Kraak een betaalwater met Solidz Bags – Arjan Braad

Karpers op betaalwateren staan vaak 24/7 onder hengeldruk. De vissen kennen de klappen van de zweep en om toch succes te boeken is het zaak om het net even anders te doen dan je buurman. Iemand die al jaren lang betaalwateren bezoekt is Arjan Braad van Korda. Inmiddels heeft hij flink wat ervaring opgedaan en hieronder deelt hij n van zijn favoriete tactieken voor het vissen op betaalwateren met ons, het gebruik vanSolid Bags.

Arjan Braad vist al jaren succesvol op betaalwateren, dus van deze baas kunnen we zeker wat leren!


Solidz Bags

Arjan vertelt:Tijdens de bijna twintig jaar vissen op betaalwateren ben ik veel verschillende omstandigheden tegen gekomen. En ding dat echter op veel wateren hetzelfde is, is een klein bestand aan witvis. Dat zorgt ervoor dat er naast de ‘standaard’ boilie aanpak een hele hoop alternatieven mogelijk zijn!

Een manier van vissen die tot voor kort vrij nieuw voor mij was, is het gebruiken van PVA zakken en pellets, zogenaamde ‘Solidz Bags’. Ik begon met het experimenteren met deze tactiek op een water waar de vis vrijwel compleet gefixeerd was op klein aas en dan voornamelijk pellets. Doordat mensen bijvoorbeeld al jaren bijvoeren met de pellets die je ter plekke kan kopen, zijn ze dit gaan zien als een makkelijke en veilige voedselbron. Hiermee bijvoeren tijdens het vissen is dan ook de beste zet die je kan maken!

Een makkelijke en veilige voedselbron.

Op veel betaalwateren zien vissen pellets, en ander klein aas, als een veilige voedselbron.

Naast het bijvoeren van klein aas door middel van een spod of spomb is het natuurlijk ook mooi als je een compact hoopje rond je haakaas kan aanbieden. Een Solidz Bag is hier uitermate geschikt voor. In deze zakjes kan je de rig, het lood en een kleine hoeveelheid aas aanbieden. Op de bodem zal dit er voor zorgen dat je enkele happen voer met flink wat attractie hebt om de aandacht van de vis te trekken.

Zowel overdag als in het donker kunnen de vissen niet van de hoopjes pellets afblijven.


Perfecte presentatie

Eerlijk gezegd was ik in het begin wel wat sceptisch over de zakjes. Toen ik een collega een keer er mee aan de slag zag gaan vond ik het vrij lomp ogen. Maar toen ik daar omheen keek zag ik ook zeker voordelen. Naast het al aangehaalde stukje attractie zijn er nog enkele hele mooie pluspunten. Zo kan je nooit maar dan ook nooit je rig in de war gooien en eenmaal afgezonken kan je zelfs op diverse soorten wier en andere troep vissen. Als het zakje oplost heb je een mooi hoopje voer met daar bovenop je haakaas. Deze zal echt als een kers op de taart worden aangeboden.

Deze zal echt als een kers op de taart worden aangeboden.

Met een Solidz Bag creer je een perfecte aaspresentatie, ook bovenop stukjes wier en troep.

De haakaasjes die ik gebruikt heb zijn bij voorkeur klein van formaat. Met name klein, plastic aas zoals Fake Food Corn en Maize zijn uitermate geschikt. Ze zorgen namelijk voor aasaanbieding die mooi uitgebalanceerd en van klein formaat is. De kans dat een karper deze samen met de pellets mee naar binnen zuigt is dan ook groot!

Kleine Fake Food aasjes zijn perfect voor deze visserij.


Stap voor stap: korte, soepele rigs

Om de kleine aasjes in de zak aan te bieden zijn korte, soepele onderlijnen een vereiste. De karpers zullen namelijk op een compact hoopje azen en zullen sneller gehaakt worden indien je ze niet te veel speelruimte geeft. Soepel braid zoals Super Natural helpt om het aas op een subtiele manier aan te bieden en laat zich tevens goed in de Solidz bag weg werken. De haken die ik gebruik zijn overigens wel nog steeds van flink formaat. Als je kans maakt op echt grote, sterke vissen wil je namelijk geen risico nemen om deze te verspelen. Ik vis zelf graag met Wide Gape modellen en afhankelijk van de omstandigheden kies ik voor de vlijmscherpe Kamakura?s of als er obstakels zijn een Wide Gape X.

Als je kans maakt op echt grote, sterke vissen wil je namelijk geen risico nemen om deze te verspelen.

Afhankelijk van de omstandigheden kiest Arjan voor een Kamakura of extra sterke X uitvoering van de Wide Gape.

Het soepele onderlijntje wordt daarnaast voorzien van een inline lood. Het gewicht hiervan is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het gewicht dat je nog comfortabel met je hengels kan gooien. Een inline lood van tussen de 2,5 en 3,5oz zwaar geniet de voorkeur en zal helpen om de haak goed te laten prikken.

Een korte, soepele onderlijn en een inline lood zal helpen om de karper snel te laten prikken.

De gehele montage wordt geplaatst op een Kable leadcore leader. Deze geeft namelijk het voordeel dat je een lading zakjes kan voorbereiden en na een vangst met een lus in lus verbinding snel een nieuwe leader kan bevestigen. Zo verspeel je geen tijd en ben je snel weer aan het vissen! Ben je benieuwd hoe ik stap voor stap deze montage in elkaar knutsel? Bekijk hieronder dan de stap voor stap:

1. Voor het knopen gaat de voorkeur uit naar het soepele Super Natural materiaal.

2. Knip een stuk af en maak een lusje voor de hair, gevolgd door een rig ring.

3. Schuif de rig ring nu op een Wide Gape maat 6, tegenover de weerhaak.

4. Fixeer de haak met een knotless knot en schuif een stuk Shrinktube op de haak.

5. Stoom de krimpkous en laat het lichtjes naar binnen wijzen. Zo creer je een ‘kicker’ effect.

6. Maak aan het uiteinde van de rig op zo’n 8 cm een lus.

7. Je Solidz Bag rig is nu klaar voor gebruik.


‘Lick and stick’

Ook was het opvallend hoe snel je het maken van strakke, aerodynamische zakjes onder de knie krijgt. Zelf gebruik ik daarbij een techniek die bekend staat onder de naam ‘lick and stick’. In plaats van de Solidz dicht te knopen, maak je ze daarbij vochtig om ze vervolgens rond een lange tailrubber te draaien. In enkele eenvoudige stappen kan je het zelf doen:

1. Neem een Medium size Solidz Bag.

2. Vul de Solidz Bag met een kleine hoeveelheid pellets.

3. Plaats je haakaas in een van de hoeken van de zak.

4. Bedek het haakaas met enkele pellets.

5. Na het haakaas bedekt te hebben komt het lood.

6. Vul de PVA zak nu verder met pellets. Zorg dat deze ongeveer tot de rand komen.

7. Om de zak te sluiten maak je met je vingers en wat speeksel de binnenzijde van de zak vochtig.

8. Draai nu de vochtige bovenzijde strak rond de tailrubber.

9. Duw de hoeken van de zak in en plak ze vast met wat speeksel.

10. Het resultaat is een gestroomlijnde PVA zak die zich makkelijk laat werpen!

Tijdens het gebruiken van de PVA zakken viel het mij tot slot op dat deze nog opvallend goed te gooien zijn. Afhankelijk van het formaat en natuurlijk ook het loodgewicht dat je gebruikt kan je zelfs over afstanden van honderd meter weg zetten. Stevige hengels, een goede techniek en natuurlijk ook een krachtige lijn zijn dan natuurlijk wel noodzakelijk.

Met het juiste materiaal is een Solidz Bag nog prima te werpen.


Ik hoop dat ook jij tijdens je volgende trip naar een betaalwater wat succes hebt met Solidz Bags. Geef ze eens een kans en ik weet zeker dat je fan wordt! Voor meer informatie over de gebruikte materialen of andere tips en trucs surf je naar de Korda website en Facebookpagina.

Veel succes!

Arjan Braad – Korda

Bekijk ook