Het Pacific Tuna Project van CC Moore

Favoriet Favoriet
Het Pacific Tuna Project van CC Moore

In onderstaand artikel neemt Ian Moore jullie mee naar de productie van de nieuwste boilie uit het CC Moore gamma: de Pacific Tuna. Wat is de gedachte achter dit aas, wat maakt deze bol speciaal en hoe is deze boilie tot stand gekomen? Allemaal vragen waarop je binnen 10 minuten het antwoord weet.


Het Pacific Tuna project!

Ian Moore aan het woord: Het was laat 2012 en met een werktrip naar de Benelux in het vooruitschiet werd het vriendelijke lunchaanbod van mijn vriend, CCM consultant en gerespecteerde visser, Luc de Baets niet afgeslagen. Dit zou niet alleen een mogelijkheid zijn om een  veel  te lang uitgestelde afspraak weer eens in te halen, maar het zou me ook de mogelijkheid geven om met Luc te discussiëren over enkele toekomstige producten. Daar Luc een ervaren en getalenteerde visser is met een uitmuntende kennis over zowel de karper- als witvisserij is hij voor mij de ideale sparringpartner.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-17

De auteur van het rapport met een fraaie two-tone.

Aangekomen bij Luc zijn typische huis stond er een erg gezellige dag in het verschiet. Een dag waarbij de lunch een bijzaak zou zijn. Niets bleek echter minder waar, want de relevantie van het onderwerp ‘eten’ werd groter dan ik me ooit voor had kunnen stellen.

Terwijl Luc en ik aan de keukentafel zaten te discussiëren over aas gerelateerde onderwerpen zoals de werking van nutriënten, attractie, functionaliteit en fysische vertoning, maakte Luc een heerlijk, maar makkelijk wokgerecht. Dit deed mijn honger op dat moment veel goed, daar ik net een zes uur durende autorit achter de kiezen had, maar nog belangrijker; het had een significante impact op waar ons gesprek heen ging.

Terwijl Luc het wokgerecht bereidde en we de maaltijd even later nuttigden reflecteerden we op de componenten van het wokgerecht en de rol die ze allen speelden. Natuurlijk leidde dit uiteindelijk naar de vergelijking met het door ons zo geliefde aas, met de focus op de verschillende kenmerken en verdiensten die we in het verleden hadden gehad met eerder geproduceerd aas. Zoals in het verleden al duidelijk was geworden hadden we een vrij overeenkomstige kijk op de verschillende aas gerelateerde theorieën. Pratend over de verschillende karaktereigenschappen van het aas, de individuele belangen van de componenten en hoe ze samengevoegd zouden moeten worden tot het perfecte karper voedsel kwamen we er achter wat de belangrijkste speerpunten zouden  zijn om ons bij de ontwikkeling van een nieuwe boilie op te richten.

Het duurde even voordat we een groot deel van de losse onderdelen van de nieuwe (boilie)mix hadden samengesteld. Denk hierbij aan producten met een hoog gehalte aan aminozuren, rijke oplosbare vis proteïnen, een onderscheidend langzaam oplossend natuurlijk aroma en een grote hoeveelheid Haith’s Robin Red. We besloten om via e-mail contact te houden over de basisingrediënten voordat Luc voor een periode van 6 maanden met wat testmateriaal aan de gang zou gaan.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-8

Aan tafel werd volop gebrainstormd over een mogelijke basismix, hierbij werd niets buiten beschouwing gelaten.

Als een professionele vertaler, een onwijs succesvol wedstrijdvisser, ervaren aas-ontwikkelaar en een ware pionier van de karpervisserij in de jaren 80, zou Luc’s kennis en perfectionisme haast onmisbaar zijn bij het bereiden, testen en evalueren van de basis van het aas. Tijdens de late zomer, de herfst en de winter van het jaar 2012/2013  vonden de eerste tests plaats: het project was begonnen!

Luc de Baets begon eind 2012 met de eerste tests van de Pacific Tuna.

Luc de Baets begon eind 2012 met de eerste tests van de Pacific Tuna.

Op zoek naar het randje

Als een diervoederproducent die al meer dan 270 jaar actief is op de markt heeft CC Moore een niet te onderschatten koopkracht verworven en onwijs goede contacten opgedaan waardoor het mogelijk is om enkel de allerbeste  ingrediënten, supplementen en additieven te verkrijgen van honderden verschillende leveranciers over de gehele wereld en in hoeveelheden die zorgen voor concurrerende prijzen en een superieure kwaliteitsgarantie.

Echter, in deze door technologie vooruit gestreefde tijden waarin we onszelf meegesleurd vinden wordt het steeds makkelijker om in contact te komen met deze business partners, vrienden en klanten. Dit enorme netwerk bracht ons niet alleen in contact met mensen die onze persoonlijke levens verrijken, maar geeft ons ook een makkelijke ingang tot producten waarover we anders nooit zouden kunnen beschikken. Met zoveel goede ingrediënten die zo relatief makkelijk verkrijgbaar zijn is het mogelijk geworden om gebruik te maken van steeds hoogwaardigere producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: pre-digested vismeel, LT-vismeel, pure melk proteïnen, betaine, gist en spirulina. Dit is niet onopgemerkt gebleven en het is dus erg lastig om op dit gebied te blijven concurreren met andere commerciële bedrijven en thuisdraaiers. Vandaar dat wij dieper zijn in gegaan op de voedingsmiddelentechnologie om te ontdekken welke andere nutriënten en attractoren er nog aan te boren zijn om ons toch meer te onderscheiden. Door gebruik te blijven maken van een zelfde basismix zal er immers nooit een significante stap gezet worden in de richting van een nieuw attractorprofiel.

Laat in 2012 heeft CC Moore een aantal strenge door de regering uitgevoerde audits ondergaan wat resulteerde in de toestemming om dierlijke bijproducten zoals Belachan, Green Lipped Mussel extract en puur leverpoeder te mogen in- en exporteren binnen Europa zonder dat deze worden vernietigd aan de grens. Wellicht vraag je je af of dit echt noodzakelijk was, maar ik kan eerlijk zeggen dat er een aantal situaties zijn geweest waarbij we werden geconfronteerd met rode tape duidend op DEFRA inspecties. Dit langdurige en kostbare proces resulteerde voor ons in het veiligstellen van een vergunning om dierlijke bijproducten in- en uit te voeren over bijna de gehele wereld. Door het verkrijgen van deze vergunning kwamen er weer tal van kansen bij om zakelijke relaties op te doen met landen en industrieën waar we voorheen niet mee om tafel konden. Dit resulteerde in een goudmijn aan verschillende onverdunde natuurlijke uit de oceaan afkomstige producten. Deze producten zijn natuurlijk onwijs attractief voor de vis en bovenal: de karpers zijn er nog nooit mee in aanraking geweest. Precies wat we nodig hadden voor het volgende stadium van het Pacific Tuna project.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-9

We kregen beschikking over een goudmijn aan nieuwe ingrediënten en supplementen

Terwijl Luc zich bezig hield met het perfectioneren van de basis van het aas (waar op dat moment cryptisch naar verwezen werd met de naam ‘Synergy’) hield ik me bezig met het in contact komen met verschillende vis en schaaldier verwerkers in het verre Oosten. Al duurde dit minder lang dan het in contact komen met onze Belachan leveranciers in Maleisië. Mijn doel was om het neusje van de zalm in handen te krijgen en misschien wel het neusje van de tonijn.

" De nieuwe vergunningen zorgden voor een scala aan nieuwe mogelijkheden. "

Het plan zoals besproken met Luc beloofde een basis van een hoge kwaliteit die automatisch zou zorgen voor een uitgebreide uitwisseling van belangrijke nutriënten, extreme oplosbaarheid en een memorabel ‘big-fish’ smaakprofiel, maar de fine-tuning en laatste verbeteringen moesten toch echt gezocht worden bij de pure vis- en schaaldier extracten. Deze voorzien het aas immers van sterke voedingssignalen. Met zoveel potentiële samples van ingrediënten die binnen kwamen via de post moet de lokale koerier haast wel gedacht hebben dat we dode en rottende  schaaldierproducten bestelden, in het bijzonder toen een pakketje met verse Pacifische mosselen vertraging op liep tijdens  het  transport…Deze levering begon namelijk te verteren, vervolgens te fermenteren en uiteindelijk ontplofte in een lokaal depot op een warme September ochtend. Dat maakte ons niet populair!

Goed, buiten dat we door FedEx niet meer werden gezien als een gewaardeerde klant, had het plan wel enorm veel opgeleverd. Uiteindelijk vonden we veel meer waanzinnige ingrediënten en additieven dan dat we ooit konden gebruiken, maar twee natuurlijke van tonijn afkomstige extracten staken daar met kop en schouders bovenuit op het gebied van smaak en het nutriënten profiel. Bovendien gingen deze extracten beide perfect samen met mijn theorie over het loslaten/bevatten van attractors waarover een boilie moet beschikken. Deze natuurlijke en kwaliteits zuivere producten die tevens beschikbaar zijn voor menselijke consumptie werden zowel in vloeibare als in poedervorm gevoerd. Ideaal, want door hier op in te spelen kon er voor gezorgd worden dat de attractors zowel op korte, middellange als op lange termijn in het aas aanwezig zouden zijn, ook al werden ze voor een lange tijd niet gegeten. (Waarvan ik het idee had dat het zelden gebeurde). Daarnaast gingen ze ook nog erg goed samen met de andere van tonijn afkomstige producten in de mix, het voelde direct aan alsof het de perfecte match was.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-7

De aangeleverde supplementen werden gecombineerd met bekende ingrediënten zoals Robin Red.

Het onweerstaanbare weerstaan

Als visser en aas fanaticus zijnde (dat was ik al voordat ik ging trouwen en kinderen kreeg) wil je natuurlijk maar één ding als je dit soort aas in je handen krijgt: vissen! Ik moest de boilies testen om ook mijn eigen mening er over te onderzoeken dus draaide ik zelf wat haakaasjes in elkaar met de grove basis ingrediënten zoals ik deze reeds enkele maanden eerder besproken had met Luc. Ik wist op dat moment nog niet in welke hoeveelheid welk ruw materiaal aanwezig moest zijn om tot een zo effectief mogelijk product te komen, echter was voor mij op dat moment de aanwezigheid van de producten genoeg. Mijn doel was om een beeld te krijgen van het gedrag van het aas onder water wat natuurlijk essentieel is wil je effectief willen vissen.

Met zulk soort hoog geconcentreerde producten was het gelukkig niet nodig om grote hoeveelheden droge stof aan de mix toe te voegen, dit resulteerde in een boilie die makkelijk te verwerken was. Ik lette overigens wel goed op de oplosbaarheid, want mijns inziens is dat een belangrijke factor binnen de aasproductie. Toen ik het tonijnextract in poedervorm toevoegde begon de structuur van de mix meteen te veranderen, de structuur werd wat opener wat er voor zorgde dat nutriënten sneller uit werden gewisseld met het water. Daarnaast zou de open structuur waarschijnlijk ook een positieve bijdrage leveren aan de vertering van de karper, de vertering zou sneller plaatsvinden waardoor hij hypothetisch gezien eerder terug zou moeten komen om weer voedsel tot zich te nemen; een groot voordeel in elke situatie!

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-5

Gedreven door mijn nieuwsgierigheid draaide ik zelf wat test aastjes.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-4

Die ik te water liet op een grindafgraving.

Ik was blij om te zien dat de hookbaits snel geaccepteerd en opgenomen werden op een grindafgraving in Groot Brittannië. Een grote, makkelijk herkenbare vis verplaatste zich langzaamaan door de zone voor mij, zwom wat rondjes en werd vervolgens vergezeld door twee anderen om zich vervolgens wederom vergezeld door de twee anderen rustig boven de dieprode voedseldeeltjes te laten zakken en de hele plek te ontdoen van het voer. We waren duidelijk goed op weg en de twee nieuwe toevoegingen zouden snel toegevoegd gaan worden.

Carp Zwolle 2013

De gebruikelijke chaotische maand rondom kerstmis die weer werd besteed aan het ontwikkelen van nieuwe product catalogi, nieuwe productreleases, website updates en nog een hoop meer kon maar één ding betekenen: de jaarlijkse pelgrimage naar Nederland kwam er weer aan voor dé karperbeurs van Europa: Carp Zwolle 2013.

Het was inmiddels alweer een jaar geleden dat ik bij Luc aan de keukentafel zat om te discussiëren over het ontwikkelen van een nieuwe boilie en dit werd de eerste keer sindsdien dat we ook echt de vooruitgang konden bespreken. Ondanks dat we natuurlijk via de e-mail en telefonisch contact hadden gehad, moest ik nog steeds de eerste officiële test-samples van de Pacific Tuna in handen krijgen.

Na vrijdag de stand op te hebben gebouwd kwam ik op zaterdagmorgen aan op de stand van CC Moore alwaar ik direct door Luc apart werd genomen. Op zijn rug had hij een rugzak van waaruit hij een tweetal kleine freezer zakjes haalde met 500 gram boilies. Hij moet ergens nog de verschillen tussen beide zakken uitgelegd hebben, maar ik moet toegeven dat ik daar weinig van heb meegekregen omdat ik zo snel mogelijk de zakken in dook om de aasjes daadwerkelijk te bekijken. De ene helft van mij was onwijs ongeduldig om te zien wat het resultaat was van verschillende maanden testen en aanpassen door Luc en de andere helft kon haast niet wachten om te zien op welke basis we de twee natuurlijke tonijnextracten toe konden passen! Extracten die ik tot dan toe overigens nog niet aan andere staff members had laten zien, om hun identiteit te beschermen.

De test samples die Luc had ontwikkeld waren werkelijk waar fantastisch en hun textuur, smaak en aroma voldeden precies aan wat ik in gedachten had. Ze hadden de perfecte kleur voor het diep rode ‘grote vissen aas’ dat we wilden introduceren in de range als opvolger van de uiteindelijk niet op de markt gekomen Meteor. De hoge wateroplosbaarheid en het rijke hartige profiel leverden direct een reactie op, iets wat grote vissen en vissers  zeker zullen gaan waarderen. Deze reactie hoorden we meerdere malen van ervaren vissers die het aas voor de eerste keer zagen.

Ondanks dat het nooit de planning was om in dit stadium al intensief te gaan testen met dit aas en we ons volledig focusten op de release van de Equinox range konden we het niet laten om toch wat samples te delen met enkele sleutelpersonen binnen het CC Moore team zoals Gaz en Mike Brown. Tot onze vreugde waren beiden meteen verkocht. Beiden raakten ze gestrest omdat ze het liefst meteen nog met deze boilie aan de slag gingen en dat terwijl hij alleen nog maar zou verbeteren door de vermenging van de basis, de natuurlijke extracten en de toevoeging van het metaforische neusje van de zalm.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-12

Gaz Fareham was een van de eersten die succesvol gebruik maakte van de Pacific Tuna.

Actie en Reactie

De daaropvolgende 12 maanden werd (terwijl de Equinox juist op de markt was gebracht) hard gewerkt aan het Pacific Tuna Project. Op de achtergrond bleef ik contact houden met Luc, werden er test batches gerold, werden de lab tests afgerond en bovenal; werd er veel met de boilie gevist om er voor te zorgen dat er geen steen onaangeroerd bleef bij de creatie van wat zich zou gaan bewijzen als een onwijs succesvol aas voor de klant. Maar ondanks dat de test resultaten lieten zien hoe waanzinnig het uiteindelijke product was geworden bleef ik een onderbuik gevoel houden dat er nog meer te halen was uit dit concept. Een manier om het geheel nog attractiever te maken zou zijn om de nutriënten uit de basis nog makkelijker vrij te laten komen.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-10

De laatste laboratorium tests werden uitgevoerd!

Al een aantal jaren had ik contact gehouden met twee oude contacten die  ooit eens samenwerkten binnen een bedrijf in de diervoederindustrie waar we in de late jaren ’90 mee samenwerkten. Mannen die nu beide nieuwe banen hadden gevonden in de levenswetenschappen en in de aquacultuur. Beide mannen waren er van op de hoogte dat wij tegenwoordig gebruik maakten van dezelfde hoogwaardige componenten als waar zij mee te maken hadden. Toen een van hen een tweetal producten aanhaalde wat bij zou moeten dragen aan de voedsel- en nutriënten inname van verschillende soorten vissen was ik een en al oor. Ik dacht meteen aan de Pacific Tuna. Dit poeder en deze vloeibare katalysator zouden samen de ideale missende schakel vormen om de impact van de nutriënten te vergroten waardoor het aas in theorie nog een stuk beter zou worden.
We richtten ons niet alleen op de kleur, textuur, smaak, aroma’s en dichtheid van het aas, maar ook op de onzichtbare goodies binnenin, essentiële onderdelen waar maar weinig aandacht aan besteed wordt. Ik stond te popelen om hier mee op de markt te komen. Ik wist dat we iets enorm bijzonders hadden, om eerlijk te zijn gaf het me een zelfde gevoel als bij de Odyssey XXX; een andere waanzinnige ‘grote vissen vanger’.

The final stages of the ‘Project’

Ik was blij dat het Pacific Tuna project nu klaar was om de volgende stap te zetten en dit zou een van de laatste stappen zijn, de stap waarbij de boilie behoedzaam verstrekt zou worden onder de CC Moore teamleden om zo een zo objectief mogelijk beeld te krijgen over de boilie in het algemeen. Elke visser heeft immers een andere visie op zijn visserij, bevist andere wateren en heeft andere opvattingen rondom zijn of haar aas.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-16

Als laatste stadium werd de Pacific Tuna verdeeld onder de CCM teamleden.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-15

Die deze meer dan succesvol wisten in te zetten!

Iedereen die bij de productie betrokken was, was het er mee eens dat de boilie door zijn hoge oplosbaarheid en uitlekking, zijn aanhoudende smaak en zijn diepe hartige aroma’s een ideale instant boilie zou zijn, maar ook op de lange termijn lagen mogelijkheden vanwege de vele aanwezige nutriënten en de goede verteerbaarheid van de boilie waardoor de vis sneller weer terug zou moeten keren op de stek. Of dit echt zo was kon maar op een manier getest worden; door te testen in de praktijk.

Zoals velen van jullie die dit lezen wel gezien zullen hebben in magazines, op websites of op social media, werden er fantastische resultaten geboekt tijdens de testperiode. Het was ongelofelijk om te zien hoeveel grote vissen er gevangen werden met de Pacific Tuna en we werden haast omver geblazen door de positieve feedback. Hoe meer mensen de Pacific Tuna begonnen te gebruiken, hoe meer foto’s en verhalen van grote vissen ons bereikten. Een waanzinnig gevoel voor elke visser, maar zeker ook voor elke aasproducent die streeft naar een product waarmee het de kansen van de consument kan vergroten.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-14

De vangstberichten bleven maar binnen stromen.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-13

Van alle kanten kwam positieve feedback!

Met eindeloze Britse en Europese resultaten die vandaag de dag nog steeds geboekt worden is het lastig om er een aantal echt individueel in het oog springende vangsten uit te pikken. Toch is er eentje mij bij gebleven, een sessie waarin Gaz en Marcus een moeilijk Belgisch water onder handen namen vroeg in 2015. Dit deed ons vertrouwen niet alleen groeien, maar liet ook zien hoe succesvolle vissers toen al volledig geloofden in de Pacific Tuna.

CC-Moore-Pacific-Tuna-Project-11

De Pacific Tuna is klaar en zal te koop aan worden geboden op Carp Zwolle 2016!

Het is niet aan mij om vissers te overtuigen dat de Pacific Tuna een soort magisch, nooit falend karper aas is, maar wat ik wel kan zeggen is dat we ontzettend trots zijn op het uiteindelijke eindresultaat en dat we weten wat er mee te bereiken is! Voor degenen van jullie die de Pacific Tuna gaan gebruiken: ik hoop dat jullie er veel plezier aan mogen beleven, net als wij hadden in het creatieve proces waarin deze boilie tot stand is gekomen 😉

" De Pacific Tuna komt er aan!"

Meer informatie over de laatste nieuwtjes, vangsten, tips & tricks? Dan verwijzen we jullie graag door naar de CC Moore Benelux Facebook pagina.


Ian Moore

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl