ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Kanaalvissen bij lage watertemperaturen – 7 punten om op te letten

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Kanalen, vaarten en andere openbare waterstelsels… We hebben er honderden kilometers van in de Benelux. Geen eenvoudig terrein voor de karpervisser en al helemaal niet in de wintermaanden en het vroege voorjaar. In dit artikel geeft praktijkman Teun van der Laar een aantal tips die hem succes hebben gebracht bij watertemperaturen onder de 10 graden.


Teun aan het woord: Met de visserskriebels in de buik stap ik in mijn auto; toch maar eens even bij het kanaal kijken. Ik kan het maar niet loslaten, ondanks het weer. Gewapend met een thermometer stap ik uit en loop ik naar het water. Het wandelen langs de kanaaloever geeft me nog altijd innerlijke rust en laat me wegdromen naar avonturen uit het verleden en doet me verlangen naar momenten die nog gaan komen. Ik kan het kanaal en haar bewoners gewoon weg niet loslaten. De koude wind snijdt in mijn oren en nek maar het weerhoud me niet om gewoon te bikkelen aan het kanaal, of ik nou vang of niet… Genieten zal ik!

Teun-van-der-Laar-wintervissen-karper-kanaal-a

Mijn grootste kanaalbak uit de winterse periode.

De komende weken zal de watertemperatuur op het kanaal nog laag zijn en door daar slim op in te spelen probeer ik mijn kansen op een vis te vergroten. In dit artikel benoem ik zeven punten waar ik op let tijdens mijn visserij op kanalen in de maanden februari tot begin april.

" Het wandelen langs de kanaaloever geeft me nog altijd innerlijke rust en laat me wegdromen naar avonturen uit het verleden en doet me verlangen naar momenten die nog gaan komen."


Punt 1: Stekkeuze/Peilen

Eén van de belangrijkste aspecten in het karpervissen is de stekkeuze. Het is een cliché maar waar geen karper zit zal je er ook geen vangen! Als je meerdere jaren op hetzelfde kanaal vist kan een logboek uitkomst bieden. Karpers zijn immers gewoontedieren en trekken vaak naar dezelfde gebieden wanneer de de watertemperatuur onder de 8 tot 10 graden zakt. Natuurlijk zijn de brugstekken, sluizen en waterlozingen favoriet. Maar ook havens, rietkragen, plekken in de luwte en spots die uit de stroming liggen doen het vaak goed in deze periode.

De visserij op een kanaal als dit kan pittig zijn. Stel jezelf dan ook haalbare doelen.

Links op de foto is een interessante stek te zien: een uitloper van riet. Grote kans dat hier vis rond hangt. Een prima plek voor een instant sessie.

Graag peil ik mijn eerst stekken zorgvuldig uit, zo weet ik precies waar ik lig te vissen en wat er op de bodem ligt. Zo bepaal ik met wat voor systeem ik het beste aan de slag kan op de stekken die ik op het oog heb.

Het ontbreken van wier vind ikzelf ook een fijne bijkomstigheid bij het zoeken naar een stek. Het ontdekken van het bodemverloop, harde platen, richels, grindplaten en kuilen gaat makkelijker als er geen planten op de bodem staan. Ga dan ook nú op pad om te peilen, wees de wiergroei voor. Overigens geldt dit natuurlijk niet alleen voor stromend water, maar ook voor de meren of putten waar je dit jaar wilt gaan vissen.

Teun-van-der-Laar-wintervissen-karper-kanaal-d

Gevist op de juiste plek!


Punt 2: Instant vissen of toch voorvoeren

Tsja, dit zal altijd een flink discussie blijven, de een doet het altijd, de ander nooit. Voordat ik hier een besluit over maak gooi ik alle feiten op tafel, voor zover ik deze informatie kan komen. Welk kanaalstuk wil ik bevissen, zijn er nog andere vissers actief, voeren zij en waar worden de karpers gevangen? Als ik dit weet duik ik mijn logboek in om te kijken of ik zelf eerder succesvol ben geweest en hoe de vangsten destijds tot stand kwamen.

De afgelopen jaren heb ik de meeste sessies instant gevist op stekken waarvan ik wist dat ik er karpers kon verwachten. Bruggen, sluizen en kommen hebben hierbij de voorkeur, simpelweg: de natuurlijke trekpleisters. Een opvallende haakaasje met een paar attractieve bollen er rond heeft al veel ‘koude’ kanaalvissen opgeleverd.

Teun-van-der-Laar-wintervissen-karper-kanaal-11

In de winter en het vroege voorjaar kies ik voor licht verteerbaar aas en opvallende hookbaits.

De sessies waarbij ik wél voor ging voeren deed ik dit vaak maar kort en krachtig: 1 of 2 dagen vooraf en altijd met licht verteerbaar aas, vaak een kilo per keer. Een punt om op te letten is de scheepvaart! Als de boten af en aan varen zal een kilootje boilies dat je ’s ochtends voert al snel over een groot oppervlak verspreid liggen. Zo kan de kracht van je voerstek afnemen. Ikzelf voer dan ook vaak ’s avonds als de scheepvaart stil ligt. De karpers kunnen dan op mijn voerstek ‘landen’ waar ik ze er dan ’s ochtends vanaf probeer te plukken (of de avond nadien).

Overigens is er een handige app om de activiteit van de schepen op jouw kanaal in de gaten te houden: Find Ship Lite. Zet deze app op je iPhone of Android toestel en je zal exact zien waar de schepen zijn en of ze in beweging zijn. Hier kun je dan eventueel de voerhoeveelheid op afstemmen. Op veel kanalen valt de scheepvaart ’s avonds immers immers stil tot de vroege ochtend.

Find Ship Lite, een handige app voor zowel Android als iOS.

Find Ship Lite, een handige app voor zowel Android als iOS.


Punt 3: Welk aas kies je?

Zoals ik al zij gebruik ik altijd licht verteerbaar aas. Nu hoeft dat geen must te zijn. Zeker als je instant vist, dan kun je gerust een ‘vettige vismeel’ knikker gebruiken: de karpers eten toch maar een paar boilies en zullen niet snel verzadigd raken. De reden dat ik voor licht verteerbaar aas kies is simpelweg omdat ik met deze bol al de nodige succes heb gehad. De afgelopen jaren heb ik altijd met de Wintermix Kelp Peach uitgepakt, zowel instant als wanneer ik ging voorvoeren. De Peach flavour is op basis van alcohol waardoor deze ook met koude temperaturen uit lekt. Never change a winning team, zeker in deze maanden waarin je het vaak moet doen met een enkele aanbeet.

Vorst aan de Maas...

Vorst aan de Maas… Voeren (en vissen) waar de karpers zwemmen is hier nog altijd belangrijker dan het smaakje van de boilie 😉

Ondanks dat er op veel kanalen een flink bestand aan witvis gebruik ik in de winter vaak pellets. Hiermee zorg ik er voor dat de vierkante meter waar mijn rig ligt nét even wat aantrekkelijker is dan de rest van het kanaal. Deze pellets week ik thuis een dagje voor in lauw water, als ik dan ‘s avonds ga vissen zijn dit ‘zachte snoepjes’ geworden die een flink spoor trekken in de verschillende waterlagen. En als ik dan 2 of 3 brasems vang: prima! Die neem ik er graag bij.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1