KWO Fieldtest – Sonik SKS Bedchair

Aan het einde van het voorjaar stond er opeens een grote doos van Sonik in de tuin. “Daar zal je nieuwe stretcher zijn, kun je eindelijk beneden slapen” grapte mijn vriendin en inderdaad: Sonik stuurde een SKS Bedchair om deze namens KWO eens aan een kritische test te onderwerpen.

Belangrijk: een goede nachtrust

Wellicht denken sommige mensen “die Pilaar, die vist nacht in, nacht uit” maar niets is (helaas) minder waar. De afgelopen twee jaar slaap ik slechts een nachtje of 20 tot 30 aan de waterkant. Omdat ik overdag vaak erg druk ben (ofwel met werk, óf met ‘druk zijn’) is een goede nachtrust voor mij een noodzaak.

De eerste indruk is goed.

Na jaren op een Nash stretcher te hebben geslapen is het nu tijd voor de Sonik SKS Bedchair!

Een goede stretcher (ik blijf bedchair een vreemd woord vinden) is dan ook één van de belangrijke items om een fatsoenlijke nachtrust te hebben. Ook een prettige (warme) slaapzak of ‘cover’ staat op mijn ‘must have’ lijstje. Na een jaar of 4 op de Nash stretcher geslapen te hebben zou ik nu voor het eerst op een andere stretcher slapen.

De eerste indruk

Het eerste wat me opvalt is het formaat. De Sonik SKS Bedchair is (ingeklapt) compacter dan mijn Nash stretcher. Doordat mijn oude bedchair nog draaiknoppen heeft staat het hoofdeinde altijd iets ‘naar buiten’. Daar heeft de SKS geen last van: dankzij het vernuftige scharniersysteem kun je de bedchair heel goed ‘dicht klappen’.

Sonik-SKS-bedchair-6

De SKS Bedchair heeft een fleece vulling als maar voor mij is dit niet dik genoeg: vandaar een extra kussen.

De SKS Bedchair heeft een geïntegreerd kussentje maar voor mij is die niet dik genoeg.

Bivvytafel, kussen en de mijn 'dekentje': geen probleem voor de SKS Bedchair.

Bivvytafel, kussen en de mijn ‘dekentje’: geen probleem om tussen de SKS Bedchair te proppen.

Zelfs met een slaapzak ertussen is de SKS Bedchair nog steeds erg compact. Een goede winst ten opzichte van mijn oude stretcher want daar had ik altijd én een slaapzak én een stretcher bij me als twee losse onderdelen van mijn uitrusting. Dankzij de clip van de SKS Bedchair kun je het zaakjes stevig en compact ‘vast snoeren’.

Sonik-SKS-bedchair-13

Stap 1: klap het voeteneinde in.

Stap 2: klap het hoofdeinde in.

Stap 2: klap het hoofdeinde in.

Stap 3: snoer alles stevig vast met de 'strap'.

Stap 3: snoer alles stevig vast.

De grootste verrassing kwam echter toen ik de SKS Bedchair ging opzetten: bij het hoofdeinde zag ik een extra beugel. Ik had geen vooronderzoek gedaan naar dit model maar wat blijkt: de SKS Bedchair heeft wél een in hoogte verstelbaar hoofdeinde! Dankzij de beugel kun je de het hoofdeinde in 3 verschillende posities zetten. Ik zal alvast verklappen dat dit (in mijn ogen) hét grootste pluspunt is ten opzichte van de overige op de markt verkrijgbare stretchers (waarbij de stelknoppen ontbreken).

Een vernuftige scharnierpunt, erg slim gedaan van Sonik.

Een slimme innovatie van Sonik: een beugel om de rugleuning/hoofdeinde in 3 standen rechtop te zetten.

Sonik-SKS-bedchair-9

Sonik-SKS-bedchair-8

Immers: vaak gebruik ik mijn stretcher ook als stoel bij het dagvissen. Dat zou met een vergelijkbaar model van een andere firma niet mogelijk zijn omdat die enkel ‘flat’ / uitgeklapt kunnen staan.

Andere features

Naast het verstelbare hoofdeinde is er nog iets wat mij wel aan staat: de SKS Bedchair is relatief smal: slechts 71 cm. Ik maak vrijwel altijd gebruik van een kleine brolly dus hoe compacter alles is hoe beter. Daarnaast ben ik ook niet al te groot en breed dus pas ik prima op de SKS Bedchair. Kijk, stel je naam is Wesley Smits dan is het een ander verhaal, dan kun je beter een Fox Flatliner van 94 cm breed aanschaffen  😉

Ik slaap het liefste onder een brolly of paraplu, een kleiner model stretcher is dan wel zo handig.

Ik slaap het liefste onder een brolly of paraplu, een kleiner model stretcher is dan wel zo handig.

Sonik-karper-michiel-pilaar

Ook tijdens dagsessies kan deze stretcher fungeren als stoel. Maar hopelijk sta je meer te drillen  😉

Buitenom een centimeter meer of minder is het belangrijkste van een stretcher natuurlijk of deze lekker ligt. De SKS Bedchair heeft geen ‘los matras’, wat mijn Nash stretcher wel had. Het materiaal is daarnaast ook harder dan ik gewend was. Echter: hierdoor geeft het wel goed steun tijdens het de slaapuren. Ik moest dus wel wennen aan de ‘ondergrond’ maar doordat de ondersteuning gewoon in orde is slaap ik er prima op!

Het fleece materiaal is heerlijk om op te liggen.

Het fleece materiaal is prima om op te liggen.

Het aluminium frame heeft 3 poten, is sterk en verbuigt niet als ik met mijn 80 kg op de rand ga staan. Verder weegt de SKS Bedchair niet zo veel, logisch ook omdat de breedte maar krap 70 cm is. Om precies te zijn komt het gewicht op 7,5 kg, één van de lichtste modellen op de markt en vergelijkbaar met het Trakker RLX6 Flat Bed die ook iets meer dan 7 kg weegt.

Prijs kwaliteit

De Sonik SKS bedchair heeft een adviesprijs van € 159,95 en hiermee zet Sonik ‘scherp’ in. De prijs kwaliteit verhouding is naar mijn ogen goed. Echter: als je gewend bent aan de topmodellen van Nash, Trakker of Fox dan zijn er een aantal zaken die bij de SKS Bedchair wat minder luxe zijn uitgevoerd: denk hierbij vooral aan de verstelbare modderpoten (6 stuks) en de rand van het matras die het frame af dekt: deze is wat dunner. Stel: je zit op de rand van de Bedchair dan zul je dit sneller voelen in je billetjes.

De modderpoten zijn relatief klein.

De modderpoten zijn relatief klein.

De rand van het matras is iets aan de dunne kant.

De rand van het matras is aan de dunne kant.

Maar nogmaals: de prijs van de ‘luxe’ modellen van de genoemde merken is ongeveer het dubbele dan die van de Sonik SKS Bedchair. Dus dan mag je ook wel verwachten dat er een verschil is qua uitvoering, comfort en luxe!


Overige informatie:

– Zeer sterke, comfortabele lichte 6 poot stretcher
– Aluminium/roestvrij stalen frame
– 3 verschillende rugleuning standen
– Elke poot is apart verstelbaar
– Comfortabel fleece
– Gemaakt van duurzaam 600D polyester
– Makkelijk op te bergen d.m.v. een strap
– Formaat: H30 cm, L 196 cm, B 71 cm
– Gewicht: 7,5 kg

Sonik-SKS-bedchair-16


Hopelijk heb je iets gehad aan mijn gebruikservaringen en kun je er uit filteren of de Sonik SKS Bedchair juist wel (of niet) bij jouw en je visserij past!

Sneak Peak

Vlak voordat deze KWO Fieldtest live zou gaan kwam er een mailtje binnen met een ‘sneak peak’ van Sonik. Komende winter worden namelijk de XTi Range op de markt gebracht. In deze range zijn 3 bedchairs opgenomen (naast o.a. ook enkele bivvies en een brolley) te weten een Compact, Standard en Wide versie. Deze bedden hebben een zeer dik matras voor nog meer comfort. Op Zwolle de primeur met maar liefst 3 modellen!

Op Carp Zwolle zullen deze extra grote bedden voor het eerst te bewonderen zijn.

Op Carp Zwolle zullen deze extra grote bedden voor het eerst te bewonderen zijn.

Voor meer informatie check je de Sonik website en de Facebookpagina:

Michiel Pilaar 

Bekijk ook