ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Groot, groter, grootst – In gesprek met Brian Boll

Favoriet Favoriet
Groot, groter, grootst – In gesprek met Brian Boll

Op websites, in magazines en op Facebook… De afgelopen twee jaar zal je onherroepelijk de naam Brian Boll voorbij hebben zien komen. Brian is een ‘big fish hunter’ pur sang en reist heel Europa door om achter recordkarpers aan te gaan. Lof en likes waren zijn deel, maar er waren ook kritische geluiden te horen… Tijd voor een interview met deze gedreven visser uit Spijkenisse!


Zo Brian, we kennen je vooral als karpervisser, maar wat doe je in het ‘echte leven’?

In het echte leven werk ik bij een aannemer in een leiding gevende functie, we zijn voornamelijk werkzaam in de industrie die 24/7 door gaat in de havens van Rotterdam. Een drukke baan waarbij alles draait om snelheid, accuraatheid en de mensen onder me op scherp houden!

Het bedrijf waar ik werk, Geerdink, is voornamelijk actief in de industrie in de Rotterdamse haven.


Kijk aan, een druk baasje dus! Toen ik over je Facebookpagina aan het scrollen was ter voorbereiding van dit interview viel het me op dat je, naast een fanatieke visser, ook een enorm betrokken vader bent? Blijft er wel tijd over om te vissen?

In het eerste jaar dat ik vader was viste ik nog 3 à 4 nachten per week. Net nadat mijn zoontje, die de meeste van jullie kennen als Q, 1 jaar was, kregen de artsen na veel onderzoek in de gaten dat er iets mis was met zijn hart. Hij moest zo snel mogelijk geopereerd worden, omdat hij anders op korte termijn zou komen te overlijden. Zoals je wel kan begrijpen waren dit (op z’n zachtst gezegd) hele slechte dagen/weken!

Na een zware hart operatie en enige tijd op de IC (Intensive Care) mocht Q naar een gewone kamer in het ziekenhuis waar zijn hart 24/7 te volgen was op het scherm naast het bed. Zowel mijn vrouw als ik waren mentaal en fysiek kapot in deze tijd.

" Hij moest zo snel mogelijk geopereerd worden, omdat hij anders op korte termijn zou komen te overlijden. "

Op een bepaalde dag stuurde ik mijn vrouw naar huis om wat te rusten, ik zou een aantal nachten naast Q in het ziekenhuis blijven. Toen ik ’s nachts wakker werd gingen mijn ogen direct naar Q. Hij zat rechtop in zijn bed wat al vreemd was, maar hij leek ook zijn balans te verliezen. Ik sprong op en ondersteunde hem, echter gebeurde er iets wat ik nooit uit mijn hoofd zal krijgen: de hart monitor gaf plots een monotone toon alsof je een gierende run kreeg. Ik voelde het leven van Q langzaam wegglijden uit mijn handen. Binnen luttele seconden was ik hem kwijt en kreeg ik hem niet meer wakker. Volgens mij heb ik op dat moment het hele ziekenhuis bij elkaar geschreeuwd, maar de hulp kwam gelukkig snel! Ik weet nog hoe klein ik me voelde op dat moment.

" Ik voelde het leven van Q langzaam wegglijden uit mijn handen. "

Jaren later is er niets meer zichtbaar van alle ellende van vroeger!

Na kortstondig reanimeren kwam er weer leven in bij Q en ging hij rechtop zitten in zijn bed. Iets later begon hij zelfs te lachen. Hij had geen idee van hetgeen er gebeurd was, maar hij vond al die mensen aan zijn bed wel gezellig. Dit was een moment wat mijn hele kijk op het leven en ook op vissen zou omgooien.

Nu jaren later zie je op een dik litteken na geen verschil met de andere kinderen. Hij is zelfs groot voor zijn leeftijd en vind het heerlijk om mee te gaan met vissen.


Dus eigenlijk ben je de perfecte vismaat aan het creëren? Maar wat als hij opeens besluit dat hij op ballet zou willen?

Hij is al de perfecte vismaat voor mij! We genieten van elk moment dat we samen aan de waterkant zijn en als hij op ballet wil is dat geen enkel probleem. Zolang hij het naar zijn zin heeft en er genoeg lichaamsbeweging uit haalt vind ik het prima… 😉

Samen genieten we van ieder moment dat we samen aan de waterkant zijn.

Reken er maar op dat Q zeker zijn mannetje staat aan de waterkant! 🙂


Maar als ik het goed begrijp is jouw tegenwoordige visserij vooral gericht op een aantal langere sessies per jaar?

Voordat mijn kijk op het leven veranderde, viste ik meerdere nachten per week én enkele langere trips naar het buitenland per jaar. De laatste jaren vis ik echter vaak enkele losse nachten per maand in lokale parkvijvers en sloten dichtbij huis. Natuurlijk kan ik het ook niet laten om meerdere keren per jaar een tripje te maken naar het buitenland… 😉

In eigen land vis ik regelmatige enkele losse nachtjes en dagsessies.

Het reizen naar het buitenland…

…is iets wat ik jaarlijks meermaals doe.


Dat reizen zit wel in je bloed hé? Waar heb je de afgelopen jaren zoal gevist?

Klopt! De afgelopen jaren heb ik vistrips gemaakt naar de meest uiteenlopende bestemmingen. Denk bijvoorbeeld aan Tsjechië, Hongarije, Spanje, Grand Canaria, Duitsland, Italië, Frankrijk, België en natuurlijk ook ons eigen Nederland. Met name de trips naar landen zoals Spanje en Gran Canaria kan ik iedereen van harte aanbevelen! Wat is er nou vetter dan mooie karpers vangen in een nog mooiere omgeving?

De wateren op Gran Canaria zijn prachtig.


Hoe komt de keuze voor een water tot stand? Waar let je specifiek op?

De laatste jaren kijk ik met name naar wáár de grote vissen in Europa zwemmen. De weg naar een dergelijke vangst toe, de kick van het vangen en nog veel meer zaken zijn de reden waarom ik verliefd ben geraakt op wateren met een bestand waar je U tegen zegt. Vanzelfsprekend wordt er op deze wateren veel gevist en is niet iedereen welkom. Het is vervolgens dus eerst de vraag of er een ‘ingang’ is, want sommige wateren zijn lastig om op te komen!

Een monsterschub in de sling.

" De laatste jaren kijk ik met name naar waar de grote vissen in Europa zwemmen! "Oke, we kunnen dus wel stellen dat je inderdaad een ‘big fish hunter’ bent?

Ja, zeker! De adrenaline-boost als mijn hengel tot in het handvat krom gaat vind ik prachtig! Dit betekent niet dat ik niet geniet van kleinere vissen, of het spenderen van mijn vrije tijd langs de waterkant met een goede vriend. Wat ik hier mee eigenlijk wil zeggen is dat ik het liefst grote vissen vangen, maar dat dit niet het aller belangrijkste is.

Want zeg nou zelf, vang je liever een 20er of een 40er..?  😉

Het vangen van een vis zoals deze geeft een kick!

Maar ik vergeet zeker niet te genieten langs de waterkant!


Veel mensen hebben als mening “ja, op die betaalwateren is het geen kunst om grote karpers te vangen”, hoe kijk jij hier tegenaan?

Zoals je de laatste jaren misschien wel hebt gezien, vind ik het één groot vraagteken waar al dat soort argumenten vandaan komen. 90% van de mensen die ik spreek vinden het leuk voor me. Die andere 10%… Tja, wat zal ik zeggen? Ik vind dat iedereen moet doen wat hij zelf leuk vind.

Groot of klein… Vergeet vooral niet te genieten aan de waterkant! 😉

We hebben het tenslotte over een hobby waar plezier natuurijk altijd op nummer 1 staat. De een haalt zijn plezier uit het vangen van een mooie poldervis (wat ik overigens ook graag doe), en de ander haalt zijn plezier uit het vangen van 60, 70 en zelf 80 ponders…

" We hebben het tenslotte over een hobby waar plezier natuurijk altijd op nummer 1 staat. "


Toch lijk je bovengemiddeld succesvol te zijn op deze ‘big fish lakes’. Is dat geluk, of gebruik je tactieken die de rest van de vissers niet gebruiken (en die je met de KWO lezers wilt delen)?

Ik vooral geloof niet in geluk wat gewoon komt aanwaaien! Waar ik wel in geloof, is geluk dat je kan afdwingen. Het maximale uit je visserij halen heeft alles te maken met je inzet en inzicht.

Inzet kan in verschillende vormen zijn, denk bijvoorbeeld aan het (dagelijks) voorvoeren of observeren. Na een lange dag werken is het vaak lastig om toch de motivatie te vinden om naar de waterkant te gaan om bovenstaande taken uit te voeren. Toch zal je inzet vroeg of laat beloond worden!

Inzicht is, naar mijn mening, een ander verhaal. Met het woord ‘inzicht’ bedoel ik bijvoorbeeld taken als het lezen van een water, het (juist) inspelen op de omstandigheden en bijvoorbeeld de juiste plek en dieptes bevissen op het juiste moment.

Inzet en Inzicht: volgens Brian twee belangrijke factoren in de karpervisserij.

Naar mijn gevoel missen een hoop mensen dit. De enige manier om dit te verbeteren is door veel tijd aan de waterkant te spenderen en jezelf als het ware te ‘trainen’. De enige manier om dit, naar verhouding, snel onder de knie te krijgen is door te gaan stalken. Hierdoor kom je in een relatief korte tijd veel te weten over zowel de vis als het water. Maar al train je dit veel, dan nog heeft de ene visser hier meer aanleg voor dan de ander.

" De enige manier om dit te verbeteren is door veel tijd aan de waterkant te spenderen en jezelf als het ware te ‘trainen’. "


Op Euro Aqua ving je in 2015 tijdens je tweeweekse sessie maar liefst 12 vissen van meer dan 30 kilo. Absurd! Is dit ook voor daar onvoorstelbaar, of komen dit soort vangsten vaker voor? Kun je een reden aanwijzen waardoor het zo hard liep?

Als er ergens in de wereld grote vissen te vangen zijn is het wel daar, maar wat er die sessie gebeurde hadden ze daar ook nog nooit gezien! Tot op de dag van vandaag heeft ook nog niemand het geëvenaard. Naar mijn mening kwamen 3 factoren op het juiste moment samen: inzet, inzicht, en een 3e factor die wij niet controleren en dat is het weer. Ik zal je van alle 3 een aantal voorbeelden geven.

Inzet:

  • De grote afstand afleggen om juist daar te vissen
  • Het sparen van geld voor een dergelijke trip
  • Op het moment dat het nodig was, ging ik dag en nacht elk uur voeren
  • Het kiezen van een stek waar je niet gemakkelijk bij kan komen

Inzicht:

  • Met de weersvooruitzichten in het geschiet, koos ik voor een stek waar ik zowel ondiep als diep water kon bevissen
  • Tijdens de sessie heb ik er bewust voor gekozen om te vissen met een 30mm (soms zelf dubbele 30mm) boilie. Doorgaans wordt er gevist met een 16 of 20mm boilie, en dit levert doorgaans ook de ‘kleinere’ vissen op. Dat je minder aanbeten krijgt moet je dus voor lief nemen, maar het aantal grote vissen gaat wel drastisch omhoog!

Weer:

  • In de 2 weken die ik er zat ging de temperatuur (overdag) zoals voorspeld geleidelijk van 34 graden naar 16 graden toe. Het startschot voor het najaar dus! De vissen kwamen geleidelijk vanuit een warme en slome periode naar een koudere periode toe. Dit is ideaal om flink gas te geven!

Eén van de 12 zestigers uit de bizarre sessie in het najaar van 2015.

Er zijn natuurlijk nog meer factoren en keuzes die deze sessie gemaakt hebben tot wat het is, maar toch zou ik dit als speerpunten eruit willen filteren. 


Wat zie jij langs de waterkant het meest gebeuren bij andere vissers wat nergens op slaat? (Qua aanpak / tactiek!)

Eén van de dingen die ik het meest zie, is dat mensen zomaar blind centraal op een water gaan zitten te wachten op vis. En dat terwijl locatie de meest invloedrijke factor binnen elke visserij is! Zit er geen vis op je plek, dan ga je zo ook niet vangen. Klinkt logisch, maar toch zie je dat maar heel weinig mensen eerst goed gaan observeren alvorens ze gaan uitpakken.

Zomaar ergens je hengels uitwerpen? In mijn ogen de meest voorkomende fout!

Een andere veel voorkomende fout, is dat ik vind dat veel vissers hun geld verkeerd uitgeven. Hengels van honderden euro’s per stuk terwijl een Force Rod een stuk goedkoper is en je hetzelfde resultaat geeft.  en een pakje haken hoeft geen 8 à 9 euro te kosten. Natuurlijk heb je goed materiaal nodig om je vissen te vangen, maar wat is nou écht belangrijk? Persoonlijk vind ik de haak het meest essentiële onderdeel bij het vissen. Hij moet vlijmscherp en sterk zijn! Mijn keuze is daarom al jaren de haken van Ashima.

" Natuurlijk heb je goed materiaal nodig om je vissen te vangen, maar wat is nou écht belangrijk? "

Wat ik als tweede erg belangrijk vind, is aas. Bespaar nooit op je aas! Natuurlijk vang je wel eens vis met mindere kwaliteit aas, maar als je al die vistijd met topaas zou vissen, zou je garandeert meer vangen. Mijn keuze valt daarom ook op het aasgamma van Mainline. Ik heb erg veel vertrouwen in dit aas en zou ook niet snel iets anders inzetten.

Het gebruik van producten waar ik vertrouwen in heb is essentieel in mijn visserij!

Het resultaat liegt er dan ook niet om… 😉


Welk onderdeel van je uitrusting zou je never nooit niet thuis laten als je een week op bakkenjacht gaat?

Ik zou hier natuurlijk moeten zeggen: “Mijn Ashima haken en Mainline boilies.” Maar ik ga toch zeggen dat ik NIET kan zonder een verse bak koffie in de ochtend. Mijn brander en koffiemok gaan dus ook altijd mee!

No coffee, no life!


Wateren als Euro Aqua kunnen rekenen op veel fans, maar hebben ook vele kritische tegenstanders. “Het heeft weinig met vissen te maken en de karpers zijn gejat” zijn de meest gehoorde geluiden. Hoe reageer jij hier op?

Het gaat hier vaak om een klein groepje mensen die meestal niet weten wat ze roepen. Ze kennen de feiten niet en blazen dit dan als een soort waarheid de wereld in. Ik vind het persoonlijk nogal vreemd dat sommige mensen zich zo druk kunnen maken over iemand anders zijn visserij. Mij doen die uitspraken niet zo veel want ze komen uit de monden van mensen die er nooit geweest zijn.

" Ik vind het persoonlijk nogal vreemd dat sommige mensen zich zo druk kunnen maken over iemand anders zijn visserij."

De huidige eigenaar van Euro Aqua heeft de grond en het water gekocht in 1996. Toen zwommen hier al karpers. Verder heb ik met eigen ogen uitzettingen gezien van legaal aangekochte vis, dus geen gestolen karpers! Het water waar de wereldrecord karper zwemt zal waarschijnlijk altijd bekritiseerd worden door een select groepje vissers… Een paar jaar geleden was het Rainbow (wat nu helemaal geaccepteerd lijkt) en nu is het Euro Aqua. Mijn vermoeden is dat het binnen nu en 2 a 3 jaar een ander water is (waar ik in 2017 ook zal vissen)!

Vissen zoals deze zijn op Euro Aqua verre van de grootste!

Maar ik vang ze met veel plezier!


Nu we het toch over grote karpers hebben: vertel eens wat over jouw ultieme ‘big carp moment’. Welke vangst (of vangsten) zal je altijd bijblijven?

Hmmmzzz, BIG FISH MOMENTS… Dan wil ik toch de vangsten van m’n twee 40 kilo plussers noemen. Deze 42,1 en 40,4 kg vissen hebben heel veel indruk op me gemaakt. Momenteel heb ik rond de 20 vissen zwaarder dan 30kg mogen vangen dus de keuze is reuze. Waar ik het meest trots op ben is dat ik in 3 verschillende landen vissen van boven de 30kg heb mogen vangen (Italië, Hongarije en België). De komende jaren ga ik mijn best doen om hier nog wat landen aan toe te voegen!

Een 42 kg vis uit Hongarije. Wat een monster!


Dat de karpers in Hongarije onvoorstelbaar groot worden is inmiddels wel bekend. Ik vraag me wel af: Hoe moeilijk is het om je motivatie weer te vinden als je na zo’n supersessie weer in Nederland aan het water staat?

Als je een visser bent in hart en nieren, dan vind je het altijd heerlijk om aan het water te zijn, toch? Het gaat er om dat je geniet (lees: vraag 8) en er wat moois van weet te maken. Nog altijd loop ik een aantal keren per jaar met mijn penhengel de sloten en kommetjes af op jacht naar heuse 2 á 3 kg vissen en ik geniet er van met volle teugen!

Penvissen, misschien wel één van de meest spannende manieren van vissen!


Het vissersbloed borrelt dus altijd door je aderen? 🙂 Dat is misschien ook de reden waarom je ook in de winter er op uit trekt? Vorig jaar startte je het seizoen met een Belgische vijftiger. Hoe kwam die vangst tot stand?

Al jaren vis ik steevast de eerste dagen van januari. Het is voor mij een beetje acclimatiseren na de feestdagen. Een paar jaar terug zat ik in België toen een maat van mij belde. Hij zat op een ander water in de buurt, dus onderweg naar huis ben ik bij hem langs gegaan voor een gezellige bak koffie.

De laatste jaren vis ik ook in de wintermaanden frequent door.

Ik stond versteld van zijn vangsten! Het was een water wat ik al langer kende, maar het was er altijd druk. Echter was het nu geheel leeg op hem en zijn maat na. Ik wist genoeg! Dit water zou ik ’s winters gaan bevissen!

" Ik wist genoeg! Dit water zou ik ’s winters gaan bevissen! "

Dat doe ik nu al een paar jaar en vorig jaar had ik tussen kerst en nieuwjaar al enkele mooie exemplaren mogen vangen op het betreffende water. Op 30 december ben ik naar huis gegaan na nog een ruime 15 kg Mainline pellets te hebben gevoerd. Op 1 januari besloot ik terug te komen en ik viel met m’n neus in de boter. Ik wist namelijk een vijftiger te vangen en dat op de eerste dag van het jaar 🙂

Kan je het jaar nog beter beginnen?


Zo, we komen aan het einde van dit interview. Nu we zo aan het begin van een nieuw jaar staan is het een geschikt moment om vooruit te blikken. Heb je nog ambities / doelen voor 2017? Ga je het wereldrecord verbreken?

Hahaha, ik zal je een klein geheimpje verklappen: Het wereldrecord zal voorlopig niet gevangen worden. Voor mij staan er een aantal nieuwe uitdagingen gepland in 2017. Ik zal andere landen en nieuwe wateren bezoeken voor lange trips, verder ga ik dit jaar ook nog terug naar Italië waar ik afgelopen jaar die prachtige schub heb mogen vangen. Het doel is het heel simpel net als andere jaren genieten en het maximale uit mijn vistijd halen

Onder andere het Italiaanse water waar ik afgelopen jaar deze brute schub ving zal wederom bevist gaan worden.


Wil je de lezers nog wat meegeven?

Tsja, dat vind ik altijd moeilijk, maar als ik één ding zal moeten uitkiezen is het het volgende… Trek je niet te veel aan van hetgeen anderen vinden en doe vooral wat je zelf leuk vindt! Als je me tegenkomt langs de waterkant of op een beurs, kom me dan graag even de hand schudden! Op Carp Zwolle ben ik te vinden op stand 316 bij Ashima en The Force Rods. Tot dan! Wil je op de hoogte blijven van hetgeen ik uitspook aan de waterkant? Volg dan mijn Instagram account, klik hierrr.


Bedankt voor je tijd Brian en je eerlijke antwoorden! Succes dit karperseizoen en tot op Zwolle!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl