ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

De kraamkamer van de rivier – Deel 2

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Terwijl veel vrienden van Jasper Delleman hun heil zochten op afgesloten (bakken)wateren of betaalputjes bleef deze avonturier maar naar de rivier trekken. Jaar na jaar, sessie na sessie beviste hij de stromende watermassa’s en telkens leerde hij meer over de mysterieuze rivierkarpers. Niet dat dit een garantie bleek voor succes, maar het spreekwoord ‘zoekt en gij zult vinden’ was voor Jasper wel degelijk van toepassing!

Door de jaren heen wist Jasper enkele prachtige exemplaren uit de diverse rivieren te peuteren!

Door de jaren heen wist Jasper enkele prachtige exemplaren uit de diverse rivieren te peuteren!

In het vorige deel van ‘De kraamkamer van de rivier’ (lees het artikel hier terug) nam Jasper ons mee naar een sessie die hij viste ergens op een kronkelende Franse rivier. Hier stuitte hij na wat verkassen op een bijzonder fraaie stek en vanaf daar gaat het verhaal verder… Een tip is dan ook: lees eerst nog even het vorige artikel!


Jasper over zijn nieuwe stek: Wat ik hier onder water aantref, doet me een klein vreugdedansje maken. Nu moet ik uitkijken dat ik niet uit de boot knikker in al mijn enthousiasme. Onderwater doet zich op de dieptemeter plotseling een groot plateau op, totaal onverwachts en ergens ook onlogisch gezien de stromingsrichting. Het plateau loopt als een piramide zeer langzaam op met in het midden het meest ondiepe punt, met ongeveer één meter water. Door een aantal keer kruislings over de te bevissen oppervlakte te varen, heb ik een goed beeld van de bodem op deze stek. Het aanwezige plateau begint op ongeveer tien meter afstand, zo’n honderd meter evenwijdig aan de oever. Met tussen het plateau en de oever in, een diepere geul van ongeveer zes meter diep. Diepte tegen ondiepte over een groot oppervlak; ik hou ervan. Hier moet het gebeuren!

Hotspot gevonden, nu wat 'hot' aas te water!

Hotspot gevonden, nu wat ‘hot’ aas te water!

Zonder te aarzelen knal ik vijftien kilo gehalveerde twintig en vierentwintig millimeter grote Super Spicy Garlic’s en tien kilogram tijgernoten in het water. Qua oppervlakte probeer ik zo verspreid mogelijk verschillende dieptes te bevoeren. Laten we voor het gemak zeggen een half voetbalveld. Door het verspreide voeren hoop ik zo veel mogelijk karpers te bereiken en vast te houden op de stek.

Na een wat uitgebreidere bodeminspectie stuit ik verderop op een langzaam aflopend talud, een soort zandbank die haaks op de rivier staat. Dit in tegenstelling tot de veelal steilere aflopende kantzone. Het talud zelf heeft een harde bodemstructuur maar aan de achterkant, uit de stroming bevind zich een zachtere kleibodem. Je begrijpt wel dat ook hier een flink hoeveelheid aas te water gaat. Ik bekijk de stek rustig nog een keer, om vervolgens met een flinke vaart richting mijn vismateriaal te varen. Daar aangekomen besluit ik direct te verkassen naar de voerstek. Als ik even later arriveer, is het bijna donker. Ik zet snel de tent op en maak alles gereed voor de strijd. Twee hengels kort voor de kant moeten het doen deze nacht. De voerstek laat ik voorlopig nog met rust, eerst mag de 25 kilo karpersnoepjes zijn werk doen.

jasper-delleman-karpervissen-rivier-uitvaren

De hengels worden uitgelegd voor de nacht.

Vis is vis!

Yesss, ik ben aan het drillen! Langzaam komt het gevaarte aan de andere kant van de lijn dichterbij. Meter voor meter draai ik lijn terug op de spoel. Ik voel dat het om een goede vis gaat, maar blijf rustig. Wanneer de karper dichter bij de kant komt, begint mijn hartslag sneller te slaan. In een oogwenk zie ik een gigantische schim, ttiiuuuuuuuuuuut….Plotseling hoor ik ergens ver weg een hoge onafgebroken toon. “Hé hier klopt iets niet” denk ik bij mezelf. Ik schrik overeind en merk dat ik nog op mijn stretcher lig. “Fuck!” Ik ben weer eens flink aan het dromen. Kuthobby! Maar hé waarom ik word ik nu ineens wakker?

O shit, ik heb een aanbeet, één van de twee spek-en-bonen hengels voor de kant loeit als een tierelier. Nog niet helemaal bekomen van mijn diepe slaap strompel ik naar mijn hengels. Niet veel later ligt er een uitgeteld schubje voor mijn voeten op het droge. Hmmm, lekker dan. In mijn droom ging het er allemaal iets rooskleuriger aan toe. Maar goed, vis is vis en aangezien ik nog niet op de voerplek aan het vissen ben is dit behoorlijk onverwachts! Een vluchtige blik op mijn horloge leert dat het iets na middernacht is. Ik breng de betreffende hengel snel weer in positie en zoek mijn slaapzak weer op, in de hoop mijn droom af te maken…

Niet de monsterkarper uit m'n droom, maar toch zéér welkom!

Niet de monsterkarper uit m’n droom, maar toch zéér welkom!

Le cambrioleur de nature

Iedereen kent ze wel, die magische ochtenden. Zonnestralen breken door de horizon en vallen recht op mijn slaperige gezicht. Rustig probeer ik mijn met zand overgoten oogleden te openen. De stek ontwaard zich in een sprookjesachtige natuurwereld. Door de vele regen van afgelopen nacht, hangt er een lichte mist, laag over het wateroppervlak. Buiten wat krassende reigers is het muisstil. Ik trek mijn laarzen aan voor een korte ochtendwandeling door het aangrenzende weiland. Ik betrap mezelf er op in een soort sluipmodus langs het water te lopen. Waarschijnlijk een soort automatisme, want ik voel me niets minder dan een ordinaire indringer in de vroeg ochtend.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1