Hier spot jij karpers in het voorjaar op kanalen! – Joost Derix

Als er iemand een hart heeft voor kanaalvisserij is het onze eigen Joost wel. Al enkele jaren vist hij fanatiek (en met succes!) op kanalen bij hem in de buurt. In dit artikel deelt hij een aantal tips en vertelt hij waar je de vis kunt verwachten in het voorjaar. Enjoy!


Joost aan het woord: Locatie, locatie, locatie. Hoe vaak hebben jullie dit al gehoord?! Op kanalen is dit misschien wel nog belangrijker dan op vijvers en putten. Voor je het weet zit je dagen of zelfs weken te vissen op een plek waar de vis zich niet bevindt. Inmiddels is het voorjaar alweer in volle gang en voor mij is dit de tijd van het jaar om voornamelijk stalkend aan de slag te gaan op de kanalen bij mij in de buurt. Alleen waar vind je dan de vis in het voorjaar? Precies hierover ga ik jullie in dit artikel meer vertellen!

Stalkend de kanalen op kan vaak voor leuke verrassingen zorgen!

Leer de (on)dieptes kennen

Over het algemeen bevis ik vrij ondiepe kanalen waar geen boten varen. Dieptes variëren daar van één tot drie á vier meter. Het afgelopen jaar heb ik wel regelmatig een uitstapje gemaakt naar de grotere kanalen. Het voorjaar is in ieder geval het jaargetijde om een water te leren kennen, dat geldt in mijn visie ook voor de kanalen. De vis zal in deze periode van het jaar namelijk de ondiepe zones opzoeken. Het is dus zaak dat je weet waar de ondiepe zones zich bevinden op het kanaal dat jij wil gaan bevissen.

Een mooie langgerekte schub die Joost in een ondiepe kom wist te vangen!

Op kanalen zijn ondiepe zones vaak dichter bij dan je denkt. Geregeld spot ik de karpers zonnend tegen de kant aan. Hier is het namelijk een stuk ondieper dan de (vaar)geul in het midden. Daarbij komt kijken dat de kant waar de zon op staat extra snel opgewarmd zal zijn.

Een ideale hoek waar het water extra snel opwarmt!

Veel kanalen hebben een houten of een stalen wand, dus je kunt je vast wel voorstellen dat dit dan net een warmtegeleider is. De ideale plek waar een karper graag zal gaan liggen!

Veranderingen in het kanaal

Bruggen, sluizen, duikers en havens zijn allemaal potentiële hotspots in het voorjaar. Op al deze plekken is er wel een stuk waar de stroming veranderd. Bij duikers komt er bijvoorbeeld veel water bij elkaar dat zich aan het einde van de duiker weer verspreidt. Op deze manier ontstaan er daar stukken waar stilstaand water is, of de stroming gaat in sommige gevallen zelfs de andere kant op. Meestal is dit in een hoek aan het einde van de duiker. De ideale plek waar voedseldeeltjes zich opstapelen, en dus waar de karper te vinden is!

Dat is nog eens genieten bij het wakker worden!

Bij bruggen en sluizen zie je vaak hetzelfde gebeuren. Daarnaast staan hier vaak palen in het water waar het water tegenaan botst, waardoor ook hier de stroming enigszins veranderd. Weer een prima hotspot voor de karper! Vergeet ook niet eens in havens of zwaaikommen te kijken waar schepen draaien. Vaak zijn dit plekken waar de bodem compleet wordt omgewoeld en ontstaat er aan de rand weer die ondiepere zone die bomvol met voedsel ligt!

Een brute schub, gevangen bij een brug in het voorjaar!

Paaiende karpers opvangen

Tijdens de paai komen grote groepen karpers bij elkaar. Weet jij waar ze ieder jaar weer paaien, dan heb je gelijk je vaste stek voor het voorjaar gevonden! Zorg ervoor dat je in de weken voor de paai en nog een tijdje na de paai in de buurt zit te vissen. De karpers zullen namelijk echt niet van de ene op de andere dag ineens gaan samenscholen. Mijn ervaring leert dat de karpers, voor de paai echt begint, in kleinere groepen in de buurt van deze plek rond zullen zwemmen. Deze ‘paaitrek’ is vaak al weken of soms zelfs een maand of twee van te voren. Een prima plek dus om de vissen, die tevens op top gewicht zitten, op te vangen!

Soms kan het hard gaan op de kanalen!

Ook na de paai zullen de karpers nog enige tijd rond deze plek blijven hangen. De paaiplek ligt op dat moment namelijk ramvol met voedsel! Het is namelijk zo dat de eitjes en larven (als de eitjes uitkomen) een prima voedselbron zijn voor de karper.

Een hele fraaie spiegel, gevangen in de buurt van een paaiplek!

Tot slot

Mijn ervaring van het kanaalvissen is dus wel dat alles met de locatie samenhangt. Zeker in het voorjaar zul je de vissen niet weken vast kunnen houden op een voerstek. Genoeg reden om veel uurtjes aan de waterkant te observeren. Hiermee bedoel ik uiteraard niet dat je je hengels moet uitgooien en maar naar het kanaal moet gaan staren 😉 Pak eens een fiets, zet je polaroid bril op en ga op zoek! Spreek daarnaast andere vissers aan, de meesten hebben genoeg informatie over de locatie van de karpers en zijn echt niet te beroerd om jou daarbij te helpen.

Ook deze gave schub wist Joost te vangen bij in een ondiepe kom!

Met deze (locatie)tips moet het jullie vast lukken om kanaalkarpers te strikken. Succes aan de waterkant!

Joost Derix


Benieuwd naar meer kanaalbakken die Joost heeft weten te vangen? Volg hem dan zeker even op Instagram!

Bekijk ook