ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

In 7 stappen naar de favoriete chod montage van Mark Hofman

Favoriet Favoriet
In 7 stappen naar de favoriete chod montage van Mark Hofman

De chod wordt door veel vissers voornamelijk ingezet in het voorjaar, maar ook tijdens de warmste maanden van het jaar is het een goed wapen! We krijgen nog altijd veel vragen binnen over chods en daarom vroegen we Mark Hofman om een kort artikeltje te maken over zijn chod visserij.

De chod is en blijft ‘hot’!

Mark vertelt: Ik hoor jullie al denken ‘daar heb je weer MH met zijn chod-rig’. Diverse keren heb ik al verkondigd hoe graag ik met de chod vis, al helemaal in het voorjaar. Het is de ideale rig om snel een effectief te kunnen vissen. Je weet immers dat hij altijd goed ligt en als de karper hem oppakt is gewoon de sjaak! In dit artikel neem ik jullie stap voor stap mijn chod set-up door.

De aantrekkelijke pop-up maakt de chod voor veel karpers onweerstaanbaar!

1. Hoofdlijn

Als ik met chods vis dan doe ik dit vaak werpend. Hierdoor kan ik snel van stek wisselen en actief op de vis vissen. Een nylon lijn vind ik het fijnste werpen en het voordeel is dat deze goed zinkt. Niet alleen ligt hij dan mooi op de bodem, maar ik weet ook dat de laatste meter de karper niet zal verstoren.

Omdat nylon vaak prettiger werpt, vist Mark zijn chods het liefst met dit type hoofdlijn.

2. Naked-chod

Ik vis mijn chods graag ‘naked’. Dit houdt in direct op de hoofdlijn, dus zonder leader. Alleen in specifieke gevallen zal ik voor een leader kiezen, zoals bij een obstakelrijke bodem.

Een ‘naked chod’ houdt in dat je hem gelijk op de hoofdlijn vist.

3. Weinig speling

De chod klem ik tussen de no trace beats van Korda. Deze vind ik persoonlijk het fijne werken en hiermee kan de vis de rig kwijtraken in geval van nood. Ik kies ervoor om deze kralen niet te ver van elkaar te fixeren, denk aan 5 tot 7 centimeter max. Soms zie ik weleens mensen die bijvoorbeeld tientallen cm’s ertussen laten, maar ik heb het idee dat de vis sneller gehaakt wordt als hier niet teveel ruimte tussenzit.

In tegenstelling tot veel anderen schuift Mark zijn kralen niet te ver uit elkaar.

Ik ben trouwens geen fan van rubbersleeves op de lijn waar de wartel op komt. De wartel moet bij mij op de hoofdlijn zitten, dan heeft hij alle ruimte om goed te gaan staan.

4. Afstand van het lood

Afhankelijk van de bodem bepaal ik een afstand van de onderste kraal tot het lood. Zo kan ik bijvoorbeeld mijn chod fixeren op 20 centimeter of 1 meter van het lood. Hoe zachter de bodem, hoe dieper het lood kan wegzakken en hoe hoger ik mijn chod fixeer.

Hoe meer wier er op de bodem staat, hoe verder Mark de kralen van zijn lood af schuift.

Als ik op een harde bodem vis staat mijn chod vaak op zo’n 40 centimeter van het lood, maar als ik op een dik plakkaat wier vis kan hij zomaar op 1 tot wel 1.5 meter staan! Als ik maar zeker weet dat mijn chod alle tijd heeft om rustig op de bodem te landen zonder dat de haak in het vuil verdwijnt.

Als ik op een dik plakkaat wier vis kan de chod tot wel 1.5 meter van het lood af staan!

5. Bescherming tegen het lood

Als je een vis haakt zal de rig naar beneden over de lijn glijden tot aan het lood. Vroeger was ik nogal bang dat ik lossers zou krijgen als mijn lood te dichtbij kwam. Nu ben ik daar niet meer zo bang voor en plaats ik alleen een tailrubber of ander rubber wat ik tegenkom in mijn tacklebox op de wartel van het lood. Zo heb ik zo’n 5 centimeter afstand tussen rig en lood en dit levert mij geen problemen op.

Een simpele tailrubber of vergelijkbaar product biedt voor Mark genoeg bescherming bij het lood.

6. Loodgewicht

Afhankelijk van de afstand die ik bevis kies ik voor 50 gram of 70 gram lood. Hoe lichter, hoe prettiger drillen vind ik. Als ik met 50 gram weg kom pak ik die dus. Veel zwaarder dan 70 gram probeer ik vermijden, maar als ik soms een sterke zijwind of stroming heb grijp ik naar 100 gram.

Probeer zware loodgewichten bij een chod montage te vermijden!

7. Haakkeuze

Ik vis de laatste tijd meestal met de Chod Kamakura haken van Korda. Dit vind ik een ideale haak. Hij is vlijmscherp (dat is het belangrijkste) en houdt goed grip als hij gehaakt zit. Als ik met 15mm pop-ups vis pak ik een maatje 6 en als ik groter vis een maatje 4. Vroeger gebruikte ik ook nog wel eens een haakmaat 8, maar tegenwoordig eigenlijk nooit meer.

De Kamakura haken van Korda zijn vlijmscherp!

8. De lengte

Ik vis mijn chod nog graag relatief kort, denk aan 3 tot 4 centimeter. Hiervoor blijft de onderlijn lekker stijf en kun je hem goed vormen. Als je hem langer vist gaat hij toch vaak een eigen leven leiden qua buiging van het materiaal. Daarbij denk ik ook dat een karper een aasje wat dichter bij de bodem staat met minder argwaan zal pakken.

Net als veel andere vissers houdt Mark zijn chods graag zo kort mogelijk.

Dit zijn voor mij de belangrijkste onderdelen van de chod zoals ik hem vis. Ik zou er echt mee gaan experimenteren als je dat nog niet gedaan hebt, want het is één van de meest effectieve rigs die ik ken. En ja, ook in de zomermaanden kun je er goed mee vangen, zeker als je ze combineert met een KWO Squid Specials pop-upje 😉

Succes!

Mark

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl