In vijf stappen effectief vissen op groot water – De aanpak van Emiel Geerts en Tom Onincx

Waterstelsels zo groot als binnenzeen: ze vragen om een serieuze verkenning en aanpak! Hoe begin je aan wateren waar je nog maar nt de overkant kan zien? In deze update laten Tom Onincx en Emiel Geerts zien hoe je dit in vijf stappen kunt aanpakken!


Emiel vertelt: “Waar moet je in vredesnaam beginnen?” is een vraag die langdurig door mijn hoofd spookte. Vissen vangen op zulke grote wateren moet toch cht iets met je doen? Mijn vriend Tom Onincx maakte de afgelopen jaren al vette shit mee en de langverwachte sessie werd gepland.

Ruige shit, dat is waar deze heren van houden!

#1: Verkenning

Op zulke type wateren is locatie het allerbelangrijkste. Vissen trekken vaak in grote groepen langs interessante zones. Als allereerst moet je die zones dus zien te vinden. Ga dus vooral bij warmer weer op verkenning met de boot (en indien mogelijk met de drone). Zo maak je een grotere kans om vis te spotten en dat is precies wat je wilt! Zelfs het spotten van n enkele vis kan je al een goede indicatie geven van waar de populatie zich ophoudt. Dit zorgt voor een boost in je vertrouwen en vertrouwen is het allerbeste aas 😉

Als je op grotere wateren dit ziet, weet je dat je goed op weg bent.

Als je vis kan spotten mag je er haast zeker van zijn dat ze er vaker vertoeven. Dan kan je dus best de desbetreffende stek beginnen onderhouden. Voer niet te zuinig, vaak is het bestand witvis groot en werken de kreeftjes ook een heleboel weg. Wij voerden in de aanloop van onze sessie 50 kilogram. Dit deden we twee dagen voor onze sessie.

Niet te zuinig zijn met voeren!

Toen ik mijn laatste hengel wilde ingooien, ging mijn eerste er al mokerhard vandoor. Toen iets later Tom’s hengel ook afging wisten we dat we voor de juiste voerhoeveelheid waren gegaan.

Trekpleisters

Als je tijdens jouw verkenning geen vis kan spotten, kun je het beste op zoek gaan naar andere aanknopingspunten. Denk aan ingangen van natuurgebieden, ondieptes, haventjes, obstakels, enzovoort. De ondieptes zijn op grotere wateren veel sneller warm en dat weten de vissen maar al te goed!

Groot water, grote scholen!

Denk aan (ondiepere) delen voor natuurgebieden waar ze wel langs moeten komen om te chillen of paaien. Wij vingen deze sessie vissen op nog geen 40 (!) centimeter water. Voer zulke plekken aan en probeer het gewoon. Op je bek gaan zul je overal wel eens doen. De voldoening is het allemaal meer dan waard!

#2: Meerdere stekken aanvoeren

Baseer je niet op n enkele stek, maar probeer meerdere dingen. Vissen trekken vaak in scholen rond en zodra de school weer vertrokken is kan het voor een langere tijd stil zijn. Met andere woorden: tijd om te verkassen. Als jij meerdere stekken aanvoert ga je na verloop van tijd misschien een verband ontdekken. Hierdoor vis jij het meest efficint! Want wat is er mooier dan veel vis vangen op zulke wateren?

Zodra er een school is gearriveerd kan het hard gaan.

Zo vingen wij het eerste nachtje op de eerste aangevoerde stek elf (!) vissen, maar besloten we toch te verkassen. Velen zouden ons voor gek verklaren maar het pakte toch goed uit. Op de tweede stek kregen we binnen het uur al een run en vingen we die nacht 25 (!) vissen. Zulke weekenden maak je zelden mee, maar ze zijn perfect mogelijk mits goed voorbereidend werk!

#3: Materiaalkeuze

Een boot met benzinemotor is uiteraard onmisbaar op grote wateren. Om snel een groot deel van het water af te strepen is een dieptemeter ook van cruciaal belang. Puur op vlak van materiaal is het daarnaast noodzakelijk om net dat tikkeltje zwaarder te vissen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voorslag en een dikke nylon. Je wil je eerste aanbeet echt niet verspelen door een lijnbreuk!

Ook je onthaakmat moet stevig zijn voor zulke omstandigheden 😉

Op vlak van rigs moet je jezelf niet druk maken. Op echt grote wateren is er vaak weinig dressuur, kies dus voor vertrouwen! Het is wel aan te raden je aas geregeld te checken of in te pakken tegen de kreeften of andere witvis.

#4: Vereist: doorzettingsvermogen!

Het gaat niet vanzelf. Karpers zwemmen (gelukkig) niet zomaar je net in. Je kan in slechts n sessie je jaar doen slagen als er een school over je stek scharrelt. Zo ving Tom binnen het uur op de eerste stek een dertiger van abormale schoonheid. Dan stellen al die ritjes met de auto, tientallen kilo’s voer en kilometers varen opeens niets meer voor… 😉

Dan vergeet je inderdaad even waar je hoofd staat…

Kortom, work hard play hard. Haak zeker niet direct af als je een paar keer blankt. Elke ervaring is goud waard! Zo kom je steeds dichter en dichter bij je doel.

#5: Wees op elkaar ingespeeld

Uiteraard wil je het maximale eruit halen als het losgaat. Zo beaasden wij onderlijnen die we in onze waadpakken staken. Bij een aanbeet waadden we naar de vis toe, onthaakte we hem in het net, vervingen we de rig en positioneerden we de hengel weer. Sneller dan dat viel er niet te vissen!

Na n minuut vissen liep de eerste hengel af.

Dat weekend ging het ook los en de aanbeten volgden elkaar in snel tempo op. Slapen in een nat waadpak, doorweekt tot op het bot, het hoort er allemaal bij en dat maakt het uiteindelijk allemaal juist zo mooi!

Als het losgaat moet je zo efficint mogelijk te werk gaan om het maximale eruit te halen.

Onder het motto “slapen kun je thuis ook” werd het een weekend zonder slaap, maar wel ntje waar we nog vaak op zullen terugblikken!

Foto’s maken de vangst soms nog mooier…

Succes met alle uitdagingen die jullie tegemoet gaan komende maanden!

Vang ze!

Emiel Geerts


Volg Tom en Emiel op Instagram voor meer brute foto’s. Meer weten over grootwatervisserij? Surf dan naar de Community!

Bekijk ook