Interview met Hendrik-Jan Verheij: rivieravonturen, roofvissen en alle ins en outs van een dieptemeter

Iemand die veel kennis beschikt over een dieptemeter is Raymarine consultant Hendrik-Jan Verheij. Tijd om deze roof… ehm karpervisser eens aan de tand te voelen! In dit interview gaan we het hebben over de HJ z’n hoogtepunten van afgelopen jaar, het gebruik van een dieptemeter op de rivier en welke voordelen het roofvissen hem opleveren voor zijn karpervisserij!


KWO: Allllright HJ, een jaar geleden hebben we al eens een video met je gemaakt. Destijds vertelde je dat je zowel op karper als roofvis vist. De grote vraag is nu natuurlijk: heb je je roofvisgear inmiddels al verkocht? 😉

HJ aan het woord: Haha, zeker niet, ik ben een allround visser die zich niet graag laat beperken. Daarbij denk ik dat het vissen op andere soorten je ook een betere visser maakt. Je leert sneller, ziet zaken vanuit een ander perspectief en dat kun je allemaal weer meenemen in je karpervisserij.

Dan zitten wij karpervissers toch liever droog in een tentje 😉

Hoogtepunten

Hoe was het afgelopen visjaar, kun je eens een hoogtepunt noemen op karpergebied?

Afgelopen jaar heb ik qua karpervissen helemaal ingezet op het vissen op de IJssel. Een mooie, maar taaie visserij die bij succes veel voldoening geeft. In dat jaar hebben een aantal mooie vissen de binnenkant van het net gezien. Ik moet zeggen dat Nederland, wat dat aangaat tegenwoordig, een hoop moois te bieden heeft voor de avontuurlijke visser.

Een bak van een rivierschub, Henkdrik-Jan is er gek op!

Nog altijd ben je actief voor Raymarine, wat is je rol binnen dit bedrijf?

Ik ben ‘prostaffer’, wat concreet betekent dat we promotie bedrijven rondom het productengamma van Raymarine en dan met name binnen de sportvisserij. Daarnaast werken we mee aan het testen en waar mogelijk verbeteren van producten en ondersteunen we gebruikers van de apparatuur met eventuele vragen die ze hebben.

Hendrik-Jan werkt graag mee aan het testen en verbeteren van de Raymarine producten. Zijn favoriet is de Element HV.

Gebruik dieptemeter

Vorig jaar hebben we samen met jou naar de Element HV gekeken. Welk device gebruik je nu en waarom die switch? (of: waarom gebruik je de Element HV nog steeds?)

Ik gebruik nog steeds de Element HV, sterker nog: er is er nog een bij gekomen omdat ik samen met mijn vismaat sinds dit voorjaar een platbodem heb aangeschaft om ons over de rivier te kunnen verplaatsen. Voor zowel mijn roofvisserij als voor het karpervissen is de Element HV een prima unit. Stekken vinden en markeren, vissen waarnemen, de unit doet het allemaal uitstekend.

Hendrik-Jan weet als geen ander hoe je de Element dieptemeter kunt inzetten en aflezen!

Veel karpervissers denken “een dieptemeter gebruik je om open plekjes tussen het wier te zoeken…” Maar waar gebruik jij de dieptemeter vooral voor?

Ik gebruik een fishfinder meer voor het grote plaatje. Waar lopen er eventueel geulen in de bodem, is de bodem glad of zijn er juist veel richels, zijn er onzichtbare obstakels in de buurt van je stekken, etc. Met alle verzamelde info kom ik dan tot een aanpak voor de stekken waar ik zit. Voeren op stromend water op een bodem zo glad als een biljartlaken is minder effectief dan wanneer er veel richels zijn.

Voorafgaand aan een sessie gaat HJ eerst op onderzoek uit…
… zo gaat hij onder andere op zoek naar richels, obstakels en interessante diepteverlopen.

En bij de steeds sterker wisselende waterstanden op de rivieren is het ook erg prettig als je zwemroutes van vissen enigszins kunt voorspellen bij lagere waterstanden, omdat je toevallig weet dat er ergens een stroomgeul ligt. Dat je die plekjes in het wier er ook mee kunt vinden is natuurlijk een prettige bijkomstigheid.

Een voorbeeld van zo’n stroomgeul. Dit soort kennis kan je ongetwijfeld meer vis opleveren!

GPS en waterkaarten

Kun je nog eens een paar belangrijkste eigenschappen van een dieptemeter noemen (die een karpervisser in kan zetten)?

Je kunt met een hoop units je eigen waterkaarten maken, een hobby in een hobby die tot veel inzicht kan leiden en je soms vertelt waarom je ergens wel of juist niet vangt. Daarnaast zijn de meest units uitgerust met GPS en dan nog behoorlijk nauwkeurig. Door GPS goed in te zetten kun je stekken prima markeren zonder staafmarkers of h-markers te gebruiken. Ook kun je in de meest units waterkaarten van bijvoorbeeld Navionics plaatsen waarmee je op nieuw en groot water snel inzicht kunt krijgen in de omstandigheden onder water.

Met de GPS kan Hendrik-Jan na het vangen van een vis de hengel snel en gemakkelijk uitvaren na de eerder gevonden “hotspot”.

In de praktijk

Noem eens twee praktijksituaties waar je daadwerkelijk meer karper hebt gevangen dankzij je dieptemeter.

Twee maar? De voorbeelden zijn niet aan te slepen. Ik ben sowieso iemand van de voorbereiding en het grondig inspecteren van de stek is daar een absolute voorwaarde. Riviervissen zijn sterk, dus je wilt niet alleen in de directe nabijheid van je rig weten hoe het zit, maar ook stroomafwaarts. Dat bepaalt bijvoorbeeld of je hard of juist rustig moet drillen.

HJ is iemand die zijn stek het liefste van A tot Z in kaart brengt.

Daarnaast vind ik tijdens het snoekbaarsvissen vaak plekken waar heel veel witvis ligt (te zien op de fishfinder). Dat soort info gebruik ik dan weer tijdens het vissen op karper en zo vinden we elk jaar nieuwe stekken.

Features

Welke dieptemeter features die door roofvissers veel worden gebruikt zouden ook meer gebruikt moeten worden door karpervissers?

Ik denk dan vooral aan side imaging, een behoorlijk meerwaarde bij het verkennen van potentiële stekken. Side imaging stelt je in staat om snel een stek in beeld te brengen en daar belangrijke features in beeld te krijgen. Met side imaging kun je namelijk zowel links als rechts naast je boot kijken en overbrug je ook grotere afstanden waardoor je dus meer bodem in beeld hebt. Doordat je de beelden ook nog eens gepresenteerd krijgt in een hele heldere weergave snap je ook sneller wat je ziet en is er dus veel minder interpretatie nodig.

Side imaging geeft je een heldere weergave van de bodem…
…een feature die volgens HJ nog heel waardevol kan zijn voor de karpervisser!

Een gewetensvraag: voelt het niet een beetje als valsspelen? Nu je de vissen daadwerkelijk kunt opsporen met de dieptemeter?

Niet echt, ik vis om te vangen en blank nog vaak genoeg. Alle hulp om het resultaat te verbeteren is welkom wat mij betreft. Maar het staat jou natuurlijk vrij om iets naar de horizon te slingeren en te hopen 😉

Verzekering

Zo’n dieptemeter kost best wat centjes, heb jij je device verzekerd, en de rest van je visspullen?

De boot heeft gewoon een allrisk bootverzekering waarbij je apparatuur kunt meeverzekeren, je hengelmaterialen kun je verzekeren als sportuitrusting of gebruikmakend van een ‘ buiten de deur’ verzekering. Ik raad je ook zeker aan om dat te doen!

De onderstaande tip heeft Hendrik-Jan al heel wat vissen op de rivier opgeleverd.

Bedankt voor het gesprek HJ, kun je als laatste nog een goede tip delen voor in de zomer?

Yes, probeer eens heel ondiep te vissen. Je staat soms verbaasd te kijken op hoe weinig water je nog runs kunt krijgen, zeker ’s nachts op de rivieren.

Succes met jullie zomervisserij!

Hendrik-Jan Verheij


Bekijk hier de video met HJ Verheij om het maximale uit jouw visserij te halen en neem een kijkje op de website van Raymarine om onder andere de Element serie te zien!

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook