ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Karpergroei

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Na het vangen van een aantal snel groeiende spiegelkarpers kreeg Michiel Pilaar een flinke interesse in ‘karpergroei’ en de omstandigheden welke hierop invloed uitoefenen. Na een grote mailwisseling met diverse mannen die veel kennis over dit onderwerp hebben heeft Michiel de opgedane informatie gebundeld in dit artikel. Geen wetenschappelijk zware kost, wel een aantal opmerkelijke voorbeelden en feitjes…

Karpergroei-Michiel-Pilaar-2


Kweekkarper vs. boerenkarper

‘Vroegâh’ zwommen er voornamelijk langgerekte, slanke schubkarpers rond in ons kikkerlandje. In de volksmond: boerenkarpers. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werden deze boerenkarpers geadoreerd door mannen als Jan B. de Winter. Kweekkarpers waren in zijn ogen een vervalsing van de natuur.

In zijn boek ‘Karpervissen’ schrijft hij het volgende: “Sommige sportvissers zweren bij kweekkarpers, anderen vervloeken ze. Voor hen die erbij zweren heb ik enig begrip, voor de anderen heb ik sympathie.”

Willem Barnas met in zijn pollen een ferme boerenkarper.

Willem Barnas met in zijn pollen een ferme boerenkarper.

De boerenkarpers werden echter niet door iedereen gewaardeerd. Zo pleitte Rini Groothuis destijds al voor het uitzetten van spiegel- en edelschubkarpers. Vissen die niet alleen langer maar ook een stuk zwaarder konden worden. In de twist tussen de zogenaamde ‘wilde-’ (tegenwoordig wordt er liever over ‘verwilderd’ gesproken) en kweekkarper werd een compromis gesloten: de OVB ging schubkarpers kweken met 25%-wildbloed. Deze karpers hebben de juiste groeicapaciteiten en daarnaast toch de ‘power’ van een wilde boerenkarper. Spiegelkarpers werden toen nog amper uitgezet. De 25%-wildbloedhybrides werden jarenlang met speciekuipen tegelijk in ons oppervlaktewater gekieperd. Deze grootschalige uitzettingen werden pas halfweg de jaren ‘80 stopgezet. Hierdoor kregen de grote karperbestanden de kans om op natuurlijke wijze uit te dunnen. Dat de 25%-jes de eerste jaren niet overal lekker doorgroeiden had natuurlijk ook te maken met de aantallen waarmee ze op veel wateren werden uitgezet. Schaarste en voedselnijd gaan zwaar ten koste van de groei.

Een 25% wildbroedhybride.

Een 25% wildbroedhybride.

Tussen alle schubjes door werd er nog wel spiegelkarper gekweekt; het ras ‘Valkenswaarders’. Zo genoemd omdat ze van het OVB viskweekcentum te Valkenswaard kwamen, tegenwoordig gerund door Jan van Mechelen (huidige naam: Viskweekcentrum Valkenswaard). Tot grote spijt van de spiegelliefhebbers werden deze slechts minimaal uitgezet, waardoor er aan het begin van de jaren ’90 een flink overwicht aan schubkarpers in onze contreien rondzwom.

SKP alom!

Pas in 1998 kwam de omslag. Joris Weitjens zette als eerste in Nederland een spiegelkarperproject (SKP) op poten, om het boezemwater rond Amsterdam een impuls te geven met een dosis spiegels. Een van de peilers van het project was en is: ‘monitoring’: de karpers worden bij de uitzetting gemeten, gewogen en aan één zijde gefotografeerd. Hierdoor is bij terugvangsten precies na te gaan wat de lengte- en gewichtsgroei van de karper is. Bij projecten op de open watersystemen is na te gaan waar de spiegel terecht is gekomen.

Niet alle projecten hebben zo’n monitoring, dit omdat het ook een enorme vracht extra werk betekend: alle informatie samenvoegen, ordenen en vooral het bijhouden ervan is een werkje dat motivatie en tijd vereist.

Karpergroei-Michiel-Pilaar-4

Monitoren en vangsten bijhouden vergt tijd.

Snel na de eerste uitzettingen in het hoofdstedelijke boezemwater werden er ook op andere wateren door het hele land SKP’en gestart. Dat de ‘Handleiding Spiegelkarperprojecten’, die Joris samen met de KSN heeft opgesteld, hier een grote hulp in is geweest moge duidelijk zijn. Voor diegene die informatie omtrent het opzetten van een SKP willen inwinnen: deze handleiding is nog steeds verkrijgbaar via de KSN.

Vanaf ’99 zijn er dan ook spiegels uitgezet in o.a. de plassen van Nieuwkoop, de IJssel, de Groningse kanalen, de Randmeren van het IJsselmeer en diverse afgesloten putjes, meren en plassen. Bij de eerste projecten werden de wateren vrijwel allemaal voorzien van Valkenswaarders.Vanaf 2000 worden er ook zwak beschubte Duitse spiegels en fraaie Franse spiegels (de zogenaamde Villedonspiegels) uitgezet.


Villedon-Bas

Lac de Villedon is een privéwater, gelegen in centraal Frankrijk. Het meer is circa 40 hectare groot en kent dieptes tussen de 1.5 en 6 meter. Al 100 jaar kweekt men hier karpers waardoor er een herkenbaar ras is ontstaan. De vissen hebben een flinke knik achter de kop en fraaie beschubbingsvarianten. De karpertjes brengen de eerste maanden door in een kweekvijver tot ze groot en sterk genoeg zijn voor het Lac de Villedon. Hier worden de vissen ’s winters doorgevoerd met speciale pellets. Als de karpers tussen de 1 en de 5 kg zijn, gaan ze richting hun eindbestemming. Dat de vissen potentie hebben moge duidelijk zijn, gezien de vele snelle groeiers die door de goede monitoring inmiddels opgemerkt zijn!


Via de mail heb ik regelmatig contact met Joris Weitjens. Als ik hem vraag wat hem opvalt bij het evalueren van de projecten tot nu toe, luidt zijn antwoord:

“Uit de groeiresultaten van de SKP-en blijkt dat (tot nu toe) de boezemsystemen en de rivier De IJssel het beste scoren. De karpers groeien hier geleidelijk en op een gezond tempo. De knalresultaten tot ruim 10 pond groei per jaar komen echter uitsluitend van afgesloten heldere (zand)plassen. Ook enkele OVB-karpers die rond de 4 á 5 kilo wogen bij uitzet, haalden in één van die heldere putten binnen drie groeiseizoenen de 30 pond! Toch lijken de ‘buitenlandse’ karpers flink rapper te kunnen groeien dan de OVB-spiegels!”

Wat we nu zaaien zullen we later oogsten.

Wat we nu zaaien zullen we later oogsten.

Anabolen karpers van zandputten

Een gek tussenkopje, maar als ik soms hoor (of aflees op de weger) wat sommige karpers aan gewicht kunnen bijkomen, dan zou je haast denken dat ze aan de anabolen zitten! Hieronder zomaar een greep uit de praktijkvoorbeelden van extreem snelle groeiers, allen voorkomend op zandputten:

[icon name=”e-right-dir”] Een spiegelkarper die in de winter van 2002-2003 werd uitgezet op een kleine, gezonde, dun bezette en zwaar beviste (dus zwaar bevoerde) zandput van 5 hectare, was in augustus 2003 een troetelkarpertje van slechts 4.2 kg. In april 2005 werd de vis op 12 kg en 250 gram gevangen en in september 2005 zelfs op 18 kg! Een goed 2.5 jaar na uitzetting ruim 10 kilo groei en in amper één groeiseizoen 5,5 kg gewichtstoename. Echter, in het voorjaar van 2006 werd deze vis helaas dood aangetroffen nabij de paaizone!

Soms kan het rap gaan met de groei.

Soms kan het rap gaan met de groei.

[icon name=”e-right-dir”] Op een zeer klein zandputje waar ik nog wel eens vertoef in de winter zijn in 2003 een aantal Hongaarse (korte, hoge, brede) spiegeltjes uitgezet, allen tussen de 2 en de 4 kg. Een krappe 3 jaar later zit de topper al over de 18 kg!
[icon name=”e-right-dir”] Een 12.4 kg wegende spiegelkarper werd (vanwege een af te sluiten viswater) in 2005 overgezet op een middelgrote zandput. In mei 2006 zat de vis al op 20.2 kg, weliswaar voor de paai en dus vol met kuit. In het voorjaar van 2007 ging deze stevige dame al door de 22 kg grens! Zéér spectaculair gegroeid dus!
[icon name=”e-right-dir”] Van hetzelfde water groeide een andere vis van 8 kg in 2005 naar 13.3 kg in 2006 om er vervolgens in het voorjaar van 2007 op 18.6 kg uit te komen. Ook 10 kg in 2 jaar!

Karpergroei-Michiel-Pilaar-27

Op het laatst genoemde water heb ik dit voorjaar vrij intensief gevist. Samen met m’n makker Roderik konden we een aantal vissen bijschrijven van een uitzetting uit 2005 (+/- 10 stuks tussen de 6 en de 12.4 kg). Omdat ik in 2006 al een aantal van deze vissen ving waren we hartstikke benieuwd wat de vissen dit jaar zouden wegen.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook