Keuzes maken – Inzichten van Steven Wielink

In dit artikel vertelt een ‘oude rot in het vak’, Steven Wielink, wat hij in vele jaren karpervissen voorbij heeft zien komen en lees je zijn nuchtere visie op een aantal van deze ontwikkelingen. Eén ding is zeker: we kunnen een hoop leren van Steven!


Steven vertelt: Al sinds het aardappel tijdperk vis ik op karper en in die tijd heb ik al heel wat ontwikkelingen en theorieën voorbij zien komen. Daarom geef ik in dit artikel mijn visie op een aantal van deze ontwikkelingen!

Steven heeft al heel wat ontwikkelingen binnen de karpervisserij voorbij zien komen!

Haken

Allereerst iets over de super scherp geslepen haken. Dat lijkt natuurlijk geweldig, maar de punten zijn wel heel kwetsbaar geworden. Veel haken uit de begintijd van het karpervissen waren niet erg scherp en moesten bijgeslepen worden. Tegenwoordig zijn vrijwel alle haken van de bekende merken scherp genoeg en gebruik ik ze zo uit het pakje. Jim Gibbinson vond dat bijgeslepen haken zo snel gaan roesten, dat de gewonnen scherpte weer snel verdwijnt.

Moderne haken zijn uit de verpakking al vele malen scherper dan vroeger…

Als ik met de nageltest merk dat de haak niet scherp genoeg is, ook na een gevangen vis, probeer ik hem bij te slijpen en daarbij de lengte van de punt te ontzien. Lukt dat niet voor honderd procent, dan gaat de haak of de gebruikte rig de prullenbak in. Lang geleden heeft de KSG al eens een inhaaktest gedaan op varkensoren. De conclusie: slijp de zijkanten van de punt in een driehoek en knijp de weerhaak plat voor de beste inhaking!

Steven ving deze dikke spiegel op een haakmaatje 4.

Steeds meer haakfabrikanten komen met extra sterke en dikke haken. Die waren er natuurlijk wel, maar nu wordt net gedaan of je voor de obstakelvisserij en hele grote vissen echt nieuwe haken moet hebben. Met dik nylon en zeker met gevlochten lijnen heb je een echt wel een stevige haak nodig om uitbuigen te voorkomen, maar die waren altijd al te vinden (onder andere Solar, Gamakatsu, Ashima enz.). Of die haken nu zwart, gebronsd of grijs zijn, dat maakt mijns inziens echt niet uit.

Met dik nylon en zeker met gevlochten lijnen heb je een echt wel een stevige haak nodig om uitbuigen te voorkomen…

Lange tijd werd er om subtiel te vissen veel gevist met kleine haken, zoals een haakmaat 8. Dat ging prima, want die haakjes graven zich tenslotte diep in in een karperlip. Nu is de trend echter wat meer naar grotere haakmaten zoals een maat 4 of 6. Deze maten gebruik ik zelf nu ook het meest, al heb ik enkele van mijn grootste vissen wel met een curve shank maatje 8 gevangen…

De curve shank in maat 8 vormde geen enkel probleem bij de vangst van deze unit!

De hair

Naast de haak is ook de hair een onderdeel van de rig waarover de meningen in het verleden en ook nu nog flink uiteen lopen. Zelf gebruik ik meestal een soepele hair die doorloopt vanaf de onderlijn en die met een dubbele knoop aan het begin van de bocht wordt vastgezet. Het ringetje van een blow-back rig zet ik ook het liefst vast met een dubbele knoop.

Zelf gebruik ik meestal een soepele hair.

Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de knoop tijdens de dril verschuift tot aan het oog en krijg je ‘m maar lastig weer op zijn plaats. Ook gebruik ik nog vaak een heel dunne hair die ik met een flinke bledjesknoop ook net voor de haakbocht vast zet. Op internet vind je onwaarschijnlijk veel verschillende rigs met de hair op alle mogelijke plekken; bij het haakoog, halverwege de steel, net in de bocht, en nog veel meer varianten…

Vertrouwen in je montage is volgens Steven één van de belangrijkste factoren!

De oorspronkelijke hair van Kevin Maddocks zat onderaan de haakbocht en ik ken mensen die hem nog steeds zo plaatsen en er prima mee vangen. Ik weet het; voor wafters en pop ups gelden weer andere regels, maar dat laat ik nu zitten. Veel rig bedenkers beweren vaak dat hun rig al haakt bij het uit spuwen van het aas. Persoonlijk geloof ik daar niet zo in. De haak prikt volgens mij pas bij het straktrekken van de rig door het weg zwemmen of als de karper zich na de aasopname weer opricht.

Een soepele hair doet het altijd voor Steven!

Pop-up rigs

Welke pop up rigs kies ik? De laatste jaren heb ik vooral gevist met de Ronnie Rig en de Hinged Stiff Rig en dat ging prima. Of ik echter minder gevangen zou hebben met bijvoorbeeld de Multi-rig, de 360-graden Rig, of één van de vele andere pop up rigs? Ik geloof daar niet zo in. Als je de tijd en zin hebt moet je ze maar eens tegen elkaar testen. Wanneer je zelf rigs knoopt kun je ze gemakkelijk zo maken dat ze even ver van de bodem staan voor een goed vergelijk. Op Youtube zijn overigens ook filmpjes te vinden van vergelijkende testen. Een feit is echter dat veel bekende vissers met niet al te ingewikkelde rigs vissen!

Enkele pop-up rigs die uitstekend werken voor Steven.

Slap geklets

Slap geklets: ??Leaders volgen perfect de contouren van de bodem?. Dat klopt, als je dichtbij met hele slappe lijnen vist… Wanneer je verder weg vist, zorgen het gewicht van de zinkende lijn, wind en onderstroom er al snel voor dat de lijn tot aan het lood min of meer strak getrokken wordt. Is dat erg? Welnee, als de laatste meter maar mooi op de bodem ligt. Met een klein rolletje bladlood of wat putty is dat wel te regelen. Tenslotte zijn er natuurlijk ook nog de flying backleads die helpen om de boel netjes op de bodem te houden.

Dit plaatje van een spiegel viel voor een uiterst simpele pop-up rig!

Het nut van lijnclips

Hoe nuttig is een lijnclip op de hengel? Op bijna alle moderne hengels zit een lijnclip strak tegen het handvat. Oorspronkelijk was dit bedoeld om met open molenbeugel te kunnen vissen en zo voorkomen dat lijn van de molen af sprong. Nu bijna iedereen met semi-vast lood vist, is dat niet meer nodig. Sommigen zeggen de clip te gebruiken om bij een aanbeet meer weerstand te leveren. Mijns inziens is dat echter zo weinig, dat het compleet zinloos is.

De lijnclip op de hengel was oorspronkelijk bedoeld om met de molenspoel open te kunnen vissen!

Je kunt de lijnclip ook gebruiken om de waker onder een scherpere hoek in de lijn te laten hangen voor een betere beet registratie. Dat lukt echter nog beter met een losse clip die je veel dichter bij het startoog kan zetten. Een losse clip kun je zelfs voor het startoog plaatsen. Dit is handig als je op stromend water of met een slappe lijn wil vissen en toch een waker ruim onder de hengel wil laten hangen!

Met een losse lijnclip kun je de waker in een scherpere hoek hangen voor een betere registratie!

De lijnclip op de molen is handig als je precies op dezelfde plek wil vissen of strak tegen obstakels. De beste manier om de lijn in de clip te doen, is als volgt. Haal de lijn eerst bovenlangs de clip en draai deze er dan helemaal omheen. Bij nylon lijnen ben ik zelf toch huiverig om de lijn te clippen uit angst voor verzwakking van de lijn. In het geval van mijn oude molens zijn de clips zelfs zo scherp, dat ik de lijn daar bescherm met een stukje tape, of een stukje fiets- of bromfietsband om de spoel gebruik als vervanging voor de lijnclip.

Bij moderne molens zijn de lijnclips vaak goed te gebruiken om nauwkeurig te kunnen vissen!

In de loop der jaren heb ik op rig gebied echt van alles geprobeerd, maar toch kom ik steeds weer terug op enkele vertrouwde systemen. Daar draait het tenslotte allemaal om, vertrouwen! Experimenteer gerust, maar laat je niet gek maken. Houd vertrouwen en natuurlijk veel plezier in je eigen visserij!

Succes aan de waterkant!

Steven Wielink

Bekijk ook