ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Het gaat niet altijd vanzelf – Kevin Diederen

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

In dit artikel vertelt Kevin Diederen over de harde realiteit: als karpervisser ben je niet altijd en overal meteen succesvol. Hoe je met deze ‘dieptepunten’ omgaat is volgens Kevin enorm belangrijk. Vaak kun je zelfs zonder te vangen nog een hoop leren!


Kevin aan het woord: Als je de vele publicaties zo voorbij ziet komen, lijkt het alsof karpervissen voornamelijk bestaat uit successen en het vieren ervan. Ware slachtsessies in het buitenland, het vangen targetvissen op thuiswateren en series dikke vissen om bang van te worden. Natuurlijk zijn er periodes waarin het allemaal vanzelf lijkt te gaan. De afgelopen paar jaar heb ik zelf ook momenten mee mogen maken waarin ik de visserij in een roes beleefde. Achteraf besefte ik dan pas wat ik allemaal had mogen vangen.

Vaak besef je pas achteraf hoe bijzonder de vangsten zijn geweest!

Maar de realiteit… Die is ook zo dat er periodes zijn dat het absoluut niet vanzelf gaat. Zo loopt iedereen wel tegen momenten waarop het allemaal tegen lijkt te zitten. Hoe je daar als persoon mee om gaat maakt echter groot verschil.

Juist als het weer eens lukt is het extra genieten!

Toppen

Eén van de belangrijkste dingen om te (leren) accepteren is dat er geen toppen zonder dalen zijn. Zou het echt zo bijzonder zijn om een grote of heel erg mooie vis te vangen als dit dagelijkse kost zou zijn?

Juist omdat je niet elke dag zo’m vis vangt is het extra bijzonder.

Juist omdat je deze vissen niet met grote regelmaat op de kant krijgt zijn het de vangsten die je koestert. En juist de vele moeite die je in het najagen van dergelijke vangsten steekt maakt dat ze zoveel voldoening geven. Een poosje wat minder succesvol voor de dag komen en een stapeltje blanks hoort er dan vaak ook gewoon bij.

Soms blijft het akelig stil…

Puzzelen

Na een vissessie vangstloos thuis komen hoeft niet gelijk een mislukking te zijn. Ook zonder een karper te vangen kan je namelijk een stap dichterbij succes zijn! Zelf kies ik er vaak voor om in een kortere tijd een water met grote regelmaat te bezoeken. Naast dat ik natuurlijk hoop om vis te vangen, is het leerproces voor mij ook van groot belang. Zo kan het dus zijn dat ik geen piep krijg, maar bijvoorbeeld door observaties enorm veel opsteek van een visloze dag.

Het blijft puzzelen…

Wat zie je om je heen gebeuren? Springt voor de derde ochtend op rij een vis voor dat kopje? Waar zie je bellensporen? Levert dat bedje met klein aas non stop brasem op? Voel je het lood op sommige plekken duidelijk harder op de bodem landen? Voor mij is het karpervisser vaak net als puzzelen. Elke vraag die ik kan beantwoorden, of denk te kunnen beantwoorden, is voor mij een nieuw stukje. Vaak blijkt achteraf dat zo’n klein stukje enorm doorslaggevend kan zijn!

Een klein stukje van de puzzel kan enorm doorslaggevend zijn!

Vertrouwen

Je ziet het heel vaak gebeuren: na drie keer niks te hebben gevangen komt er ineens een compleet andere onderlijn uit de Tacklebox, worden er andere aasjes in de winkel gehaald en gaat het experimenteren beginnen. Maar ligt het wel aan je aas en rigs dat je niks vangt? Zelf heb ik nog vrijwel niet meegemaakt dat ik vervolgens wel vis ging vangen. Het verschil maakte ik eerder door mijn aas op een andere plek aan te bieden, op andere tijden te vissen, na te denken over de invloed van lijndruk en voerhoeveelheden.

Vlijmscherp vissen en vertrouwen hebben is goud waard!

Ineens compleet anders gaan vissen heeft mij vrijwel nooit het gewenste resultaat gebracht, dus ik kies er voor om te vertrouwen op een paar bewezen onderlijnen en systemen. Voorzien van een vlijmscherpe haak, gemaakt op een manier waarop ze niet in de knoop kunnen en met de wetenschap dat ik er al honderden karpers op heb gevangen, zullen ze dat vast ook wel blijven doen.

Gelukkig kun je ook zonder vis te vangen genieten aan de waterkant.

Zelfreflectie

Even heel eerlijk… Hoeveel moeite heb je nu daadwerkelijk gestoken in het vinden van de vis? Heb je vanaf de parkeerplaats vijf minuten gekeken en ben je daarna op een comfortabele stek gaan zitten? Bleek de vis laat op de avond toch ineens op te schuiven naar een andere sector van het water? Was die worp ‘goed genoeg’ in plaats van ‘perfect’?

Was die worp ‘goed genoeg’ in plaats van ‘perfect’?

Als ik zo terug denk aan een aantal mislukte sessies kan ik van mezelf zeggen dat ik het soms ook wel aan mijzelf te danken heb. De ene keer is het eigenwijs of gemakzuchtig zijn, de andere keer een gokje dat verkeerd uitpakt. En daar is helemaal niks mis mee! Zolang je ervan leert en er geen gewoonte van maakt.

Op sommige vangsten kun je wel een poosje teren!

Motivatie

Ook als je zo scherp mogelijk vist zijn er gewoon periodes dat het gewoon even niet lijkt te lukken. Die ‘dalen’ horen er bij. Probeer tijdens die periodes goed voor ogen te houden waar je het voor doet. Zo zat ik een week voor dit schrijven aan een watertje dat bomvol zat met karpervissers. De vis liet zich duidelijk zien in een zone waar ik vanwege andere vissers niet bij kon komen. Natuurlijk is dat dan balen, maar ik haalde motivatie uit het feit dat er maar een paar seconden nodig zijn om alles te doen veranderen…

De momenten waarop de puzzelstukjes op de juiste plek belanden maken veel goed!

Die ene vis die op een dood moment mijn haakaas opzuigt. Dát kan voldoende zijn om een droomvangst werkelijk te maken, of om weer in de flow van het vangen te raken. De volgende sessie kan het dus zomaar omslaan.

Succes!

Kevin Diederen

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook