KWO Fieldtest: The Instant Project van Holland Baits

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest: The Instant Project van Holland Baits

In deze editie test Joachim Stelma de nieuwe range van Holland Baits, genaamd ‘The Instant Project’. Een boilie die volgens de makers een grote instant werking heeft. Of dat zo is, lezen jullie in deze review.


Joachim vertelt: Een boilie die ontwikkeld is speciaal om instant mee te vangen, dát klinkt als muziek in de oren. Wie heeft er nou zin om voor vele euro’s voor niets in het water te gooien, als er echt een instant werkend aas bestaat? Ok, ik snap ook wel dat we niet alleen voeren om überhaupt iets te vangen, soms moet er nou eenmaal voer te water om meer aanspraak te doen op de grotere vissen, om méér vis te vangen of enkel om het vertrouwen wat op te krikken. Maar dan nog, een boilie die instant de vissen op de kant brengt, dat willen we allemaal.

Bij instant aas denk ik altijd aan de tijd dat ik nog veel struinend te werk ging. Een zak brood en/of kattenbrokken en een hengel met schepnet, dat was het. Bizar hoe snel je de vissen op kattenbrokken aan het azen kreeg. Hetzelfde geldt voor maïs. Penhengel mee op de fiets en nog voordat je het tweede blikje maïs open trok lagen de eerste vissen al te azen. Het was in mijn ogen dan ook een gemis dat er (naar mijn weten) geen boilieboeren waren die een ‘Variantjes’ boilie of een blikmais boilie maakten.

Blikmais

Tot voor kort dus, want begin dit voorjaar bezorgde Holland Baits chef Michel Kunne een flinke berg boilies op het KWO hoofdkantoor. ‘Kunnen jullie deze testen? Ik heb hier heel veel vertrouwen in’, waren zijn veelbelovende woorden. ‘Oke ja geen probleem, maar wat is het? Tijd voor een bakkie?’

Zo’n anderhalf uur later was ik wel onder de indruk van de kennis van Michel. Kijk ik ben zelf absoluut geen aasgoeroe dus neem alles aan voor zoete koek, maar zelden heb ik iemand zo gepassioneerd over aas horen praten. Dat men bij Holland Baits kwaliteit produceert, daar twijfel ik eigenlijk niet aan. En ik heb er absoluut geen belang bij om dit te schrijven.

Dat men bij Holland Baits kwaliteit produceert, daar twijfel ik niet aan.

Enfin, we waren bij de maïsboilie. Ik was namelijk niet de enige die de instant werking van maïs kent. Dus ontwikkelde Michel een boilie op basis van blikmais. De Instant Project is tevens de vervanger voor de hennep boekweit variant uit het gamma van Holland Baits.

De basis van de Instant Project is een combinatie van de scopex liver en hennep boekweit…De scopex flavour is gecombineerd met drie verschillende fruit flavours waardoor deze boilie lekker zoet ruikt.  De gekiemde hennep en boekweit mix heeft gecrushte tijgernoten en veel gepureerde zoete blik mais als extraatje mee gekregen. Kort samengevat: een enorme instant knaller. Tevens is deze boilie ook voedingstechnisch prima in orde en zal de karper ook op de langere termijn terug komen op dit aas, zo verzekerde Michel mij.

The Instant Project bevat veel ECHTE blikmais!

Eerste indruk

Met een emigratie en twee op volle toeren lopende bedrijven in Zuid Frankrijk is mijn vistijd dit jaar zéér beperkt, dus ‘The Instant Project’ was aan mij wel besteed. Tot medio november zou ik zeer weinig aan de waterkant te vinden zijn. Althans, om zelf te vissen dan. De avondjes of nachtjes die ik zou gaan moest The Instant Project het gaan doen.

Dit voorjaar moest ik het doen met enkele snelle nachtjes in de ‘achtertuin’.

Ruiken, dat doen we natuurlijk als eerst bij een boilie. Ik weet niet wat ik liever heb, een stinkende of een lekker ruikende bal. Want waar geeft een karper nou de voorkeur aan? In ieder geval ruikt de boilie in kwestie erg lekker, je zou er zo zelf een paar van opeten. En dan hou ik zelf niet eens van mais.

Zet zo’n pakketje in je toilet en het ruikt er heerlijk.

Ik ben zelf altijd wel fan van ‘ambachtelijk uitziende’ producten. Dat is voor mijn vrouw niet altijd leuk als we boodschappen doen, want je komt dan altijd met de duurste artikelen bij de kassa. Maargoed het ziet er niet voor niets zo mooi uit denk ik dan. Moet wel beter zijn, toch? De boilie van Holland Baits ziet er ook ambachtelijk uit. Niet perfect rond en de maisvellen hangen bij sommige balletjes naar buiten. Dat ziet er goed uit, de versheid straalt er vanaf. Hierin zit dan wel ook een nadeel, want zeker de grotere boilies (25mm) zijn eigenlijk niet geschikt voor de werppijp. Of je moet een grotere pijp pakken, maar dan nog zullen ze niet optimaal gooien.

Qua hardheid zijn de boilies goed. Zachte boilies vind ik niks. Je kunt ze niet gooien met de pijp en witvis krijgt ze ook veel te makkelijk weg. Zeker hier op de rivier kun je zacht aas beter thuis laten. Dus de samenstelling zit denk ik wel goed. Ik heb de boilies ook in een glas water laten weken. Na 24 uur waren de boilies nog steeds prima en na 48 uur ook. Het ergste wat je kan gebeuren is wanneer je ’s ochtends je lijnen binnen draait en je hairs leeg zijn.

Qua kleur zijn de bolies ook prima. Het ziet er natuurlijk uit, ook hier geen kunstmatige rommel, zo oogt het. Voor een instant boilie zou je misschien eerder een felkleurig aasje verwachten, maar ze zijn zandkleurig, ik heb geen idee of dit voor de vangsten uitmaakt.

In de praktijk

Om de werkelijke aantrekkingskracht van de boilie te testen, heb ik in de sessies die ik gevist heb geen gebruik gemaakt van ‘extra’s’, zoals pop-ups of boosters. Ik viste met een enkele boilie op de hair.

Met alleen de boilie op de rig test je natuurlijk het betrouwbaarst de werking van het aas.

De boilie heb ik gebruikt op de Rhône, de Lot en enkele meren. Iedere keer dat ik ging heb ik vis gevangen. Of dat aan het aas heeft gelegen dat weet je nooit. Ik ben natuurlijk ook een fantastisch goede visser 😉.

De keren dat ik viste waren verspreid over de periode maart tot juli. Het water verschilde dus flink in temperatuur. In al die keren dat ik The Instant Project gebruikte heb geen enkele keer voorgevoerd.

Verder onderzoek zal nodig zijn om te bewijzen dat deze boilierange ECHT instant beter werkt dan alternatieven. Maar, bij mij heeft de Instant Project wel instant enkele fraaie vissen opgeleverd. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat dit een prima boilie is om zowel met als zonder voercampagne in te zetten.

De ‘Instant Project’ range is te verkrijgen in 16 en 20 millimeter boilies, 20mm, stickmix, pop-ups en baitsoak.

Joachim Stelma


Wil je meer weten over de Instant Project range van Holland Baits, of direct bestellen? Check dan de website, en volg de Facebookpagina.