KWO Fieldtest – 1 seizoen de Ultra Brolly ’60 Camou van Fox mishandelen!

De afgelopen twee jaar was de Ultra Brolly van het Engelse Fox n van de meest populaire ’tentjes’ op de markt. Ook vismaten van Michiel Pilaar verruilden hun groene paddenstoel massaal voor de ‘paraplu-tent’ van Fox. Michiel ging begin dit jaar overstag toen de Camou variant op de markt kwam.

Het gehele seizoen is de Ultra Brolly meegegaan op avonturen door heel Europa en in deze KWO Fieldtest lezen jullie of de tent dit heeft overleefd n wat Michiel er van vond…

Een nieuw seizoen, een nieuwe tent?

Michiel aan het woord: Een nieuw tentje, het was niet perse nodig. Zowel een rib-bivvy en een paraplu-tent (zo noem ik het maar) waren in april present in mijn arsenaal om in 2018 mee ten strijde te trekken. De paraplu was al 4 jaar oud en heel eerlijk: die vertoonde toch wel enige sporen van ‘mishandeling’. Zoals jullie immers wel weten ben ik niet de meest zuinige op mijn spullen (al ben ik in vergelijking met Mark nog zeer keurig) dus maakte ik een jeugdige visser blij met mijn oude paraplu en pikte ik het Ultra Brolly System op op kantoor. #whoopwhoop

In de KWO Fieldtest, de Ultra Brolly ’60 Ventec Ripstop System Camo van Fox.

De eerste indruk

Heel eerlijk: het eerste wat ik dacht toen ik het pakket ophaalde ” damnnn, wat een groot gevaarte!” In de wintermaanden had ik voornamelijk met een bivvy gevist (die compact op te vouwen is) en doordat het hier een Ultra Brolly ’60 betreft heb je een pakket van ongeveer 160 cm. De ’60 (inch) staat namelijk voor de lengte van de balleinen (1 inch is 2,54 cm). Toch bieden die langere balleinen direct een groot voordeel: uitgeklapt is de Ultra Brolly een flinke jongen. Met een binnenruimte van 262 bij 178 cm is het een ruime eenpersoonstent.

Maar goed, ik houd absoluut van compact en licht. Dat deze Ultra Brolly dat niet is is ook meteen z’n zwakste punt. Op onderstaande foto zien jullie twee Ultra Brolly’s tegen de gevel aan staan van ons chaletje in Oostenrijk en je ziet meteen dat je met vervoer rekening moet houden met pakket van ruim 160 cm. Maar goed, verder heb ik (spoiler alert) geen punten kunnen ontdekken aan de Ultra Brolly die me minder enthousiast maken, dus laten we snel verder gaan kijken!

Het enige minpuntje: de transportlengte. Onder het raam zien jullie de Brolly’s van Remy en mijzelf.

Looks, feel & quality

Alright, door naar de looks and feel van dit tentje.De Ultra ’60 Brolly Ventec Ripstop System Camo is de vernieuwde variant van de (razend populaire) Supa Brolly System van Fox. Deze Brolly is gemaakt van 20000mm Hydrostatic materiaal en uitgevoerd met een vet camo patroon in zowel het doek als de mozzy panelen. Vooral met de looks zit het dus helemaal goed, want in mijn ogen heeft Fox exact het juiste patroon gekozen! #valtindesmaak

Een VET patroon dat zelfs in het muggengaas (infillpanel) terug komt.

Een korte tour door de specificaties die Fox zelf geeft over het Brolly System:

  • Uitritsbare Ultra Brolly Full Front met drie deur opties: transparant PVC, dicht khaki en mozzy mesh
  • Dubbele ritsen zodat ook alleen de bovenzijde kan worden geopend van de deur
  • Verwijderbaar intern dampschild om condensatie te verminderen (dampschild kan bij het inpakken blijven zitten)
  • STS mechanisme met knopbediening, wat zorgt voor maximale hoofdruimte
  • 4 achterste ribben rusten op de grond voor extra stabiliteit
  • Verlengde zijflappen voor extra bescherming tegen de elementen
  • Mozzy panelen aan achterzijde voor extra ventilatie
  • Gootje voor afvoer van regenwater
  • Rod retaining straps
  • 4 storm caps (inclusief 2 x 36 inch front en 2 x 24 inch side storm poles)
  • Afmetingen: 262cm (breed) x 178cm (diepte) x 128cm (hoogte)
  • Geleverd inclusief haringen, grondzeil en draagtas.

Een filmpje dat Fox zelf heeft gemaakt over dit fraaie tentje:

Al met al scoort Fox flink wat punten als het op de looks en veelzijdigheid aan komt. Want met zowel ‘gewone’ (dichte) infillpanels als een mozzyscreen kun je alle kanten op. Ook het gegeven dat je de deur dankzij de dubbele (two-way) ritsen aan de bovenzijde open kunt maken voor wat ventilatie is #GOUD 🙂 Overigens worden deze infillpanels niet standaard meegeleverd. Let dus op, koop je een ‘System’, dan zit het er wl bij.

Na 1 jaar vissen is het doek nog altijd in een uitstekende staat. Maar dat zou ook niet slecht mogen zijn aangezien het een 20.000mm dichtheid heeft (de meeste tentdoeken blijven steken op 10.000).

De Ultra ’60 Brolly in gebruik

Dit jaar was de Ultra Brolly mijn partner in crime op tal van trips. De tent heeft inmiddels half Europa gezien en nergens heb ik hem ‘compleet’ gebruikt. Het meegeleverde grondzeil heb ik namelijk meteen in de garage opgeborgen: ik gebruik nooit een grondzeil en het scheelt meteen weer in gewicht, het grondzeil is namelijk ook ‘heavy duty’ en alle gewichtsbesparing is mooi meegenomen.

Mee op vistrip naar Sloveni…

…en dat werd een memorabele sessie!

Wat MEGA relaxt is van de Brolly is dat je hem echt in no-time hebt opgezet. Dat maakt paraplu-tentjes toch wel geweldig: binnen 30 seconden klap je de plu uit, draai je de centrale stok er uit, dopje er in en je kunt al haringen de grond in gaan prikken.

Wat MEGA relaxt is van de Brolly is dat je hem echt in no-time hebt opgezet.

“Maar Pilaar, vergeet je niet de stormsticks/sidepoles te bevestigen?” Nou, goed nieuws amigo’s: de sidepoles hoef je nooit meer los te maken: die kun je tijdens transport tegen het tentdoek aan klikken aan de binnenzijde. Dit is een slimmigheidje waarmee de Ultra Brolly zich toch wel onderscheid ten opzichte van vele andere tentjes. Ook kleine aanpassingen zoals een regengootje maken dat het comfort dat dit tentje biedt hoger ligt dan gemiddeld.

Klik de plu open, verwijder de centrale paal en…

…klik de sidepoles naar beneden & je bent al bijna klaar!

DeUltra Brolly heeft tijdens haar reizen flink wat verschillende weertypes te verduren gekregen. Van zomerse hittegolven tot najaarsstormen en ten alle tijden bleef ik droog en (vooral belangrijk) hoefde ik niet achter m’n tent aan te rennen. Als je de haringen eenmaal in de grond hebt gedrukt gaat de Ultra Brolly nergens meer naar toe. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk… 😉

Je kunt de Brolly in hoogte verstellen doordat er maar liefst 3 ringen zijn om je haring doorheen te steken. Ikzelf houd ‘em liever laag.

Plus- en minpunten

Zoals ieder product heeft ook deUltra Brolly ’60 Camou voor- en nadelen. Na een seizoen gebruikt te hebben kan ik jullie het volgende overzichtje voorschotelen:

Pluspunten

  • Snel op te zetten
  • Zeer hoge kwaliteit doek, idem dito qua gebruikte materialen, de levensduur zal lang zijn
  • Details die het verschil maken (regengootje, sidespoles die kunnen blijven zitten)
  • Veel binnenruimte
  • Koop je de System: dan zijn het mozzyscreen / infillpanels een dikke meerwaarde
  • Gave camouflage print die niet alleen mooi toont, maar ook goed wegvalt in de natuur
  • Storm? Geen probleem! (Wel 2 sidepoles en 2 stormsticks gebruiken.)

Minpunten

  • Vervoerslengte, toch ietwat onhandig als je uitrusting verder minimaal is
  • Soms is het lastig om de centrale paraplustang terug in het schroefdraad te draaien

De ‘standaard’ uitvoering van de Ultra Brolly ’60. Tegenwoordig koop je deze voor een bedrag wat iets onder de ?300,- ligt.

Conclusie

We naderen het einde van deze KWO Fieldtest en de grote vraag die jullie bezig houdt zal zijn:

Maar Michiel, hoe is het met de Ultra Brolly, leeft ‘ie nog?

Jazeker! Na een jaar karpervissen door heel Europa is mijn Ultra Brolly nog altijd in uitstekende staat. Het paraplu mechanisme werkt uitstekend, het doek is nog perfect (geen lekkage of andere tekenen van verval), de tent staat als een huis bij harde wind en met de binnenruimte kan ik prima uit de voeten. Ik ben dan ook een tevreden gebruiker en verwacht nog jaren plezier van de tent te hebben.

De Brolly is keurig afgewerkt…

…en voorzien van de nodige ventilatie opties.

Na een rondje vergelijken bij diverse winkels blijkt dat een Ultra Brolly ’60 heden ten dagen zo tegen de ?300,- kost. Een compleet ‘System’, dus met infillpanels kost je nog eens ?100,- extra. Persoonlijk zou ik dit wel extra betalen, de infillpanels zullen je veel comfort bieden. Zeker in de zomer (insecten) of in de koude, winterse maanden.

Tip van Michiel: koop de infillpanels er bij.

Kortom, Fox heeft met de Ultra Brolly een zeer mooi en compleet product op de markt gebracht met gave looks & feel in combinatie met een hoog gebruikscomfort. Zeker een aanrader!

Ben je niet zo van de camouflage print? Dan is de ‘normale’ uitvoering een prima keuze om mee te nemen naar de waterkant.

Fox heeft met de Ultra Brolly een zeer mooi en compleet product op de markt gebracht met gave looks & feel in combinatie met een hoog gebruikscomfort. Zeker een aanrader!

Veel succes nog dit najaar!

Michiel Pilaar


Voor meer informatie over Fox en hun producten check jede website, like ookde Facebookpaginaen volg de Instagram page voor het laatste nieuws!

Bekijk ook