Interview met Steven Deschrijver – Karpervisser pur sang!

Favoriet Favoriet
Interview met Steven Deschrijver – Karpervisser pur sang!

In dit artikel lezen jullie een interview dat Michiel Pilaar afnam met de sympathieke Belgische visser Steven Deschrijver. Steven heeft al behoorlijk wat fraaie vissen in zijn net weten te loodsen, dus het werd hoog tijd om hem eens aan de tand te voelen over zijn visserij!

Er kwamen al talloze vissen bij Steven op de mat!


KWO: Welkom Steven, tof dat je wat wilt vrijmaken om wat vragen te beantwoorden voor KWO. Om te beginnen: kun je jezelf eens kort voorstellen?

Steven: Hoi, ik ben Steven Deschrijver. Ik ben afkomstig uit Kluisbergen (Oost-vlaanderen). Karpervissen doe ik nu al zo’n zestien jaar en mijn favoriete wateren zijn kanalen en rivieren.

De kanaal- en riviervisserij gaat Steven goed af!

Belgische visserij

Aha, dus het karpervissen zit aardig in je DNA. Veel Nederlanders denken wel eens “die gekke Belgen, die vissen vaak vier nachten per week, slapend in een bus…”. In hoeverre geldt dit ook voor jou?

Vissen doe ik toch één a twee nachtjes de week, en daar zit tijdens de koudere maanden toch af en toe een nachtje bij vanuit de bus.️ Maar ik vis toch het liefst vanuit mijn bivvy, je hebt dan meer het gevoel dat je één bent met de natuur!

Ik vis het liefst vanuit mijn bivvy!

Hoe ziet jouw seizoen er globaal uit en welke watertypen bevis je graag? Altijd dichtbij huis of ook in het buitenland?

Hoofdzakelijk speelt mijn visserij zich af in België. De open wateren zijn mijn favoriet, maar ik probeer toch ieder jaar een weekje in Frankrijk te vissen. Dit voorjaar ben ik samen met een vismakker voor zes dagen door Frankrijk getrokken, waar we diverse wateren hebben bevist. Het was een tripje met ups en downs, maar we hebben weer veel bijgeleerd!

Iedere vistrip is weer een leerervaring, zo ook voor Steven!

Laten we ons even focussen op je Belgische visserij. Is het lastig om een serie grote vissen (>20 kilo) te vangen? Nog een vooroordeel van veel Nederlanders is toch wel dat “het in België barst van de grote karpers!”

In België zwemmen zeker aardig wat bakken rond! Maar het is een klein land, dus waar die bakken zwemmen is het meestal ook druk. Drukte betekent dressuur, dus die bakken komen niet zomaar in je net gesprongen.

Groter karpers zwemmen er zeker…

In België heb je ook zogenaamde ‘VBK wateren’. Ikzelf heb er al verscheidende bevist zoals Oasis, Eendenmeer en Hombeek. Als je op dit soort wateren wil toeleggen, moet je er minstens éénmaal per week zijn. Je moet een gevoel krijgen met dit soort wateren. Met andere woorden: de ogen en oren ophouden: waar wordt gevangen door wie? Op die manier komt er met regelmaat wel eens en bak op de kant, mits je de juiste aanpak hanteert.

Er komt wel eens een bak op de kant, mits je de juiste aanpak hanteert.

Het zijn zeker mooie wateren, maar ik hou het er nooit langer dan twee seizoenen vol. Ik vind er geen rust! Je kunt dan wel op die ene bak aan het jagen zijn, toch moet ik mijn rust hebben. Als ik die rust niet heb, vlucht ik altijd richting een kanaal of de rivier.

Als Steven de drukte op de syndicaatwateren zat is, wijkt hij uit naar een kanaal of rivier!

Afgelopen jaar

Hoe is het je dit jaar vergaan aan de waterkant? Klopt het dat ik ook vissen van het legendarische Hombeek voorbij zag komen?

Nee, op Hombeek heb ik geen vergunning meer. Het zinnetje wanneer komt die stek vrij of kan ik overnemen hangt nog in men hoofd! Op de wateren die ik nu bevis is het ene jaar het andere niet. In 2018 zat ik op goud. Alles wat ik deed lukte. Zo ving ik begin november nog twee 20 kilo+ kanaalbakken. Ik vermeld overigens liever geen gewichten in het openbaar, maar voor jou maak ik een uitzondering! 😉

Soms lijkt alles te lukken: deze dwarrelschub kwam na een uur vissen al in het net!

Okay, wauw! Je hebt dus wel wat mooie vissen op je onthaakmat gehad! Kun je eens twee of drie dingen noemen die jou dit jaar hebben geholpen om succes te boeken in je visserij?

Als tips kan ik je meegeven: wees mobiel, zoek naar de vis en hou je ogen open! Ik wandel liever een uur extra rond aan het water, dan dat ik meteen op een stek neerplof. It’s all about location! Het weer is ook een belangrijke factor voor mij. Ik maak nu een jaar gebruik van de windy app, en dat werkt top! Als ik kan vissen en er komt een lagedrukgebied op ons af, dan kun je mij nog wel eens aan de waterkant vinden.

Door slim in te spelen op de windomstandigheden heeft Steven al menig vis weten te vangen!

Mensen die mij kennen weten dat ik fan ben van pop-up rigs. Deze pas ik altijd aan naar gelang van de bodemstructuur of de plantengroei. Ik vis graag met een hinged stiff rig of met de befaamde Spinner, a.k.a. Ronnie Rig.

Steven vist graag met pop-ups, bijvoorbeeld aan een ronnie rig!

Mooiste vis

Dat klinkt goed man. En als je terugkijkt op alle vangsten: wat was dan jouw mooiste vis van 2018 en waarom?

Mijn mooiste vangst dit jaar is eigenlijk een terugvangst. Deze vis noemen we het schilderijtje, en dit was mijn eerste dertigponder van het desbetreffende water. Destijds had ik er echter geen mooie foto’s van…

Destijds had ik er echter geen mooie foto’s van…

Gelukkig kon ik de vis tien jaar later nog eens op mijn mat leggen! Als mooie bonus lag de vis niet ver van de 40 pond grens af, het was een net niet situatie. Maar eerlijk is eerlijk: het was echt een heerlijk gevoel om de vis waar het allemaal mee begon nog eens in handen te hebben!

Damn, wat een plaatje van een vis!

Vis je alweer of sla je net als veel andere vissers de wintermaanden over?  

Mijn materiaal ligt nooit opgeborgen, dus ik pak zo nu en dan wel eens een nachtje. In de winter beperk ik mijn visserij echter wel tot korte sessies van maximaal vier a vijf uurtjes.

Steven maakt graag gebruik van klein aas, ook in zijn wintervisserij.

Kerel, super bedankt voor je tijd en toffe antwoorden. Veel succes in je visserij en we zien elkaar wellicht nog eens langs de waterkant!

Thanks Michiel, het beste met KWO en aan alle lezers: bedankt voor het lezen en veel succes komend visseizoen!

Steven Deschrijver

 


Meer mooie vangsten van deze fanatieke Belg zie je op zijn Facebook of Instagram. Wil je méér interviews lezen check dan ook eens deze Q&A met Arjan Verkoelen. 

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl