ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Hoe zet je de Spinner rig in ? – Kevin Diederen

Favoriet Favoriet
Hoe zet je de Spinner rig in ? – Kevin Diederen

Een rig die de afgelopen jaren erg populair is geworden is de Spinner rig. Talloze vissers hebben de rig al (met succes) ingezet, maar er zijn ook vissers die nog overtuigd moeten worden van de kracht van deze onderlijn. In dit artikel legt Kevin Diederen uit waarom dit misschien wel dé ultieme rig is!

Meteen aan de slag met de Spinner Rigs? Je kunt nu een Spinner Rig pakket van Korda winnen, ter waarde van ruim ?70! Klik HIER om mee te doen.


Kevin Diederen aan het woord: In alle jaren dat ik op karper vis heb ik nog geen moment meegemaakt dat een rig zo veel stof deed opwaaien en aan populariteit won als bij de Spinner of zoals sommigen hem ook wel kennen de Ronnie rig. Enkele mensen hebben zelfs als de uitspraak gedaan dat het wel eens de ‘ultieme rig’ zou kunnen zijn. Is de rig echt zo goed? Ultiem is wellicht een groot woord, maar ik heb zelf opgemerkt dat mijn sceptische eerste kennismaking binnen een paar jaar plaats heeft gemaakt voor flink wat enthousiasme en een berg aan ‘spinner vangsten’. Met die ervaringen is het een mooi moment om eens te kijken naar de diverse Spinner rig onderdelen.

Eén van de prachtige ‘spinner vangsten’ van Kevin!

Boven of op de bodem?

Ondanks dat mijn eerste kennismakingen met een Spinner rig in combinatie met pop-up haakaas was, heb ik er tegenwoordig vaker niet dan wel een pop-up aan hangen. De rig laat zich namelijk perfect vissen met wafters, plastic Fake Food en uitgebalanceerde partikels zoals tijgernoten. De keuze om voor pop-ups te gaan maak ik enkel nog als ik mijn aas bewust los van de bodem wil hebben om het extra op te laten vallen of om de haakpunt vrij te houden van bijvoorbeeld bladafval en andere soorten troep. Ook op een grindplaat kan het slim zijn om de haak boven in plaats van op de bodem te hebben.

Ondanks hij bekend staat als pop-up rig is de Spinner ook perfect voor andere aastypes.

Als er kleine witvis en ander gespuis mee rommelt zal de haakpunt namelijk minder te verduren hebben. Bij gebruik van een pop-up lood ik de Spinner rig overigens wel uit met voldoende kneedbare Dark Matter Putty. Deze kneed ik mooi voorop de Krimp of op de knoop net voor de wartel. Hierdoor heb ik mooi wat extra grip. De reden dat ik gebruik maak van een ruime hoeveelheid putty is dat ik mijn aasje niet dansend over de bodem wil aanbieden. Door de waterverplaatsing van een azende vis kan een te kritisch uitgebalanceerde aanbieding namelijk onnatuurlijk veel bewegen.

“Ook in combinatie met klein aas gaat de voorkeur naar een forse haak.”

Klein haakaas

Een groot deel van de tijd vis ik echter met langzaam zinkend aas. Met name wafters, maar ook uitgebalanceerde tijgernoten hebben zich al vaak bewezen en laten zich perfect met een Spinner rig vissen. Belangrijk is dus wel dat het aas op de haak langzaam zinkt. Deze eigenschap in combinatie met enige stijfheid in het onderlijnmateriaal zal zorgen dat je onderlijn zich mooi strekt en ook snel reageert als de vis het aas opzuigt.

Belangrijk is dus wel dat het aas op de haak langzaam zinkt.

Wel is het belangrijk om je haakaas bij voorkeur klein te houden. Door de manier waarop je het aas met een mini ringwarteltje op de haak bevestigd loop je met groot aas namelijk de kans de inhaking te belemmeren. Zelf kies ik dan ook het liefst voor een twaalf tot vijftien millimeter wafter, een enkele tijgernoot die ik uitboor en van wat kurk voorzie of een klein nootje in combinatie met een plastic pop-up Fake Food.

Eén van de meest gewilde vissen van het drukbeviste water viel ook meerdere malen voor de Spinner rig!

Forse haken

Het kleine haakaas dat ik op de Spinner onderlijnen vis voorzie ik overigens wel ten alle tijden van een forse haak. Mensen die mijn rigs voor het eerst zien kijken soms zelfs verbaasd over de hoeveelheid metaal in verhouding tot het aasje. Voor de werking van de rig is het echter een nood-zaak. Om te beginnen vis je de pop-ups of langzaam zinkende aasjes zeer dicht tegen de haak en wil je voorkomen dat de haak te zeer door het aas zal worden afgeschermd. In tegenstelling tot meer normale bodemaas rigs met een langere hair heb je nu namelijk een stuk minder ruimte tussen het aasje en de haak. Mijn praktijkervaring en die van vele anderen leert dat je dan vaak beter af bent met een forse haak.

“Een Krank of Wide Gape in haakmaat vier krijgt bij mij de voorkeur.”

Door de manier waarop de haak in een wartel komt te hangen zie je ook dat de haakbocht voor een deel afgeschermd is. Eigenlijk net zoals je met krimpkous zou doen als je deze wat naar binnen steekt. Hierdoor zal de effectieve ruimte van deze bocht verkleind worden. Als je dit combineert met een al erg kleine haak zal er weinig overblijven. Slechts oppervlakkig vlees pakken en in verhouding meer losschieters zal vaak het gevolg zijn. Ondanks dat ik met klein aas vis grijp ik dan ook standaard naar een haakmaat vier.

Het juiste model

Minstens net zo belangrijk als de juiste maat is het model van de haak. Opvallend is hierbij dat de laatste jaren veel karpervissers de meest uiteenlopende haken met succes hebben geprobeerd. Zelf heb ik mijn eerste Spinner ervaringen opgedaan in combinatie met een Kurv model. Deze haak met gekromde steel heeft een rechte punt die ongelooflijk snel prikt. Dit is dan ook de reden dat dit model erg populair is bij een grote groep vissers. Zelf geef ik echter de voorkeur uit naar haken met een meer geklauwde, kromme punt. Als deze eenmaal geprikt zijn zullen deze vaak zorgen voor meer grip in de bek.

Ook op tien meter diepte doet de rig wat hij moet doen!

De Krank is de afgelopen jaren voor deze onderlijnen mijn meest gebruikte haak geworden. Door de zeer ruimte bocht en off set geplaatste punt zal de haak zich echt vol grijpen met vlees. Hierdoor zal de haak zelfs als hij in een wat minder gunstig deel van de bek vlees pakt zorgen voor een goede houvast. Een andere mooie bijkomstigheid is dat de haak in diverse varianten verkrijgbaar is.

De Krank is de afgelopen jaren voor deze onderlijnen mijn meest gebruikte haak geworden.

Messcherp

Zo gebruik ik voor het grootste deel van mijn visserij de super scherp geslepen Kamakura haken. Deze haken zijn tijdens het productieproces met speciale technieken en machines geslepen zoals je ze enkel zelf met de hand zou kunnen doen. Het resultaat is de scherpste kant en klare haakpunt die je in de hengelsport tegen komt. Wel zijn de haakpunten hierdoor wat kwetsbaarder geworden en zullen ze sneller moeten worden vervangen. Maar juist met de de Spinner rig is dat zo gepiept. Even snel een nieuwe, ultra scherpe haak er aan hangen is maar een kleine moeite als je zo wel de meeste kans hebt om een schuwe vis te prikken.

“De Krank is de afgelopen jaren voor deze onderlijnen mijn meest gebruikte haak geworden.”

In dezelfde Kamakura range tref je overigens ook de bekende Wide Gape haak aan. Dit is een model waar ik de laatste tijd wat vaker gebruik van begin te maken. De reden hiervoor is nieuwsgierig naar erg positieve berichten van vrienden en enkele bekende karpervissers die beweerden hier nog nettere inhakingen mee te krijgen. Eerlijk gezegd zijn mijn eerste indrukken erg positief!

De rig is uitermate geschikt voor vlijmscherpe, geslepen haken.

Het mooie is dat zowel de Krank als Wide Gape haak in verschillende varianten verkrijgbaar zijn. Hierbij gaat om de eerder genoemde redenen waar mogelijk de voorkeur uit naar de scherpste optie. Soms zijn er echter omstandigheden die vragen om een meer duurzame punt of zelfs een extra sterke haak. In die gevallen kies ik voor de normale varianten of zelfs de X versie van de genoemde haken. Door bewust een afweging te maken welke eigenschappen van de haak op dat moment het belangrijkste zijn kan ik ten allen tijde de beste keuze maken en daardoor bespaar ik mijzelf een hoop leed!

De wartel

Gelukkig zijn de dagen van het gerommel met een normale quick change wartel voorbij. In het verleden moest je namelijk een kleine QC wartel open zien te wrikken om daar de haak in te plaatsen. Naast dat dit licht openbuigen de duurzaamheid en kracht van de wartel niet ten goede komt was het soms ook wachten op een ongeluk. Met het blad van een schaartje de opening groter maken is met de komst van een Spinner Swivel gelukkig verleden tijd.

De Spinner Swivel maakt het verwisselen van de haak een stuk gemakkelijker.

De Spinner Swivel heeft een ruime opening die plek biedt aan de meeste haken. Hierdoor kan je heel makkelijk een haak er in hangen. Regelmatig heb ik de vraag gekregen in welke richting de haak het beste op de wartel komt te hangen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik er zelf geen verschil in heb gemerkt of de wartel van achteren naar voor of juist andersom geplaatst is. Dus daar let ik tijdens het maken van de onderlijnen niet eens meer op. Spinner Swivels zijn overigens verkrijgbaar in twee varianten: eentje voorzien van een extra ring en de ander zonder. Beiden kan je op mijn rigs aantreffen en de keuze heeft te maken met het gekozen onderlijn materiaal. Dat is dus mooi iets om zo aan te halen!

Fixatie

Om te zorgen dat de haak op zijn plek blijft zitten moet deze natuurlijk op de één of andere manier gefixeerd worden. Zelf doe ik dit met een medium formaat Kicker die ik achterstevoren over de haak schuif. In tegenstelling to bij het gebruik van krimpkous hoef ik deze namelijk niet te stomen. Hierdoor kan ik razendsnel een haak vervangen en de componenten ook blijven gebruiken.

Je kan duidelijk zien dat een Spinner rig gemaakt is om aas dicht tegen de bodem aan te bieden.

Als de haak vast zit in de Spinner Swivel komt er natuurlijk ook nog een mini formaat ringwartel op de haak zelf. Zelf gebruik ik deze warteltjes al jaren om haakaas direct met baitfloss op de haak te bevestigen. Het mooie is dat ze zorgen voor flink wat bewegingsvrijheid. Het aas kan dus, ondanks dat het zeer dicht op de haak zit, mooi alle kanten op bewegen. Dit zorgt er voor dat de haak ook ongestoord zijn werk kan doen. Je merkt het al tijdens het klaar maken van je rig. Als je het haakaas optilt zie je gelijk dat de haak in een mooie positie om te prikken komt te staan. Om de mini ring swivel op zijn plek te houden heb je overigens een hookbead nodig. Deze prik ik voorzichtig op de haak en schuif ik door tot tegenover de weerhaak.

Tip: wil je de haak vervangen? Door de weerhaak plat te knijpen kan je de hookbead eenvoudig van de haak schuiven en alle componenten opnieuw gebruiken.

Met of zonder ring

Zoals ik al eerder aangaf zijn de Spinner Swivels er in een versie met en eentje zonder extra ring aan de wartel. De reden hiervoor is dat er vissers zijn die het gekozen onderlijnmateriaal direct aan de ring vast knopen of krimpen en anderen de wartel in een lus bevestigen. Aangezien die lus in feite dezelfde werking heeft als een lus is de ring overbodig. Maakt het echt verschil met de vangsten? Ik betwijfel het? maar het oogt een stuk netter en dat doet weer wat met mijn vertrouwen.

“Bij het gebruik van Fluorcarbon geef ik de voorkeur aan een Spinner wartel zonder ring.”

Het gebruik van de ringloze wartel en een lusje doe ik eigenlijk als ik gebruik maak van een monofilament materiaal zoals fluorcarbon. Daarmee kan je namelijk makkelijk een lus knopen of krimpen die je mooi open laat staan. Dit doe ik door een rond voorwerp zoals een Chod It Tool in de lus te steken tijdens het aantrekken van de knoop. Bij het gebruik van een gecoat onderlijn materiaal zal dit veel minder net werken. In dat geval knoop ik het materiaal dus rechtstreeks aan de van een ring voorziene wartel. Betekent dit dat je twee verschillende wartels moet kopen? Nee, natuurlijk niet. Je kan ervoor kiezen om eventueel de ring van de wartel af te knippen, maar als je vooraf al weet wat je nodig hebt kan je natuurlijk ook gelijk de juiste wartel kiezen 😉

Deze Nederlandse bak werd door Kevin gevangen op een Spinner rig.

Verschillende onderlijnmaterialen

Zoals te lezen is gebruik ik dus verschillende types onderlijnmateriaal. Daarbij is mijn meest gebruikte optie Boom. Dit is een zeer stijf fluorcarbon dat zich mooi recht laat strekken door het onder spanning te brengen en zich ook nog eens perfect laat krimpen. Door het materiaal met een Krimp tool te fixeren krijg je zelfs een sterkere verbinding dan je met knopen hebt! Het grote voordeel van een super stijf materiaal zijn de anti tangle eigenschappen.

Zo heb ik in een extreme situatie zelfs over meer dan een halve meter wier gevist.

Ik hoef mij absoluut geen zorgen te maken over het mogelijk in de war werpen van de onderlijn. Wel zet ik de Boom in met een helikopter loodsysteem. In verband met de stijfheid wil je namelijk niet het risico lopen dat deze op een iets zachtere bodem of bij wat troep vreemd komt te liggen. Door de kralen van een heli systeem wat naar boven te schuiven krijg je al meer speling en kan je de rig enorm veelzijdig inzetten. Zo heb ik in een extreme situatie zelfs over meer dan een halve meter wier gevist.

“Een lengte van zeventien centimeter Boom en een heli loodsysteem lijkt mijn startpunt te zijn geworden.”

Toch zijn er omstandigheden die om bijvoorbeeld een leadclip vragen. Zo viste ik zelf het afgelopen jaar op een druk bevaren scheepvaartkanaal. Ondanks dat ik niet bewust mijn loden dropte wil ik daar wel extra veiligheid inbouwen. Stel dat mijn lood vast zou raken, dan zou ik met een clip in ieder geval enkel het lood in plaats van de gehele montage en vis kwijt raken. De combinatie van stroming en niet altijd 100% zeker weten hoe netjes het op de bodem ligt koos ik voor een iets soepelere optie.

“Indien ik naar een leadclip montage grijp, zal ik kiezen voor een iets soepeler gecoat materiaal.”

De twee soepelere Spinner rig materialen die ik gebruik zijn IQ2 en Dark Matter Coated. Daar waar de één echt een subtiele, soepele fluorcarbon is die zich zeer netjes laat knopen en aanbieden is de ander een enorm robuust gecoate braid. Beiden zijn ze echter een stuk soepeler dan Boom. Stel dat het lood een beetje wegzakt of vreemd komt te liggen, dan zullen ze niet als een antenne los van de bodem staan. De iets soepele eigenschap zorgt hierbij dus voor een mooiere aasaanbieding terwijl het nog steeds voldoende stijf is om een langzaam zinkend aas van het lood af te drukken.

Zowel fluorocarbon als gecoat onderlijnmateriaal zijn geschikt voor het maken van de rig.

Als je het juiste materiaal hebt gekozen is het natuurlijk nog een kwestie van de onderlijn af maken. Zelf begin ik standaard met een lengte van zeventien centimeter en dit lijkt op vrijwel alle wateren perfect te werken. Vis je op een knetterharde bodem, voer je compact en lijken de vissen tussen aasopnamen minder te bewegen? Dan kan je wellicht de boel iets inkorten. Heb je het idee dat de vissen heel wild azen en meer bewegen? Dan kan je het een en ander verlengen. Maar? Ik blijf uiteindelijk steeds op die zeventien centimeter komen!

De kanaalvissen zaten allen muurvast gehaakt.

Een handige laatste tip kan zijn om tijdens het knopen de rigs te voorzien van een lusje en gebruik te maken van quick change wartels of loodsystemen. Zelf heb ik namelijk altijd een paar extra rigs klaar liggen die ik soms zelfs van een haakaasje voorzie. Als ik een vis heb gevangen ontclip ik de rig vaak al terwijl de vis nog in het net zit. Zo kan ik snel de hengel terug leggen waarna ik de vis onthaak, fotografeer, terug zet en de onderlijn indien nodig van een nieuwe haak voorzie. Zo is deze klaar om na een volgende beet uitgeworpen te worden. Hopelijk laat ook deze niet te lang op zich wachten!

Veel succes!

Kevin Diederen


Kijk voor meer informatie en producten op de website van Korda en houd ook de Facebookpagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl