ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: Fox Halo Marker Pole – Mark de Zwart (+ tips voor vissen met een staafmarker)

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest: Fox Halo Marker Pole – Mark de Zwart (+ tips voor vissen met een staafmarker)

Staafmarkers zijn wellicht niet het eerste product dat je zal gebruiken tijdens een kort nachtje vissen, maar kunnen wel degelijk goed van pas komen tijdens de langere trips. In deze KWO Fieldtest bespreekt Mark de Zwart de nieuwe Halo Illuminated Marker Pole van Fox!


Mark de Zwart aan het woord: Anno 2020 gebruik ik staafmarkers voornamelijk als ‘onderwater statief’. In deze review bespreek ik de nieuwe Halo Illuminated Marker Pole van Fox en daarnaast geef ik een aantal algemene staafmarker tips over hoe ik deze regelmatig gebruik in mijn visserij!

Een staafmarker is handiger dan je misschien zou denken!

Eerste indrukken

De staafmarker is natuurlijk een iets minder sexy aankoop dan nieuwe hengels of molens. Toch hebben de mannen van Fox echt hun best gedaan om deze staafmarker strak af te werken en komt hij in een handige draagtas waar je alle delen netjes kan insteken. De marker zelf is van stevig semi-flexibel plastic waardoor hij niet snel breekt maar ook niet te gemakkelijk krom gaat.

De mannen van Fox hebben de marker pole strak afgewerkt!

Daarnaast hebben ze gebruik gemaakt van lang (plastic) schroefdraad waardoor de delen goed bevestigd zijn. De eye-catcher van dit product is natuurlijk de bijgeleverde lamp. Deze is in maar liefst zes verschillende kleuren in te stellen en is netjes verwerkt in de bovenkant. Door de lamp is de staafmarker ook ’s nachts gemakkelijk te vinden en met de bijgeleverde remote kun je zelf de lamp aan en uit zetten. Super handig dus!

What’s in?

De draagtas, waar ik het hiervoor al kort over had, is gevuld met alles wat je nodig hebt om deze staafmarker succesvol te gebruiken.

Het geheel wordt geleverd in een nette tas.

Hieronder vind je een korte opsomming van alle meegeleverde items. Let op: het gaat hier om de 1 pole kit met remote. Er is ook een set verkrijgbaar zonder afstandsbediening en een dubbele, driedubbele en zelfs vierdubbele set met afstandsbediening.

 • 5 x 1m (waarvan 1 topdeel), 2 x 0,75m, 1 x 0,5m. In totaal 7 meter marker 
 • 2,5kg markervoet 
 • Capsule verlichting, in zes kleuren in te stellen
 • 1 Halo Remote (afstandsbediening) 
 • Capsule hanger, zo kan je de verlichting weghangen in de overkant 
 • Draagtas 
 • Afdekdop 

Tips voor het vissen met een staafmarker

Zoals eerder aangegeven is het gebruik van staafmarkers vaker weggelegd voor de langere sessies. Ik zou dit soort dure producten ook niet zomaar overal wegzetten op openbaar water. Zometeen vaart een grapjas er met je staafmarker ter waarde van €200,- vandoor! Zelf heb ik ze in de loop der jaren op verschillende manieren gebruikt. Ik leg het jullie hieronder haarfijn uit!

Met dit pakketje heeft Mark enkele leuke strategieën voor jullie in petto!

Recht voor de marker vissen

Wanneer je je marker recht op je voerplek zet weet je altijd duidelijk waar je vist. Op de betaalwateren wordt vaak direct geroepen dat dit nadelig is voor je vangsten. Vissen zouden dit herkennen en associëren met gevaar en hierdoor gelijk verdwijnen.

Ze zwemmen er zo vaak tegenaan dat de staafmarker staat te dansen in het water!

Het klinkt heel logisch en op sommige wateren met extreem schuwe vis kan dit misschien het geval zijn. In mijn ervaring heb ik vaak genoeg meegemaakt dat de vis zich helemaal niets aantrok van de marker. Sterker nog, ze zwemmen er zo vaak tegenaan dat de staafmarker staat te dansen in het water. Als karpervisser op de kant word je dan helemaal gek! Op elk moment kan je beetmelder het uit gaan krijsen…

Mark zag zijn marker al vaker ‘dansen’ op het water!

Een ander voordeel aan deze strategie is het feit dat je een GoPro kan monteren aan de voet van je marker. Dit is eigenlijk hoe ik de afgelopen vier jaar mijn onderwaterbeelden maak voor mijn videos. Geïnteresseerd hoe je dit kunt doen? Dat leg ik later in de review duidelijk uit 🙂

Deze vis had duidelijk geen angst voor de staafmarker van Mark.

Vijf à tien meter voor je marker

Dit doe ik vaak als ik wat verspreider voer en het niet zoveel uitmaakt of ik drie meter naar links of naar rechts vis. Denk hierbij aan een minder interessant bodemverloop en grote klei en modder plekken waar de vis aast op bloedwormen en andere insecten. Doordat ik niet recht op mijn marker vis is er nog minder kans dat de vis zich vastzwemt achter de marker.

Kennelijk had deze vis helemaal niets door van Mark zijn sneaky ‘markerstrategie’.

Het tegenargument dat je vaak hoort is dat de vis ervan zou schrikken…  Dit kan je gelijk tacklen omdat ze de marker juist minder snel gaan tegenkomen!

Voerstrook tussen twee markers

Deze tacktiek pas ik vaak toe op wateren waar veel vis zwemt en je veel ruimte hebt. Vaak zijn dit grote meren, afgedamde rivieren en lange brede stukken. Hier vis ik met meerdere hengels op een grote voerstrook. En met een grote voerstrook bedoel ik 60+ meter lang. Ik zet dan aan de twee buitenkanten staafmarkers neer. Daartussen voer ik en vis ik met twee hengels (staafmarker – 20m – eerste hengel – 20m – tweede hengel- 20 m staafmarker) en mijn twee andere hengels buiten de voerstrook.

Deze tactiek leverde Mark in ieder geval mooie vangsten op!

Doordat er veel vis zwemt wil je de vissen in beweging houden en niet dat ze allemaal bovenop elkaar aan het azen zijn. Het gaat allemaal om het vertrouwen bij de vis en zo kun je gemakkelijk meer vis vangen. De hengels tussen de staafmarkers zijn dus echt voor de actie en om te zien of de vis los is. De twee buitenste hengels zijn dan voornamelijk voor de ‘grotere’ vis, die relatief vaker aan de randen van een voerstek aast.

De grotere vis kun je juist aan de randen van je voerstek verwachten!

Staafmarker met GoPro

Er is natuurlijk niks interessanter dan het checken van je stek onderwater. Is er vis langs gekomen? Ligt mijn aas er nog? Ligt mijn haakaas goed schoon en ga zo maar door. Met de GoPro gemonteerd aan de Halo staafmarker kan je natuurlijk niet live meekijken maar ‘it gets the job done’. En ik kan je verklappen, als je het een beetje door hebt kan je echt vette beelden maken! 

Aan de voet bevestig je je GoPro. Op deze manier heb je een perfect zicht onder de waterspiegel.

Een GoPro filmt ongeveer twee uur achter elkaar. In principe genoeg tijd om vis voor de camera te krijgen. Zeker wanneer je de aasperiode van de vis leert kennen 😉 Persoonlijk maak ik gebruik van twee GoPro’s die ik afwissel. Wanneer de ene leeg is, koppel ik die los en vervang ik die voor de Go Pro met volle batterij. Heb je deze luxe niet, dan kun je natuurlijk ook gewoon twee uur filmen, beelden terugkijken en opladen. Een derde mogelijkheid is een extra batterij en SD-kaart.

Met een GoPro kun je een uniek kijkje op jouw voerstek krijgen!

Eindoordeel

Na enkele weken gevist te hebben met de Halo Illuminated Marker Pole moet ik zeggen dat ik erg tevreden ben over het product. In het verleden heb ik veel gebruik gemaakt van staafmarkers. Sommige beter dan andere en de Halo Marker Pole is zeker de beste die ik heb gebruikt! Hij is strak, komt met een zware voet, handige lamp en een opbergtas. Als je iets dieper in je buidel tast heb je ook nog een handige remote controller!

Een stevige tas is altijd mooi om erbij te krijgen.

Nooit meer van die losse delen in je foedraal of nog erger, los in je auto. Fox heeft goed gekeken naar wat belangrijk is voor een goede staafmarker. Niet teveel poespas, maar gewoon een sterk product dat langdurig mee kan gaan. Daar hou ik van! 

Geen poespas, maar een sterk product dat lang mee kan gaan.

Fox communiceert met een adviesprijs van €200,- maar als je zelf wat op internet zoekt kom je nog leuke aanbiedingen tegen tussen de €160,- en €180,- inclusief remote en lamp. Het is niet de goedkoopste, maar voor dat geld heb je wel een erg goed product! 

De remote + lamp is echt een heerlijk gadget volgens Mark.

Pluspunten

 • Prijs-kwaliteitverhouding 
 • Zware loodvoet 
 • Remote Control + lamp 
 • Genoeg aantal meters 
 • Stevige en mooie afwerking  

Minpunten

 • Als je de batterij van de remote controller wil vervangen heb je een kruiskop schroevedraaier nodig
 • Reflecterende Fox sticker laat los
Mark is zeker te spreken over dit nieuwe item van Fox!

Hopelijk heb je iets aan de review en de tips gehad. Ik kan je zeker aanraden om de Fox Illuminated Marker Pole eens te proberen!

Stay safe!

Mark de Zwart


Meer weten over dit item? Check dan de site van Fox. Voor meer info kun je ook op hun YouTube-kanaal en op hun Instagram terecht!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl