Karpervitamines – April – Willem Kwinten

Favoriet Favoriet
Karpervitamines – April – Willem Kwinten

Het is inmiddels eind April en dat betekent dat het hoog tijd is voor een nieuwe ‘Karpervitamines’ van onze vriend Willem Kwinten! Ondanks dat zijn vistijd gering was en de vangsten ook niet denderend waren weet hij je toch weer mee te nemen in zijn avonturen.  In deze blog vertelt hij over de grillige visdagen die April kende. Onder andere de social met Tom ter Weele stond weer garant voor spectaculaire plaatjes!


Willem aan het woord: ‘April doet wat hij wil’ en zo was het dit jaar opnieuw. In je (KWO)T-shirt chillen op het terras of door de raam kijken naar een stormachtige hagelbui, in April kon het allebei. Gelukkig is op alle weertypes in te spelen, zolang je maar de juiste wateren uitkiest.

Voorjaar

Je merkt aan alles dat het voorjaar nu toch écht is begonnen. Het was lang wachten dit jaar door de koude temperaturen maar inmiddels is naast de gelengde dagen ook de watertemperatuur geklommen tot acceptabele waarden. Nou ja, een voercampagne zou ik nog maar even achterwege laten om de kansen voor jezelf en anderen niet te minimaliseren. Echter worden de vissen wel steeds actiever wat natuurlijk mogelijkheden biedt.

Willem-Kwinten-April-karpervissen-9

Een uitloper van een eiland. Daar zwemt zoiezo vis langs!

Doordat de vissen meer gaan zwemmen kan je ze door logisch na te denken vaak eenvoudig vinden en instant tot een aanbeet verleiden. Bovenstaande spiegel liet zich binnen tien minuten strikken door een op het wier geviste choddie, met een PVA zakje pure Krill Meal & Micromass. Deze lag op een puntje van een eiland met ondiepe uitloper. Hier warmt het water snel op en de vis móet om het puntje heen om zich te verplaatsen van de ene naar de andere kant van het eiland. De sterk attractieve krill-geur trok de vis direct over de streep toen deze langs kwam zwemmen. Sterker nog: in dezelfde minuut vertrok ook de andere hengel!

Sjors en ik genoten weer volop.

Ook Sjors genoot weer volop, zelfs zonder vis te vangen 😉

Een Twents onderonsje

Tom ter Weele en ik hebben een leuk plannetje bedacht voor in de Meivakantie en uiteraard moet er vooraf ‘vergaderd’ worden om de plannen concreet te maken. En waar doe je dat? Juist; aan het water! Rond etenstijd stuur ik mijn auto bij Tom de oprit op, waar ik meteen mag aanschuiven voor een heerlijk bord lasagne (Thanks Lisa!). Terwijl we buiten uitbuiken, genietend van het zonnetje, slijpen we enkele rigjes waarna we naar ‘de sloot’ rijden. Die avond levert ons niets op dan enkele sfeerfoto’s en we besluiten te verkassen naar een afgesloten watertje verderop in het dorp.

Gebruik de pijltjes om door de sfeerplaatjes te scrollen.

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

Willem-Kwinten-April-karpervissen-7

Laatste check en dan snel te water!

[/slide]

[slide]

Met enkele Choddies werd het beekje 'uitgekamt'.

Met Choddies werd het beekje ‘uitgekamt’, helaas tevergeefs.

[/slide]

[slide]

Een stille avond op een idyllisch Twents beekje.

Een stille avond op een idyllisch Twents beekje.

[/slide]

[slide]

De zon kruipt langzaam onder de horizon. Tijd voor het andere watertje

De zon kruipt langzaam achter de horizon. Tijd voor het volgende water!

[/slide]

[slide]

Je aas kan nog zo attractief zijn, als je niet op de vis zit ben je kansloos..

Je aas kan nog zo attractief zijn, als je niet op de vis zit ben je kansloos… (Pacific Tuna met Tuna Liquid)

[/slide]

[/slider]

Tijd voor karper!

Aangekomen aan het water lopen we eerst een rondje om de plas. In het maanlicht proberen we activiteit te zoeken op het spiegelgladde water. Warempel springt er nog een vis ook. Dat is goed voor het vertrouwen! We positioneren de rigs en voeren wat bij. Tom vertelt me dat het een druk bevist water is en er verschillende sporen van dressuur te vinden zijn. Met die informatie besluit in een single ‘Dairy Supreme’ pop-up op een hinged-stiff rig voor een ondiepe rietkraag te werpen. Je weet immers maar nooit…

Gebruik de pijltjes om door de slider te scrollen.

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

De rigjes zijn geslepen en de hinged is weer favoriet.

De rigjes zijn kort en geslepen. De ‘hinged’ is weer favoriet.

[/slide]

[slide]

Willem-Kwinten-April-karpervissen-11

Het water is helder en natuurlijk voedsel in overvloed. Dat, plus de aanwezige dressuur, geeft het water de stempel: ‘hard’.

[/slide]

[slide]

In tegenstelling tot de karpers is deze beverrat niet schuw.

In tegenstelling tot de karpers is deze beverrat niet schuw.

[/slide]

[/slider]

We drinken een biertje en na de nodige gespreksstof kruipen we onder de wol. Het blijft de hele nacht stil (op de regenbuien na) maar in de ochtend loopt alsnog de hengel met de single pop-up aan! Na een soepele dril mag ik een fraai gekleurde schub in het net verwelkomen, precies wanneer het zonnetje door komt. Tom schroeft snel mijn 70-200 op zijn camera en schiet de dikste platen (zoals alleen hij dat kan).

Na regen komt... Karper!

Na regen komt… Karper!

We mogen ons gelukkig prijzen met die paar zonnestralen want een paar minuten later, tijdens het terugzetten van de vis, komt het weer met bakken uit de lucht.

Gebruik de pijltjes om door de slider te scrollen.

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

Willem-Kwinten-April-karpervissen-14

De ondiepe oever leent zich perfect voor het poseren in het water.

[/slide]

[slide]

Nog een laatste blik op de kleurenpracht..

Nog een laatste blik op de kleurenpracht…

[/slide]

[slide]

..En ze mag weer terug het diepe in.

..En ze mag weer terug het diepe in.

[/slide]

[/slider]

Tentamenweek

De meelezende studenten weten precies wat hier nu omschreven gaat worden: Blokken VHV. Om een lang verhaal kort te houden; alle tentamens worden (gelukkig) met een voldoende afgesloten! En dat betekent natuurlijk: tijd om te vissen. Ik pak een instant nachtje op het water waar ik vorig jaar een flinke schub voor het net loste. Dat vraagt om revanche!

Tussen de hagelbuien en windhozen door worden de rigs één voor één met uiterste precisie tussen een struik en een opkomend lelieveld gevaren met mijn trouwe bootje. Echter, kom ik niet eens toe aan mijn tweede hengel want de waker van de eerste knalt al omhoog!

Wéér binnen tien minuten actie!

Wéér binnen tien minuten actie!

De tweede vis laat ook niet lang op zich wachten en tussen de winterse buien komt zelfs het zonnetje even door. Ik geniet volop met weer een fraaie schub in mijn handen. Even later vertrek ik weer huiswaarts nadat er nog een kilo of twee tuna’s in het kommetje verspreid werden voor later in de week.

Heerlijk, ik hou ervan!

Ik geniet volop met weer een fraaie schub in mijn handen!

Vrijdagmiddag ben ik samen met vismaat Danny terug aan hetzelfde water. Dit keer enkel voor een paar uurtjes dus we brengen zo snel maar secuur mogelijk de rigs weer in positie. Het begint onderhand ongeloofwaardig te worden maar een van mijn stokken knalt werkelijk binnen vijf minuten uit de steunen! Niet te geloven hoe wild de vissen zijn van die CC Moore ballen. De vis wordt netjes genet en direct daarna mag de schepnet steel in Danny’s hand plaatst maken voor de andere hengel die met de molen tegen de beetmelder aan hangt! Ongelofelijk.. We laten de vissen even rusten in de sling en varen eerst opnieuw de stokken uit.

Muurvast in de onderlip van deze imposante schub!

Muurvast in de onderlip van deze imposante schub!

De camera wordt geprepareerd en met twee mooie schubs in ons handen poseren we naast elkaar. Meer dan tien foto’s zullen er niet gemaakt zijn want opnieuw worden we abrupt verstoort door een knallende beetmelder. Het is mijn beurt dus ik dril de beresterke schub hard maar met beleid tussen de opkomende lelievelden door. Het vertrouwen dat ik heb in mijn rigs wordt opnieuw bevestigd in het net waar blijkt dat de haak zich muurvast in de onderlip van de imposante dertiger schub heeft geboord. Ik ben door het dolle heen van enthousiasme en kan mijn geluk niet op. Wat een middag, en we zijn pas net begonnen!

Wat een middag!

Wat een middag!

Vlak voor we richting huis vertrekken vangt Danny nog een schubje die de eindstand op vier vissen brengt, en dat voor een middagje vissen. Meer dan voldaan en met een big smile stuur ik mijn auto de dijk af met in mijn gedachten de imposante schub die deze blog afsluit en de motivatie voor de volgende alvast flink aanwakkert!

Willem-Kwinten-April-karpervissen-19

De mooiste momenten uit ons vissersbestaan waar echt uit blijkt hoeveel we om deze dieren geven.

Tot volgende maand! Veel plezier aan de waterkant & geniet van je visserij!

Willem Kwinten

Onder-normale-post---community-trigger

Willem Kwinten is een bijzondere jongen. Dromerig, maar toch gedreven. Makkelijk, maar toch ook perfectionistisch. Dat hij mooie platen schiet weten we allemaal wel, maar Willem kan ook een prima potje schrijven.