ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Het najaar aan de rivier de Lot in Frankrijk – Wouter & Kiek

Wouter en Kiek van Lot Experience genieten nu twee jaar van het Franse leven. Hoe is het gegaan de laatste maanden? Net zo goed als het voorjaar en de zomer? Geen lijken in de rivier of andere sensaties? Kees niemand opgegeten? Er zijn weer genoeg mooie en spannende dingen gebeurd!

In dit VIERDELIGE artikel vertelt Wouter deze keer over de avonturen op de Lot in het najaar. Niet alleen de vangsten komen aan bod, maar ook de extreme omstandigheden die bij het rivierleven horen. Daarnaast zijn er ook nieuwe ontwikkelingen, zoals vakantiehuisje aan de Lot. Het (late) najaar wordt dit jaar abrupt beëindigd door extreme koude en zware regenval begin november. Kortom: veel avontuur, mooie platen (zoals we van Wouter gewend zijn) en heel veel karpers!Begin oktober op de Lot

Wouter aan het woord: Meestal duren de nazomers tot ver in november, maar dit jaar was het anders dan anders. De zomermaanden waren super droog en eigenlijk was er weinig tot geen neerslag te bekennen. De hogere stukken waren het hele jaar door prima te bevissen wat betreft de omstandigheden! Het heldere water, afstervend wier en weinig stroming in combinatie met zachte temperaturen maakte het weer een sprookjesachtig decor. Tijdens het traileren kunnen we zelf ook genieten van de veranderende omgeving. Met Erik en Jeroen spreken we op de hogere stukken af. Net als vorig jaar mooie omstandigheden.

Rustig de eerste dag de rivier verkennen en de lijnen uitzetten!
Een PB voor Jeroen…
…en een PB voor Erik.

De ene mooie spiegel na de andere, afgewisseld met brute schubs. Het afromen van de stekken verliep volgens plan en de titel is weer verdedigd door de mannen van Dutch Bait Company.

Ook als we contact houden met Sven en Edwin, die heerlijk die in de herfstige omstandigheden opereren, krijgen we mooie berichten. Kippenvel! Zelfs thuis genieten Kiek en ik mee. Een andere manier van het vissen beleven zou je kunnen zeggen!

Van zo’n uitzicht kan je alleen maar genieten!
PB voor Sven! Verdiend en mooi dat we mee mochten kijken!

Ook op ??’ons” eigen stuw van Temple sur Lot beleefden Freddy & Marco typische najaarsomstandigheden. Ze zijn gestart op een voorgevoerde stek die na twee dagen voeren echt vis op begon te leveren (triple sweet). Veel mooie rivierschubs maar ook spiegels wisten zij te vangen. Halverwege de week zijn de Marco & Freddy verkast naar het stuw lager. Wederom prijs en 34 kilometer aan Lot kunnen ontdekken!

Heerlijk weer, koelere nachten en wat wisselvallig.
Echt najaarsweer!
Dubbelrun = dubbelprijs.

Eind oktober keken we uit naar de vakantie aan het eind van het seizoen.

Ondertussen, eind oktober, keken we ook een beetje uit naar de vakantie aan het eind van het seizoen. Kiek naar Bali met Kate (twee weken) en ik zelf drie weken hardcore vissen. Althans, dat was de planning…

Het hele jaar rustige stroming?

Extreme november 2019

De temperatuur begint goed te dalen en er wordt veel neerslag verwacht. Op dat moment varen vier boten op drie verschillende stuwen. Alvar en Rick op Cahor, twee boten op ons stuw en één boot op Fumel. De ideale verdeling om te kijken hoe de stroming zich verdeeld en doorzet naar de lagere delen.

De stroming wordt steeds heviger..

De hogere stuwen zijn ondieper en smaller in vergelijking tot de grotere stuwen die bediend worden door gigantische barrage die het waterlevel en zo ook de stroming beter kunnen reguleren. Het is de buffer tussen de kleine ondiepere stuwen en de Garonne.

De veranderende omstandigheden op de rivier…
…vragen om een flexibele aanpak!

Rick en Alvar varen nog twee dagen rond in de buurt van Cahors tijden de heftige stroming. Halverwege besluiten we de boot naar ons stuw te halen en vanuit daar verder te vissen. Ik voer snel nog twee plekken aan en we traileren snel de boot. Tegen 20.00 varen de mannen naar de plek. Het blijft hard stromen? De belangrijkste negatieve factor was de extreme daling van de temperatuur. Uit ervaring duurt het herstel naar goede resultaten op de rivier één twee weken. Zeker met deze extreme regenval!

De gigantische barrages op de lagere delen zorgen voor een fikse stroomopwekking. Voordeel: Het water wordt goed gereguleerd en de stroming is overal erg mild. Dit is een uitzondering!
Je kunt je voorstellen dat dit nog wel een weekje gaat duren?
Net de laat voor de zelfontspanner! 😉

Het stelsel van de Lot zit overigens aan veel meer stelsels van andere rivieren gekoppeld en grote basins in andere departementen. Dit komt aan bod in het volgende artikel. Door de aanhoudende regen en stroming, die niet verantwoord is, besluit ik twee boekingen door te schuiven naar volgend jaar. Hans en ik helpen elkaar nog met de laatste boot en daarna gaat de vakantie en visserij eindelijk beginnen.

Snel nog even met Hans van Soul of the Lot samen traileren.
Vele handen maken licht werk!

De najaarssessies van 2019

Zelf heb ik tijdens de vakantie van Kiek en Kate drie sessies ingepland. Door allerlei omstandigheden blijft er anderhalve week over en vis ik drie dagen met Rob en één week met Peter. Met Bou gaan we weer in het voorjaar aan de slag, dit moet goedgemaakt worden.

De verkenningssessie met Rob heeft een onderwaterkaart opgeleverd van het hele meer.
De volgende keer is het ramwerk.

Net als ik met Rob wil vertrekken naar een hoger gelegen stuwmeer daalt de temperatuur van zes acht graden naar nul tot twee graden ’s nachts en overdag van viertien vijftien graden naar vijf met veel regen en veel wind. Als je het mij vraagt de meest slechte omstandigheden die er zijn?

“Als ik zo de foto’s terug zie…”
“…is het een geschenk om dit allemaal te mogen zien!”

Een week later is het weer zo slecht dat we puur op de temperatuur af gaan en de voorspellingen een dag vooraf. Je zou toch denken dat een dag wel accuraat zou moeten zijn? We rijden nog verder richting het zuiden en komen bij een magnifiek meer aan. Meer dan 500 hectare.

Logisch gezien de weersomstandigheden.

Heerlijk, weer een bruut meer voor ons alleen! Geen enkele visser te bekennen? Logisch gezien de weersomstandigheden. Snel drie voerplekken maken en de hengels ingooien. Zoals verwacht: koude wind met neerslag. Na één of twee dagen kun je al inschatten hoe de algehele situatie is. Verkassen dus!

Ik mag van geluk spreken dat ik dit soort prachtwateren helemaal voor mezelf heb!
Op de momenten dat het droog is maken we foto’s…
…en een wandeling!

Snel verkassen we na twee nachten richting de Lot. Dan maar met de boot nog een paar dagen! Ik kan Peet toch niet zonder vis naar huis laten gaan. De eerste nacht blanken we. De zone is te ondiep, waarbij het te hard stroomt om goed te kunnen vissen.

De eerste nacht is een blank. Even de stroming inschatten? Verkassen dus!

Ik pin een plekje waar we denken helemaal in de luwte te liggen, maar wel bij dieper en hard stromend water in de buurt. Na een uur vangen we de eerste en er komen nog een paar mooie Lot karpers in de boot.

Dikke schub! Uber brute herfstkleuren! Deze gaat over de meter.
Laatste nacht in de boot vanuit de tuin. Overdag gelijk meerdere aanbeten!

Ondertussen krijg ik warme updates vanuit Bali en ik kan niet wachten tot mijn meisjes weer terug zijn in Frankrijk!

Mijn twee meisjes!

Als Kiek en Kate terug zijn hebben we tijd voor elkaar en plannen we ad hoc een minivakantie in. We gaan naar de zon en willen op de route wat wateren uitchecken! Halverwege Spanje is het nog 23 graden en we besluiten te gaan. Dwars door de besneeuwde Pyreneeën, langs de grote meren richting de kust. We voelen ons thuis in de manier waarop we leven, dat is fijn. We hebben de vrijheid om in een grote cirkel om ons woongebied heen alles te verkennen. Eigenlijk zou je op elke plek maar één keer moeten zijn!

Het ene brute meer na het andere…
We kunnen de wateren in de buurt van ons appartement mooi verkennen.
De lage waterstand is ideaal voor de auto!

December: tijd voor huisje boompje beestje

Bij thuiskomst in december kunnen we lekker in de tuin aan de slag en met ons nieuwe project.

Het vakantiehuis aan de Lot.

We willen het huisje maken zoals het gevoel wat je bij je eigen huis ook hebt, alleen dan veel meer luxe. Het zwembad wordt begin dit jaar aangelegd en Kiek is met alle details bezig. April is het ready, nog voor de eerste gasten komen! We gaan in de kerstvakantie nog even naar Nederland om wat familie te bezoeken en spullen op te halen. Begin januari gaan we weer verder!

In januari gaan we weer verder…

De volgende blog, die eind januari te lezen is, gaat over de wintermaanden aan de Lot. Bootvissen, kantvissen, maar ook over de rivier! Hoe gedraagt de rivier zich nu eigenlijk? Welke bottlenecks komen we tegen en wat zijn nu écht de verschillen tussen de stuwstukken?

Vang een dikke wintervis en fijne dagen alvast!

Wouter & Kiek


Check ook voor dagelijkse actuele updates het Instagram-account, YouTube en de Facebook-pagina van Lot Experience! Meteen boeken? Check dan de website.