ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: Shimano TX2 Floater als wapen in mijn struinaanpak – Jordy op ’t Hof

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest: Shimano TX2 Floater als wapen in mijn struinaanpak – Jordy op ’t Hof

Het struinend vissen wordt alsmaar populairder onder karpervissers. Een goede hengel is een MUST bij dit type visserij, en daar speelt Shimano met de TX2 Floater handig op in! In deze Fieldtest deelt Jordy op ’t Hof zijn bevindingen van deze struinhengel.

De TX2 Floater is een struinhengel ten top!

Jordy aan het woord: Ik blijf het zeggen: het leuke aan werken voor KWO is dat ik bepaalde materialen eens heerlijk aan een 100% onafhankelijke fieldtest kan onderwerpen. En inmiddels zal het wel bekend zijn: ik neem geen blad voor de mond! Goed is goed, beter zal worden benoemd, en slecht? Tsja, meestal durft Jos dit niet aan mij mee te geven!

Als je iets aan Jordy meegeeft, dan weet je dat het ook écht wordt getest!

En oke, ik geef het toe: eigenlijk zou je een fieldtest voor zo’n hengel aan de start van een nieuw struinseizoen moeten publiceren. Toch kan de hengel ook nu, in de maand september, prima onder jullie aandacht gebracht worden. Waarom? Dat ga ik je straks vertellen!

Ik neem geen blad voor de mond!

Wat maakt iets een goede hengel

Waar je vroeger behoorlijk moest zoeken naar een beetje hengel om mee te kunnen gaan struinen, is er tegenwoordig haast geen merk meer die ze niet in het assortiment heeft opgenomen. De één kan overduidelijk beter zijn dan de ander, maar wanneer is iets nu eigenlijk écht significant beter? Ook een vraag die voor een review best van belang is, toch? Is het dan de prijs of het uiterlijk die dit bepaalt, de gebruikte materialen of is beter eigenlijk net zo goed afhankelijk van hoe je de hengel gaat gebruiken?

Wat maakt nu eigenlijk een goede struinhengel?

Denk daar maar eens over na als je na het lezen van deze review besluit een nieuwe hengel te gaan aanschaffen. Daarbij maakt het niet uit of dit nu een pen-, stalk- of afstand hengel betreft!

Bijna ieder merk heeft wel een struinhengel in haar assortiment zitten!

Een voorbeeld

Ik gebruik in mijn ??struinaanpak’ diverse hengels van 8 tot 13 ft. Ik heb ze van super goedkoop (28 euro) tot behoorlijk duur (500 euro per hengel). Doordat ik veel verkas, hengels in m’n hand zonder foedraal meesleep, los in de auto mik en ermee onder bomen en tussen struiken door loop, is de volgende vraag reëel: is die dure hengel, met die mooie dunne, maar kwetsbare geleide ogen dan echt zoveel beter, of juist helemaal niet? Lees deze review en trek je eigen conclusie!

De TX2 Floater heeft fraaie, dunne geleide ogen.

Oh ja, had ik al gezegd dat deze Shimano TX2 zeer interessant geprijsd is en het met de kwaliteit, het uiterlijk en de drileigenschappen ook echt wel goed zit? Hieronder vertel ik je er meer over!

Jordy is zeer tevreden met zijn TX2 Floater!

Uiterlijk

Zoals ik hierboven al even aangaf is het uiterlijk van de hengel dus goed. In eerdere reviews heb ik al eens gezegd dat ik bij de toepassing van struinhengels moeite had met de glanzende afwerking van een blank. Het merk waarvan die hengel was en waarmee ik toen een KWO Fieldtest verzorgde heeft naar deze feedback geluisterd.

Shimano doet het op het gebied van uiterlijk meteen goed!

Een privé bericht ter bevestiging volgde en de nieuwe hengels uit die range zouden allemaal mat gaan worden. Inmiddels heb ik er daar twee exemplaren van gekocht, die ik echt heel veel heb gebruikt dit jaar. Shimano doet het op het gebied van de matte finish meteen goed en heeft de TX2 Floater over bijna de gehele lengte een matte uitstraling gegeven.

De TX2 Floater heeft een prachtige matte finish.

Het kurk van de handgreep is van prima kwaliteit en de ogen zijn relatief klein en slank. Met slechts één oog op het onderste deel van de hengel en zes slanke, iets schuin naar voren gepositioneerde, dubbelpotige SiC-ogen op het top deel behoud de hengel zijn opvallend lichte gewicht en buigzaamheid zonder kraken.

De dubbelpotige SiC-ogen geven de hengel een slanke look.

Als ik toch ergens iets van moet vinden dan ben ik van mening dat het anti-twist top oog net iets te robuust aandoet ten opzichte van de andere ogen. Ook vond ik de afwerking van de wikkeling op dit topoog wat slordig. Maar goed, dit was op mijn gebruikte model. Van alle vergelijkbare 12 ft. struinhengels heeft de Shimano TX2 floater veruit het dunste top deel.

De Shimano Floater (onderste hengel) heeft overduidelijk het dunste topdeel.

Dit zegt overigens niets over de breekbaarheid daarvan, laat ik daarover duidelijk zijn. Deze hengel kun je werkelijk waar prachtig kromtrekken! Tijdens mijn fieldtest ving ik er vissen op van een paar pond tot begin 30 pond, en alle vissen gaven een prachtige sport op de parabolische top!

Een heerlijk parabolische top: check!

Details

De door Shimano gebruikte Fuji DPS reelhouder is redelijk standaard te noemen. Ik heb een struinhengel uit dezelfde prijscategorie, maar die heeft wel een mooiere reelhouder. Shimano maakt dit verschil echter weer goed door met de hengel op andere punten beter te scoren. Met name de drileigenschappen en souplesse van de hengel zijn echt heerlijk en in mijn optiek ook een detail.

Op een aantal plekken heeft Shimano subtiel het logo toegevoegd.

Je ziet het wellicht niet, maar het bepaalt wel in grote mate de beleving die je hebt tijdens het drillen van een vis. En heel eerlijk: daar gaat het toch ook wel een beetje om! Die beleving en dat gevoel van die staartslag en hoe dit wordt doorgegeven aan jou als visser. Of wat te denken van het zien krullen van de top, net zo diep tot deze loodrecht op het wateroppervlak staat en je jouw net onder dat beschubde lijf kunt steken!

Onderaan de blank zit een mooi klein oogje waar je je haak kunt borgen. Super handig!

In de praktijk

Ik heb denk ik nooit onder stoelen of banken geschoven dat ik groot voorstander ben van korte hengels tijdens het struinen. Toch heeft elke goede struiner heeft ook een lange hengel bij zich, voor situaties die zich beter laten bevissen met een 12 ft. of in dit geval 3.66 meter lange hengel. Als voorbeeld: ik vis soms ook met een losse broodkorst of controller op afstand, of ik probeer door de lengte van de hengel mijn broodkorst zeer strak in het riet te werpen aan de overkant van een sloot. Deze laat ik dan vervolgens centimeter voor centimeter zakken, zodat de korst ongekend strak in de kant drijft.

Elke goede struiner heeft ook een lange hengel bij zich.

Ja, juist daar waar niet alleen de vis zwemt maar ze vaak ook nog eens een stuk beter durven te azen. Centimeters maken soms echt het verschil! Niet alleen in waar we de karpers kunnen vangen, maar ook in lengte van de hengel. Met een 9 ft. of 10 ft. is het mij door de stijfheid en gemis aan lengte zelden gelukt het aas net zo goed te positioneren als met een 12 ft. Sterker nog, vaak ging dit mis en verjaagde ik de vis in kwestie.

Enkele centimeters kunnen het verschil maken!

Drileigenschappen

Ik geef toe dat ik deze hengel wat laat in het seizoen heb ontvangen, dus tientallen vissen heb ik er niet mee gevangen. Ondanks dat kan ik je op basis van mijn ervaring en vangsten wel verklappen dat de drileigenschappen van de XT2 float gewoonweg heerlijk zijn! Met de TX2 floater krijg je zonder meer een hengel die prachtig krult en waarmee je toch nog voldoende sturing kunt geven aan de vis. Verwacht geen hengel waarmee je een dikke bak kunt blokken naast een lelieveld of wierbed, maar in alle andere gevallen staat de hengel zijn mannetje.

Drillen is volgens Jordy een waar genot op deze hengel!

Wanneer er in jouw aanpak niet direct sprake is van zware omstandigheden, dan heb je met deze Shimano wel een supermooie allround hengel waarmee je niet alleen alle sloten en plassen kunt gaan afstruinen aan het oppervlak, maar ook nog eens met een pen aan de gang kunt gaan. Kortom: een win-win situatie!

Met de TX2 Floater haal je een supermooie allround hengel in huis!

Prijs en verkrijgbaarheid

De Shimano TX2 2lb floater heeft de uitstraling, afwerking en kracht van een hele dure karperhengel, maar komt met een prijs van een zeer betaalbare exemplaar. Voor een prijs van gemiddeld zo’n 90 tot 100 euro is de XT2 floater verkrijgbaar.

De afwerking van de TX2…
…is zoals we van Shimano gewend zijn!

Wat mij met een kort online onderzoekje wel is opgevallen, is dat de hengel in Engeland prima vindbaar en verkrijgbaar is, maar er hier in Nederland maar weinig (online) shops zijn die de hengel aanbieden. Zonde, maar weet dat iedere retailer die tevens Shimano dealer is de hengel voor jou kan bestellen! Gebruik je dan ook nog eens je KWO-korting, ben je helemaal voordelig uit.

Iedere retailer die tevens Shimano dealer is kan de hengel voor jou bestellen!

Conclusie

Ik ben zeer tevreden met de hengel en ik weet zeker dat deze hengel mij ook volgend jaar de nodige vissen gaat opleveren. De prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed en eigenlijk neig ik ernaar om te zeggen dat de TX2 allesbehalve onderdoet voor door mij gebruikte modellen die een stuk hoger geprijsd zijn.

De TX2 Floater doet niet onder voor hoger geprijsde modellen!

Ondanks dat voor veel karpervissers het zogenaamde ‘struinseizoen’ zo langzamerhand wel een beetje op zijn beloop is, raad ik je aan om niet te wachten tot volgend seizoen als je van plan was jouw uitrusting up te daten of er een struinhengel aan toe te voegen. Wacht niet tot de dag dat de vissen weer aan het oppervlak liggen, maar zorg ervoor dat je jouw struinhengel alvast hebt gescoord! En vergeet niet: deze 3.66 lange 2lb floater is door zijn souplesse ook nog eens meer dan prima het gehele jaar door te gebruiken als penhengel.

Ben je op zoek naar een struinhengel die je het hele jaar door kunt gebruiken? Kijk dan eens naar deze hengel!

Pluspunten

  • Prijs/kwaliteit
  • Matte afwerking van de blank
  • De hengels is zeer licht in gewicht
  • Drileigenschappen perfect
  • Zacht aas als brood en brokjes prima zonder controller te werpen

Minpunten

  • Geen hengel om een vis goed te kunnen blokkeren
  • Beperkte (online) verkrijgbaarheid
Al met al is Jordy zeer tevreden over de Shimano TX2 Floater!

Al met al scoort de Shimano TX2 Floater dus een hele dikke voldoende!

Tot de volgende review!

Jordy op ’t Hof


Meer weten over de TX2 range van Shimano? Bezoek dan de website van Shimano! Wat de beschikbaarheid betreft: zoals Jordy al zei kan iedere Shimano dealer de hengel bestellen, of je kijkt zelf naar de beschikbaarheid in Engeland, bijvoorbeeld bij Angling Direct.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl