Karpergedrag: wat voor effect heeft koud water op het aasgedrag van karpers?

Over het algemeen is karpervissen in de winter niet bepaald gemakkelijk. Karpers azen namelijk een stuk minder dan in de andere periodes van het jaar. Maar wat is nou precies het effect van het koude water op het aasgedrag? In dit artikel lezen jullie het antwoord!

Het aasgedrag van karpers wordt flink anders in de winter! Foto: Demian Smit

De stofwisseling van de karper

De karper is een koudbloedig dier. Dit betekent dat zijn lichaamstemperatuur wordt bepaald door de temperatuur van zijn omgeving, het water. Zodra de watertemperatuur onder de grens van tien á twaalf graden duikt zal de karper een stuk minder actief worden. De spijsvertering van de vis komt door de lage temperaturen namelijk bijna stil te liggen.

Zodra de watertemperatuur onder de grens van tien á twaalf graden duikt zal de karper stukken minder actief worden.

Als gevolg hiervan zal de karper veel minder gaan azen. Wanneer de watertemperatuur nog veel verder zakt en onder de vier graden Celsius duikt zal de karper nagenoeg volledig stoppen met azen en voornamelijk stil blijven liggen.

De watertemperatuur heeft een directe invloed op de stofwisseling van de karper!

Aasgedrag in de winter

Ondanks dat onze gevinde vrienden dus veel minder azen in de winterse periode zijn ze zeker nog vangbaar! De karper stopt namelijk niet met azen als het water kouder wordt, maar aasperiodes zijn wel veel korter dan bijvoorbeeld in het voorjaar of in de herfst.

Dit houdt in dat je op het juiste moment aan de waterkant zal moeten zijn als je een winterse vis wilt strikken!

In de winter zal je op het juiste moment op de juiste plek moeten zijn: locatie, locatie, locatie…

De aasperiodes zijn in de winter vaak korter dan een uur. Als je echter weet wanneer dit is, dan kun je hier dus goed op inspelen en jezelf een hoop kou lijden besparen! De aasperiodes kunnen net als in de warmere maanden op ieder water anders zijn. Vaak is zo aan einde van de middag, net voor het weer donker wordt, een goede tijd. Het is dan op het warmst van de dag en dit kan de vissen net weer aanzetten tot azen. Zonlicht kan in de winter ook een trigger zijn om te gaan azen, dus speel hier zeker op in!

De aasperiodes zijn kort, maar de vissen eten zeker nog! Foto: Ricardo Koster

Winterse stekken

Omdat de karper zoals gezegd afhankelijk is van de watertemperatuur, zal hij altijd op zoek gaan naar plekken waar het water net iets warmer of ‘comfortabeler’ is. Dit kunnen verschillende stekken zijn, zoals een warmwateruitlaat, een diepe kuil of een dikke rietkraag die overdag in het zonnetje ligt.

Karpers gaan in de winter op zoek naar comfortabele stekken.

Zeker als de vis in de buurt van dit soort stekken ook zijn voedsel kan vinden heb je een echte winterstek te pakken! Op dit soort plekken zal de karper ook in de winter prima vangbaar zijn.

Mark met een dikke ‘old skool’ winterspiegel. Ook in de winter is het mogelijk!

Houd echter in het achterhoofd dat de aasperiodes kort zijn en de vis niet veel voedsel tot zich zal nemen. Wanneer je hier je montage en voerstrategie op aanpast dan komt die winterbak vanzelf!

Succes aan de waterkant!

KWO Redactie


Meer weten over wintervissen? Check dan de Wintertopic op de KWO Community!

Bekijk ook