ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: Nash Dwarf karperhengels

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest: Nash Dwarf karperhengels

Nash was met de Scope range een van de eerste fabrikanten van korte én telescopische hengels voor het vissen op karper. Na de Scopes brachten ze ook de goedkopere Dwarf versie, welke door KWO man Jesper Schothorst aan een fieldtest zijn onderworpen.


Introductie

Jesper vertelt: Toen ik in 2016 begonnen ben met het karpervissen was alles eigenlijk helemaal nieuw voor mij. Zelf had ik vroeger bijna nooit een karper gevangen, op enkele keren met de feederhengel na. Ik kan wel zeggen dat ik door mijn opleiding waar ik nu net van afgestudeerd ben (Sportvisserij en Waterbeheer in Zwolle) ben begonnen met het karpervissen. Zelf was ik al roofvisser, maar fanatiek wil ik mezelf niet noemen. Totdat ik ben aangestoken met het karpervirus en ik denk dat ik niet de enige ben als ik zeg: “als je het virus eenmaal hebt, laat het je niet meer los”.

Tijdens mijn stage in het eerste leerjaar van die opleiding liep ik stage bij een lokale hengelsportwinkel. Toen de stage erop zat kreeg ik als bedankje de keuze om twee hengels uit te kiezen. Toen koos ik voor 10ft hengels, welke voor mijn gevoel al enorm compact waren vergeleken met de 12ft hengels van mijn viskameraden. Als ik daar nu bij nadenk, dan kan ik er bijna om lachen. De Nash Dwarf range spant wat dat betreft de kroon met de compacte transportlengte. Zo heb ik in deze review de 9ft en één 6ft hengel getest.

P.S. ik heb in mijn tweede leerjaar stagegelopen bij KWO, dat kan ik in 3 woorden omschrijven: “beste stage ever”. De kansen die je er krijgt en het gehele KWO-team, een groot gezellig bedrijf. Het is een dikke aanrader!

Deze pareltjes mocht ik eens aan de tand gaan voelen

Nash Dwarf hengels nader bekeken

De eerste indruk

Toen Michiel mij de hengels overhandigde viel mij direct iets op. De transportbuis waarin de hengels zaten was klein. De gedachte van: “hoe kunnen hier 9ft hengels in zitten” ging in een split second door mijn hoofd. Maar daarna weet je wel hoe dat kan, je moet namelijk als karpervisser redelijk onder een steen hebben geleefd als je nog nooit van Nash Dwarf hengels hebt gehoord, maar goed. Toen ik de hengels in mijn hand had voelde ze erg licht en eigenlijk wat goedkoop aan. Maar dit is wat dat betreft redelijk logisch, aangezien je voor een 9ft 3,5lb slechts 89,99 euro betaalt. Wat mij verder opviel was de mooie mat zwarte kleur met de rode letters “Dwarf” erop. De eerste keer dat ik deze hengel vastpakte voelde wat onwennig. Een telescopische hengel blijft toch een bijzonder iets, maar het is zeker enorm praktisch. Wat ik misschien nog wel mooier vond dan de compacte 9ft hengels was de 6ft hengel. Deze hengel is echt ideaal voor het struinend vissen, of voor plekken waar je moeilijk met lange hengels bij kunt. De 6ft hengel ligt nu zelfs standaard in mijn auto, mocht ik een leuk watertje tegenkomen onderweg, dan kan ik altijd nog een hengel uitgooien.

Het verschil: links een foedraal met Dwarf 9ft hengels en rechts mijn oude, niet telescopische 10ft stokken.

10ft hengels onder het stof

Ook aan de waterkant was het nog even wennen met de hengels. De telescopische werking werkt namelijk heel erg tegen je gevoel in. “Voorzichtig de telescopische deel uitschuiven, gooi ik niet te hard met de hengel?” Maar uiteindelijk gaat het perfect. Sterker nog, ik laat nu altijd mijn 10ft hengels thuis. Dit doe ik ook omdat de 9ft hengels gewoon veel compacter zijn. Dit komt door de telescopische werking van de 9ft. Tussen 9ft en 10 ft zit normaal gesproken maar 25cm verschil, maar door de telescopische werking van de Nash Dwarf hengels komt hier nog eens 20cm bij, waardoor je op een totaal van 45cm zit. Het foedraal is dus 45cm kleiner. Nu hoor ik jullie denken, “45 cm, dat stelt niks voor”. En voor de mensen die een Volkswagen Transporter, of een andere bestelbus gebruiken voor het vissen zou het ook inderdaad niet veel uitmaken. Maar in mijn kleine Opel Corsa kan ik de hengel nu perfect langs mijn achterbank leggen, waardoor ik veel ruimte bespaar. Ook in een dakkoffer kan het veel schelen, mijn 10ft hengels paste namelijk niet in onze dakkoffer, maar mijn 9ft hengels wel, waardoor ik weer meer ruimte over houd in de kofferbak.

Tijdens de testfase heb ik de hengels regelmatig krom getrokken!

Spinhengel gevoel

Bij de review hoort ook een blik op de 6ft variant. Het voelt bijzonder raar om met deze kleine hengel je loodsysteem met onderlijn ergens neer te leggen. Ik krijg een beetje een ‘spinhengelgevoel’ van de 6ft variant. Ik gebruik de 6ft eigenlijk meer als een bonushengel, de hengel ligt namelijk altijd in mijn auto, samen met wat endtackle, een compacte onthaakmat en een schepnet. Dit zorgt ervoor dat ik overal nog een hengeltje uit kan gooien als ik dat wil, want vaak, als je geen hengels bij je hebt, kom je karpers tegen.

Dit zorgt ervoor dat ik overal nog een hengeltje uit kan gooien als ik dat wil, want vaak, als je geen hengels bij je hebt, kom je karpers tegen.

Denk bij het vissen met een 6ft hengel wel een beetje logisch na, een bigpit molen onder deze hengel zou natuurlijk wel kunnen, maar is totaal niet nodig. Ik heb zelf een klein spinmolentje onder de hengel hangen.

Net zoals voor de 9ft hengels zijn er voor de 6ft hengels ook foedralen beschikbaar. Nash heeft deze foedralen vernieuwd, waardoor ze een veel mooiere kleur hebben (olijfgroen) en mooier afgewerkt zijn dan het vorige model foedraal. Zo heeft Nash voor de 9ft een double skin foedraal. In deze foedraal heb je nog de mogelijkheid om een Dwarf schepnet te plaatsen, een kleine rodpod en nog wat kleine opbergvakjes. Ideaal om een dagje mee op pad te gaan dus!

De 6ft 1lb struinhengel, werkt perfect!

Verschillende types

Nash heeft zeker niet stilgezeten met het produceren van de type Dwarf hengels. Zo hebben ze ervoor gezorgd dat er voor elke type visserij wel een Dwarf hengel beschikbaar is. Ik heb de verschillende type hengels even voor jullie op een rijtje gezet:

  • Dwarf Abbreviated 6ft: 1lb, 2lb, 3lb
  • Dwarf Abbreviated 9ft: 2,75lb, 3lb, 3,5lb, 4,5lb
  • Dwarf Abbreviated 10ft: 2,75lb, 3lb, 3,5lb, 4,5lb

Mijn favoriete type is de 9ft met 3,5lb als testcurve.

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs-kwaliteitverhouding van deze hengels vind ik zelf zeer goed. De Dwarf is niet de duurste, ook niet de goedkoopste telescopische hengel op de markt, maar het is een mooie middenmoter. Ik merk zelf dat je voornamelijk veel dingen hoort over de Nash Scope, de broer van de Dwarf. Maar de Nash Scope range is vrij prijzig. Je betaalt voor een Dwarf hengel van 9ft 3.5lb €89,99. Terwijl je voor een Nash Scope van 9ft 3,5lb € 199,- moet neertellen. Als je dan drie hengels wilt kopen, ben je in totaal € 330,- duurder uit met een Scope hengel dan met een Dwarf hengel. Uiteraard lever je wat kwaliteit hiervoor in, kwaliteit komt namelijk altijd met een prijs, maar ik heb goed met de Dwarf hengels kunnen vissen en plezier gehad tijdens het drillen zonder ook maar één moment van twijfel over de hengel, en dat is uiteindelijk het belangrijkst.

Plus- en minpunten

Pluspunten

  • Extreem compact mee te nemen (vooral de 6ft)
  • Mooie matzwarte kleur en rood afgewerkte letters
  • 9ft hengel prima in combinatie met bigpit molens
  • Mooie foedralen beschikbaar (niet standaard meegeleverd)

Minpunten

  • Voelt wat goedkoop aan
  • Telescopische gedeelte krast snel als hier zand of modder in komt

Eindconclusie

Uiteindelijk vis ik nu dus nog steeds bijna altijd met mijn 9ft Dwarf hengels. Vooral op wateren waar je veel met de boot moet doen is deze 9ft hengel echt ideaal. Geen geklungel meer met het scheppen van de vis, perfect. De 9ft Dwarf is ideaal voor mensen met een niet te groot budget, en die toch compact willen vissen. Er zijn natuurlijk meerdere hengelmerken met compacte hengels, maar mocht je zelf opzoek gaan naar een nieuw setje telescopische hengels, dan zou ik zeker eens gaan kijken naar de Nash Dwarf range, voor iedereen is er namelijk wel een type dat bij zijn/haar visserij past.

Jesper Schothorst A.K.A. Nielson


Wil je meer weten over de hengels van Nash? Check dan de website en vergeet ook niet om de Facebookpagina te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl