ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Column: Is de wereldrecord karper van Euro Aqua een ECHT wereldrecord?

Favoriet Favoriet
KWO Column: Is de wereldrecord karper van Euro Aqua een ECHT wereldrecord?

We trappen af met een nieuwe rubriek; de KWO Column. In deze updates leggen we ons oor te luister bij prominente boys (of girls) uit het wereldje. We gaan hen vragen wat zij vinden van bepaalde ontwikkelingen, vangsten en andere spraakmakende gebeurtenissen in de karperscene.

Veel bekende vissers bezochten Euro Aqua al eens, iets wat velen van hen op een kritische noot kwam te staan.

Uiteraard met respect voor betrokkenen, maar zeker niet gevreesd om een eigen mening te geven en die te profileren. In deze editie niemand minder dan Peter Vlasveld over het ‘wereldrecord’ dat onlangs werd aangescherpt op Euro Aqua, een bekend betaalwater in Hongarije.

De stelling die wij Peter voorschotelden:

Een karper van Euro Aqua kan een waardig wereldrecord zijn, een vis is namelijk een vis!

Peter aan het woord: Bij deze stelling weet ik eigenlijk niet meteen wat ik moet antwoorden als karpervisser. Ik zou meteen zeggen; :nee niet qua vangst, maar misschien wel qua het op de kant krijgen van een levende karper, een vis is inderdaad een vis.”

Peter is niet op z’n mondje gevallen en een (respectvolle) discussie gaat hij niet uit de weg.

Wikipedia citeert:
Een wereldrecord is een prestatie, meestal in de wereld van de sport, die aangeeft dat iemand een resultaat heeft neergezet dat nooit eerder door een ander is bereikt. Wereldrecords zijn over het algemeen van tijdelijke aard, aangezien ze in de meeste gevallen vroeg of laat worden verbeterd, onder andere als gevolg van verbeterde omstandigheden en modernere trainingsmethoden of materiaal.

Als jij een hond in het bezit heb die 200 kilo weegt is het ook een soort wereldrecord en daarmee klaar voor het Guiness Book of records, maar kom op hé! Dat is toch niet gezond. En zo denken de meeste vissers eigenlijk precies hetzelfde over de beruchte Euro Aqua vis.

Gezond? Daar verschillen de meningen over!

Vetgemest, maar het is een record!

Het is en blijft een vetgemeste mega bak van een karper. Maar eerlijk is eerlijk, het is wél de grootste karper gevangen aan een hengel! En wat een enorm monster is het! Ik weet dan eigenlijk ook niet of deze officieel geregistreerd staat als wereldrecord. En dan laat ik even buiten beschouwing of het wel een ‘eerlijke vis’ is qua bestand van Euro Aqua, want daar wil ik mijn vingers niet aan branden aangezien ik de waarheid niet weet.

Dat het een uitzonderlijk grote karper is staat als een paal boven water.

Een wereldrecord is, in mijn ogen, een prestatie en het vangen van een karper van dit formaat in een afgesloten put waar elke dag een eigenaar honderden kilo’s voer in stort, is in mijn ogen niet direct een prestatie. Althans het is niet te vergelijken met Usain Bolt die tijdens de olympische spelen een wereldrecord verbreekt. Het is wél een prestatie om zo een enorme vis op te kweken, laat staan om op te tillen. Het is eigenlijk net alsof je naar de hoeren gaat en na de daad met de dame van lichte zeden op de foto gaat, deze vervolgens op Facebook zet en dan erbij zet dat je een lekkere chick heb gescoord.

Het is wél een prestatie om zo een enorme vis op te kweken, laat staan om op te tillen.

Het ‘waarde geven’ aan vangsten moet je zelf doen

Als mensen mij vragen wat mijn grootste vis is, refereer ik ook naar een BTW vis van 36,5 kg van 2011, maar ik zeg er zelf meestal dan ook direct bij dat het om een betaalwater vis gaat. Want naar mijn idee is de prestatie en de beloning minder, maar ik was er wel superblij mee op dat moment.

Want hoe vet was het om de topvissen te vangen op zo een water, dat was een voldoening. Maar het was niet te vergelijken toen ik op openbaar water mijn grootste NL schubkarper ving, want dat was voor mijn gevoel een veel grotere prestatie, ook omdat deze van een 1.800 hectare water kwam.

Een topvis van een water als dit geeft Peter meer voldoening dan zijn recordvangst uit het verleden op een betaalwater.

Het heeft allemaal te maken met voldoening, en het verschilt per visser. De ene karpervisser heeft een hekel aan betaalwateren en er zijn gelukkig ook vissers die het allemaal niks uit maken. De ene karpervisser gaat 1 keer per jaar naar Frankrijk met zijn maten en heeft de trip van zijn leven als hij een 20kg vis pakt.

Overal even fanatiek

Verschil moet er zijn, en ikzelf vis eigenlijk overal waar een karper rondzwemt en als ik op een betaalwater aankom ben ik net zo fanatiek als op een parkwater om de hoek. Het ligt er net aan met wie je te maken hebt. Op het moment dat in het nieuws kwam dat de Euro Aqua vis het wereldrecord had verbroken, had iedereen zijn mening klaar. Maar er zijn er genoeg met een grote bek, die er net zo graag eens zouden willen vissen.

Maar er zijn er genoeg met een grote bek, die er net zo graag eens zouden willen vissen.

Ready for Big Pit action!

Als de volgende wereldrecord karper uit een afgesloten put in de Alpen komt dan roept waarschijnlijk de andere groep vissers dat deze wél geldt als wereldrecord. Maar in feite is het ook een afgesloten water en is het wachten tot de vis daar bij een visser de vis op zijn mat ligt. Het enige verschil is dat het geen betaalwater is en dat de vis er waarschijnlijk van oorsprong thuis hoort en zo gegroeid is (de kans is dan ook zeer klein).

Laat iedereen in z’n waarde

Ik zou zeggen: laat iedereen lekker in zijn waarde en maak je niet zo druk. We zijn allemaal karpervissers, ieder zijn ding en zijn beleving en dus ook zijn manier van voldoening. Ik vis overal en dus ook op betaalwateren, maar ik zou niet snel naar Euro Aqua afreizen. Dit omdat het water voor mij geen voldoening geeft en het beheer mijn twijfels heeft.

Steve Briggs in actie op Euro Aqua.

Zo vijandig, zo veroordelend en zo negatief!

Het is een redelijk kale put die op een golfbaan lijkt en geeft mij niet het ‘ultieme gevoel’ van avontuur en voldoening. Een water zoals Rainbow Lake bijvoorbeeld dan weer wel. En daar zijn ook genoeg vissers faliekant op tegen en dat begrijp ik zeker wel. Echter de reacties op de Euro Aqua vis gaan helemaal nergens meer over. Zo vijandig, zo veroordelend en zo negatief!

Rainbow Lake heeft voor Peter zeker z’n charmes. Foto: Oli Davies.

Conclusie: waardig wereldrecord

Ieder zijn visserij en ieder zijn voldoening, maak je niet zo druk mensen het is maar een hobby! 20 jaar geleden had niemand kunnen bedenken dat er vissen boven de 40kg zouden rondzwemmen, laat staan 50kg +. Of het een waardig wereldrecord is, ja dat wel! Of het waardig is qua visserij dat is afhankelijk aan wie je het vraagt..!

Of het een waardig wereldrecord is, ja dat wel! Of het waardig is qua visserij dat is afhankelijk aan wie je het vraagt..!

Mocht ik morgen een 53kg spiegel vangen van het IJsselmeer dan is het hoogstwaarschijnlijk wereldnieuws 😉. Mocht ik deze zomer een 30kg vis van Carplantis vangen (een water met een eerlijk bestand), dan is het ook nieuws en heeft ook iedereen zijn zegje al klaar.

Koos ‘Carplantis’ Walters met een van zijn karpers.

In beide gevallen zal ik er niet minder happy om zijn, en schijt hebben aan de reacties. Weet je waarom? Het is namelijk MIJN hobby en het gaat om de voldoening die ik er zelf uit haal. En ja, ik vang graag een grote karper. Jij toch ook? 😉

Ciao,

Peter Vlasveld


Noot van de redactie; heb jij strakke stelling of gebeurtenis waar je graag de mening van een karpercrack over zou willen horen. Mail ons op info@karperwereld.nl en wie weet behandelen wij in de volgende editie van deze rubriek wel jou stelling…!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl