ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Het favoriete voorjaarssysteem van Mark Hofman

Favoriet Favoriet
Het favoriete voorjaarssysteem van Mark Hofman

Tijdens de KWO How To Week zagen jullie een super leerzame video waarin Mark Hofman een uitgebreide uitleg geeft over zijn favoriete voorjaarsrigs en (lood)systemen. In dit artikel lichten we een tipje van de sluier op!


Mark aan het woord: Het voorjaar is begonnen, persoonlijk mijn favoriete periode van het jaar om achter de karpers aan te gaan. Ze zijn nu beter vindbaar en daardoor kun je ze heel actief gaan belagen.

In het voorjaar zit Mark niet stil 😉

Het Helicopter systeem

In het voorjaar moet je echt op zoek gaan naar de karpers en dat vraagt om een actieve visserij. Karpers gaan zich nu vaak groeperen en dat is meestal in zones waar het ondiep is óf de zon op staat.

In het voorjaar moet je echt op zoek gaan naar de karpers en dat vraagt om een actieve visserij.

Om zo snel en efficiënt mogelijk te vissen, vis ik met een Helicopter systeem. Welke voordelen dit systeem heeft, licht ik hieronder toe.

Het Helicopter systeem heeft niet één, niet twee, maar drie voordelen!

#1: Snel en gemakkelijk wisselen van rigs

Op het Helicopter systeem plaats ik een quick change swivel, hierdoor kan ik snel en gemakkelijk de onderlijn vervangen. Zo kan ik gewoon met bodemaas vissen, dan zet ik de kraal zo’n vijf centimeter van het lood af. Heb ik het idee om met pop-ups te gaan vissen, op bijvoorbeeld een wierbed, dan verplaats ik de kralen en zet ik er een chod rig op. Dit geldt ook voor andere rigs, denk aan de ronnie/spinner rig of D-rig!

Vis je met een chod rig, schuif de kralen dan omhoog.

#2: Je gooit de onderlijn niet snel in de knoop

Met dit systeem kun je blind uitwerpen zonder daarvoor bang te hoeven zijn dat je de onderlijn in de knoop gooit. Dat komt omdat de rig altijd om het loodsysteem heen draait, als een helikopter dus 😉. Zeker in het voorjaar werp ik veel op wateren om de boot te vermijden. Vaak bevinden vissen zich in één zone van het water en dan wil je ze absoluut niet verstoren. Bij dit systeem maak ik gebruik van lood tussen de 50 en 70 gram.

Met het Helicopter systeem hoef je niet meer bang te zijn dat je jouw rig in de knoop gooit!

#3: Valt mooi weg op de bodem

Dit systeem monteer ik altijd op een loodvrije leader, het voordeel hiervan is dat die mooi wegvalt op de bodem. De kleur van de leader pas ik aan op het type water.

Dit systeem monteer ik altijd op een loodvrije leader…

Vis ik op wier, dan kies ik voor de kleur groen en bij een zandbodem kies ik voor de kleur (licht)bruin. Je kunt de leaders zelf knopen of kant en klaar in de winkel kopen.

Pas de kleur van de leader aan op de bodem, zo valt die mooi weg.

Rigkeuze in het voorjaar

Zoals ik al vertelde kun je op dit systeem met verschillende rigs vissen. In het voorjaar begin ik eigenlijk altijd met pop-ups, maar duurt een aanbeet te lang en weet ik dat de vissen in de buurt zitten, dan stap ik over naar bodemaas. Uiteraard wissel ik dan van rigs.

In de How To video van 15 minuten bespreekt MH onder andere welke rigs hij in de maanden april, mei en juni inzet.

Wil je meer weten over de rigs die ik inzet? Bekijk dan de KWO How To video. Daar behandel ik onder andere de spinner rig en de de “standaard” bodemaas rig.

Keep searching!

Mark Hofman


Bekijk alle video’s van de KWO How To Week hier!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl