ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Kanaal Obsessies – Ruben Pels

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

De boezem blijft mij fascineren. Uiteraard de vrouwelijke boezem, maar ook het Nederlandse waterstelsel. Je kan wel stellen dat ‘beide’ een flinke rol in mijn leven spelen. Al ruim twaalf jaar bevis ik de boezem rondom de Haarlemmermeer. Een waterstelsel van bijna 70 kilometer met vele aftakkingen naar grote meren als het Braassemermeer, de Kaag en het Nieuwe Meer. Kortom, een enorme slok water en een enorme uitdaging…

Ruben-Pels-boezem-foto

De boezem… het blijft fascinerend…

De boezem kent een schitterend bestand aan karper. Mede door de vele uitzettingen zwemt er een variatie aan prachtig gebouwde en beschubde karpers rond. Dit maakt het vissen op deze nomaden echter niet gemakkelijker. Vele factoren maken deze visserij tot een harde visserij. Met stroming, drijfvuil en scheepvaart heb je elke sessie te maken. Enorme zand- en vrachtschepen stuwen zich voort op de minst christelijke tijden. De kanalen zijn veelal smal en daardoor moet je je lijnen snel binnendraaien als je niet alles kwijt wil raken! Daar bovenop komt de grootte van dit water, de vissen kunnen zich tientallen kilometers verplaatsen. Het ene moment denk je ze gevonden te hebben, maar een fractie later zijn ze weer verdwenen…

Jeugdsentiment

Als jochie van tien had ik een bootje aan de dijk in mijn woonplaats. Al roeiend en bewapend met een groen spinhengeltje van de Intratuin dobberde ik vrolijk rond tussen de rietvelden. Ik was gefascineerd door alles wat bewoog in het water. Eén die dagen belandde ik bij een karpervisser die daar aan het kanaal zat. Nieuwsgierig als ik was (en nog steeds ben) onderwierp ik de oude man aan een kruisverhoor. Ik wilde alles van hem weten. Waar lag zijn dobber en hoe kan ikzelf eindelijk eens een vis vangen. De beste man was vriendelijk en gaf mij de nodige informatie. Het werd pas echt interessant toen de ‘blieper’ afging en er een in mijn ogen gigantische karper op de kant kwam. Direct verkocht, je kent dat wel!

Vanaf dat moment liet het kanaal mij niet meer los. Jaren, maanden en duizenden uren zijn gespendeerd aan de oevers van dit waterstelsel. Het vissen op de boezem heeft voor mij iets romantisch. Om succes te behalen moet je veel investeren en opgeven. Niks komt je aanwaaien en voor iedere vis zal hard gewerkt moeten worden. Tijd is in mijn ogen de belangrijkste factor. En zoals bij velen gaat vrij maken van tijd ook niet altijd zonder slag of stoot. Een fulltime baan als Schiphol parking chauffeur en een vriendin maakt dat ook ik mijn visuren moet verdelen.

Echter in het voorjaar gaan alle remmen los en plaats ik mijn brievenbus in de grond langs het kanaal. Dat is namelijk dè tijd waarin de karpers lentekriebels krijgen en gaan zwemmen, de tijd waarin ze weer van zich laten horen na een koude en stille winter periode. Uren spenderen is op dit soort wateren dan ook een must om succes te hebben.

Ruben Pels karper artikel

Tijd investeren betekent na je nachtdienst slapen in de bus…

Waar oh waar zijn ze…

Het belangrijkste in mijn visserij op deze boezem is dat je vist waar de vissen zich op dat moment ophouden. Waar eten ze, wat zijn de holding area’s en wat zijn de zwemroutes? Ik zal je eerlijk zeggen, na jaren stevig vissen kan ook ik deze vragen nauwelijks beantwoorden.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1