ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Effectief vissen in het najaar – Maximaal vangen met de aanpak van Bart Uijttenboogaart

Favoriet Favoriet
Effectief vissen in het najaar – Maximaal vangen met de aanpak van Bart Uijttenboogaart

De zomer komt ten einde en met herfststorm Francis achter ons kijken veel vissers reikhalzend uit naar het najaar. Het karperhart van veel vissers gaat als een malle tekeer en de eerste plannen worden gemaakt. Alleen hoe pak je deze periode nu effectief aan? Bart Uijttenboogaart weet het antwoord en vertelt er jullie alles over in dit artikel!


Bart aan het woord: Meteorologisch gezien staat de herfst bekend om het sneller donker worden, regen en harde (zuidwester) wind of zelfs storm. Een periode waarin zowel de water- als de buitentemperatuur daalt. Voor vissers die houden van zonnig en droog weer zit het seizoen er eigenlijk op, terwijl er ook een grote groep is wiens hart juist sneller klopt naarmate het najaar dichterbij komt. Maar welk water is eigenlijk geschikt voor het najaar? Welke aanpak levert de beste kansen op? En wat is nou het beste najaarsaas? Hieronder neem ik jullie mee in mijn ervaring en geef ik een aantal bruikbare tips! 

Een prachtige periode is het, dat najaar!

Najaarswater, bestaat dat? 

In een echt waterland als Nederland beschikken we gelukkig over vrijwel alle watertypen. Kanalen in diverse formaten, uitgebreide polderstelsels, uiterwaarden en zandafgravingen bieden ons land voldoende ruimte voor scheepvaart, recreatie én VISSEN! In het prille voorjaar van 2020 deed de zon al vroeg zijn best om ons te voorzien van heerlijk voorjaarsweer. Al snel vlogen de vangsten op de ondiepe wateren ons om de oren en ook de paai deed op deze ondiepe wateren vroeg haar intrede. Dit terwijl op de diepere wateren de vis in sommige gevallen nog in wintermodus verscholen lag. De oorzaak van deze verschillen is de watertemperatuur, die op ondiep water vanzelfsprekend sneller oploopt dan op dieper water. 

Het voorjaar van 2020 was #goud, zal het dit najaar ook lukken?

Eenzelfde ontwikkeling zie je goed in het najaar, waarin de watertemperatuur van de ondiepe polderstelsels en lokale putjes veel sneller afneemt dan die van diepere zandafgravingen. Naarmate de temperatuur steeds vaker onder de 20 graden zakt, zullen de vissen zich richting het diepere water bewegen en zich op gaan maken voor de winter. Deze modus is logischerwijs het snelst bereikt op water met de laagste watertemperatuur, de ondiepe wateren dus. Op de diepere wateren duurt dit proces door de diepte simpelweg langer. De de vissen hebben hier langer de tijd om zich voor te bereiden voor de naderende winter en dat betekent maar één ding… VRETEN! 

Groot en diep water blijft langer warm en is daarom perfect voor het najaar!

Stekkeuze 

Zelf kies ik in het najaar het liefst voor dieper water. Indien je in jouw regio niet beschikt over echt diep water, probeer dan de diepere stukken van het water in kaart te brengen. Dit zijn de plekken waar de vissen naartoe zullen bewegen en dat is dus dé plek waar jij moet zijn! Ik vis zelf graag op een diepere zandafgraving, met dieptes tot maximaal 15 meter. Bijna geen enkele zandafgraving is een ‘diepe bak’. Veel plassen beschikken over richels, ondiepe kommen, rietkragen en wiervelden. Zo kan het maar net zo zijn dat de diepte 10 meter uit de kant ook 10 meter diep is, terwijl je op 50 meter uit de kant een richel tegenkomt van 3,5 meter. Zeer interessant natuurlijk! 

De locatie is allesbepalend tijdens deze periode!

Tegelijkertijd wed ik zelf niet graag op één paard en dus ook niet op één diepte. Ik kies er altijd voor om verschillende dieptes te bevissen. Een voerboot met een goede dieptemeter is daarbij een absolute aanrader! Locatie is immers de grootste sleutel tot succes. Het kan heel goed zijn dat je merkt dat er vooral vissen vanaf één diepte komen, waarna je je tactiek hier verder op kunt aanpassen! 

Een voerboot met een goede dieptemeter is daarbij een absolute aanrader!

Weersomstandigheden 

Over weersomstandigheden als wind, temperatuur en luchtdruk is al veel geschreven. Veel vissers zijn het erover eens dat een weersverandering naar een (harde) zuidwesterwind met dalende luchtdruk een positief effect heeft op de vangsten. De technologie van tegenwoordig maakt het mogelijk om je sessies te timen op deze omstandigheden. Zelf maak ik veelvuldig gebruik van WeatherPro, die je al voor €0,99 scoort in de appstore. Net als in de zomer is ook in het najaar wat mij betreft timing van groot belang! 

Met een app als WeatherPro wordt timing een stuk makkelijker!

Topaas voor de herfst 

Nu de vissen zich opmaken voor een koudere periode en uiteindelijk de winter, verandert ook de voedselbehoefte van de karper. Daar waar de karper in de zomer op zoek is naar koolhydraten om zijn energie aan te vullen, gaat de karper in de herfst op zoek naar voedingsstoffen waarmee hij zijn reserves op kan bouwen. Eiwitrijk aas heeft in het najaar een absolute voorsprong ten opzichte van meer koolhydraatrijk aas. Voor mij is de keuze voor aas in het najaar snel gemaakt. Aangezien ik in het najaar graag verspreid voer en hiermee een groot deel van het bestand aan wil spreken, kies ik altijd twee soorten boilies. Deze mix ik graag met verschillende diameters om de karpers met wat extra kracht op ‘het verkeerde spoor’ te zetten. In het najaar staan de Krill Caramel en de Original B1 als favorieten op de lijst. 

Verschillende diameters Krill Caramel en B1 zijn een veilige keuze in het najaar!

De welbekende Krill Caramel is een echt breedspectrumaas en zal de vis snel prikkelen en het signaal geven dat er wat te halen valt. Dit past extreem goed bij de tactiek in het najaar, we willen immers de vis aanzetten tot een heuse vreetpartij! De Original B1 is juist de energieleverancier waar de karper naar op zoek is in het najaar. Bomvol eiwit met een unieke vloeibare blend. Deze blend bestaat onder andere uit gehydrolyseerde krill, beefextract, kruiden, beefaroma, smaakmakers en een flavour die qua geur en smaak zijn gelijke niet kent. Met een eiwitwaarde van ruim 30% is de Original B1 voor veel vissers de sleutel tot succes in het najaar! 

De Original B1 boilies bevatten bijna 30% eiwit, precies wat de karper nu zoekt!

Doordat de karper niet de enige vissoort is die actief op zoek is naar voedsel, zul je ook sneller last krijgen van (kleine) witvis. Daarom heb ik in het najaar een voorkeur voor de X-tra hard hookbaits, die ik gerust 48 uur aan de hair durf te laten zitten. Doordat deze worden geleverd in een mooie afgesloten pot, soak ik deze graag een week van tevoren. Hierdoor zuigen de hookbaits zich bomvol met dezelfde triggers die ook verwerkt zijn in de normale boilies. Dit zorgt natuurlijk voor extra attractie! 

Attractief en zonder zorgen 48 uur vissen? De gesoakte X-tra hard hookbaits zijn ideaal voor het najaar!

Bereid je voor!

Met de nattere weersomstandigheden, koudere temperaturen en donkere avonden is het ook van belang dat je je hierop voorbereid. Zorg voor een goede hoofdlamp en eventueel een brander voor een warme kop koffie, thee of soep! 😉

Het najaar is dé periode om je slag te slaan!

Succes met jullie eerste najaarssessies!

Bart Uijttenboogaart 


Check vooral Bart nog even op zijn Instagram kanaal voor nog veel meer toffe vangsten! Ben je verder benieuwd naar het aas waar Bart gebruik van maakt? Bekijk dan zeker eens de website van Originals!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl