ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: het Atom landingsnet en Buoyant Weigh Sling van Aqua – Mark Hofman

Omdat onze MH heel wat landingsnetten en slings ‘verslijt’, moet hij geregeld nieuwe kopen om deze vervolgens weer flink te “misbruiken”. Afgelopen voorjaar was het weer zo ver en besloot hij het Atom net en de Buoyant Weigh Sling van Aqua te testen. Ze gingen direct mee naar Frankrijk en ook de rest van het jaar werden ze veelvuldig gebruikt. Check hieronder zijn bevindingen!


Het Aqua Atom Net

Mark Hofman aan het woord: Het lijkt soms een sport bij karpermerken om het spreidblok van een landingsnet steeds subtieler te maken. Ik snap dat dat eindresultaat er mooi uitziet als het net in elkaar zit, maar heb je ooit weleens geprobeerd om zo’n net snel in elkaar te zetten? Zeker als je net een vis hebt geland, nog een run krijgt en je het net weer snel in elkaar moet zetten… Ik was dat in ieder geval een beetje zat en ben daarom op zoek gegaan naar een landingsnet dat gewoon snel en degelijk in elkaar te zetten is. Omdat ik stiekem wel hou van mooie spulletjes, kwam ik al snel uit bij het Atom net van Aqua Products.

Het moest een net zijn dat heel makkelijk weer in elkaar te zetten is.

Het grote aluminum spreidblok sprak mij direct aan, want de stokken van het net zelf kunnen er vanuit elke hoek in! Dat was wel een verademing tegenover stokken met een afgevlakte kant die precies in elkaar moeten vallen. Daarnaast kun je ook bij het Atom net makkelijk zien of de stokken er ver genoeg in zitten. Kortom, hier was ik naar op zoek!

Het spreidblok waar Mark naar op zoek was!

Tweedelig: een voordeel?

Ik was altijd een groot fan van een telescopische steel. Het is natuurlijk super universeel en snel te gebruiken in de boot of op de kant. Je kunt de steel makkelijk aanpassen naar de gewenste lengte. Tot op heden had ik een tweedelig net vermeden, want ik zag in mijn nachtmerries altijd voor me hoe ik het voorste deel van het net zou verliezen tijdens het landen van een vis. Ik kan bevestigen dat dit na een jaar intensief gebruik nog niet is gebeurd.

Mark’s ‘schepnetnachtmerries’ zijn gelukkig nog niet in de realiteit verwezenlijkt.

Door de druk tijdens het scheppen zal dit ook niet zo snel gebeuren. Het is vergelijkbaar met de top van een hengel, deze verlies je ook niet ZOMAAR tijdens het werpen ;-). Het enige nadeel voor mij is dat je dus wel een deel van de steel kunt verliezen tijdens het opruimen of verkassen. Uiteraard is dat mij al eens overkomen…

Kwaliteit

Wat ik verder belangrijk vind aan een net, is dat de kwaliteit van de mesh, oftewel het materiaal wat gebruikt wordt degelijk is. Is dit sterk genoeg? Een net wordt bij mij op de meest onmogelijke stekken gebruikt: in de bosjes, door het riet, tussen gezonken bomen en op nog veel meer ondenkbare stekken. Het moet daarom tegen een stootje of beter gezegd ‘scheurtje’ kunnen.

Mark had dit jaar zijn handen vol qua vangsten, dus het net werd goed gebruikt! 😉

Tot nu toe is het Aqua net ook door die test heen gekomen! De mesh lijkt van een goede en sterke kwaliteit te zijn. Vaak wordt een mesh zwakker door de tijd heen (door UV van de zon, vocht, etc…). Ik ben dus benieuwd hoe dat het komende seizoen gaat zijn, maar het vertrouwen is er!

Overall rating

Het net is echt fijn om te gebruiken. Hij is relatief licht in gewicht, groot genoeg voor grote vissen (30 kilo+ ) en het blijft drijven op het water. Pin me er niet op vast, maar in vergelijking met andere landingsnetten die ik gebruikt heb, zinkt deze niet of in ieder geval niet zo snel. Ook wel fijn, want het zou niet voor het eerst zijn als ik mijn net op de bodem moet zoeken terwijl er een vis klaar ligt om te landen.

Het schepnet is door Mark z’n test gekomen!

Handige weetjes

  • Prijs: €199,99.
  • Aluminium spreidblok.
  • Hoogwaardig carbon voor steel en armen.
  • Losse mesh verkrijgbaar voor €29,95.

Aqua Buoyant Weigh Sling

Mijn oude vertrouwde sling van Trakker was echt helemaal op vorig seizoen en daarom moest ik op zoek naar een nieuwe. Deze zijn er natuurlijk van elk merk in alle vormen en maten. Een paar zaken die ik in mijn besluit mee wilde nemen waren:

  • Veiligheid voor de vis
  • Formaat voor transport
  • Gewicht voor transport 
Er zijn enkele zaken waar Hofman rekening mee wilde houden bij de keuze van zijn nieuwe sling.

Omdat ik recent wat spullen van Aqua had toegevoegd aan mijn uitrusting, ging ik eens kijken naar wat zij in hun assortiment hadden. Daar zag ik al snel de ‘Aqua Buoyant Weight Sling‘. Oftwel, een drijvende sling! Deze is er in twee formaten: normaal en XL. Vanwege mijn focus op transport ging ik voor de normale versie. Het viel me namelijk direct op hoe licht van gewicht deze sling was, precies wat ik nodig had! Ik ben gewoon voor de groene variant gegaan. Er is namelijk ook een camou DPM versie maar dat was net iets te ‘hipster’ voor mij ;-).

Deze ‘drijvende’ slings zijn te verkrijgen in twee kleuren en in twee maten!

Toch maar de XL versie…

Ik bestel twee slings en die nam ik direct mee naar Frankrijk voor een trip. Bij de eerste run kwam ik er al achter dat hij net iets te klein was… Een dikke spiegel van ruim 23 kilo paste er maar net in, dus bestelde ik gelijk een XL versie. Over het formaat kan ik inmiddels zeggen: voor de gemiddelde Nederlandse visserij kom je prima uit de voeten met de standaard versie. Verwacht je vissen van richting de 25 kilo, dan moet je zeker de grotere versie nemen. Als de transportgrootte je sowieso niet veel uitmaakt, dat zou ik gewoon voor de XL versie gaan!

Mark bleek toch de XL versie nodig te hebben ;-).

Kwaliteit

De sling is in de basis heel normaal en dat heeft ook mijn voorkeur. Hoe minder fratsen, hoe minder er ook kapot kan gaan. Hij is gemaakt van aquatexx materiaal, hierdoor is de sling dus licht in gewicht en vloeit het water er snel uit. Hij droogt daarna ook erg snel en dat vind ik een groot voordeel! Aan de onderzijde van de sling zit een mesh waar het water uit kan lopen tijdens het wegen. Mijn ervaring is dat het water hier snel uit wegvloeit. Op de bovenzijde van de drijvers vind je ook vier reflecterende strips die in het licht van je hoofdlamp (of zaklamp) oplichten, erg handig in het donker als je de vis even wilt weghangen om bijvoorbeeld je camera klaar te zetten.

In de nieuwe slings van Aqua heeft al menig vis even mogen bijkomen ;-).

Waar andere slings soms extra handvaten hebben aan de uiteindes van de stangen, heeft deze dat niet. Je mist het niet direct, maar soms zijn deze extra handvatten wel fijn als je bijvoorbeeld een écht grote vis samen met je maat wilt tillen. Die hadden er wat mij betreft wel op mogen zitten. Op die manier is het ook makkelijker om te voorkomen dat de vis naar voor of nog erger, naar achter glijd met de gevolgen van dien. De sling van Aqua heeft alleen een groot handvat in het midden, waar je ‘m dus ook mee aan de weger kunt hangen.

Het enige wat Mark mist, zijn de extra handvatten voor een nog beter transport.

Stevigheid

Om de sling extra stevigheid te geven, maar ook zijn vorm, is deze in de lengte voorzien van twee aluminium stangen. Een bijkomend voordeel is dat de weigh sling hierdoor recht in het water blijft liggen! Wel heb ik ervaren dat de stangen, na het wegen van meerdere grote vissen (25kg +) en veel verkassen, wat is verbogen. Hierbij moet ik wel vermelden dat dit minimaal is en ik de slings echt intensief heb gebruikt het afgelopen seizoen! Uiteraard doet dit ook niks te kort op het gebruik ervan, want ze functioneren nog perfect. Dit is overigens bij de normale variant, de XL versie moet ik nog wat langer in gebruik hebben om daar wat over te kunnen zeggen.

Enkele monsterkarpers hebben de sling redelijk krom getrokken.

Ik gebruik slings uitsluitend om vissen in te wegen of om ze tijdelijk in de bewaren als ik mijn camera ga voorbereiden. Het uren bewaren van vissen vind ik sowieso niks en daar zijn deze slings ook absoluut niet voor bedoeld. Er zijn speciale slings op de markt die hier meer voor gemaakt zijn, maar alsnog raad ik het af. Waarschijnlijk is een bewaarzak de beste optie, maar daar zitten ook grote risico’s aan. Kortom, zet een karper zo snel mogelijk weer terug!

Zet een karper zo snel mogelijk terug in zijn habitat!

Conclusie

Ik vind het erg mooie slings die heel fijn zijn in gebruik. De gewichtsbesparing ten opzichte van andere slings is groot, wat voor mij een belangrijke factor is. Met een prijs van €69,99 zijn het ook niet de duurste slings op de markt, dus een prima optie! Zeker als je niet specifiek op jacht gaat naar de grootste karpers van Europa!

Op de doorsnee Nederlandse wateren kan je met deze spullen prima terecht!

Keep searching!

Mark Hofman


Meer informatie over de spullen van Aqua vinden jullie op hun website! Houd ook zeker de Facebookpagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes.

Bekijk ook