Word KWO member

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet – Ed Cremers

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

De ogen: één van de belangrijkste zintuigen van ons lichaam. Ook onze geschubde vrienden zijn uitgerust met een tweetal ogen en hoewel je zou denken dat er veel overeenkomsten zijn met de mens, zijn er nóg meer verschillen. Reden genoeg dus om in dit nieuwe Community artikel specialist Ed Cremers aan het woord over het gezichtsvermogen van de karper…


Ik zie, ik zie…

Ed vertelt: De ogen van mens en karper zijn gebouwd volgens hetzelfde basisontwerp. Zo bezitten ze een lens en een iris. Ook zijn hun functies identiek aan elkaar. Ze hebben als basisdoel licht op te vangen en het om te vormen tot een voor de hersenen geschikt signaal. Toch zijn er niet uitsluitend overeenkomsten. Zo is het karperoog niet voorzien van oogleden en traanklieren. Niet minder afwijkend is het gezichtsveld. Met zijn ogen aan weerszijden van zijn kop is het compleet anders dan dat van de mens. Zijn ogen nemen ieder andere delen van de omgeving waar, met uitzondering van een smalle strook frontaal voor zijn snuit, waar de twee gezichtsvelden elkaar een stukje overlappen. Met dit twee-ogen-zicht, al stelt het weinig voor, is de karper beter in staat diepte waar te nemen.

" De ogen van mens en karper zijn gebouwd volgens hetzelfde basisontwerp. "

Ogen van mensen en karpers hebben overeenkomsten, maar nóg meer verschillen.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook