ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Karpervissen op GROOT water met Pascal Philippi – Member in de Spotlight

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Iemand die de afgelopen maanden op een positieve manier opviel in het kaperwereldje, is de sympathieke schilder Pascal Philippi. Scrollend over zijn Facebookpage zien we een duizelingwekkend aantal prachtige pics! Daarbij vallen drie dingen op:

  • de blonde strijder lacht op vrijwel iedere foto
  • de karpers die hij toont zijn zonder uitzondering karaktervissen 
  • op de achtergrond is ofwel de kajuit van een boot te zien of een XXL waterpartij

Kortom, tijd om deze rakker eens aan een vragenvuur te onderwerpen om meer te weten te komen over zijn indrukwekkende visserij!

Hoog tijd om deze fanatieke visser eens aan een vragenvuur te onderwerpen!


KWO: Alright Pascal, tof dat je tijd wilt vrijmaken om wat van je karperavonturen te delen. Laten we beginnen bij het begin: vis je al lang en wie heeft je met het karpervirus besmet?

Pascal: Hoi Michiel, leuk dat je vraagt om dit te doen. Daar gaan we dan! Ik vis al vanaf kleins af aan, het vissen heb ik van mijn vader en mijn oom meegekregen. We viste samen op alle soorten vis, denk aan voorns, brasems, zeelt, snoek, baars, karper, paling en snoekbaars. Sinds 1988, toen ik negen jaar oud was, vis ik gericht op karper. In die tijd had ik nog geen boilies gezien! Wij visten met roggebrood, aardappel en mais uit blik met de pen en op afstand. Op afstand betekende in die tijd maximaal 30 meter uit de kant, met aluminiumfolie als wakertje. Tussendoor werd er natuurlijk ook nog op andere vissoorten gevist. Ik ben net 40 jaar oud geworden, dus ik vis al ruim 30 jaar op karper!

Het vissen is er bij Pascal met de paplepel ingegoten!

Uit welke hoek van het land kom je en klopt het dat je schilder bent? Heb je wel genoeg vrije dagen? 😉

Ik ben in Amsterdam geboren en heb daar tot me 15e gewoond, dus dat was ook ons visgebied. De Bosbaan, de Plesmalaan, de sloten rond de Sloterplas, de sloten in Amsterdam-Noord en de Bijlmerwijde zijn wateren waar ik geregeld kwam. Later ook de Sloterplas en Gaasperplas, waar de liefde voor het grote water begon. Ik verhuisde op mijn 15e van Amsterdam naar Almere, waar ik nu woon. Mijn huis ligt op slechts tien minuten van het Markermeer en de Randmeren, dus de vroegere Zuiderzee werd mijn nieuwe thuiswater. Ik heb heel Flevoland rondgevist op zoek naar karper. Dat zijn dus de Randmeren, het Markermeer en het IJsselmeer. Eerst vanaf de kant en later met een boot. Het blijft een uitdaging om op zulk groot water te vissen!

Ik heb heel Flevoland rondgevist op zoek naar karper!

Tussendoor viste ik ook op andere grote wateren, zoals rivieren, kanalen en grotere meren. Denk bijvoorbeeld aan het Amsterdamrijnkanaal, de Loosdrechtse plassen, de Nieuwkoopse plassen en nog wat andere grote plassen. De rivieren zoals de IJssel en de Maas kwamen ook aan bod.

Door zijn gedrevenheid wist Pascal al op jonge leeftijd mooie vissen te vangen!

Het klopt inderdaad dat ik schilder ben. Ik kom uit een schildersfamilie en het vak is me met de paplepel ingegoten. Toen ik twaalf jaar oud was zei ik: “Pa, ik wil net als jij ook schilder worden en een eigen schildersbedrijf hebben.” Ik was toen vijftien jaar en in die tijd was mijn vader voorman bij een groot schildersbedrijf. Met werken en leren heb ik mijn HBO schildersdiploma gehaald. Toen ik negentien jaar oud was ben ik mijn eigen schildersbedrijf gestart, inmiddels werk ik al 25 jaar als schilder en heb ik al 21 jaar mijn eigen schildersbedrijf.

Met een eigen bedrijf, twee kinderen én een hobby als karpervissen zit Pascal niet vaak stil!

Dat werk komt heel goed uit met het vissen, omdat ik alles zelf kan inplannen. Een voorbeeld hiervan is als het slecht weer wordt voor het schilderen, zoals een dag regen, dan kan ik een nachtje vissen of een langere sessie pakken als dit voor een weekend is. De weekenden wordt er bijna altijd wel gevist. De dagen dat het slecht weer is voor het werk en goed weer is om te vissen, zijn mijn bonusnachten, echt een gouden combi!

Eigen baas zijn…

…heeft zo zijn voordelen!

De afgelopen tijd hebben we wat foto’s op Facebook langs zien komen van fantastische vangsten van groot water. Is dat je lievelingsvisserij? Het onder de knie krijgen van grote meren?

Dat klopt! Ik ben foto’s aan het terugkijken en uitzoeken en ik besloot om de mooiste op Facebook te delen, want daar ben ik natuurlijk super trots op! Ik heb mijn Facebook ook echt voor het vissen, zoals de meesten onder ons. Dat is toch het leuke aan sociale media! Het klopt dat ik vis op de grote openbare wateren, dat is waar ik mijn plezier uit haal. Het kan mij niet groot genoeg zijn! Het grote avontuur en dat gevoel als je op zo’n water een vis vangt, dat geeft me zoveel voldoening. Dat vind ik nou karpervissen en dat is niet te omschrijven, zo gaaf!

Het vangen van grote vis op nog veel groter water: daar is Pascal in zijn element!

Het zijn de grote meren, rivieren en kanalen waar ik echt mijn ding kan doen. Als ze maar groot zijn, dan ben ik in mijn element!

Zijn er in Nederland genoeg uitdagingen voor je?

Daar heb je een goed punt! Uitdagingen zijn er zeker nog, maar ik ben de laatste jaren toch vaak uitgeweken naar grote wateren in het buitenland. Dit komt omdat ik van avontuur hou, en als het onbekend en heel groot is dan blijf ik het opzoeken. Als je al zo lang dicht bij huis vist, zoveel gevist hebt en veel vissen gedubbeld hebt (ja, zelfs op zulke grote wateren is dat mogelijk) dan wil je gewoon wat nieuws proberen. De uitdaging en het avontuur van grote wateren blijven als een magneet aan me trekken!

Uitdagingen zat in Nederland, maar Pascal trekt ook graag naar het buitenland toe!

Als je één Nederlandse karper moet opnoemen, een vis die speciaal voor je is… Welke is dat dan en waarom?

Oh dat zijn er meerdere, maar als het er één moet zijn dan weet ik wel een mooie. Deze vis ving ik in 1999, m’n eerste Nederlandse veertiger. Een schubkarper, die later ‘de vreemdeling’ bleek te zijn. Een bekende karper van het open water die beschreven is in de boeken van Evert Aalten. Wat heeft die vis een indruk op mijn gemaakt! Zo groot en wat een dril had ik eraan, echt geweldig. Hij was gewoon bijna niet te tillen haha! Je kunt dat ook teruglezen, ik meen in Karperwereld 10, een stukje van Evert Aalten.

Ik vis op groot water of ik vis niet!

Je vist ook wel eens in Frankrijk, pak je dan ook altijd grote wateren?

Ja klopt, dat is echt mijn ding. Ik vis op groot water of ik vis niet! Daar gaat wel verandering in komen denk ik, want ik ben ondertussen vader van twee prachtkinderen. Een meid van twaalf die het vissen niet echt wat vindt en een zoon van bijna vier die het vissen nu al prachtig vindt. Hij gaat er helemaal in op, dus straks als hij zelf een hengel kan vasthouden gaan we, zoals ik ook ben begonnen, de kleinere wateren leren bevissen. Net als ik vroeger deed wil ik verschillende vissoorten bevissen met hem. Zo lang hij het maar leuk vindt en natuurlijk met papa mee wil op groot avontuur!

Net als Pascal vroeger, hoopt hij dat zijn zoontje ook besmet raakt met het karpervirus!

Je hebt ook een boot toch? Gaat de boot ook wel eens mee naar Frankrijk?

Klopt, ik ben bootvisser in hart en nieren. Een boot moet ook een hobby binnen de hobby zijn, anders is het niet te doen. Het vergt veel onderhoud en daar heb ik dus ook wel een beetje mazzel mee. Ik ben aardig technisch en schilder van beroep, dus het opknappen van boten gaat me makkelijk af doordat ik er al zo lang mee bezig ben. Het meeste werk is toch ook wel het schilderwerk haha!

Ik ben bootvisser in hart en nieren!

Bootvissen is toch wel een heel andere specialisme dan vanaf de kant vissen. Ik vis al ruim 22 jaar met boten. Ik ben begonnen met een klein bootje en dat is uitgeroeid naar een grote boot waar ik met het hele gezin, weekenden en vakanties mee weg ga. Wat wil je nog meer? Lekker vissen en toch met je gezin samen zijn! Als ik naar Frankrijk (buitenland) ga, gaat er altijd een boot mee of ik huur een boot, want bij mijn visserij op grote wateren kan ik niet zonder een boot.

Bootvissen: volgens Pascal het mooiste wat er bestaat (en daar kon hij wel eens gelijk in hebben!).

Wat is je mooiste bootvis-moment uit je vissersleven tot nu toe?

Zo, dat is een moeilijke vraag! Ik ben bang dat ik daar niet tussen kan kiezen, want het zijn er zo veel! De ene wat meer omdat je dan een hele mooie vis vangt, maar de andere keer omdat het zo mooi wakker worden is in de natuur of op en rond het water. Om dus een antwoord te geven op je vraag: het zijn allemaal hele mooie momenten!

Ieder moment op de boot is een mooi moment! 😉

Kun je de lezers wat tips  geven als zij ook willen starten op groot water?

Jazeker! Ik heb de afgelopen jaren flink wat ervaring opgedaan, dus ik zal even wat tips op een rijtje zetten.

Tip 1

Vergeet het blanken, het werk en de uren, want ook dat is het avontuur. Geef niet op! Het is keihard werken (vissen) en als je dan een vis vangt geeft dat zo veel voldoening. Geef ook niet op als je veel blankt, want van blanken leer je ook!

Geef niet op als je veel blankt, want van blanken leer je ook!

Tip 2

Ik ben zelf een pietje precies, wat hoort bij mijn vak als schilder. Alles moet kloppen, van strategieën tot rigs en aas. De tweede tip die ik jullie wil meegeven, is dat je secuur te werk moet gaan met alles wat je doet. Veel proberen, zoeken en uittesten, want de vissen komen niet vanzelf. Op de ene stek moet je het hebben van die ene geul, kuil of obstakel en op de andere stek juist van strategische trekroutes in bepaalde jaargetijden. Ga gewoon zoeken en vissen, dan zul je ze echt wel vangen! Daar hoort overigens ook een goede dieptemeter en een boot bij 😉

Door nauwkeurig te vissen wist Pascal al flink wat fraaie karpers op de kant te sleuren!

Tip 3

Wat ik veel hoor en zie, is dat mensen die op dit soort wateren vissen veel te licht materiaal gebruiken. Begin met de hoofdlijn, deze moet oersterk zijn! Ik vis bijvoorbeeld met big game gevlochten lijnen van 55/100 met Kevlar. Ik hoor te vaak dat er vis wordt verspeeld door lijnbreuk, wat ik zelf erg onnodig vind. Denk wel goed na over het systeem waar je mee vist, want in het geval van lijnbreuk moet de vis de lijn wel kwijt kunnen raken.

Met name tijdens het bootvissen moet je materiaal tegen een stootje kunnen 😉

Tip 4

Het bevissen van een groot water kan gevaarlijk zijn als je niet weet waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan:

  • Als het weer omslaat kan dat levensgevaarlijk kan zijn, dus informatie wat betreft de weersvoorspelling is heel belangrijk!
  • Golven van meer dan een meter hoog zijn normaal. Harde wind, hoog of juist laag water zodat je niet meer weg komt omdat de boot vastligt of de motor niet sterk genoeg is om mee weg te komen.

Als het weer omslaat kan dat levensgevaarlijk zijn op groot water!

  • Het allergevaarlijkste is toch wel mist. Ik heb zelf wel eens drie uur lang rondgedobberd tussen de tankers, doordat ik m’n boot niet meer terug kon vinden. Ik viste uit de boot en was met de rubberboot op het water toen er ineens uit het niets een dikke mist ontstond. Er zat misschien 150 meter tussen mij en mijn boot, maar ik ben volledig afgedwaald omdat ik niet meer kon oriënteren. De GPS deed het ook niet meer door de dicht mist, dus als je ooit in mist terecht komt of met de boot in de mist ligt, blijf dan op de boot of kant en ga pas naar huis als de mist weg is. Je wordt zo overgevaren door een tanker als je pech hebt!
  • Vis je met een boot, ongeacht het formaat en hoe hard je vaart, haal voor je eigen veiligheid je vaarbewijs. Op die manier weet je wat de regels zijn op het water en waar je op moet letten. Wij als visser hebben de minste rechten op het water, dus het is anders dan het verkeer dat we gewend zijn op de weg.

Het bootvissen biedt een karpervisser veel voordelen, maar blijf wel je gezonde verstand gebruiken!

Wat is je grootste blunder uit je vissersleven?

Haha, dat zijn ongetwijfeld de bijna-verzuip acties! Ik ben een keer gered door de KNMR toen de golven op de oude Zuiderzee zo hoog waren dat ze mijn boot in sloegen en ‘m tot zinken brachten. Ook ben ik een keer op de rivier met boot en al omgeslagen. Dat was op de Maas, middenin de winterperiode. Ik lag met een rubberboot bovenop me en drie lagen kleding aan in de stroming. Pff, vergeten mijn reddingsvest om te doen, dat is toch wel een hele stomme fout!

Ik ben een keer gered door de KNMR toen mijn boot begon te zinken!

Wil je de KWO-lezers nog wat meegeven?

Jazeker! Waar een wil is, is een weg, maar vergeet niet dat er ook andere dingen in het leven belangrijk zijn naast het vissen. Gun elkaar wat! Wat ik belangrijk vind is respect. Dat zie je veel te weinig en blijkbaar is dat soms heel moeilijk. Houd een beetje rekening met elkaar.

Luister goed naar het advies van Pascal, dan kunnen we allemaal volop genieten van onze mooie hobby!

Als iemand een voerstek onderhoud, ga er dan niet op of dichtbij vissen. Zoek het een stuk verder, er is water zat. Zo houden we het leuk en gooien we niet elkaars glazen in. Vergeet niet: op het grote water is het onderhouden van stekken de belangrijkste factor om succesvol te zijn.

Heel veel succes dit voorjaar!

Pascal Philippi


Genoten van dit artikel? Check dan ook eens de andere Member in de Spotlight artikelen, klik hierrr!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook