Groot water – Materiaal en Mindset – Lesley Adamzek

Je hoeft maar naar eerdere publicaties of de Instagram van Lesley te kijken om op te merken dat hij een avontuurlijke visser is. Hij is een man met een passie voor groot en uitdagend. En daar waar bij veel mensen de moed in de schoenen zakt begint hij juist als een enthousiaste puppy te kwispelen.

Volgens Lesley kan iedereen dit soort vissen vangen, zo lang je jezelf niet gek gaat zitten maken!

KWO Redactie: Lesley? Je komt over als een zelfverzekerde visser die zich niet snel laat intimideren door het formaat of uitdagende karakter van een water. Dat is iets dat je waarschijnlijk te danken hebt aan je ervaring met deze visserij. Kan je een deel van deze ervaring delen met nieuwkomers in deze visserij?

Lesley: Het belangrijkste is de juiste mindset. Ik begin een trip altijd met niets en ga in elk geval met iets terug naar huis. Je zal hoe dan ook ervaringen op doen en leren. Het ene seizoen is het andere niet en door open te staan voor nieuwe ervaringen en informatie kan je veel vrijer vissen. En die vrijheid is wat ik echt zoek in mijn visserij.

Groot water zorgt bij Lesley juist voor rust.

Praktische tips

Als we dan naar meer praktische tips kijken moet ik gelijk denken aan het weer. Luister vooraf en tijdens het vissen echt goed naar de voorspellingen. Met die informatie kan je namelijk niet alleen beslissende keuzes maken, maar mogelijk ook dingen die je ziet linken aan bepaalde omstandigheden. Dit stop je vervolgens in je rugzak vol ervaringen en neem je mee naar toekomstige trips. Zo kan je wellicht de volgende keer beter een inschatting maken en samen met een hulpmiddel als Google Maps bepaalde zones op een water prikken.

Blijf vooral ook het weer goed in de gaten houden!

Tijdens het vissen raad ik aan om ook niet te zeer blind te staren op een enkele aanbeet. Er is namelijk geen garantie dat een tweede zal volgen. Denk tijdens het forceren van die eerste beet alvast vooruit. En als hij dan komt? Waar komt hij dan vandaan? Komt hij links, in het midden of rechts? Ver uit de kant of juist dichterbij? Wat kan dit mogelijk zeggen over het trekgedrag van de vis? In het begin vis ik ook bewust heel verspreid op verschillende afstanden en dieptes. Zo heb ik meer kans om vissen te onderscheppen en een zwemroute in kaart te brengen.

Je weet nooit wie er in die grote slok water je haakaas oppakt!

Kijk ondertussen ook goed om je heen in plaats van lui op je bedchair te liggen. Zie je karper of eventueel witvis? Merk je dat de wind gaat draaien? Zijn er op ondiepe plekken aaskuilen te zien die recent door karpers zijn veroorzaakt? Staar je dus niet blind op stekken, maar speel vooral in op wat je ziet en je gevoel zegt.

Met de juiste mindset kom je al een heel eind!

Andere zaken

Zijn er naast doorzettingsvermogen, flexibiliteit en avontuurlijk bloed nog meer essentials die je absoluut moet hebben voor deze visserij?

Natuurlijk is een goede veilige boot met de daarbijbehorende zaken zoals een motor, reddingsvest, dieptemeter etc. onmisbaar. Deze zal je namelijk nodig hebben voor het verkassen, in kaart brengen van stekken en vaak ook voor het over grotere afstanden uitvaren van je hengels. Omdat het niet vreemd is om rigs op 400 meter uit de kant te droppen kan je ook niet om het gebruik van een gevlochten hoofdlijn om. Zelf kies ik daarbij voor een goed zinkende braid die erg slijtvast is. Zo weet ik namelijk dat de kans dat andere recreanten in mijn lijnen terecht komen zo klein mogelijk is. Tevens zal het laatste stuk lijn ook mooier op de bodem liggen.

Bij het vissen op groot water is een goede boot essentieel!

Wel combineer ik de gevlochten lijn altijd met een erg robuuste snagleader. Deze geeft een klein beetje demping, maar is vooral bedoeld voor de bescherming tegen mosselen en obstakels. En een mooie bonus is dat deze onderwater minder zichtbaar is dan de gevlochten hoofdlijn. Ook op het gebied van camouflage maak je dus enige winst.

Een goedzinkende braid en een slijtvaste leader zijn absolute noodzaak.

Camouflage

Zijn zaken zoals camouflage belangrijk voor je? En let je daar ook op tijdens het maken van je rigs?

Vooral als het water ondiep en helder is denk ik zeker na over de zichtbaarheid van het geheel. Het is namelijk niet vreemd om ook echt grote vissen op minder dan een meter water aan te treffen. En daar is vooral midden op de dag al snel een hoop te zien. Nog belangrijker is dat mijn materiaal enorm sterk is. Je zou kunnen zeggen dat ik zo verfijnd als mogelijk, maar ook zo sterk en lomp als noodzakelijk vis. Een vis verspelen wil je namelijk ten alle tijden voorkomen.

Een vis verspelen wil je namelijk ten alle tijden voorkomen!

Nu is het zo dat ik over het algemeen gebruik maak van fors aas. Het begint eigenlijk bij 20mm en het komt ook regelmatig voor dat ik door witvis zelfs over moet schakelen naar 2x 30mm bollen als haakaas. Aangezien ik mijn rigs altijd in balans wil hebben kom je dus al uit op echt minimaal een haakmaat zes en vaak zelfs een vier. Vanwege de zware omstandigheden kies ik daarbij voor een extreem dikdradige Wide Gape XX die ik meestal vis op een gecoate onderlijn in een 30lb uitvoering. Als ik in ondiep helder water vis wil ik ook nog wel naar een echte combi rig grijpen. Deze maak ik uit een stijf stuk Boom waar ik eenvoudig een soepel haakstuk aan lus. Door de lus in lus verbinding kan ik de haaksectie makkelijk wisselen. Deze rig is dus zeer praktisch, en valt ook nog eens amper op.

In de meeste situaties kiest Lesley voor een gecoate onderlijn.

Haakkeuze

Is er een reden waarom je specifiek voor dit model haak kiest?

Zoals de naam al zegt heeft de Wide Gape een ruime haakbocht, gecombineerd met een licht gekromde punt. Dit zorgt ervoor dat zodra de punt van de haak in de bek van de vis zit, hij er niet zomaar uitkomt. Bovendien zal de druk op de haak bij een stevige dril verdeeld worden over een flink oppervlakte. Dit samen met de micro weerhaak zorgt dat ik meer vissen land en ook veel minder schade in de karperbek zal toebrengen.

De dikdradige wide gape is perfect voor Lesley’s visserij.

De licht gekromde haakpunt heeft ook nog als voordeel dat de haak langer scherp zal blijven. Het kan wel eens voorkomen dat ik een hengel 24 tot 48 uur op zijn plek laat liggen. In die situaties wil ik echt volledig kunnen vertrouwen dat de rig ook als het ware blijft vissen. Om die reden pak ik bij de aanwezigheid van bijvoorbeeld kreeftjes of meerval ook mijn haakaas in met Super Wrap krimpkous.

Soms zal je het aas met super wrap in moeten pakken.

Het Wide Gape model haak heeft van zichzelf een relatief korte steel. Dit zorgt ervoor dat de haak minder zal wrikken tijdens een dril. Voor de inhaking kan hij echter wel wat hulp gebruik. Net zoals veel andere vissers verleng ik deze daarom met een stuk krimpkous. Voor een haakmaat vier haak pak ik anderhalve centimeter en die geef ik een lichte curve. Zo verleng ik de haaksteel en help ik hem op op de juiste plek te prikken.

Laatste tips

Heb je nog een paar laatste tips om mee af te sluiten?

Zorg in ieder geval dat je zeker weet dat je alle essentials in orde hebt. Dus loop je tacklebox en tassen goed na. Check of je voldoende zware loden bij hebt en ga vervolgens het avontuur aan.

Als het eenmaal zo ver is wil je ook echt op je materiaal en rigs kunnen rekenen!

Daarbij raad ik aan niet teveel aan die spullen te denken. Als je vooraf alles gecheckt hebt en weet dat je degelijke spullen mee hebt, dan kun je je volledig focussen op het vissen. Op het moment dat je daarmee bezig bent zie je vanzelf wel of je eventueel dingen moet aanpassen. Dus ga jezelf vooral niet vooraf gek lopen maken.

Lesley Adamzek

Bekijk ook