Het beste van twee werelden: de Korda Loops & Booms onderlijn!

Door het stijve gedeelte gecombineerd met een soepel stukje zodat de haak indraait, zijn de ‘Loops & Booms’ van Korda de laatste tijd heel populair geworden. Deze rig heeft uitmuntende anti-tangle eigenschappen en het is mega eenvoudig om je haakgedeelte te vervangen waardoor het ook weinig moeite kost om het geheel te knopen! In deze update legt Arjan Braad deze items onder de loep.


Video

Kijk je liever de video uitleg? Klik dan hieronder:

Arjan Braad aan het woord: Echte combi rigs waarbij een stijf materiaal als fluorcarbon aan een soepele braid wordt geknoopt, geven het beste van twee werelden. Het steeds opnieuw moeten knopen is echter arbeidsintensiever dan bijvoorbeeld een rig gemaakt uit gecoat materiaal. Daarbij hoef je namelijk geen twee verschillende materialen aan elkaar te maken. Even een stukje strippen en klaar, maar een echte combi met de volledig unieke eigenschappen van zowel de fluorcarbon “Boom” sectie en soepel braid is het nog niet. 

De Loops en Booms winnen de laatste tijd veel vissersharten.

De oplossing die combi’s een stuk makkelijker maakt, is door het korte soepele stuk in een lus te knopen die je met een lus verbinding aan het stijvere deel maakt. Deze verbinding is eenvoudig te maken en helpt ook nog eens om efficiënt bezig te zijn, want indien je de haak moet vervangen kan je eenvoudig een nieuwe “Loop” aan het het stijve materiaal maken en deze zo keer op keer blijven gebruiken. Vissers als Danny Fairbrass vissen zo sessie na sessie met dezelfde Boom secties. Eigenlijk net zoals je bij een Spinner rig ook zou doen.

Danny is ook een fervent gebruiker van deze rig.

Veelzijdigheid

Ik maak ook al een aantal jaren gebruik van deze rigs en heb daarbij ook de veelzijdigheid van de onderlijn ontdekt. Net zoals je met andere rigs lekker kan experimenteren, is het ook met de Loops & Booms Combi rig mogelijk. Zo zette ik hem al succesvol met een Longshank X in tijdens het vissen op een zwaar bevist Nederlands circuit water. Maar ook met een extra sterke Wide Gape X haak tijdens het bevissen van Franse giganten en ook in combinatie met de Klor haak functioneert deze rig perfect! 

Al sinds 2017 zet Arjan de Loops en Booms met veel vertrouwen in.

De basis van de rig blijft echter hetzelfde. Want als je het maken van de lus op het haakdeel door hebt, dan kan je datzelfde toepassen met je eigen favoriete haak en zo maak je jouw eigen versie!

De ‘reset’ factor

Het stijve stuk van de rig zorgt dat mijn montage vrijwel niet in de knoop kan gaan en zorgt er onder water tegelijk voor dat hij steeds ‘reset’. Vooral als je gebruik maakt van een langzaam zinkend aas zoals een wafter zal het stuk Boom heel mooi zijn werk kunnen doen. Als een karper of witvis het aas oppakt en zicht niet prikt zal na het uitspugen het aas langzaam naar de bodem zakken. 

In combinatie met een langzaam zinkend aasje, zorgt deze rig altijd voor een ‘reset’ na elke aasopname.

Het stijve deel van de rig krijgt zo alle kans om het geheel van het lood weg te duwen en alles mooi recht op de bodem te laten landen. Hierdoor ligt de rig weer op scherp voor een volgende kans!

De benodigde vrijheid

Door bij de haak wel een soepel stuk te hebben, geef ik deze wel alle benodigde vrijheid om vrij te bewegen. Hij kan dus daar draaien waar je dat wilt en dat zorgt ervoor dat je de vissen goed prikt. Voor dit soepele deel heb je overigens niet een mega soepel stuk nodig. Ik weet dat sommige mensen Armakord gebruiken. Dit is eigenlijk een gevlochten voorslag van 30lb. Zelf grijp ik echter naar de soepel kern van Dark Matter Braid

Als soepel gedeelte gebruikt Arjan de Dark Matter Braid.

Door dit materiaal volledig te strippen heb ik een soepel stuk lijn dat kwa stijf/soepelheid precies is wat ik zoek. Het gooit niet snel in de war en geeft de haak voldoende beweging om zijn werk te doen.

Knotless knot

Er zijn verschillende manieren om je soepele haakstuk te knopen. Het makkelijkste is door een soort knotless knot te gebruiken en daarbij de lijn dubbel te nemen. Zo kan je heel makkelijk exact de juiste lengte soepel materiaal krijgen en ook echt elke onderlijn hetzelfde maken. Als je iets hebt wat goed werkt kan je het zo keer op keer opnieuw knopen.

Neem de lijn dubbel en steek hem terug door het haakoog.
Daarna knoop je er een simpele knotless knot op.
Klaar is kees! Nu is het zaak om een mooi voorraadje te maken! 😉

Geschikt op alle bodems?

Door de stijve eigenschappen van de onderlijn is hij mega effectief op harde bodems van zand of grind. Je kan hem goed combineren met leadclips, inline loden en ook het COG systeem. Als de bodem wat zachter is zal je even op moeten letten. Dan kan het namelijk slim zijn om te kiezen voor en helikopter loodsysteem.

Deze onderlijn is enorm veelzijdig en daarom zet Arjan hem maar al te graag in.

Deze geeft namelijk het lood meer ruimte om in bijvoorbeeld zacht modder weg te zakken zonder gelijk de onderlijn mee te trekken. Door de kralen die de onderlijn op de plek houden wat op te schuiven kan je de extra ruimte inbouwen die nodig is om je rig alsnog netjes boven op de modder te krijgen.

Ook één van Nederlands grootste en oudste schubs werd op een Loop & Boom rig gevangen!

Succes dit najaar en knoop ze!

Arjan Braad


Volg Arjan Braad op Instagram om zijn avonturen op te volgen. Neem ook zeker een kijkje op de Instagram en de YouTube van Korda om hun nieuwe producten niet te missen!

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook