eens aan terug.

Nick-Beuvink-karpervissen-lente-12

Nick-Beuvink-drillen-karper

Als je op deze manier, volledig Zen, zwijgend in een bos tijd doorbrengt met elkaar heb je zat tijd om even stil te staan bij hoe mooi het leven eigenlijk is. Zat tijd, tot je weer bruut verstoord wordt door een gierende slip uiteraard. Maar hey, thats what we are in it for, right?

Is het dan altijd Zen aan de verkeerde (of goede?) zijde van de draad? Zeker niet. Je ontkomt er niet aan dat je enige verstoring maakt in de serene rust. Hoe stil je ook bent, hoe kalm aan je ook doet. Het ingooien, scheppen van vis en voeren maakt je kwetsbaar. Dit zijn de momenten dat je uit de bosschage moet komen en je voor een groot gedeelte zichtbaar bent voor de boze buitenwereld. Elke voetganger, fietser of onschuldige passant vormt gevaar.

Ondanks het gevaar om gezien te worden is vrijwel dagelijks voeren een must. Dit resulteert in effectieve visminuten!

Ondanks het gevaar om gezien te worden is vrijwel dagelijks voeren een must. Dit resulteert in effectieve visminuten!

Als aangeschoten wild vlucht ik dan ook zo snel mogelijk weer terug in mijn vertrouwde bosjes. De grootste ellende komt van de swarovski fetisjisten, kijkers zo groot dat een gemiddeld planetarium er jaloers op zou zijn. Elke veer achterop de kont van een passerende woerd kan geteld worden, en dat op drie kilometer afstand. Vaak beeld ik mij in dat het megalomane stuk gereedschap op de driepoot het andere stuk gereedschap, die tussen de twee poten, moet compenseren. If you know what i’m saying…

Voordeel is wel dat je ze vaak van een goede afstand al herkent, net als een karpervisser. Ze dragen vaak dezelfde groene kledij, zijn meestal de uiterste houdbaarheidsdatum lichtelijk gepasseerd, bezet met forse snor en bril en om het plaatje compleet te maken de verrekijker en het notitieblok. Het zullen vast beste mensen zijn, helaas kan het een niet naast het ander bestaan, dit betreur ik tot op de dag van vandaag want ik ben van mening dat een samenwerking vanaf mijn kant best mogelijk kan zijn.

Verboden vruchten.

Verboden vruchten.

Het is tijdens onze campagne meerdere keren voorgekomen dat we een sessie eerder hebben moeten afbreken omdat we de angst voelde dat we bespied werden. Gezien worden betekent namelijk binnen afzienbare tijd bezoek van de sterke arm der wet, en dat resulteert in een aanslag op mijn spaarrekeningetje bij die bank met die oranje leeuw, niet nuttig!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook