ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: Extreme visserij met de gevlochten Power Pro lijn van Shimano – Mark Hofman

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest: Extreme visserij met de gevlochten Power Pro lijn van Shimano – Mark Hofman

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Het nieuwe visjaar is aangebroken en één van je goede voornemens is natuurlijk het opspoelen van een nieuwe gevlochten lijn. In deze KWO Fieldtest vertelt Mark Hofman over de gevlochten lijn die hij gebruik in zijn visserij: de Power Pro lijn van Shimano. Benieuwd naar zijn beweegredenen om voor deze lijn te kiezen? Lees dan snel verder!


Mark aan het woord: Begin dit jaar was ik weer op zoek naar een nieuwe gevlochten lijn, omdat ik niet tevreden was over de lijn die ik hiervoor in gebruikt had. Ik was op zoek naar een mega sterke en schuurbestendige gevlochten lijn voor het zwaardere werk. De lijn zou me zelfs in de meest extreme situaties niet in de steek mogen laten!  

Sterk en extreem schuurbestendig waren twee vereisten voor Mark.

Schuurbestendig

Zeker voor mijn visserij in Frankrijk vind ik het belangrijk dat ik een sterke en schuurvaste lijn heb. Ik vis vaak op grote afstanden dus dan wil ik geen rek hebben. Daarnaast wil ik dat wanneer mijn lijn onderwater ergens doorheen of overheen loopt, denk aan een boomstronk of een tak bijvoorbeeld, hij niet zomaar kapot gaat schuren. Als je op grote afstand vist loop je immers een groot risico dat je lijn ergens in blijft hangen. De lijn moet dusdanig sterk zijn dat je genoeg tijd hebt om met de boot achter de vis aan te gaan en ‘m uiteindelijk veilig kunt landen.

Mark’s lijn moet énorm schuurbestendig zijn om dit soort omstandigheden de baas te blijven.

Ook als je op of over het wier vist is het belangrijk om gewoon een hele schuurbestendige lijn te hebben. Er zitten nu eenmaal vaak dingen als mosseltjes op die wierstengels waar je lijn over- of doorheen loopt!

Bij de visserij op grote wateren en op grote afstanden is vertrouwen in een goede lijn heel belangrijk.

In het verleden heb ik regelmatig meegemaakt dat mijn lijn al door was terwijl ik een run kreeg en dat wilde ik in de toekomst natuurlijk gaan voorkomen. 

Het zwaardere werk

In totaal heb ik maar liefst acht spoelen met gevlochten lijn. Ik vis in Frankrijk namelijk met vier hengels en per molen heb ik dan twee spoelen met gevlochten lijn.

Met de 28/00 lijn kun je in 95% van de situaties uit de voeten.

De ene is 28/00, wat al redelijk stevig is, maar dit is eigenlijk mijn dunne lijn. Met deze lijn kun je in 95% van de situaties uit de voeten. Het voordeel van deze lijn is dat hij relatief dun is. Je kunt er dus een flink eind mee op je molen spoelen. Ik schat dat ik zo’n 600 meter lijn op de spoel heb zitten en op grote afstanden vissen is daarmee dus geen enkel probleem.

Met de dunnere gevlochten lijn ben je al heel wat (extreme) situaties de baas.

Voor de 5% van de situaties waar ik met de 28/00 lijn niet weg kom, gebruik ik een andere lijn, namelijk een 46/00. Voor een gevlochten lijn klinkt dat mega extreem (en dat is het ook wel een beetje 😉 ). Ik koos deze lijn speciaal voor een stek op de rivier waar mijn lijn een aantal keer was gebroken terwijl ik een run kreeg. Ik koos de dikkere lijn dus niet per sé voor de trekkracht, maar omdat de kans op lijnbreuk kleiner zou zijn.  

Rivieren liggen vaak bomvol met obstakels. Een dikke en schuurbestendige lijn is daar een must!

Uiteindelijk heb ik de 46/00 lijn volop gebruikt op de rivier en heb ik geen enkele vis meer verspeeld. Achteraf denk ik dat de 28/00 Power Pro lijn ook al sterk genoeg was geweest, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere! 

Met de 46/00 lijn heb ik op de rivier geen enkele vis verspeeld.

Zweven versus zinken

Vroeger zocht ik altijd naar een gevlochten lijn die zo goed mogelijk zou zinken zodat de vissen ‘m niet tegen zouden komen. Daar ben ik inmiddels een beetje op teruggekomen. Ik wil zeker geen lijn die volledig drijft, want dan krijg je problemen met drijfvuil, boten, beesten die door het water zwemmen en ga zo maar door.

De Power Pro lijn werd al onder diverse extreme situaties ingezet!

Eigenlijk zocht ik dus een lijn die niet als een baksteen zinkt en door obstakels heen zakt, die niet aan de oppervlakte blijft hangen maar een beetje daar tussenin hangt. Met andere woorden, hij moet net een stukje onder het wateroppervlak zweven. De Power Pro voldeed precies aan deze eisen!  

Extreme stekken vragen om een extreme aanpak!

Zelf gebruik ik ook altijd een dikke voorslag van fluorocarbon of nylon van een meter of tien. Zo weet ik zeker dat de laatste meters goed naar de bodem zinken en ik nog wat rek heb tijdens de laatste fase van de drill.

Specs

Tot slot nog een aantal specs van de lijn die mij zijn opgevallen. De kleur van de lijn is mooi diep donkergroen, wat op de meeste wateren prima wegvalt. Ik ben zelf geen voorstander van zo’n felgekleurde gevlochten lijn, maar misschien komt dat vooral omdat het er niet echt ‘carpy’ uit ziet. Daarnaast is de lijn sterk op de knopen en trek je bijvoorbeeld de voorslagknoop niet zomaar kapot, wat ik bij andere lijnen nog wel eens meemaakte. Dit gaat je bij de Power Pro zeker niet lukken! 

Deze vis werd veilig op afstand weggeplukt uit het wier.

Al met al heeft deze lijn me nog niet in de steek gelaten. Hij is mega sterk, heeft een hoge trekkracht en is dus zeer schuurbestendig.

Ik durf wel te stellen dat dit één van de betere gevlochten lijnen is die ik tot nu toe heb gebruikt.

Daarom ben ik écht te spreken over deze gevlochten lijn. Ik durf wel te stellen dat dit één van de betere gevlochten lijnen is die ik tot nu toe heb gebruikt.  

Succes met jullie lijnkeuze!

Mark Hofman


Meer weten over de Power Pro lijn? Check dan deze link. Meer informatie over gevlochten lijnen vind je op onze Community.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl