1000+ PREMIUM UPDATES STAAN VOOR JE KLAAR! KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN

Het effectief afvissen van voerplekken – Bart van Bezouw

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

In dit artikel gaat Bart van Bezouw dieper in op de manier waarop hij zijn voerstek effectief afroomt. Door zijn rigs na iedere aanbeet te verplaatsen probeert hij slim in te spelen op de azende vissen. Een leerzaam artikel waar je zeker in deze periode van het jaar iets aan hebt!


Bart aan het woord: Het vroege voorjaar staat mij bij vaak in het teken van weinig voeren, vis zoeken en met attractief haakaas deze gevonden vissen belagen. Wanneer de paai eenmaal achter de rug is verandert de situatie aanzienlijk en is het vaak een goed moment om met een gedegen voerplan zaken naar je hand te zetten. In mijn visserij is voorbereiding cruciaal om de beperkte visuurtjes zo efficiënt mogelijk in te zetten. Uiteraard helpt het hierbij enorm om een stek vooraf aan te voeren, om zo de vis in de zone en op je aas te krijgen.

Een dikbuik in week zeven van de voercampagne.

Doordat ik de laatste jaren veel in dergelijke situaties heb gevist ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het zo efficiënt mogelijk afvissen van voerplekken. Zeker op wateren waar wat meer gevist wordt zie je dat je een hoop meer vis kan vangen door je voerplek slim af te vissen!

Je kunt een hoop meer vis vangen door je voerstek slim af te vissen!

Eerste periode

Voorvoeren betekent in mijn geval dat ik vaak gedurende een periode van zes tot tien weken op een water aan de slag ben, waar ik constant voer. Vaak is dit een keer of drie à vier per week (stevig) voeren en één keer per week vissen. Door het voeren over een langere periode merk je dat de vissen jouw aas steeds makkelijker accepteren, waardoor je vis steeds makkelijker weet te haken. Deze logica heeft gevolgen voor de manier waarop ik de voerstek afvis.

Snel resultaat op een hinged stiff rig over een voerplek!

De eerste periode van een voerstek zal ik in veel gevallen nog vrij opportunistisch vissen. Ik zet geregeld pop-ups in of gebruik opvallend haakaas om vissen te triggeren mijn haakaas op te nemen. Vaak levert dit mij in het begin van een campagne meer vis op dan enkel het gebruik van bodemaas. Na enige tijd is een duidelijk kantelpunt zichtbaar, waarbij de pop-ups steeds minder gaan opleveren en de vis echt gefixeerd is op het gevoerde aas. Simpele liggende bollen, eventueel met een halve pop-up in dezelfde kleur als het haakaas, leveren nu verreweg het meeste op. Dit is ook de fase waarin het aantal aanbeten gevoelig aan het toenemen is.

Pop-ups leveren aan het begin van een voerplek vaak vrij snel vis op.

Slim afvissen

Na een periode van enkele weken achter elkaar vissen merk ik vaak dat de vis nog wel in de zone hangt, maar niet altijd makkelijk meer te prikken is. De langere voerperiode zorgt ervoor dat de vissen enerzijds wat lui worden en anderzijds ook meer op hun hoede zijn door bijvoorbeeld lijndruk.

Na enkele weken merk ik dat de vissen niet zo makkelijk meer te prikken zijn.

In deze fase is het cruciaal om je voerstek slim af te vissen. Om te beginnen boots ik bij de start van de sessie zoveel mogelijk de (voor)voersituatie na. Dit betekent dat ik vaak stevig voer bij aankomst over de zone die ik normaal ook bevoer, soms wel drie tot vier kilo verspreid over een gebied. De gedachte hierachter is dat ik veel vissen kan aanspreken, de vissen in beweging hou en een herkenbare (veilige) situatie creëer. Alle vorige keren konden ze in een dergelijke situatie tijdens het voorvoeren immers veilig eten.

Blijven bijvoren is tijdens de sessie cruciaal om een serie vissen te vangen.

De manier waarop je de hengels neerlegt is vervolgens ook van groot belang. Aan het begin van de sessie positioneer ik de hengels vaak zo dichtbij als ik kan, helemaal aan het begin van de voerzone. Hiermee creëer ik een situatie waarbij de vis veilig kan azen in een gebied zonder lijnen.

Bij het vallen van de avond ving Bart deze vis aan de voorkant van de voerzone.

Ik blijf vervolgens gedurende de sessie geregeld voeren ruim achter de plek waar ik op dat moment mijn haakaas heb liggen. Hiermee bouw ik het vertrouwen van de vissen op en hou ik ze in de zone.

Het hart van de voerplek

Na de vangst van een vis verplaats ik mijn hengel wat meer richting het hart van de voerzone. Afhankelijk van de situatie kan dit betekenen dat je wat meer naar rechts of links vist, of dat je de hengel wat verder weg vist. Diepte speelt hierbij ook een cruciale rol. Daar waar het kan probeer ik van ondiep naar diep te vissen. Door op deze manier te werk te gaan kan je gedurende een sessie namelijk de gehele voerzone afvissen, waardoor je het maximale rendement haalt uit je sessie!

Deze zware schub kwam in de ochtend op 10 meter diepte aan de achterkant van de voerzone.

Een dergelijke aanpak vraagt wel een flinke investering en wat lef van de visser. In de praktijk voelt het namelijk best gek om de hengel waar je net beet op hebt gehad op een andere plek neer te leggen.

Door in de vroege ochtend de wekker te zetten en de hengels te verplaatsen, vang je vaak nog één of meerdere bonusvissen!

Schroom daarbij ook niet om je hengel regelmatig te verplaatsen. Het is me meer dan eens overkomen dat ik na drie beetloze uurtjes de hengel tien meter verder legde en binnen vijf minuten beet kreeg.

Na het verplaatsen van twee hengels volgde vroeg in de morgen een dubbelrun!

Doe er je voordeel mee!

Succes met het afvissen van je voerstek!

Bart van Bezouw

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook