ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: Ledlenser MH11 – Mark Hofman

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest: Ledlenser MH11 – Mark Hofman

Licht tijdens het nachtvissen is natuurlijk wel zo prettig en een goede hoofdlamp is daarom een essentieel onderdeel van je uitrusting. Je kunt een hoofdlamp voor een paar tientjes halen, of je kunt kiezen voor een professionele hoofdlamp zoals de Ledlenser MH11 van zo’n €150 euro. Is dat het waard? Mark Hofman deelt zijn bevindingen!


Video

Voordat we met de review beginnen kun je de productvideo van de Ledlenser MH11 hieronder checken. Mark neemt de verschillende features alvast met jullie door!

Review

Mark aan het woord: Licht is licht kun je denken, maar dat is niet het belangrijkste van een hoofdlamp. Ik denk bijvoorbeeld gelijk aan betrouwbaarheid, vochtbestendigheid, batterijduur en lichtsterkte om maar een paar punten op te noemen.

Bij een hoofdlamp komt meer kijken dan alleen de lichtopbrengst!

Ik had het geluk om dit paradepaardje van Ledlenser een paar maanden te gebruiken en hieronder benoem ik de eigenschappen die deze hoofdlamp in mijn ogen uniek maken.

Er zijn een aantal eigenschappen die de MH11 lamp uniek maken!

Ledlenser Connect app: personaliseer de lamp naar je eigen voorkeuren!

Ooit gehoord van een hoofdlamp die je via een app kan bedienen? Ik niet voordat ik de MH11 in mijn handen kreeg! Je verbind je hoofdlamp eenvoudig via de app (met bluetooth) en vervolgens kun je alle instellingen van de hoofdlamp makkelijk bedienen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Lichtsterkte
  • Kleur van het licht (naast wit heeft de MH11 ook rood, groen en blauw licht)
  • Je eigen profielen aanmaken, waarmee je de lamp naar je eigen voorkeuren kunt personaliseren. Denk aan hoe lang blijft de lamp aan, welke kleur verschijnt als eerste en ga zo maar door

Je kunt hem zelfs als wekker gebruiken! Stel de tijd in en de lamp begint te knipperen op de door jou ingestelde tijd. Zo schrik je in ieder geval niet wakker van een telefoon tegen je oor 😉

Met de Connect App kun je je hoofdlamp eenvoudig bedienen én je eigen profiel aan de lamp toevoegen!

Lichtsterkte (tot 1000 lumen)

Voordat ik deze lamp gebruikte had ik weleens het gevoel dat ik nét te weinig licht had. Zeker als ik stekken in het donker wil bekijken, wil kunnen werpen of als ik mijn voerboot goed in de gaten wil houden. Met deze lamp hoef je niet bang te zijn dat je te weinig licht hebt! 

Voldoende lichtopbrengst? CHECK!

Je hebt eigenlijk vier standen op deze hoofdlamp:

  1. Power: een sterke lichtstraal van 750 lumen voor als je lekker wat licht nodig hebt
  2. Low power: ideaal voor bijvoorbeeld lezen of rigs knopen. Deze stand is optimaal voor de batterij
  3. Mid power: de stand voor normaal gebruik. Dit zal vergelijkbaar zijn met de meeste andere hoofdlampen op de markt
  4. Boost: deze stand wil je gebruiken als je bijvoorbeeld ’s nachts je hengels wilt inwerpen. Hierin geeft de lamp 1000 lumen! Uiteraard gaan je batterijen een stuk sneller leeg bij deze stand, dus gebruik ‘m alleen voor korte periode

De Ledlenser MH11 heeft vier verschillende lichtstanden.

Batterijduur

Eigenlijk kun je niet van ‘batterijen’ spreken bij deze hoofdlamp. Hij wordt namelijk geleverd met een mini lithium-ion accu, die je kunt opladen. Je hoeft dus eigenlijk nooit van batterijen te wisselen! Het enige wat je moet doen is zorgen dat hij opgeladen is. Voor mij is dit geen probleem, aangezien ik altijd wel een accu bij me heb om al mijn electronica op te laden.

Als je hem thuis op de lader gooit dan kun je er makkelijk meerdere nachtjes mee vissen. In de low power stand gaat hij zelfs tot 100 uur mee! Als je snel rekent hoe lang je je hoofdlamp gebruikt tijdens een nachtje vissen, dan kom je er achter dat dit waarschijnlijk maximaal één tot twee uur is. Dus zelfs in de andere standen biedt deze batterij meer dan voldoende power!

Je kunt trouwens zien hoe vol de batterij nog is, ook tijdens het opladen. Zo kom je dus niet voor verrassingen te staan!

Zolang je de speciale oplaadkabel niet vergeet, kun je de MH11 overal opladen!

Het opladen gaat via een speciaal kabeltje met een magneetje. Handig om hem snel te bevestigen. Het nadeel is echter wel dat je hem alleen met dit snoertje kunt opladen en dus niet met een universele micro-usb bijvoorbeeld. Vergeet het kabeltje niet! 😉

Speciale features

Ooit wel eens gehad dat je je hoofdlamp wilde gebruiken en hij leeg was? Ik heb al meerdere keren gehad dat mijn hoofdlamp was aangegaan in m’n tas en de batterij daardoor was leeggelopen. De MH11 hoofdlamp kun je ‘locken’ voor transport. Hierdoor kan hij niet per ongeluk aangaan, erg fijn!

De MH11 kun je ‘locken’ voor transport!

Wat je daarnaast gelijk in de praktijk gaat zien is dat deze hoofdlamp de lichtsterkte ook automatisch aanpast. Je zult zien dat wanneer je een voorwerp dichter bij de lamp houdt, het licht minder sterk wordt. Je kunt dit ook duidelijk in mijn video hierboven zien. Dit is de ‘Optisense Technology’. Hij past zich dus automatisch aan aan de situatie! In de video bovenaan dit artikel kun je deze feature ook terugzien.

Optisense past het licht automatisch aan naar de afstand van het object ervoor. Klik op de afbeelding om de video te bekijken!

Advanced Focus System (AFS)

Een andere eigenschap die de MH11 uniek maakt is het gepatenteerde Advanced Focus System (AFS) van Ledlenser. Dit systeem maakt de hoofdlamp echt uniek! Dit systeem combineert de krachten van lenzen en reflectoren en brengt ze samen in een unieke reflector-lens. Zo heb je cirkelvormig, breed licht voor dichtbij en scherp, gefocust licht voor veraf. Meer uitleg over dit systeem? Check dan de onderstaande video!

Echte outdoorlamp

Ledlenser maakt deze hoofdlampen natuurlijk vooral voor de échte outdoor experts. Ik weet niet of wij als karpervissers onszelf hiertoe mogen rekenen, maar mocht je in de problemen komen… deze hoofdlamp kan een SOS signaal uitzenden! 

De MH11 kan zelfs een SOS signaal uitzenden!

De lamp is trouwens IPX4 gecertificeerd. Dit betekent dat deze spatwaterdicht is vanuit alle hoeken. Niet mee gaan zwemmen dus, maar hij is meer dan genoeg waterdicht voor ons langs de waterkant 😉

Perfect voor langs de waterkant!

Al met al een zeer uitgebreide hoofdlamp waar de gadget freaks wel warm van worden. Ik ben zelf ook zo’n freak, dus wellicht kijk ik er met andere ogen naar, maar ik vind het een pareltje!

Mark Hofman


Meer weten over de producten van Ledlenser? Check dan hier de verschillende infokanalen: Website, Facebook, Instagram en YouTube.

De Ledlenser producten zijn te verkrijgen bij:

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl