ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest – Ledlenser MH8 Camo – Pim Grootnibbelink

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest – Ledlenser MH8 Camo – Pim Grootnibbelink

Nadat Mark Hofman de Ledlenser MH8 aan het begin van het jaar al introduceerde in een video, ging Pim Grootnibbelink daarna met de lamp aan de haal voor een uitgebreide fieldtest. Na flink wat nachten vissen is het tijd voor het eindoordeel!

Zal de MH8 de praktijktest doorstaan? Lees snel verder!

Pim vertelt: De lampen van Ledlenser zijn voor mijn gevoel flink populair geworden in het afgelopen jaar. De eisen van de moderne karpervisser worden steeds hoger en daarmee zijn veel bestaande (hoofd)lampen niet meer voldoende. Ook ikzelf ondervond nog al eens problemen met mijn hoofdlamp, die op drie losse AA batterijen werkte. De batterijen gingen vrij snel leeg, de lichtbundel werd al snel minder fel en soms liet de lamp me helemaal in de steek als de batterijen ineens op waren. Tijd voor iets anders!

Tijd voor iets nieuws!

Nadat Mark me had vertelt over zijn positieve ervaringen met de Ledlenser MH11 wilde ik de MH8 die op kantoor was binnengekomen maar al te graag in de praktijk testen, en dat is gelukt! Lees hieronder mijn bevindingen over dit compacte hoofdlampje.

Na Mark’s positieve ervaringen wilde ik maar al te graag met een Ledlenser aan de slag!

Eerste indruk

Het eerste dat opvalt aan de Ledlenser is de hoofdband, die in een camo kleur is uitgevoerd. Deze MH8 is speciaal voor de karpervisser ontwikkeld en daarbij mag een onopvallende camo kleur natuurlijk niet ontbreken šŸ˜‰

Verder viel mij op dat bij de MH8 zowel de batterijen als de lamp zelf aan de voorkant van de hoofdband zitten. Bij mijn vorige lamp was dit anders: toen zaten de batterijen in een losse case aan de achterkant van de hoofdlamp. Persoonlijk vond ik dat niet heel vervelend, mede omdat het gewicht daardoor goed verdeeld was.

Dankzij de verstelbare draagband zit de MH8 comfortabel op je hoofd.

Ik was in eerste instantie bang dat de MH8 wat ‘zwaar’ zou zijn aan de voorkant, maar na een aantal maanden gebruik kan ik concluderen dat dit geen probleem is. De lamp weegt namelijk slechts 139 gram (in tegenstelling tot de 195 gram van mijn vorige hoofdlamp). Doordat de hoofdlamp niet alleen rondom je hoofd zit, maar er ook nog een extra band over de bovenkant van je hoofd loopt, is het draagcomfort zeer goed te noemen. Ik vond ik deze extra band juist wel prettig zitten, maar eventueel kun je deze bovenste band er ook afhalen en hou je dus alleen de band rondom je hoofd over. Net wat jij prettig vind om te dragen!

De draagband van de MH8 zit zeer comfortabel en is eenvoudig te verstellen.

Oplaadbare accu

EĆ©n van de belangrijkste eigenschappen van de Ledlenser MH8 vind ik dat de lamp een oplaadbare accu heeft. In het verleden heb ik hoofdlampen met losse batterijen gehad, maar daarbij had ik altijd het idee dat ze al snel minder fel werden en de batterijen niet lang mee gingen. De accu in de Ledlenser daarentegen gaat tot wel 60 (!) uur mee in de minst felle stand, of 7 uur in de felste stand. Ook relaxt: mocht je accu leeg raken, dan kun je er ook twee AA batterijen in stoppen. De MH8 werkt dus zowel met accu als met losse batterijen (de zogeheten ‘Dual Power Source’).

De MH8 wordt standaard geleverd met een oplaadbare accu.

Ik gebruikte de lamp vaak een nachtje of 4 Ć  5 voordat ik ‘m weer oplaadde, en mij heeft ‘ie nooit in de steek gelaten. Ook opmerkelijk: ik kon geen verschil in de felheid van de lamp merken, ook niet na 4 of 5 nachten. Een groot pluspunt ten opzichte van mijn vorige hoofdlamp!

De felheid van de lamp neemt niet af als de accu leeg begint te raken.

Wil je de lamp opladen, dan kan dat via een kabeltje met een magneet, die aan de zijkant van de lamp vastklikt. Je hoeft de accu er dus niet uit te halen! Enige nadeel: je hebt wel dit specifieke Ledlenser kabeltje nodig om de lamp te kunnen opladen. Een standaard USB of USB-C kabeltje (die je vaak toch al bij je hebt) zou wellicht handiger geweest zijn, maar dit magneetje werkt ook erg prettig. Bovendien kun je ‘m opladen aan een losse powerbank, mocht je geen stroom bij de hand hebben. Overigens geeft de lamp zelf aan wanneer de batterij bijna leeg is šŸ˜‰

Aan de onderkant zit een magnetische aansluiting…
…waar je de laadkabel aan bevestigd.

Meerkleurige LEDs

De witte LED van de Ledlenser MH8 is in verschillende standen in te stellen. Als je de lamp inschakelt staat hij op de minst felle lichtstand (170 lumens). Vervolgens kun je door middel van de grote knop schakelen tussen de volgende standen: 400 lumens, 600 lumens en de knipperstand. Persoonlijk vind ik zo’n knipperstand niet veel waarde toevoegen, maar er is vast een nuttige toepassing voor te verzinnen. Als je de lamp langere tijd in een bepaalde stand gebruikt, dan kun je ‘m meteen uitschakelen door 1 keer op de knop te drukken en hoef je dus niet door alle standen heen te switchen.

Naast het felle witte licht in het midden vind je aan de zijkant een blauwe, groene en rode LED.

Naast de witte LED zit er ook rood, groen en blauw licht op. Het kostte me even wat tijd voordat ik doorhad hoe ik dit licht aankreeg, maar na wat prutswerk had ik het voor elkaar: je houdt de grote knop een paar seconden ingedrukt en dan schakel je over naar de kleurenleds. Door op de grote knop te drukken kun je nu schakelen tussen het rode, groene en blauwe licht. De lamp blijft schakelen tussen deze drie opties, ook wanneer je de lamp helemaal uit zet en vervolgens weer aanklikt. Je moet de lamp dan eerst inhouden om terug te gaan naar het witte licht.

Stel dat je sneaky tussen het riet zit te vissen, dan wil je geen opvallende witte straal gebruiken.

Ik moest hier zelf even aan wennen, maar als je het eenmaal door hebt kan het juist in je voordeel werken. Stel dat je sneaky tussen het riet zit te vissen, dan wil je niet dat je hoofdlamp een opvallende witte straal geeft en heb je juist baad bij de rode kleur. Het is dus zeer praktisch dat je de lamp in deze modus kunt laten staan en dat hij niet eerst weer wit wordt als je ‘m inschakelt.

De

Andere features

In dit artikel worden alle features van de MH8 Camo tot in detail besproken en toegelicht. Denk daarbij aan transport lock (zodat je lamp niet aangaat in je tas), lage batterij waarschuwing, kantelbare kop, advanced focus systeem en een waterdichtheid van IP-54. Allemaal eigenschappen die deze lamp onderscheiden van de concurrentie!

Het Advanced Focus Systeem onderscheidt deze lamp van de concurrentie!

Zelf was ik vooral te spreken van het advanced focus systeem. Waar mijn vorige lamp nog al eens van die zwarte vlekken in het licht had, is dat bij de Ledlenser MH8 verleden tijd. Door dit gepatenteerde systeem is je lichtbundel een stuk helderder en volledig vrij van zwarte vlekken. Voor een betere uitleg kun je het onderstaande filmpje bekijken:

In de praktijk

Zoals ik al zei moest ik even wennen aan de bediening van de MH8, maar na een paar sessies had ik het goed onder de knie. Het is eigenlijk niet eens zo ingewikkeld šŸ˜‰

Als ik de MH8 Camo vergelijk met de hoofdlampen die ik hiervoor heb gehad is het een serieuze upgrade. Aan alles is af te zien dat Ledlenser een expert op het gebied van licht is en niet even een lampje heeft ontwikkeld ‘voor erbij’. De lichtbundel is serieus fel, wat bijvoorbeeld bij het inwerpen op kleinere wateren enorm handig kan zijn. Door de verstelring kun je de bundel in no-time van heel breed naar heel smal verstellen, wat de lamp enorm veelzijdig maakt. Daarnaast zijn de rode, groene en blauwe kleuren een mooie bonus!

De MH8 heeft diverse verstelopties waardoor je ‘m kunt aanpassen voor jouw visserij.

De accu die in de hoofdlamp zit is niet te zwaar en gaat zeer lang mee. Je kunt de accu bovendien volledig opladen in 4.5 uur en mocht je toch met een lege accu komen te zitten, dan kun je altijd een paar AA batterijen in de hoofdlamp schuiven. Ook met het draagcomfort zit het wel goed, mede dankzij de extra band over de bovenkant van je hoofd.

Deze hoofdlamp laad je eenvoudig op met een powerbank!

Balans opmaken

Al met al kan ik de volgende pro’s en con’s concluderen:

Pluspunten

 • De MH8 Camo zit comfortabel op je hoofd en is niet te zwaar
 • Oplaadbare accu gaat lang mee en zit snel weer vol
 • De lamp blijft goed fel, ook als de accu niet helemaal vol zit
 • Handige, magnetische oplaadkabel
 • Optie om gewone batterijen te gebruiken (Dual Power Source)
 • Batterijstatusindicator
 • Handige en snelle verstelring om de lichtbundel van groot naar klein te veranderen
 • Dankzij de Transport Lock gaat de lamp nooit zomaar in je tas aan
 • De lamp is kantelbaar tot 50Ā° zodat je het licht kunt laten schijnen waar jij wil
 • De hoofdlamp kun je loshalen van de band en als losse zaklamp gebruiken
 • De rode, groene en blauwe kleur maken de lamp enorm veelzijdig
Hou de knop op de bovenkant een aantal seconden in om de ā€˜Transport Lockā€™ te activeren.

Minpunten

 • Het is even puzzelen voordat je de bediening goed doorhebt
 • Voor het opladen ben je verplicht om het meegeleverde oplaadkabeltje met magneetsluiting te gebruiken, dus die moet je niet vergeten šŸ˜‰

Conclusie

Al met al denk ik dat dit de perfecte Ledlenser lamp is voor de karpervisser. Door de Camo uitvoering past hij natuurlijk al perfect tussen de rest van je gear, maar ook qua functionaliteiten bevat het precies wat je nodig hebt zonder dat er overdreven veel poespas op zit (die je toch niet gebruikt). De Ledlenser MH8 Camo heeft mij positief verrast qua lichtopbrengst en accu duur, zeker als ik ‘m vergelijk met de hoofdlampen die ik hiervoor heb gehad.

De lichtopbrengst van de MH8 is enorm groot! Foto: Robin Bulters

Deze lamp zal je niet snel in de steek laten, maar mocht er toch iets mis mee zijn dan kun je rekenen op de jarenlange garantie van Ledlenser. Standaard ontvang je al 5 jaar garantie op je MH8 hoofdlamp, maar na online registratie kun je deze zelfs verlengen tot maar liefst 7 jaar! Nog een teken dat dit niet zomaar een doorsnee lampje is, maar eentje waar je jarenlang plezier van kunt hebben.

Succes met jouw nachtvisserij!

Pim Grootnibbelink


Als je meer wil weten over de MH8 Camo kun je dit artikel nog eens teruglezen of de website van Ledlenser bezoeken.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl