Word KWO member

Karpergedrag en omgevingsfactoren – Ed Cremers

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Na in zijn vorige artikel diepgaand inzicht te geven over pop-ups onder de waterspiegel neemt Ed Cremers ons dit keer mee naar het gedrag van de karpers. Ed legt uit hoe onder andere de luchtdruk, de temperatuur en de bodemstructuur van invloed kunnen zijn op het gedrag van de karper. Ook de herfstopleving wordt onder de loep genomen. Interessant leesvoer die je beslist aan het denken zet!


Barometerstanden

Ed aan het woord: Dat het weer invloed heeft op de vangststatistieken is een wiskundige waarheid. Zo zijn aanhoudende omstandigheden, een lange tijd mooi of slecht weer, meestal beter dan wisselende omstandigheden.

Heeft de luchtdruk nu écht invloed op het gedrag van de karper?

Velen vragen zich af of de aanbeten niet terugvallen als de luchtdruk snel en steil toeneemt. Of wisselingen in de luchtdruk iets uitmaken voor de karper zijn eetlust, is een ingewikkelde kwestie. Luchtdrukverschillen gaan immers gepaard met wijzigingen in de atmosfeer. De bewolking kan toe- of afnemen, de wind kan draaien en in kracht veranderen en ga zo maar door. Het zijn allemaal radartjes in een groter geheel. Van deze weercondities weten we dat de aasdrang er gevoelig voor is. Niet de luchtdruk op zich hoeft de karper dus te prikkelen. Het zal een samenstel van factoren zijn, dat moeilijk te ontrafelen is.

Levert een sterke daling in de luchtdruk werkelijk meer aanbeten op, zoals vaak beweerd wordt?

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook