Het jagersinstinct van Jop van Dillen – HELP! Deze visser heeft een hobby…

Favoriet Favoriet
Het jagersinstinct van Jop van Dillen – HELP! Deze visser heeft een hobby…

Het is inmiddels flink afgekoeld buiten, niet bepaald zwembadweer dus! We laten de binnenzee van Maik Roeleveld uit het vorige deel daarom even achter ons en verplaatsen ons naar de volgende hobby in Knegsel. Veel vissers durven stiekem toe te geven dat het vissen een onbedwingbare ‘oerdrang’ is vanuit ons primitieve instinct, bij sommigen blijft dat echter niet beperkt tot vissen. Onze Philip gaat op bezoek bij Jop van Dillen, voor de reeks:

HELP! Deze visser heeft een hobby…


Philip aan het woord: Namens KWO ben ik op bezoek bij Jop van Dillen, een karpervisser in hart en nieren! Een Noord-Brabantse hovenier die naast het vissen ook graag zijn jachtgeweer tevoorschijn tovert. Een omstreden onderwerp volgens velen, zo ook volgens sommige politieke partijen. Partij van de Dieren fractievoorzitter Marianne Thieme is niet bepaald een karpervisser en ook jagen zal, vrees ik, nooit haar favoriete hobby worden. Volgens jagend Nederland is jagen echter onterecht een omstreden onderwerp. Dat vindt ook Jop.

De visserij van Jop

KWO: Jop, we weten dat je uit het zuiden komt, daar waar het licht altijd brandt en we weten dat je vist. Wat moeten de lezers nog meer over jou weten? 

JvD: Ik ben Jop, 24 jaar oud en ik ben woonachtig in het prachtige Brabantse Knegsel, een dorp dat ten zuidwesten van Eindhoven. Jarenlang heb ik gewerkt bij een hoveniersbedrijf/tuincentrum en 4 jaar geleden heb ik besloten om het roer om te gooien en ben ik een eigen hoveniersbedrijf begonnen, Hoveniersbedrijf Jop van Dillen.

Vissen, jagen, tuintjes bouwen… wat kan deze man niet!

KWO: Dat is een mooie stap in het (bedrijfs)leven, maar we hebben begrepen dat je ook graag op karper vist. Hoe omschrijf je jouw visserij? Ben je een instant visser, bevis je graag grote of kleine wateren, of bezoek je graag het buitenland?

JvD: Zeker, zo graag als ik met mijn bedrijf bezig ben, vis ik ook! Momenteel bestaat mijn visserij voornamelijk uit korte nachten. Mijn business slokt behoorlijk wat tijd op dus ik ben enigszins beperkt in mijn visserij. Juist omdat ik veel korte nachten vis, investeer ik veel in de aanloop naar een sessie en haal ik veel voldoening uit de voorbereidingen van die nachten vissen. Zo productief mogelijk zijn in korte tijd is de sleutel! Twee keer per jaar probeer ik in ieder geval Frankrijk te bezoeken.

KWO: Roeien met de riemen die je hebt dus, maar behoorlijk fanatiek! Daar houden we van. Op welke leeftijd ben je eigenlijk begonnen met vissen?

JvD: Het vissen is er met de paplepel in gegoten door mijn vader. Ons pap nam mij op jonge leeftijd al mee naar de waterkant en ik denk dat ik 11 jaar was toen ik mijn eerste karper ving… Dat is waar het allemaal begon!

48 uur.. 2 vissen in 5 minuten! Samen met vismaat Willem Kwinten.

KWO: Met een eigen bedrijf heb je een druk bestaan, kom je er wel aan toe om genoeg tijd in je visserij te steken? 

JvD: Als het aan mij ligt niet, al vis je als visser vis al snel ‘niet genoeg’! Doorgaans probeer ik 1 nacht per twee weken te vissen, mits werk het toelaat. In drukke perioden gebeurt het wel eens dat ik een maand over moet slaan, iets dat ik compenseer met Franse trips. Buitenland visserij is voor mij dan ook heel belangrijk! Er is niets zo mooi als het ontdekken van een nieuw water en in de tussentijd ontspannen met een koud biertje en een BBQ! #Genieten 

Met een vismaat als Willem hoef je nooit bang te zijn dat je bak niet goed op de foto staat 😉 !

Twee jaar geleden heb ik met Willem een groot openbaar stuwmeer in Frankrijk bezocht. Het zat enorm tegen en de vis zat buiten onze sector. Bovendien ging de vis bijna de paai in dus het was taai. Binnen 48 uur wisten we toch twee aanbeten te forceren, gek genoeg ook 5 minuten na elkaar! Willem wist de sessie, zoals we van hem gewend zijn, prachtig op beeld vast te leggen in de video hieronder.

Maar wacht, er is meer!

KWO: Naast het vissen heb je ook een andere spectaculaire hobby, je bent een fanatiek jager heb ik gehoord. Hoe ben je hier in gerold? 

JvD: Wederom via ons pap. Naast vissen was jagen ook een hobby van mijn vader en ook die is er met de paplepel in gegoten. Hij jaagt al ongeveer 35 jaar. In ons dorp hebben we een eigen jachtveld en als kleine jongen mocht ik mee, enorm interessant! . Op jonge leeftijd heb ik dus leren drijven/jagen.

KWO: Zit er denk je een verband tussen de hobby’s jagen en vissen? Zou het eenzelfde oerdrang zijn? 

JvD: Ik denk het wel. Buiten ben ik sowieso graag en naast dat ben ik ook nog zeer fanatiek in alles wat ik doe. Bij zowel vissen als jagen heb ik er geen moeite mee om de hele nacht bezig te zijn om met die ENE vangst aan de haal te gaan! Of dit nu een karper, een varken (zwijn) of hert is…

Duitse jacht met de #eindbaas die Jop alles geleerd heeft, zijn vader!

KWO: Wij hebben begrepen dat er zoiets bestaat als ‘weidelijkheid regels’. Kun je de lezers vertellen wat dit precies inhoudt?

JvD: Onder weidelijkheid verstaan wij het correct schieten van een dier zodat deze niet onnodig lijdt, verder wordt er niet gejaagd/schadebestreden als de dieren jongen hebben. Jagers hebben enorm respect voor de dieren die ze schieten en dat wordt op deze manier geuit. Natuurlijk houd men zich aan de openingstijden van de jacht.

KWO: Nu is jagen natuurlijk behoorlijk gereguleerd. Is de jacht seizoensgebonden en zijn er strenge richtlijnen?

JvD: Zeker! In Nederland is er een jachtseizoen en dat is dier afhankelijk. In Duitsland is gewassenbescherming een groter probleem omdat daar relatief veel wilde zwijnen zitten. Maïsvelden, graanvelden en weilanden raken enorm beschadigd door deze ‘overpopulatie’ dus het is heel belangrijk dat er gejaagd wordt.

Ik jaag meestal een keer of 7 per jaar in Duitsland, daar hebben we een jacht met een aantal andere Nederlanders en Belgen  en dan blijven we meestal 3 nachten. Zoals ik al aangaf hebben de oosterburen meer last van wilde zwijnen, vandaar dat het jachtseizoen hier ook anders is en er bijna jaarrond gejaagd mag worden. Iedere diersoort heeft overigens een eigen jachtseizoen en mede vanuit het respect voor de dieren wordt dit altijd correct gehandhaafd.

Het wilde zwijn, een imposant en indrukwekkend dier, maar oh zo’n plaag in sommige gebieden.

Populatiebeheer en schadebestrijding valt net onder een andere tak en waar nodig mag dit het hele jaar door jager gehandhaafd worden! Het gaat dus niet enkel om het schieten voor plezier, vaak is er een achterliggende gedachte die bepaald of een dier geschoten mag worden.

KWO: Je loopt natuurlijk met een wapen over straat tijdens het jagen. In Amerika is dat misschien de normale gang van zaken, maar niet hier in Nederland. Wat zijn de regels om te voorkomen dat het een soort real life GTA wordt in NL? 

JvD: De regels zijn zeer streng! Om te beginnen moet je een pittige cursus afleggen die bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. In het praktijkdeel behoort ook het deel ‘omgang met wapen’. Je leert hier kogel schieten en je oefent op kleiduiven. Wij gingen vroeger iedere zondag kleiduiven schieten om dit onder de knie te krijgen.

Daarnaast heb je in Nederland minimaal 40 hectare grond nodig om te mogen jagen en niet te vergeten een verklaring omtrent gedrag. Als je in aanraking bent geweest met justitie kun je fluiten naar die wapenvergunning!

Geen verboden wateren voor deze visser!

Het wordt uitstekend gehandhaafd door BOA’s en agenten, maar het beperkt me wel weer in mijn visserij. Even snel dat illegale nachtje vissen op een verboden water is uit den boze, dit valt namelijk onder stroperij. Dan komen ze mijn veel te dure vergunning en ook mijn wapen ophalen, dat is natuurlijk niet de bedoeling 😉 !

KWO: Voor veel mensen en vooral zelfbenoemde ‘dierenliefhebbers’ wordt de jacht als een soort taboe beschouwd. Waar komt dit vandaan en wat kun jij daar als jager over vertellen. 

JvD: In het verleden werd er niet openhartig over de jacht gesproken. Het was iets donkers/duisters en daardoor is het in het negatieve daglicht komen te staan. Tegenwoordig bieden jagers en jachtverenigingen veel meer openheid tegen tegenstanders van de jacht.

Mensen zijn nu eenmaal er gevoelig als het op sommige zaken aankomt en dierenleed is er daar één van. Gewassenbescherming en populatiebeheer is helaas nodig omdat de natuur soms zelf niet in staat is om dit in stand te houden. Een goed voorbeeld zijn de Oostvaardersplassen, dat vind ik pas dierenleed.

Afgelopen winter waren de Oostvaardersplassen herhaaldelijk in het nieuws vanwege de overpopulatie!

Het beheren van reeën begint in het voorjaar met een telling. Aan de hand van deze telling wordt er een zogenaamd afschot bepaald. Dit afschot is het aantal dieren dat geschoten mag worden en dit is een absolute noodzaak. De verkeersongevallen waar reeën bij betrokken zijn liegen er niet om, beheer wordt dus hoofdzakelijk gedaan vanuit veiligheid.

KWO: ‘Het liefst’ is misschien niet de juiste uitdrukking, maar welke diersoorten genieten jouw voorkeur om te jagen en waarom? 

JvD: In Nederland jaag ik bij voorkeur op de reebok. Het liefst in de bronst dan gaan de bokken de geiten dekken en kun jij ze naar je toe lokken door het geluid van een reegeit na te bootsen. Dat vergt wat oefening, maar als je dat onder de knie hebt is dat prachtig. In Duitsland gaat mijn voorkeur naar de wilde zwijnen, prehistorische dieren die zó slim zijn dat je er soms uren voor moet zitten wachten. Als je hem dan ziet, moet je hem ook nog schieten en dat is alles behalve makkelijk!

KWO: Klinkt allemaal erg interessant en zo te horen jaag je behoorlijk vaak, maar botst dit nooit met je visserij? 

JvD: Helaas wel, keuzes… keuzes! Werk is enorm druk, maar aan de andere kant bepaal ik als eigen baas zelf wanneer ik een lang weekend ga vissen of jagen. Vissen doe ik eerder dan jagen, dat zijn vaak korte nachtjes tussen werk door. Jagen in Nederland doen we vooral op hazen en reeën en dat doe je overdag en ’s avonds. Dat neemt veel tijd in beslag, daar wordt dus vaak een vrije zaterdag voor opgeofferd.

Het resultaat van de korte nachten mag er wezen!

KWO: Het lijkt er dus op dat jagen in de ogen van veel Nederlanders steeds acceptabeler wordt, fijn. Je hebt ons namelijk een goed beeld geschetst waarom jacht/beheer zo belangrijk is. Welke boodschap zou jij alle lezers als jager nog willen meegeven?

JvD: Dat kan ik kort houden… Geniet van de natuur en beheer met mate. Wees trots op onze mooie natuur!

KWO: De (schouder)hamvraag mag natuurlijk niet uitblijven! Wat is je mooiste vangst ooit, heb je die gevangen tijdens het vissen of tijdens het jagen? 

JvD: De 20kg spiegel hebben jullie eerder al mogen zien in de video, die staat zeker hoog in het rijtje. Iets wat daar toch nog nét iets boven staat is het schieten van mijn eerste edelhert in Duitsland geweest.

Jop met zijn eerste geschoten edelhert!


Jop ik wil je hartelijk bedanken voor je tijd en ik hoop dat je veel mensen op deze manier hebt kunnen overtuigen dat jagen niet het simpelweg overhoop schieten van Bambi is. Zoals ik eerder aangaf ligt de jacht net als onze visserij soms behoorlijk onder vuur van dierenactivisten. Het is dus zaak dat men een dergelijke hobby leert begrijpen! 

KWO Redactie – Philip du Puy

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl