Het onvoorspelbare onderwaterleven: 4 nieuwe inzichten van UnderFishing

De mannen van Underfishing zijn er inmiddels wel achter dat in het onderwaterleven niet bepaald voorspelbaar is. In de tijd dat ze duiken en daarbij prachtige beelden vastleggen voor op hun Instagram en YouTube, zijn ze al bizarre én leerzame dingen tegengekomen! In dit artikel geven ze ons waardevolle informatie over wat er op je voerstek kan gebeuren en zien we dat je rig meer beweegt dan je zou denken…


Inzicht #1: Meerkoeten

De mannen van Underfishing aan het woord: Wij karpervissers hebben vrijwel allemaal ervaring met meerkoeten en dat is meestal niet al te positief. Er zijn genoeg beelden van meerkoeten die karpers verjagen of zelfs aanvallen! Karpers zwemmen inderdaad soms weg wanneer de meerkoeten gaan duiken, maar gelukkig hebben we opgemerkt dat ze vaak weer binnen een minuut terug op de stek zijn (zie onderstaande video) Het duiken van meerkoeten is niet alleen maar negatief, want soms zorgt het juist voor voedselnijd, wat altijd positief is!

Inzicht #2: Kreeften

Kreeften zijn tegenwoordig een plaag op veel verschillende wateren. Ook op wateren waarvan vissers denken dat ze er nauwelijks zitten, valt het op dat ze er meer zitten dan gedacht. Kreeften kunnen natuurlijk een drama zijn door het haakaas aan te vreten of ervoor te zorgen dat het haakpuntje bot wordt. Toch zijn er ook andere redenen waarom kreeften lastpakken zijn! Zo hebben we wel eens vastgelegd dat een kreeft uren lang op een rig of boilie zat, waardoor je niet efficiënt aan het vissen bent. Wanneer je op een water met kreeft vist, kan het dus enorm lonen om regelmatig je rig te verversen.

Inzicht #3: Voorns

Voorns lijken niet zo’n groot probleem te zijn bij het vissen op karper en kunnen bijdragen aan het creëren van voedselnijd op de stek. Vis je echter met super attractief haakaas, zoals een zwaar gesoakte boilie of een pop-up met loslatende coating, dan kan je rig alle kanten op gaan onder water; niet wat je wil! Let er ook op dat je boiliestopper naadloos aansluit op het haakaas. Wil je dat de rig zo veel mogelijk met rust gelaten wordt? Gebruik dan tijgernoten, want die zijn in tegenstelling tot maïs veel minder in trek bij voorns.

Inzicht #4: Brasems

Ook Brasems zijn niet bepaald geliefd onder de karpervissers en dat is te begrijpen. We hebben het gedrag van brasems goed geanalyseerd en geven daarom de volgende tips. Als je een brasem op een boilie vangt, dan kan het zelfs zo zijn dat je hem per ongeluk hebt gehaakt! Zo is het meermaals op camera vastgelegd hoe de brasems kleinere aasdeeltjes op willen zuigen, maar per ongeluk een boilie naar binnen werken.

Toch pakken brasems niet altijd liever kleinere aasdeeltjes dan boilies en daarom helpt het goed om een langere hair te gebruiken om een aanbeet van een brasem op een boilie te voorkomen. Wel kan een rig dan minder effectief worden, zoals we vaak hebben gezien bij het aasgedrag van karpers op dressuurwater waarbij de karper alleen de boilie in de bek neemt zonder het haakje. Pas je een lange hair toe, dan is de kans op een grote karper bij een volle fluiter wel groot!

Benieuwd naar alle inzichten, tips & tricks die de Underfishing mannen uit hun onderwatercamera halen? Klik dan HIER voor deel 1 van de Studio Talk en HIER voor deel 2.

Team Underfishing


Volg de boys zeker op Instagram voor meer content! Daarnaast check je in hun Studio Talks nog veel meer tips en tricks!


Vang meer karpers dankzij deze updates ⤵️
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken
Super tip: gebruik plastic haakaas op druk bevist water (video)
Last van lossers? Bekijk dan zeker deze rig video van Willem Kwinten

Karper entertainment op KWO ⤵️
8 weken vissen op Cassien, Mark Hofman deed het!
De 1000 Franse meren route van Mike Thille in ON THE MOVE
Wintervissen met Pilaar & Hofman in Slovenië

Bekijk ook