ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest – Solar SP C-tech sleeping bag

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest – Solar SP C-tech sleeping bag

Je kent het wel; een slaapzak die niet lekker past of simpelweg te koud is… Te lang, te smal, koude tenen of het voeteneinde hangt op de grond. Kortom: ELLENDE! Maak het jezelf niet moeilijker (en kouder) dan nodig is. Een goede slaapzak is zeker met het aankomende koude weer een must en dat snapt onze Philip ook! Hij kreeg de mogelijkheid om de SP C-tech Sleeping Bag van Solar uit te testen en zijn oordeel lees je hieronder:


Philip aan het woord: Een aantal maanden geleden kreeg ik de kans om tegen een gunstige prijs een nieuwe Solar Bedchair over te nemen. Een nieuwe Auping om op te liggen, maar wat gaan we nu doen met de huidige slaapzak die ook wel zijn beste tijd gehad heeft? Solar stretcher -> Solar slaapzak, het leek de logische optie en de keuze was eigenlijk al snel gemaakt.

Liefde op het eerste gezicht.

Solar stretcher -> Solar slaapzak, het leek de logische optie en de keuze was eigenlijk al snel gemaakt.

Ik had niet verwacht deze opeens nieuw in doos aan te treffen op het KWO kantoor! Ik betrapte mezelf erop dat ik al iets te lang kwijlend naar de doos stond te loeren. Jos knikte gelukkig instemmend en nog voordat hij iets kon zeggen lag de Solar SP C-tech Sleeping Bag in mijn auto.  😉

De SP C-tech Sleeping Bag van dichtbij

Wat mij als eerste opviel aan deze 5 seizoenen was het  minimale gewicht. Het Rip-Stop materiaal met een katoenen vulling is vele malen lichter dan de fleece slaapzak die ik hiervoor had. Daarnaast is de slaapzak van alle gemakken voorzien. Een Peach Skin deken bovenop die je eenvoudig kunt verwijderen om te voorkomen dat het de Solar SP C-tech Sauna wordt.

Op meerdere punten zit de fleece/peach skin deken vast aan de Rip Stop slaapzak.

Door middel van een soort houtje touwtje knopen haal je deze laag in een mum van tijd los. Nachten boven de 20 graden heb ik helaas niet meer mogen meemaken met de slaapzak, maar ik denk dat enkel de Peach Skin toplaag met fleece binnenkant dan voldoende is als deken.

Die slaapzak gaat echt nergens heen!

Zowel bij het hoofdeinde als bij het voeteneinde zit een hoes die je over de stretcher kunt schuiven om de zak te fixeren. Halverwege vind je een spanband die je om de stretcher heen kunt klikken, de slaapzak gaat dus nergens heen hoe wild jij ook uit je stretcher stormt bij een aanbeet. De zogenaamde Crash ritsen werken prima en gaan zeer soepel open! Langs de buitenrand van de voering zitten een soort ‘luchtkamers’ lijkt het wel. Let erop dat je deze tijdens het dichtritsen wel even binnenboord houdt!

Dicht ritsen vergt het nodige ontwijkwerk, maar als je het eenmaal door hebt is het een piece of cake.

Wat ook opvalt zijn de brede ‘rokken’ langs de ritsen om koude wind buiten te houden. Langs de rits zelf zit een rok, maar de losse Peach Skin laag bovenop de slaapzak heeft ook een extra brede rok, ik heb zelfs met de ritsen open nog geen zuchtje wind door de slaapzak voelen komen. De rokken werken perfect tegen de warmte maar maken het dichtritsen soms wel wat bewerkelijk.

Geen rollade

Wat fijn is aan de band onder de slaapzak, is dat deze niet aan de ‘randen’ van de slaapzak bevestigd zit, maar lager naar de onderkant toe. Dit is om te voorkomen dat de zijkanten van de slaapzak naar beneden worden getrokken bij het aanspannen. Niemand wil graag als een rollade slapen denk ik.

Slim van Solar! De band zit aan de onderzijde vast en niet aan de rand van de slaapzak.

Of de band voelbaar is tijdens het liggen durf ik niet te zeggen. Bij zowel de Solar Bedchair als de C-tech Bedchair zit het doek in het middelste gedeelte bevestigd in het frame en niet met elastiek, doorzakken doet het dus absoluut niet dus je voelt niets van de band. Hoe dit voor andere stretchers in de praktijk zal zijn durf ik niet te zeggen, maar gezien de lage positie zul je hem op een andere stretcher denk ik niet voelen.

De rits loopt over 75% van de lengte. Zo blijft je voeteneinde zelfs in haastige situaties warm.

Pasvorm

Over de pasvorm ben ik zeer tevreden, alles sluit superstrak aan op mijn stretcher! Het materiaal is soepel en zacht en daarom verkijk je je snel op de slaapzak. Tegen mijn verwachting in kan ik probleemloos mijn knieën omhoog doen zonder dat er veel spanning op de zak komt, zelfs al heb je schoenmaat 46 hoef je niet bang te zijn dat er niet genoeg ruimte is om met je tenen recht omhoog te slapen. De slaapzak is geschikt voor elke stretcher met de normale breedte maat en een lengte tot 200 centimeter. Ga je voor een stretcher die breder of langer is zou ik de maat eerst eens goed testen in de winkel, dat kan namelijk erg krap worden.

De rok is hier duidelijk zichtbaar, deze houdt alle koude wind buiten!

Voor/nadelen

Inmiddels heb ik ongeveer 25 nachten doorgebracht in de Solar SP C-tech Sleeping bag en ik ben ontzettend tevreden. Ik kijk uit naar de winter. Zelf heb ik het vrij snel warm, vandaar dat ik de slaapzak heb omgedoopt naar de C-tech Sauna. Wat een verschil met mijn vorige slaapzak! Ik verwacht dat ik het aankomende winter geen nacht te koud ga hebben en dat is natuurlijk wel #Bonusss!

Het zachte Rip Stop materiaal is even wennen als je Fleece gewend bent, maar nu wil ik niet meer anders.

Voordelen

  • Ontzettend licht
  • Compact
  • Zéér warm
  • Modulair, je kunt delen los knopen als het te warm wordt
  • Goede pasvorm

Nadelen

  • Ritsen vergt wat oefening
  • Hoezen onderzijde (voeteneinde/hoofdeinde) zijn kwetsbaar

Eindoordeel

Dit is DE slaapzak waarvoor ik zou kiezen als ik naar Alaska zou moeten verhuizen. Zoals ik al aangaf is de slaapzak modulair dus als het écht warm is pak je lekker de Peach Skin/Fleece deken die bovenop licht en laat je de rest thuis. Het ritsen vergt wat handigheid omdat je zowel de ‘rokken’ als de Rip Stop luchtkamer binnenboord moet houden, inmiddels ben ik daar goed in getraind en lukt dat probleemloos. Openritsen gaat perfect!

De meegeleverde zak is ruim genoeg! Zelf gebruik ik hem echter niet.

Het materiaal waarvan de bevestigingshoezen zijn gemaakt is wat aan de kwetsbare kant. De slaapzak gaat bij mij nooit terug de zak in maar blijft op de stretcher gemonteerd. De schuursporen zijn inmiddels wel een beetje zichtbaar. Is dit erg? Wat mij betreft niet, want het valt buiten het zicht en heeft verder geen effect op de stevigheid. Oftewel, met een adviesprijs verkoopprijs van rond de €160,- scoor jij een super zachte, zéér warme en bovendien héél lichte slaapzak. Ik blijf hem lekker naar volle tevredenheid gebruiken en kan de komende jaren weer vooruit!


Wil je meer weten over SP C-tech Sleeping Bag of over de andere producten van Solar? Check dan de website en vergeet ook niet om hun Facebookpage te liken en zo op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl